HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2022 Çarşamba - 16:46

Sayıştay’dan İzmir YİKOB’a: Balçova Termal için ihaleye çık!

Sayıştay’ın İzmir YİKOB raporunda üzerinde Balçova Termal Otel’in bulunduğu taşınmazın idareye ait şirkete doğrudan verilmesi yerine ihaleye çıkılması gerektiği belirtildi. 

Sayıştay’dan İzmir YİKOB’a: Balçova Termal için ihaleye çık!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın 2021 Yılı Mali Denetim Raporu’nu açıkladı. Raporda en çok dikkat çeken nokta ise Mülkiyeti İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ait olan taşınmazın kiraya verilmesi işlemi ile ilgili oldu. 

Üzerinde Balçova Termal Otel parselin taşınmazın idareye ait Balçova Termal Turizm ve Otelcilik Ticaret Anonim Şirketi’ne mevzuatta açık bir hüküm olmamasına rağmen doğrudan kiraya verilmesi bulgular arasında yer aldı. 

Doğrudan kiralamanın uygun olmadığının ifade edildiği raporda “Yapılan incelemelerde ise; ilgili taşınmazın doğrudan şirkete kiraya verilmiş olduğu görülmüştür. Yukarıda da değinildiği üzere idare her ne kadar taşınmazı kiraya verebilecekse de ilgili mevzuatta taşınmazı şirketine doğrudan kiraya verebileceğine dair herhangi bir hüküm açıkça bulunmadığı için böyle bir uygulamanın uygun olmadığı değerlendirilmektedir.” denildi. 

İdare cevabında; YİKOB taşınmazlarına yönelik mevzuatının olmaması nedeniyle taşınmazın 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu çerçevesinde doğrundan kiraya verildiğini belirtti. 

Raporda şu ifadeler yer aldı:

"YİKOB'ların mevzuatta açık bir hüküm olmaması nedeniyle İçişleri Bakanlığına başvurabilmeleri mevzuaten mümkündür. Zira 2018 yılında İstanbul YİKOB, taşınmaz yönetimi için Bakanlığa başvurmuş ve meri mevzuat çerçevesinde kıyasen uygulama yapılabileceği cevabı verilmiştir. İlgili cevapta kıyasın Büyükşehir Belediyeleriyle yapılabileceğine dair açık bir hüküm yoktur. Ancak idare cevabında Büyükşehir Belediyesiyle kıyas yaparak ve Belediye Kanunu gereği kendi şirketine doğrudan devrin mümkün olduğunu ifade etmiştir.

İdarenin bu cevabına katılmak mümkün değildir. Zira kıyas yapılacaksa YİKOB'u, Büyükşehir Belediyesi ile değil yerine geldiği ve halen Büyükşehir statüsünde olmayan illerde faaaliyet gösteren İl Özel İdareleri ile kıyaslamak mümkündür. İl Özel İdaresi Kanunu hükümlerinde de taşınmazlarını doğrudan şirketine kiralanabileceğine dair herhangi bir hüküm yoktur. Dolayısıyla idarenin cevabı yersizdir.

Ancak bulgumuzda idarenin pazarlık usulünü yersiz olarak kullandığına dair herhangi bir tespit yoktur. Kaldı ki; idare pazarlık usulünü de kullanmamış, ilgili taşınmazı doğrudan şirketine kiralamıştır. Mevzuat gereği; kiralayan, taşınmazın bir kısmını üçüncü kişilere kiralayabilecekse de, bu ancak maliğin izniyle olabilmektedir. Yapılan incelemelerde ise; böyle bir izne rastlanmadığı gibi, idare ve şirket arasındaki kira sözleşmesinden açıkça görüleceği üzere üçüncü kişilere kiralama yasaklanmıştır. Sonuç olarak; yapılan bu işlemin de mevzuat ve sözleşmeye aykırı olduğu açıktır. Sonuç olarak; ilgili taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde kiralanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğünün hesap ve işlemlerinin incelenmesinde; termin planında öngörülen süre dolmuş olmasına rağmen halen işletmeye geçmemiş olan işletme ruhsatlarının iptal edilmediği tespit edilmiştir

 
Başkan Koştu’dan 10 Kasım mesajı
 
Yolcu treni kamyonete çarptı: 2 kişi yaralandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Koştu’dan 10 Kasım mesajı
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa ...
ARLEM 13. Genel Kurulu İzmir’de tamamlandı… Bölgesel işbirliği ve iklim kriziyle mücadele öne çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı Avrupa-Akdeniz Bölgesel ...
Dr. Mehmet Atilla Baran'a Çiğli'de vefa
Çiğli Belediyesi, Pandemi döneminde Covid-19 salgını sebebiyle hayatını ...
 
İZSU'dan Ödemiş hamlesi... Su taşkınları sona erecek!
İZSU Genel Müdürlüğü, Ödemiş’in Genev Deresi’nde yürüttüğü kapsamlı temizlik ...
İki ilçeye hastane müjdesi... İhale tarihleri belli oldu!
İzmir’in Dikili ve Kiraz ilçelerinde kurulmak istenen hastanelerin ihale tarihleri belli oldu.
Efemçukuru Üzümü görücüye çıktı
Menderes Belediyesi, ilçeye özgü değerlerden olan Efemçukuru Üzümü’ne ...
 
Öğrenciler topladıkları atıklardan heykel yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmak ...
Öğrenciler topladıkları atıklardan heykel yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmak ...
Sayıştay’dan Kayyum’a uyarı... İhalelerde sorgulama yap!
Sayıştay, Urla Belediyesi’nde yapılan ihalelere katılanlar için araştırma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva