HABERLER>EGE
28 Ekim 2022 Cuma - 14:39

Sabiha öğretmenin asırlık gururu

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923'teki Konya ziyareti sırasında çekilen fotoğrafta yer alan ve Büyük Önder'in isteği üzerine öğretmen olan Sabiha Özar, ilanına tanıklık ettiği Cumhuriyet'in 99. yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Sabiha öğretmenin asırlık gururu

İzmir'in Dikili ilçesinde oğlu Ersun Özar ile yaşayan ve 1 Ekim'de 107'nci yaş gününü kutlayan Sabiha Özar, yaşına rağmen sağlıklı ve dinç yapısıyla konuklarını ağırlıyor.

Davet edildiği programlara gücü yettiğince katılmaya çalışan Özar, evinde ağırladığı gençlere anılarını anlatıyor.

100 yıl önceki hatıraları dün yaşanmış gibi anlatan Özar, Cumhuriyet'in ilanından Atatürk ile karşılaşmalarına çok sayıda ilginç anısını aktarıyor.

Konya'da dünyaya gelen, Bursa Öğretmen Okulundan mezun olarak öğretmenliğe adım atan Özar, Anadolu'nun farklı illerinde genç nesilleri yetiştirmek için 42 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu.

Özar'ın hayatı, Atatürk ile 22 Mart 1923'teki Konya ziyareti sırasında karşılaşmasıyla değişti. Atatürk'ün, başını okşayarak verdiği "Okuyup öğretmen ol." tavsiyesini yerine getirmeye karar veren Özar, Büyük Önder'i, Ankara'da ortaokul öğrencisiyken Cumhuriyet'in 10. yıl törenlerine katıldığı sırada ve öğretmen okulunda eğitim gördüğü Bursa'da Merinos Fabrikasının açılışında da görme fırsatı buldu.

"Herkes aydınlık içindeydi"
AA muhabirine Cumhuriyet'in ilan edildiği dönemle ilgili anılarını anlatan Özar, Cumhuriyet rejimine geçileceğinin sinyallerinin daha önceden verildiğine işaret etti.

Özar, "Herkes artık biliyordu. Atatürk, Erzurum'da 'Halk iradesi kurulacak.' dedi. 'Ya istiklal ya ölüm.' dedi. 'Bunun için çıkıyorum.' dedi. Cumhuriyet ilan edildi. Atatürk, Meclis'te konuşuyor. Cumhurbaşkanı yapıyorlar. Ondan sonra 101 top atışı, heyecanlar, her yer fevkaladeydi." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'in ilanı için Atatürk'e minnettar olduklarını belirten Özar, tanık olduğu bayramlar içinde Ankara'da Numune Kız Ortaokulu öğrencisiyken katıldığı Cumhuriyet'in 10. yılı kutlamalarını unutamadığını dile getirdi. Özar, şöyle konuştu:

"Eski Meclis binasının önünde tak kuruldu. Atatürk'ün tam karşısında duruyorduk. 10. Yıl Nutku'nu okudu. Ağladığımı hatırlıyorum. Bütün herkes, askerler, ellerinde fenerlerle sokakları dolaştı. 'Yaşasın Mustafa Kemal.', '10 yılda 15 milyon genç yarattık her yaşta.' diyerek halk, sözleri şarkı olarak söylüyor. Sabaha kadar kimse uyumadı. Herkes aydınlık içindeydi."

Atatürk'ün kendisine verdiği "Öğretmen ol." tavsiyesinin bir öngörünün işareti olduğunu söyleyen Özar, o tarihte ortada okul olmamasına rağmen 6 yaşındaki bir kızdan öğretmen olup milleti aydınlatmasını istemenin eğitime verilen önemi gösterdiğini kaydetti.

Aşılamaya çalıştığı bu milli duyguyla bir devlet kuran Atatürk'ün kadın erkek eşitliğine de sürekli vurgu yaptığını dile getiren Özar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Atatürk 'Kadınlar da çalışacak, kadınlar da okuyacak.' dedi. Bir devletin kudretli olabilmesi için 'Halkı aydınlatan, çağdaş eğitim öğretim kurumlarını açan ve burada gençlerini, öğretmenlerini yetiştirerek bu devleti ayakta tutan bunlardır.' dedi. Onun için Mustafa Kemal, okullar açmaya, eğitime çok önem verdi. O zaman hiç okul yoktu, şimdi ise üniversiteler doluyor. Yaşadığımız fark bu."

 
İzmir’de nefes kesen tatbikat!
 
Hukuk müşavirleri İzmir'de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Köşger: Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 29 Ekim  Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ...
Yunanistan'ın geri ittiği 9 göçmen kurtarıldı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Yunan unsurlarınca Türk kara sularına geri ...
Aydın'da ölüm içkisi baskını!
Aydın'ın Didim ilçesinde, jandarmanın evine düzenlediği operasyonda litrelerce ...
 
Aydın'da yılan kartalının tedavisi yapıldı!
Aydın'ın Kuşadası ilçesi Sevgi Plajı'nda denizde uçamayacak kadar bitkin ...
Devlet Su İşleri'nden Kum Çayı'na neşter!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
Manisa'da korku dolu anlar... 2 ev küle döndü!
Manisa'nın Kula ilçesinde çıkan yangında 2 ev kullanılmaz hale geldi.
 
Başkan Çerçioğlu pazarda vatandaşlarla buluştu
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Pazarı’nı ziyaret ...
Aydın'daki uyuşturucu operasyonlarında 5 kişi yakalandı
Aydın'ın Germencik ilçesindeki uyuşturucu operasyonlarında 5 kişi gözaltına alındı.
Muğla açıklarında 34 göçmen kurtarıldı
Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva