HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Aralık 2020 Cumartesi - 12:17

Sayıştay'dan çarpıcı Aliağa raporu: Sınava girmeden devlet memuru oldular!

2019 yılı Sayıştay Raporu’nda Aliağa Belediyesi ile ilgili öneri ve uyarılar yer aldı. Raporda son 5 yılda 4 kişinin özel kalem müdürlüğü üzerinden 'memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanılarak' memur kadrosuna alınması dikkat çekti. Bir memurun 8 gün, diğerlerinin ise süreç içerisinde memur yapıldığı dikkat çekti. Aynı zamanda çöp toplama işleri ile ilgili ihale sürecinin işletilmediği ve anlaşma yapılan firmalardan ücret alınmadığı tespit edildi. Ayrıca gecekondu fonunun amacı dışında kullanıldığı rapora yansıdı.

Sayıştay dan çarpıcı Aliağa raporu: Sınava girmeden devlet memuru oldular!

EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Aliağa Belediyesi 2019 yılı Denetim Raporu’na önemli bilgiler yansıdı. Kasım ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada belediyenin eksik ve hatalarına yer verildi.

Raporda belediyenin gelir ve giderlerindeki düşüş ön plana çıktı. Raporda giderlerin oranında yüzde 22’lik bir düşüş olduğunu aktarırken gelirlerde de yüzde 9 oranında bir azalış olduğu aktarıldı. Raporda ayrıca oyun salonları, bilardo salonları ve canlı müzik belgesi olan işletmelerin hiçbirinden eğlence vergisi alınmadığı konusunda uyarı yapıldı.

ÇÖPLER İÇİN İHALE YOK, PARA DA YOK
Çöplerin toplanması ile ilgili olarak iki ayrı firma ile yapılan sözleşmeye göre “ücret” ibaresinin yer almaması rapora yansıdı. Raporda işin bedava olarak firmalara verildiği aktarılırken “Aliağa Belediyesi ile bir firma arasında cam ambalaj atıklarının toplanması için 10.04.2019 tarihinde 5 yıllık, kağıt, plastik ve metal atıkların toplanması için de başka bir firma ile 12.01.2017 tarihinde 3 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Ancak, bu sözleşmelerde belediyeye gelir sağlayacak bir hüküm yer almamıştır. Ambalaj atıklarının toplanması işi gelir getirici bir faaliyet olarak değerlendirildiğinden ihale yoluyla gördürülmesi gerekmektedir. Sonuç olarak; Belediye, 2886 sayılı Kanun çerçevesinde ihale yapmalı, lisanslı firmalar arasında rekabet ortamı sağlanmalı ve en yüksek geliri veren şirkete söz konusu imtiyaz hakkı verilmelidir” denildi.

GECEKONDU FONU AMACI DIŞINDA KULLANILMIŞ
Raporda Gecekondu Fonu’nun amacı dışında kullanıldığı da aktarıldı. Fonunun dönem dönem cari hesaba aktarıldığı belirtilerek “Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, Hazine tarafından fona aktarılması için gönderilen %10 payın 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken fon hesabına aktarıldığı, ancak burada biriken paraların zaman zaman belediyenin cari hesabına aktarılarak amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. 4706 ve 775 sayılı Kanun’da belirtilen payların mevzuatında belirtilen yerlere harcanması, fonun tahsis amacının dışına çıkılarak belediyenin cari giderlerinde kullanılmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir” denildi.

ATAMA İLE 8 GÜNDE SINAVSIZ DEVLET MEMURU
Özel Kalem Müdürlüğü’ne atama konusu da Sayıştay’ın gözünden kaçmadı. Raporda son 5 yıl içerisinde 4 farklı kişinin atandığı ve hepsinin açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği vurgulandı. Açıklamada “Yapılan atamalar incelendiğinde; yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı ve atanan kişilerden birinin 8 gün sonra diğerlerinin de bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği görülmüştür” denildi. 

BELEDİYEDEN MUHALEFET ÜZERİNDEN SAVUNMA
Atamalarla ilgili olarak belediye savunmasında belediye meclisinin çoğunluğunu oluşturan muhalefet partileri tarafından reddedilmesi ve bu nedenle belediyenin acil ihtiyaç duyduğu atamaların Özel Kalem Müdürlüğü vasıtasıyla yapıldığı belirtildi. Sayıştay ise cevap olarak “Sonuç itibariyle, özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; öncelikle Belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu tespit edilmiştir” denildi.

 
CHP'li Sındır: Haberleşme altyapımızı güçlendirmeliyiz!
 
Sayıştay’dan 634 işçi için izin vurgusu: 42 bin 209 gün kullanılmamış!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 20 Aralık 2020 Pazar 08:35

Bu nasıl bir düşüncedir ki o yapıyordu bu da yaptı demek.Doğrusu yasalara uygun iş yapmaktır gerisi partizanlıktır dost arkadaş muhabbetindendir.Başkasının hakkını yemektir.

Yorumu oyla      3      3  
Mustafa Yüksel 19 Aralık 2020 Cumartesi 23:13

Fatih bey hakkaniyetli ve adaletli bir haberci olarak iyi bilirsiniz ki Menderes Belediyesi Eski Başkanı Bülent Soylu da 5 yılda 8 Özel Kalem Müdürü değiştirirek 8 kişiyi Memur yaptı. Lütfren bununda haberini yapın. Saygılar Selamlar

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sayıştay raporunda ortaya çıktı: 175 milyonluk zarar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON A.Ş’nin mali harcamalarını ...
HES Kodu-İzmirim Kart eşleştirmesinde son tarih belli oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele ...
Dünya Karşıyakalılar Günü için kutlama
19 Aralık Dünya Karşıyakalılar Günü bu yıl pandemi gölgesinde de olsa ...
 
İzmir'in 'Sakin Şehir' hedefi için önemli adım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'i dünyanın ilk Cittaslow ...
Bornova pazarlarında sıkı önlemler
Bornova Belediyesi ilçe genelinde kurulan pazarlarda koronavirüse karşı ...
Buca Belediyesi’nden online yapılandırma
Buca Belediyesi, vatandaşların pandemi sürecinde borç yapılandırma işlemlerini ...
 
Başkan Soyer'den iddialara sert yanıt: 'Bu tür siyasetçiler ile hiçbir benzerliğimiz yoktur'
Neptün Soyer ve kardeşine yöneltilen iddialar hakkında konuşan İzmir Büyükşehir ...
Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçiye tescilli yerli manda
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kırsal kesimde çiftçi ve ...
Selçuk'ta örnek dayanışma
Selçuk, sosyal belediyecilik hizmetleri ve toplumsal dayanışma ile sosyo- ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva