HABERLER>ENERJİ
2 Haziran 2023 Cuma - 09:07

Seferihisar'da JES, GES ve RES'e onay!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararı aldığı Seferihisar Orhanlı ve Yeniköy’de JES, GES ve RES projesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nihai onayını verdi.

Seferihisar da JES, GES ve RES e onay!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir’in Seferihisar Orhanlı Köyü ile Menderes Yeniköy arasında kalan mevkiide inşa etmek istediği JES, GES ve RES ile ilgili vermiş olduğu ‘ÇED olumlu’ kararı İzmir Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ve bölge halkı tarafından mahkemeye taşınmıştı. Dosyayı inceleyen İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkemenin verdiği karar sonrası harekete geçen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2009/7 sayılı genelgesi doğrultusunda proje başvurusunda bulundu. Proje tanıtım dosyasında yeni başvurunun mahkeme kararı doğrultusunda güncellendiği ifade edildi.

10 GÜN İÇİNDE İTİRAZ
Yeni proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık İnceleme-Denetleme Komisyonu nihai karar verdiğini açıkladı. 10 gün içinde proje ile ilgili Bakanlığa itiraz edilebilecek. 

490 milyon TL değerindeki proje kapsamında elektrik santrallerinin zeytinliklere, tarım arazilerine, ormana ve askeri yasak bölgeye dikilmesi planlanıyor. Proje tanıtım dosyasında ruhsat sahası içerisinde arkeolojik SİT alanlarının olduğu ancak bu alanlarının ÇED alanı kapsamı dışında bırakıldığı belirtildi. Öte yandan projenin halkın katılım toplantısı protestolardan dolayı gerçekleştirilememişti.



TAHTALI BARAJI HAVZASINDA

Küçük Menderes Havzası sınırları içerisinde kalan proje alanının büyük bir kısmı aynı zamanda İzmir kentine içme-kullanma suyu temininde kullanılan ve işletmede olan Tahtalı Barajı'nın ‘Uzun Mesafeli Koruma Alanı' ve barajı besleyen yüzey sularına ait ‘Dere Mutlak Koruma' alanları içerisinde yer alıyor. Ayrıca alanda 25 endemik bitki türü de bulunuyor.

Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:

Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından İzmir ili, Seferihisar ve Menderes ilçeleri, Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri mevkiinde 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak [Rüzgâr Enerji Santrali (3,6 MWe/1 Türbin), Güneş Enerji Santrali (2 MWe/3,65 ha)] Tesisleri projesi planlanmaktadır. Proje kapsamında 1x12,5 MWe + 1 x 25 MWe iki ünite olmak üzere toplam 37,5 MWe kapasiteli jeotermal kaynaktan enerji üretim tesisi ana kaynak olarak faaliyet gösterecek olup jeotermal enerji santrallerinin işletilmesinde yaklaşık %20’lik (yaklaşık 7,5 MWe) iç tüketim kaybının bir kısmının 3,65 hektar alanda 2 MWe kapasiteli güneş enerji santrali ve 1 adet 3,6 MWe kapasiteli rüzgâr türbini ile karşılanması hedeflenmiştir.

Planlanan 37,5 MWe kapasiteli jeotermal enerji santralinin, İzmir ili, Seferihisar ilçesi, Orhanlı Mahallesi mevkii, 105 ada, 13, 14 ve 17 numaralı parsellerde (toplam 51.332,23 m2 ) işletilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında toplam 23 adet jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanmakta olup 12 adedinin üretim kuyusu amaçlı, 10 adedinin reenjeksiyon amaçlı jeotermal enerji santralinde kullanımı ve 1 adet arama kuyusunun açılması hedeflenmiştir. Jeotermal kaynak arama (sondaj) çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte gerçekleştirilebilen kısa süreli (1-3 gün) test (statik sıcaklık ve basınç ölçüleri, water-loss, enjektivite ve üretim testleri vb.) sonuçları doğrultusunda üretim ve reenjeksiyon faaliyeti amacı ile belirlenen kuyu sayılarında değişiklik olması durumunda ilgili kurumlara bilgi paylaşılacaktır.

2 MWe kapasiteli (17.021 adet First Solar Series 4 FS-4117-3 Thin-Film 117,5 Wp panel) güneş enerji santrali, jeotermal enerji santralinin planlandığı parsellerin hemen komşu (bitişik) parselinde (105 ada, 18 parsel – 36.463,92 m2 ) kurulması planlanmaktadır.

3,6 MWe kapasiteli 1 adet rüzgâr türbinin (Nordex N131/3600 TS84) ise JES ve GES alanının 3,6 km güneybatısında (207 ada, 20 parsel – 2.108,67 m2 ) tesis edilmesi planlanmıştır.

 

 
Twitter'ın yeni güvenlik şefi de istifa etti
 
Akademisyene silahlı saldırı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elektrik üretimi martta yüzde 8,4 azaldı
Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi martta geçen yılın aynı ayına göre ...
Doğalgazda Haziran tarifesi açıklandı!
BOTAŞ, haziran ayına ilişkin yayımladığı tarife tablosunda elektrik üretim ...
Meriç Nehri'nden yılda 60 milyon liralık enerji üretilecek
Meriç Nehri'nden yılda 14 milyon 300 kilovatsaat elektrik üretecek "Arşimet ...
 
Türkiye'nin enerji ithalatı faturası azaldı
Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, nisanda geçen yılın aynı ...
Enflasyon hesaplamasına doğal gaz ayarı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi ...
TÜİK'ten enflasyona doğalgaz ayarı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi ...
 
Elektrik üretiminde hidroelektrik ilk sırada
Türkiye'de dün günlük bazda 709 bin 848 megavatsaat elektrik üretildi. ...
Benzine 66 kuruşluk zam bekleniyor
Benzinde 30 Mayıs Salı gününden geçerli olmak üzere 66 kuruşluk zam bekleniyor.
Zam iptal edilmişti... Yeni zam kapıda!
Benzin grubunda cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere 43 kuruş zam bekleniyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva