HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2022 Çarşamba - 18:47

Başkan Soyer’den ‘Cezaevi’ için birlik çağrısı: Sessiz kalanların vahim tablodan haberi yok!

Cezaevi ile ilgili birliktelik toplantısında değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Nasıl ki Aliağa’da zehir yüklü geminin İzmir'e gelişi ile ilgili ortak bir ses çıkabildiysek, nasıl ki tüm İzmir'in dinamikleri karşı durup zafer kazanıp geri gönderdiysek, bu seferde Buca’nın bu kadar aleni biçimde katledilmesine izin vermemek için bir araya geldik. Bu bir araya gelişi büyütmek istiyoruz. Çünkü sessiz kalan çoğunluğun bu vahim tablodan haberi olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer’den ‘Cezaevi’ için birlik çağrısı: Sessiz kalanların vahim tablodan haberi yok!

Oktay GÜÇTEKİN  / EGEDESONSÖZ- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi'nin alanıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi, alanın yeşil alan ve otopark olarak planlanması için çalışma başlatmıştı.

Çalışmalar devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili kendi planlarını tamamlarken, AK Parti ve başta Cumhuriyet Halk Partili isimler ve STK’lar arasında yaşanan tartışmalar ise hız kesmeden devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde ilk olarak CHP İzmir İl Başkanlığı öncülüğünde İzmirli siyasiler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne giderek planlarla ilgili itiraz dilekçesi verirken, ardından ise  İzmir’de yer alan STK’lar aynı şekilde dilekçelerini sunmuştu. Yaşanan süreç sonrası ise İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve onlarca STK’nın katılımı ile Buca Belediyesi ev sahipliğinde toplantı düzenlendi.

SOYER:  İZMİRLİLERİN BU TABLODAN HABERİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Sao Paulo gemisini örnek göstererek dayanışma çağrısında bulunurken, "Buca cezaevini yıkılmasından sonra ortaya çıkan alan ile ilgili çok önemli bir karar verildi. Bu alanda bir yapılaşmanın önünü açacak plan hazırlandı. Bu plan Buca’nın dokusunu bilen herkes için yıkılan yapıdan daha fazla bir beton imalatı anlamına geliyor. Buca’nın bu kadar sıkışık yapılaşmış dokusunun içinde nefes alınacak alan olması ihtimali varken bundan vazgeçip yerine ticaret, konut gibi birçok fonksiyon yüklenerek alanın yeşil alan olma ihtimalini ortadan kaldırılıyor. Bu hiçbir İzmirlinin, hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği tablo. Nasıl ki Aliağa’da zehir yüklü geminin İzmir'e gelişi ile ilgili ortak bir ses çıkabildiysek, nasıl ki tüm İzmir'in dinamikleri karşı durup zafer kazanıp geri gönderdiysek, bu seferde Buca’nın bu kadar aleni biçimde katledilmesine izin vermemek için bir araya geldik. Bu bir araya gelişi büyütmek istiyoruz. Çünkü sessiz kalan çoğunluğun bu vahim tablodan haberi olmadığını düşünüyoruz. Görevimiz tüm İzmir’e ne kadar haklı bir talebimiz olduğunu duyurmak ve herkesi bu talebin paydaşı haline getirmek. Yapılan planla Çevre Şehircilik Bakanlığı özetle ilk yapılan planda 40 bin metrekare olan ticaret ve konut alanı 70 bin metrekare çıkmış, eğitim tesisi alanı değişmemiş, park alanı 20 binden 11 bine düşmüş" ifadelerini kullandı.

KILIÇ:  İLK ÖNCE PLANDAN VAZGEÇİLSİN
Soyer'in ardından söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, "Buca Cezaevi şu anda Buca’nın tam kalbi denilebilecek konumda. Belediyenin tam karşısında. Belki yapıldığı zamanlarda kent dışında kalmış bir alan olabilir. Ancak zamanla çarpık ve plansız büyüme ile bulunduğu yer Buca’mızın kalbi konumuna gelmiş durumda. Göreve geldiğim günden beri belki de en büyük mücadelemiz cezaevinin kaldırılmasaydı. Seçim sürecinde 2 aday vardı ve ikimiz arasında cezaevinin kaldırılması yarışı vardı. İlk aşamada cezaevinin kalkması durumu da yoktu. Mevcut cezaevlerinin durumunu biliyorsunuz, Buca Cezaevinde kalan normal de bin 700 tutuklu olması lazımken 3 bin 700’e yakın mahkum vardır. Toplamda 4 bin 500 kişilik bir cezaevinin bulunması lazımdı ve ciddi bir çalışma yürüttük. Bizim için cezaevin kaldırılması öncelikliydi. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu var, bu çalışma devam ederken trafikte büyük aksamalar olacaktı. Bundan dolayı cezaevinin kaldırılması ve Adnan Kahveci Caddesinde büyük bir yol açılması vardı. Sonucunda Cezaevi kalktı ve biz burada üzerinde mevcut 2003 yılındaki planları vardı. Bizde böyle planı buca trafiğini katledeceğini söyledik. Her yerde de bunu söyledik. Bu aşamada da iyi bir noktaya evrildi. Yeni bir plan çıktı İBB yaptı. Ben bu işte doğrunun eninde sonunda bulunacağını düşünüyorum. Buca’nın yeşil alana ihtiyacı var. İçinde ne olsun düşüncesinin bir anlamı yok. İlk önce plandan vazgeçilsin sonra içine ne yapılacağı kolay" diye konuştu.

 
Meta 11 binden fazla çalışanını işten çıkaracak
 
'Sarallar' suç örgütüne soruşturma: 169 kişiye dava açıldı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 10 Kasım 2022 Perşembe 13:40

Toplam inşaat alanı eski plana göre neredeyse "2 kat" büyümüş, yeni plana zahmet edip açıp bakmamış kişiler, eski planda AVM yapılacaktı diye hikaye anlatıyorlar. Buradaki esas mesele bakanlık burayı yeşil alan yapmak istemiyor. Konut +ticaret alanları yapıp, gelir elde etmek istiyor. Konu bu kadar net. Zaten bu açıkça da söyleniyor. AVM olacaktı, biz engelledik diye bir şey söz konusu bile değil. Eski plan-yeni plan karşılaştırma yapmak çok zor olmasa.

Yorumu oyla      2      3  
Şaka gibi! 10 Kasım 2022 Perşembe 13:26

Tuna, sanırım sende anlama problemi var. Yeni planda ticaret+konut alanı daha da büyümüş durumda. Siz neye destek verdiğinizi cidden bilmiyorsunuz.

Yorumu oyla      2      3  
Ağam bizimle eğleniy 10 Kasım 2022 Perşembe 12:14

Narlıdere Metrosu önce yapıldığı için, yeşil alan yerine konut yapalım nasıl bir mantıktır.

Yorumu oyla      2      3  
Mutlaka yeşil alan olmalıdır 10 Kasım 2022 Perşembe 10:39

Narlıdere Metrosu'dan önce Buca'nin en işlek noktası olan Şirinyer'de tren hattı büyükşehir tarafından yeraltına alındı. Uçan yol denilen yol yapıldı. Çevre yoluna çıkış genişletildi. Konak, Karşıyaka tramvay hatları yapılırken Şirinyer-Tınaztepe Kampüs arası tramvay projesi için onay istendi ama sadece diğer 2 hat için onay verildi. Projesi hazırdı. Metroda öncelik diye bir şey yoktu. Bütün hatlar aynı anda yapılmak istendi; hatta o dönem bakanlık bize devredin, biz yapalım demiş, belediye de 3 hattı da devretmiş, Binali Yıldırım 3 hattı da bakanlığın yapacağını söylemişti. Hatlar yapılmayınca belediye tekrar onay için başvurup, onayı gelen Narlıdere hattına zaman geçirmeden başlamıştı. Buca hattı biz yapacağız, yapılmayınca tekrardan başvuru, onay süreci derken aradan 4 yıl gibi bir süre geçti. Şimdi yapılıyor. Kim yapıyor; rekor yatırımla belediye. Diyelim ki hiçbir şey yapılmadı; bu, bu alanın yeşil yapılmasının önünde engel mi oluyor? Şirinyer Park projesi yapılacaktı, bak bakalim hangi meclis üyeleri itirazda bulunmuş? Proje kaç defa engellendi. Buraya konut yapmanın Buca 'ya hiçbir faydası yoktur diyemeyenler belediyeyi eleştiriyor. Sebep? Buranin az ilerisinde Soyer 200 bin metrekare alana rekreasyon alanı yaptırıyor. Portakal Vadisi. Ödüllü proje.

Yorumu oyla      2      3  
bekir 10 Kasım 2022 Perşembe 10:22

vahim olan sizsiniz tunç bey, Aziz bey sonrasında gram iş yapmadınız, dereler leş gibi, trafiğe baksanız sabahları saat ona kadar altınyol kilitli en ufak bir çözümü bırakınız düşünceniz bile yok gitmiş bucadaki bir alan için şov yapmaktasınız sizin bu şovlarınızın bedeli chpnin izmiri kaybetmesi olacaktır

Yorumu oyla      2      4  
suna 10 Kasım 2022 Perşembe 10:21

alan ile ilgili tasarruf hakla bırakılmalı ve halk oylamasına gidilmeli bence

Yorumu oyla      2      3  
tuna 9 Kasım 2022 Çarşamba 22:15

ya sen kimikandırıyorsun belediye planında orası Avm olarak planlandı şimdi Avm yapamayacaksınız diye ortalıgı ayaklandırmak istiyporsun

Yorumu oyla      3      4  
özgür 9 Kasım 2022 Çarşamba 20:22

Öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi şuna cevap versin. İzmir'in en kalabalık ilçesi Buca'ya son 20 yılda hangi yatırımları yapmış. Metro'da önceliği trafiği en sıkıntılı yer olan Buca yerine çok daha az insanın yaşadığı ve alternatif ulaşım yollarının bulunduğu Narlıdere'ye neden öncelik vermiş. Samimi bulmuyorum.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Eriş’ten 10 Kasım mesajı: Daima ileriye taşıyacağız
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz ...
CHP'den 'kardeş ilçe' mesaisi: Örgütler başkanlarıyla sahada!
CHP İzmir Örgütü tarafından başlatılan 'kardeş ilçe uygulaması' kapsamında ...
Sayıştay’dan İzmir YİKOB’a: Balçova Termal için ihaleye çık!
Sayıştay’ın İzmir YİKOB raporunda üzerinde Balçova Termal Otel’in bulunduğu ...
 
Başkan Koştu’dan 10 Kasım mesajı
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa ...
ARLEM 13. Genel Kurulu İzmir’de tamamlandı… Bölgesel işbirliği ve iklim kriziyle mücadele öne çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı Avrupa-Akdeniz Bölgesel ...
Dr. Mehmet Atilla Baran'a Çiğli'de vefa
Çiğli Belediyesi, Pandemi döneminde Covid-19 salgını sebebiyle hayatını ...
 
İZSU'dan Ödemiş hamlesi... Su taşkınları sona erecek!
İZSU Genel Müdürlüğü, Ödemiş’in Genev Deresi’nde yürüttüğü kapsamlı temizlik ...
İki ilçeye hastane müjdesi... İhale tarihleri belli oldu!
İzmir’in Dikili ve Kiraz ilçelerinde kurulmak istenen hastanelerin ihale tarihleri belli oldu.
Efemçukuru Üzümü görücüye çıktı
Menderes Belediyesi, ilçeye özgü değerlerden olan Efemçukuru Üzümü’ne ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva