HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Aralık 2020 Cumartesi - 12:02

Sayıştay raporunda ortaya çıktı: 175 milyonluk zarar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON A.Ş’nin mali harcamalarını inceleyen Sayıştay kurumun 175 milyon TL zarar ettiğini açıkladı.

Sayıştay raporunda ortaya çıktı: 175 milyonluk zarar!

EGEDESONSÖZ- Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük bütçeli şirketi olan İZBETON’un 2019 yılına ilişkin harcamalarıyla ilgili raporu tamamladı. Raporda, kurumun Büyükşehir Belediyesi’nden ihale alıp iş yapmasına rağmen 175 milyon TL zarar ettiği belirlendi.

Sayıştay, “Yapılan incelemelerde Büyükşehir Belediye Meclis kararı alınmadan şirket tarafından 2019 yılı içinde dört adet yönetim kurulu kararıyla toplamda 68 milyon TL borçlanma yapıldığını görülmüştür” derken şu vurguyu yaptı:

“1 Ocak -31 Aralık 2018 tarihleri arasında şirketin brüt hasılatı 1.036.563.258,00 TL olup bu tutar %23,73 yeniden değerleme oranıyla çarpıldığında 1.282.539.719,12 TL olmaktadır. Yapılan borçlanma toplamda 68.000.000,00 TL olarak şirketin brüt hasılatının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan tutarın %10’unu geçmemektedir. Bu sebeple yapılan borçlanmalarda büyükşehir belediye meclisinin kararı alınması gerekmektedir. Oysa şirket tarafından alınan yönetim kurulu kararlarıyla 07.01.2019 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması, İyileştirilmesi, Müşavirlik Proje A.Ş’ den 20.000.000,00 TL, 08.01.2019 tarihinde İzmir Metro İşletmeciliği Taşımacılık A.Ş’ den 25.000.000,00 TL, 20.02.2019 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması, İyileştirilmesi, Müşavirlik Proje A.Ş’ den 3.000.000,00 TL, 30.07.2019 tarihinde İzmir Metro İşletmeciliği Taşımacılık A.Ş’ den 20.000.000,00 TL borçlanmaya gidilmiştir. Sonuç olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin %98,79 ortağı olduğu şirketin borçlanmalarında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68 inci maddesinde belirtilen usullerin uygulanması gerekmekte olup şirketin brüt hasılatının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan tutarın %10’unu geçmeyen borçlanmalarda büyükşehir belediyesi meclisinin kararının alınması gerekmektedir”

ALACAKLARI KALMIŞ!
Yapılan incelemede, “Şirketin vadesi geçmiş bazı alacakları için vade farkı uygulamadığı ve gerekli takip tahsil süreçlerini başlatmadığı” belirtilirken Gaziemir Belediyesi’nden 35.000.00 TL, Güzelbahçe Belediyesi’nden 7.909,34 TL, Balçova Belediyesi’nden 35.930,91 TL, Kiraz Belediyesi’nden 20.096,99 TL, Ören Belediyesi’nden 8.900,72 TL, Zeytinova Belediyesi’nden 14.597,21 TL, Ödemiş Bozdağ Belediyesi’nden 23.204,62 TL, Gerenköy Belediyesi’nden 14.160.00 TL, Beydağ Belediyesi’nden 8.615,17 TL olmak üzere toplam olarak 168.414,96 TL; 128 Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabında Emiralem Belediyesi’nden 16.892,08 TL, Koyundere Belediyesi’nden 6.176,29 TL toplamda 23.068,37 TL alacağı olduğu” vurgulandı.

Sayıştay, yine yaptığı araştırmada şirketin faaliyetlerinin tamamının Büyükşehir Belediyesi ihaleleri kapsamında olmasına rağmen sürekli zarar etmesine dikkat çekti. İncelemede, toplam 175 milyon 454 bin TL zarar ettiği vurgulandı. Raporda zarara ilişkin ifadeler şu şekilde yazıldı:

“Şirketin faaliyet alanları arasında; hazır beton, bordür, beton parke üretimi ve dağıtımı, sıcak ve soğuk asfalt üretimi yapmak ve bu konudaki ihalelere katılmak, bu kapsamdaki tesisleri kurmak, 3213 sayılı Maden Kanununa göre her türlü madencilik faaliyetlerinde bulunmak, maden, mermer arama ruhsatnameleri almak, işletmek, başkalarından ruhsat devralmak, atıkların toplanması, taşınması, geri kazanımı, bertarafı ve işlenmesi süreçlerini gerçekleştirmek mevcuttur. Şirketin bu kapsamdaki tüm faaliyetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleleri kapsamında yürütülmektedir. Oysa belediye şirketleri belediyelerin ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi görevini özel hukuk çerçevesinde yerine getirilmesinde aktif rol alan, bölgesel kalkınmaya hedefleri doğrultusunda ticaretin geliştirilmesinde katkıda bulunan, bölgenin teknolojik gelişmişlik düzeyini arttıran, sosyal maliyet-kar dengesi çerçevesinde kar elde edip elde edilen karı yine büyükşehir belediyesi bütçesine aktaran bir mekanizma amacıyla kurulan tüzel kişilerdir”

SÜRELER ÇOK UZUN
Sayıştay, “Alt Yüklenicilere İhale Edilen İşlere Ait Sürelerin Büyükşehir Belediyesi İhaleleri Süresinden Fazla Olması” konu başlığında ise , “Şirketin faaliyetleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleleri kapsamında yüklendiği işlerin tamamının alt yüklenicilere ihale edilmesi ve şirketin büyükşehir belediyesinden elde ettiği gelirle alt yüklenici maliyetlerini ödemesi üzerine kuruludur. Bu sebeple şirket tarafından ihale edilen işlerin tamamı büyükşehir belediyesine bağlı olarak yerine getirilmektedir. Ancak şirketin alt yüklenicilere ihale ettiği işlerin süreleri, büyükşehir belediyesinden almış olduğu ihale sürelerinden fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca şirket tarafından büyükşehir belediyesi ihalelerinin alınamama durumu da göz ardı edilmiştir. Büyükşehir belediyesi tarafından açık ihale kapsamında şirket tarafından yüklenilen bu ihalelerin kazanılamaması halinde alt yüklenici sözleşmeleri fesihleride tazminat ödenmesi hususu da ortaya çıkacaktır” dedi.

ZARARA UĞRATILDI
“Yapım İşi İhalelerinde Parke, Beton Plak Kaldırım Blokaj ve Bordür Sökülmesi İmalat Tariflerine Aykırı İmalat Yapılması Yapılan incelemelerde şirket imalatlarında parke, beton plak kaldırım blokaj ve bordür sökülmesi imalat tariflerine aykırı imalat yapıldığı görülmüştür” diyen Sayıştay ayrıca, “Şirket tarafından büyükşehir belediyesinden alınan ihaleler neticesinde alt yüklenicilere ihale edilen yapım işlerinin idari, teknik şartnameleri ve birim fiyat tariflerinde yapılacak imalatlarda; dolgu malzemesi olarak tuvenan malzeme kullanılması gerekirken elek artığı malzemenin dolgu malzemesi olarak kullanıldığı görülmüştür. Bu doğrultuda fiyat olarak daha pahalı tuvenan malzeme yerine fiyatı daha düşük olan elek artığı malzemenin kullanıldığı ancak tuvenan malzeme bedeli üzerinden ödemelerin yapıldığı görülmüştür” ifadelerine yer verdi.

DİĞER KONULAR ŞÖYLE:
Ayrıca Sayıştay, “Bayındır Şantiyesindeki Asfalt Plentinin Etkili Ekonomik ve Verimli Kullanılmaması” konusunda, “Bergama Şantiyesindeki Asfalt Plentinin Etkili Ekonomik ve Verimli Kullanılmaması konusunda ve  “Şirket Tarafından İşçilerin İşyerine Gelmesi İçin Servis Tahsis Edilmesine Rağmen Toplu Sözleşme Kapsamında İşçilere Verilen Taşıma Kartına Gelir Vergisi Stopajı Uygulanmaması” konularında bulgularını yazdı.

Yine, Vergi Ödeme Vade Tarihlerinin Geçirilmesi Sebebiyle Gecikme Cezası Ödenmesi

konusunda “İhale Edilen Yapım İşlerinde Atık Taşıma ve Kabul Belgelerinin Kontrol Edilmemesi” “İş Kanununa Aykırı Olarak Fazla Çalışma Yaptırılması” “Yıllık İzin Hakkının Mevzuat Gereğince Kullandırılmaması” konularını da inceleyerek tespitlerde bulundu. 

 
Karşıyaka zirve yarışında 3 puan avında
 
CHP'li Sındır: Haberleşme altyapımızı güçlendirmeliyiz!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çürümüş siyaset 20 Aralık 2020 Pazar 22:39

bu gibi belediye şirketlerine siyasi bir yakını sayesinde giren torpilli arkadaşlar ilk önce kazma kürek işi gibi göstermelik işte çalışırken birden bir kaç ay içinde masabaşı altında araba ne iş yaptığını kendisi bile bedavadan aylık alıyor. Hem de piyasa da o kadar üniversite mezunu işsiz varken bu arkadaşlar ilkokul mezunu dahi olmadan hak etmedikleri yerleri işgal ediyorlar

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 20 Aralık 2020 Pazar 12:24

Belediyelerde o kadar kirli işler dönüyor ki adam gibi adalet sistemi olsa memlekette adli kaydı olmayan belediye başkanı ve bürokrat kalmaz. siyasi partiler temizlenmedikçe biz bunları hep duyarız. Akp chp mhp ip saadet hdp hepsi aynı işte bu yüzden siyasi partilerden ve siyasilerden nefret eder hale geldim alayı çürümüş.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 19 Aralık 2020 Cumartesi 22:32

Bu belediye başkanlarına tanınmış kanuni hak. Sayıştay durumdan rahatsızsa, Akp kanun değişikliği önergesi versin.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HES Kodu-İzmirim Kart eşleştirmesinde son tarih belli oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele ...
Dünya Karşıyakalılar Günü için kutlama
19 Aralık Dünya Karşıyakalılar Günü bu yıl pandemi gölgesinde de olsa ...
İzmir'in 'Sakin Şehir' hedefi için önemli adım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'i dünyanın ilk Cittaslow ...
 
Bornova pazarlarında sıkı önlemler
Bornova Belediyesi ilçe genelinde kurulan pazarlarda koronavirüse karşı ...
Buca Belediyesi’nden online yapılandırma
Buca Belediyesi, vatandaşların pandemi sürecinde borç yapılandırma işlemlerini ...
Başkan Soyer'den iddialara sert yanıt: 'Bu tür siyasetçiler ile hiçbir benzerliğimiz yoktur'
Neptün Soyer ve kardeşine yöneltilen iddialar hakkında konuşan İzmir Büyükşehir ...
 
Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçiye tescilli yerli manda
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kırsal kesimde çiftçi ve ...
Selçuk'ta örnek dayanışma
Selçuk, sosyal belediyecilik hizmetleri ve toplumsal dayanışma ile sosyo- ...
Foça Belediyesi için 'uyarı' kararı!
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva