HABERLER>SAĞLIK
30 Ekim 2015 Cuma - 09:57

Sağlık Bakanlığından acil salam-sucuk-sosis zirvesi!

Dünya Sağlık Örgütü’nün salam sucuk ve sosisin kanser riskini artırdığını açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bakanlık bunun üzerine söz konusu şarküteri ürünlerinin kansere etkisi olup olmadığını araştırmak için acil bilim kurulunu toplayacak.

Sağlık Bakanlığından acil salam-sucuk-sosis zirvesi!

Dünya Sağlık Örgütü, salam, sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini sigara kadar kanserojen ilan edince Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nu acil toplama kararı aldı. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de üretilen bu ürünlerin kansere etkisi araştırılacak. Sektörün de konuyla ilgili görüşleri alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülecek. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin şunları söyledi:
 
TAKLİT ÜRÜNLERE DİKKAT
“Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel bir çalışmaya dayanarak yaptığı açıklamaya bir şey diyemem. Ancak bunun tüm ürünleri kapsadığını düşünmüyorum. Bu tartışmanın ‘yemeyin, içmeyin’ noktasına getirilmesini de doğru bulmuyorum. Elbette öncelik insan sağılığı, ancak sektör bu durumdan çok kötü etkilenecekti. Türkiye’de markalı ürünlerin doğru koşullarda üretim yaptığı bir gerçek. Bu konuda ülkemiz iyi bir noktada, ancak taklit ve hileli üretilen ürünlerin denetimi daha sık yapılmalı.
 
KATKI MADDESİ AZALTILMALI
Bunun yanı sıra işlenmiş ürünlerde böyle bir tehlike görülüyorsa, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak bir çalışma yürütüp, bu tür ürünlerdeki katkı maddelerinin azaltılmasını sağlayabilir. Özellikle sucuk ve pastırma geleneksel ürünlerimiz. Bunları insanların tüketmemesi neredeyse mümkün değil. O nedenle katkı maddesi azaltılmış, daha organik ürünlerin üretilmesi hem halkımızın sağlığı hem de sektör açısından daha olumlu sonuç doğuracaktır.”
 
KANSER YAPAR DEĞİL ETKİ EDER DENİLİYOR
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yapılan açıklamanın ardından yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde etin kanser oluşumunda önemli bir risk olduğunun vurgulandığına dikkati çekerek, kırmızı etin kansere yol açtığına dair kesin bir bulgu bulunmadığını, raporda “etki edebileceği” gözleminin belirtildiğini kaydetti. Bılıkçı, kırmızı etin kansere yol açtığına dair kesin bir bulgu bulunmadığını bildirdi. Bılıkçı, “Raporda da belirtilen ‘etki edebileceği’ gözlemidir ve kırmızı etin besin değerine vurgu yapılarak, ülkelere göre yeme alışkanlığının diyetlerde dikkate alınarak dengelenmesi gerektiği belirtilmektedir. Kompleks bir hastalık olan kanserin oluşumunda yaş, genetik, beslenme, çevre ve yaşam koşulları gibi faktörlerin etkisi pek çok çalışmada ortaya konulmuştur. Tek bir ürün grubunu riskli göstermek hatalı ve eksik bir açıklamadır” ifadelerini kullandı.
 
KATKI MADDELERİ ÖNEMLİ
Etin pişirme şekline dikkati çeken Bılıkçı, işlenmiş et ürünlerinde ise pişirmenin yanı sıra kullanılan katkı maddelerinin önem arz ettiğinin altını çizdi. Türkiye’de son yıllarda yapılan düzenlemelerle et ürünlerinde kullanılan nitrat ve nitrit gibi katkı maddelerinin düzeyinde ciddi azalmalara gidildiğini belirten Bılıkçı, şunları kaydetti: “Yapılan açıklamada etin veya et ürünlerinin fazla tüketilmesinin riski arttırma ihtimalinin olduğu belirtilmektedir. Et ve et ürünlerinin tüketimi ülkemizde sanıldığı kadar yüksek değildir. Ülkemizde kişi başına düşen toplam kırmızı et tüketimi yaklaşık 35 gramdır. İşlenmiş et tüketim miktarı günlük 10 gram, yıllık 3.7 kilogram da bu rakamın içindedir. Bu miktar, raporda belirtilen miktarın çok altında ve gelişmiş ülkelerin gerisindedir. ABD ve Avrupa ülkelerinde günlük et tüketimi ülkemize göre 3-4 kat daha fazladır. Ülkemizde et tüketiminin az olmasına karşın gıda liflerinin kaynağı sebze ve meyve tüketimi daha yüksek seviyelerdedir. Dünya Sağlık Örgütünün ortaya koyduğu çekince, ülkemiz tüketim alışkanlıklarıyla doğrudan örtüşmemektedir.”

 
Marmaris'in 'Pamukkale'si büyük ilgi görüyor
 
AK Parti Adayı Kaya: İzmir cazibe merkezi olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fazla şeker çocuklara da zararlı
Fazla şekerin sağlık üzerindeki olumsuz etkisini gösteren araştırmalara ...
Sağlıklı yiyecekler için ‘içeriğe’ dikkat
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş etlerin ...
Türk Sağlık-Sen'den DEÜ yönetimine yaylım ateşi!
Dokuz Eylül Üniversitesi çalışanları için görüşülen maaş promosyonu ihale ...
 
Dikkat: Sucuk-sosis-salam sigaradan beter!
Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri ...
Türk Kızılayı ile Down Sendromu Derneği'nden örnek işbirliği
Down Sendromu Dünya Farkındalık Ayı kapsamında Türk Kızılayı Urla Şubesi ...
Peynir de uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor!
ABD'de Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, peynirin de uyuşturucu ...
 
Bakanlık sülüğe vize verdi, doktorlar isyanda!
Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yapmak isteyen ...
Uzmarlardan kritik uyarı: Kışla birlikte grip de kapıda!
Mevsim değişimi ile birlikte yaygınlaşan ve ölüm riski de taşıyan grip ...
Dikkat: İnternet bağımlısı olabilirsiniz!
Cep telefonunuzun veya bilgisayarınızın interneti kesildiğinde huzursuzluk, ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva