HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2022 Çarşamba - 09:44

Asgari ücretle yaşama rehberi… İzmir’de yaşamanın bedeli ne kadar?

Çalışanların yüzde 52’sinin asgari ücretli olduğu Türkiye’de, gözler 2023 yılı için belirlenecek asgari ücret toplantılarında… 5 bin 500 TL ücret ile yaşamını sürdüren milyonlarca vatandaş, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında tatmin edici bir rakam belirlenmesini istiyor. Yapılan hesaplamalara göre, İzmir’de 4 kişilik bir ailenin minimum düzeyde geçinebilmesi için 11 bin 150 TL’ye ihtiyacı var.

Asgari ücretle yaşama rehberi… İzmir’de yaşamanın bedeli ne kadar?

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  2022 yılında, 5.500 TL olan asgari ücret, 2023 zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları için takvim belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere ilk toplantısını bugün, ikinci toplantısını ise 14 Aralık'ta yapacak. Gerçekleştirilecek üç toplantının ardından 2023 asgari ücret zammı belli olacak. Asgari ücret zammının ne olacağına ilişkin çeşitli tahminler yürütülse de henüz rakam netleşmedi.

Hayat pahalılığı ve enflasyon ile gündelik mücadele içerisinde olan milyonlarca vatandaşın umudu asgari ücrete gelecek olan zamda… Ekonomik olarak geçinmekte zorlanan vatandaşların ise; market, pazar alışverişi gerek kira, gerekse faturalar gibi temel ihtiyaçları ise şu anki asgari ücrete yetmiyor.

HER AY 2 BİN 500 LİRA PAZAR PARASI
2022 yılında 5.500 TL olan asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenin “ortalama düzeyde” beslenmesi için pazar alışverişinde, sebze ve meyvenin yanı sıra temel ihtiyaçları olan zeytin, peynir ve yumurta gibi gıdalarla birlikte toplamda haftada 633 TL harcamak zorunda. Aylık alışveriş masrafı ise 2 bin 500 TL’ye ulaşıyor.

İZMİR’DE İSE PAZAR FİYATLARI ŞÖYLE:
Pırasa: 10 TL, Yeşillik tane: 1 TL, Patlıcan: 8 TL, Lahana: 10 TL, Biber: 12 TL,  Marul: 7 TL Patates: 10 TL, Domates: 15 TL, Karnabahar: 15 TL, Elma: 10 TL, Soğan: 10 TL, Armut: 15 TL, Barbunya: 30 TL, Salatalık: 12 TL, Taze Fasulye: 20 TL, Portakal: 12, Mandalina: 10 TL, Ispanak: 8 TL, Peynir: 120 TL, Kereviz: 15, Çökelek: 50,  Sardalya: 50, Zeytin: 40, Havuç: 5, Turp: 10, Limon: 15, Taze soğan: 20, Biber: 10, Yumurta: 60 TL (30 adet)

KIRMIZI ET VE BEYAZ ET
Yine 4 kişilik bir ailenin ay içerisinde en az iki kilogram kırmızı et tüketmesi için ödemesi gereken ücret 260 TL olurken 4 kilo beyaz et için ödemesi gereken 140 TL ücret ödemesi gerekiyor.

MARKET ALIŞVERİŞİ
4 kişilik bir ailenin aylık market alışverişi için ayıracağı ücret ise bin 50 TL… Buna göre 5 litrelik ayçiçeği yağı 155 TL, bir kilogram çay 75 TL, bakliyat için ayıracağı bütçe 200 TL, temizlik ürünleri 500 TL, yoğurt 120 TL üzerinden hesap yapılıyor.

İKİ ÇOCUĞUN AYLIK CEP HARÇLIĞI…
4 kişilik bir ailede, okula giden iki çocuğun günlük cep harçlığı günlük toplam 100 TL olduğu varsayılıyor. Bu da aylık olarak iki çocuğun cebine aylık 2 bin 500 TL konulması anlamına geliyor.

ULAŞIM
İzmir’de, toplu taşıma için günlük kullanım varsayıldığında, tek vesait kullanan çalışan bir emekçinin günlük 13 TL ücret ödediği varsayılırsa aylık 300 TL ödemesi gerekiyor. Çocukların okulunun uzaklığı ise gerek servis gerekse de yeni bir ulaşım bedelinin ödenmesine de neden olabiliyor.

ASGARİ ÜCRETİN YARISI KİRAYA
Tüm bu masrafların yanı sıra elektrik, su ve doğalgaz faturaları gelen zamlarla birlikte aylık 700-800 TL’lere yaklaşıyor. Kirada yaşayan bir aile, konut fiyatlarının artış sebebiyle artan asgari ücretin en az yarı fiyatını kiraya ödemek zorunda kalıyor. Doğalgazlı, ortalama bir daire fiyatı 3 bin 500 TL’den başlıyor.

YA BORÇ YA KREDİ KARTI
Ortaya çıkan tabloya göre aylık ortalama 4 kişilik bir ailenin geçimin 11 bin 150 TL olduğu görülüyor. Buna göre tek başına ev geçindiren bir kişinin evini geçindirmek için 5 bin 650 TL borç almak yada kredi artı kullanmak zorunda.

 
Gribal enfeksiyonlar arttı... Köyde eğitime ara verildi!
 
Piraye, Karabağlar'da sahnelendi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yazık! 7 Aralık 2022 Çarşamba 11:00

Evde 2 kişi bile çalışsa yetmiyor ama suçlu marketler. Sanki 3 market dışında bu ürünler satılmıyor, sadece bu 3 markette ürünler pahalı, diğer yerlerde ucuz.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılbaşı piyangosunda yeni dönem: Çıkana kadar çekiliş!
İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayileri Esnaf Odası Başkanı Paşa ...
Kavcıoğlu'ndan 'enflasyon' açıklaması: Geride kaldı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT ...
Beştepe'de EYT gündemli zirve!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ...
 
DİSK'ten İzmir'de 'belediyelere ipotek' eylemi: Maaşlar ödenemeyecek durumda!
DİSK Ege Bölge Temsilciği tarafından gerçekleştirilen açıklamada konuşan ...
Karaburun’da hasat vakti… 1 demet nergis tarlada 60 TL!
Karaburun bölgesinde, efsanelere konu olan kadim nergis çiçeğinin hasat ...
İzmir’de bakkal esnafının en zor yılı… İşte kapanan dükkan sayısı!
İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, ekonomide yaşanan ...
 
Federasyon istedi... Alışveriş poşetine zam talebi
Türkiye Perakendeciler Federasyonu, alışveriş poşeti fiyatının 25 kuruştan ...
Bir içki grubuna daha zam yolda!
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, ithal bira çeşitlerine ...
Asgari ücret maratonu başlıyor!
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmeleri başlıyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva