HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Kasım 2022 Perşembe - 10:03

Sayıştay’dan Manisa’ya ‘Belediyespor’ uyarısı: Kanuna aykırı!

Sayıştay, Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 2021 yılına ilişkin harcamalarına dair olan raporunu tamamladı. Raporda belediye şirketi olan BESOT AŞ’ye 15 yıllığına 500 TL’ye devredilen üç ayrı spor tesisinin protokol yoluyla Manisa Büyükşehir Belediyespor'a devredilmesinin mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Raporlarda dikkat çeken bir diğer husus ise devredilen bu spor tesislerinde, bakım masraflarının belediye tarafından karşılandığı ve devri işlemleri sonrası belediye kasasından 25 adet LCD televizyon alımı yapıldığı tespit edilmesi.

Sayıştay’dan Manisa’ya ‘Belediyespor’ uyarısı: Kanuna aykırı!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Kamu kurumlarının mali bilançosunu denetleyen Sayıştay’ın belediyelere ait incelemesi tamamlandı.

Sayıştay, Manisa Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı mali raporlarına dair incelemede, bütçe denkliği sağlandığını belirtti.

DEVİR SONRASI 25 ADET LCD TELEVİZYON HEDİYE
Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan spor tesislerinin yine belediyeye ait olan şirket olan Besot Müşavirlik, Mühendislik, Müteahhitlik Hizmetleri Ulaşım Toplu Taşımacılık Sosyal Tesisler İşletmeciliği Turizm ve Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne (BESOT AŞ) 15 yıl süreyle ve 500 TL kira bedeliyle devredildiğini belirtti. Devredilen tesislerin bakım onarım giderlerinin Manisa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bütçesinden karşılandığını ve 25 adet LCD televizyon satın alındığı belirlendi.

Sayıştay’ın raporuna göre; belediyenin hali hazırda sporu teşvik etmeye dair görev ve sorumluluğunun olduğunu ancak aracı şirket yoluyla bunun mümkün olamayacağı dile getirildi. Sayıştay raporunda konuyla ilgili olarak “Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile işletme hakkı belediye şirketine devredilen spor tesislerinin, Büyükşehir Belediyesi tarafından şirket ile imzalanan protokol yoluyla bir spor kulübüne kullandırılması ve tesislere ilişkin giderlerin bütçeden karşılanması anılan mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘OTOGAR İŞLETMESİNİ DEVRETMEN KANUNA AYKIRI’
Sayıştay’ın belediye hakkındaki raporuna göre; belediyenin ihaleye çıkmadan kendi mülkiyetindeki yerlerin belediyeye ait şirketlere devredildiği bulgular arasında yerini aldı. Belediye tarafından BESOT AŞ ve MANULAŞ’a işletme devri yapılan yerlerin kanuna göre aykırı olduğu tespit edildi. Devredilen yerler arasında otogar içerisinde yer alan iş yerleri ve Akhisar, Soma, Alaşehir ve Gördes ilçe otogarları yer aldı. Sayıştay raporunda “Bu itibarla gerek otogarların içerisinde gerekse de başka mahallerde yer alan ofis, büro, işyeri, kafeterya ve restoran niteliğindeki yerlerin ihalesiz olarak belediye şirketlerine devredilmesi anılan Kanun’a aykırılık teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı.

‘ALTYAPI GEÇİŞ HAKKI BEDELLERİNİ İLÇE BELEDİYELERİNE VER’
Sayıştay raporunda yer alan bulguya göre; telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınan geçiş ücretlerinin ilçe belediyelerine aktarılmadığı yer aldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam 858.043,58 TL geçiş hakkı bedeli tahsil edildiği ve ilçe belediyelerin sorumlu olduğu alanlarda ilçe belediyelerine aktarım yapılmadığı belirlendi. Sayıştay, bu bedellerin ilgili ilçe belediyelerine verilmesi gerektiğini söyledi.

‘TOPLU ULAŞIM HATLARI İHALESİZ OLDUĞU İÇİN GELİR KAYNAĞINDAN EKSİK KALIYORSUN’
Manisa Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşmadan önce süresiz ihalesiz olarak sürdürdüğü il içi yolcu taşımacılığını büyükşehir belediye statüsüne kavuştuktan sonra aynı şekilde süresiz ve ihalesiz devam ettirdiği Sayıştay raporlarına yansıdı. İhalesiz kullanımdan ötürü Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir gelir kaynağından mahrum kaldığını belirtilirken, “Toplu ulaşım hatlarının bu şekilde ihalesiz olarak uzun yıllardır kullandırılması hem yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmekte hem de Büyükşehir Belediyesinin önemli bir gelir kaynağından mahrum kalmasına sebep olmaktadır. Toplu taşıma hizmetlerinin yürütülmesinde mevzuata aykırılığı giderecek şekilde ihale yapılması zorunluluğu bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘İŞLETMEDE TEMSİLCİ BULUNDUR’
Sayıştay’da yer alan bir diğer bulguya göre; belediyenin kiraya verdiği otel ve benzinliğin şartnameye aykırı bulunduğu ifadelerine yer verildi. Kiraya verilen işletme merkezinde sözleşmeye göre belediye temsilcisi bulundurulması gerekirken temsilci olmadığı belirtilirken, “Şartname hükümlerine uygun olarak işletmenin yönetiminde belediyenin tayin edeceği bir temsilcinin bulundurulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Aynı işletmenin otel içerisinde yer alan yerde, sözleşmeye göre başka birine devredilemeyeceği belirtilirken bina içerisinde bir alanın televizyon stüdyosu olması için bir yerel medyaya kiralandığı tespit edildi. Sayıştay konuyla ilgili olarak, “Yap-işlet-devret benzeri model yoluyla otel ve benzin istasyonu olarak işletilmek üzere kiralanmış taşınmazın işletme konusu iş dışında, televizyon stüdyosu olarak kullanılmak üzere, bir kısmının üçüncü kişilere kiraya verilmesi İdari Şartnameye aykırılık teşkil etmekte ve Büyükşehir Belediyesi tarafından sözleşmenin feshi ile kesin teminatın gelir kaydedilmesi yoluna gidilmesi gerekmektedir” dedi.

‘İLLER BANKASI PAYI BİLANÇODA FAZLA GÖSTERİLDİ’
Sayıştay raporlarına göre; Büyükşehir Belediyesinin İller Bankasındaki ortaklık payının bilançoda fazla gösterildiği kaydedildi. İlbank’ın internet sitesinde yer alan veriler üzerinden incelendiğinde 240 Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabına toplam 3.876.145,15 TL fazla tutar kaydedildiğinin tespit edildiği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi cevaben düzeltme yaptığını belirtmiş olsa da Sayıştay’da “2022 yılında yapılmış işlemlerin 2021 mali tablolarındaki eksikliği düzeltici etkisi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi. Sayıştay, “Söz konusu hata nedeniyle 2021 yılı Bilançosunda 240 Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı 3.876.145,15 TL fazla tutar ile yer almaktadır” dedi. 

 
İşsizlik rakamları açıklandı: Artışa geçti!
 
Doğal SİT alanında kalıyordu... Ağaoğlu'nun projesi halkın kantrarında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinan Meydan, Karabağlar'da Atatürk’ü anlattı: O, umudunu hiç kaybetmedi!
Karabağlar Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının ...
Sayıştay’dan Topuklu Efe’ye tam not!
Kurumları mali açıdan denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay, Aydın Büyükşehir ...
Başkan Soyer’den ‘Cezaevi’ için birlik çağrısı: Sessiz kalanların vahim tablodan haberi yok!
Cezaevi ile ilgili birliktelik toplantısında değerlendirmelerde bulunan ...
 
Başkan Eriş’ten 10 Kasım mesajı: Daima ileriye taşıyacağız
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz ...
CHP'den 'kardeş ilçe' mesaisi: Örgütler başkanlarıyla sahada!
CHP İzmir Örgütü tarafından başlatılan 'kardeş ilçe uygulaması' kapsamında ...
Sayıştay’dan İzmir YİKOB’a: Balçova Termal için ihaleye çık!
Sayıştay’ın İzmir YİKOB raporunda üzerinde Balçova Termal Otel’in bulunduğu ...
 
Başkan Koştu’dan 10 Kasım mesajı
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa ...
ARLEM 13. Genel Kurulu İzmir’de tamamlandı… Bölgesel işbirliği ve iklim kriziyle mücadele öne çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı Avrupa-Akdeniz Bölgesel ...
Dr. Mehmet Atilla Baran'a Çiğli'de vefa
Çiğli Belediyesi, Pandemi döneminde Covid-19 salgını sebebiyle hayatını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva