HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2021 Cuma - 19:16

Rıza Bey apartmanı için 'park' eylemi!

İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın park yapılması için düzenlenen basın açıklamasında konuşan Emine Yücel, "Rızabey’de oluşturulacak farkındalık alanı, net bir şekilde kamu yararınadır. Tüm İzmirlilerin alanı olacaktır. Ayrıca burada özel mülkiyet de kalmamıştır. 7269 ve 6306 sayılı yasalar ile bu arazilerin tümü hazineye devredilmiştir. Mülkiyet hakları hak sahipliği olarak korunmuştur. Yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere tüm İzmirliler Rıza Bey'de hak ve söz sahibidir" dedi.

Rıza Bey apartmanı için  park  eylemi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası Bayraklı'da 5 bina yıkılırken deprem anında 118 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Deprem sonrası İzmir'in yaralarını sarabilmek adına gerek yerel yönetimler gerekse bakanlıklar aracılığıyla hükümet çalışmalarını yürütürken, İzmirli depremzedelere verilen ya da verilmesi planlanan yardımların yetersiz olduğunu açıklamıştı.

Deprem sonrasında yaşanan bir başka tartışmada ise İzmir depreminin sembolü olan ve 10'u çocuk 37 vatandaşın hayatını kaybettiği Rıza Bey Aparmanı'nda ise Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden Emine ve Hüseyin Yücel çiftinin başlatmış olduğu 'Rıza Bey Apartmanı park olsun' kampanyası çığ gibi büyümüş ve sosyal medyada günün en çok konuşulan konuları arasına girmişti.

Bakanlık tarafından da alanın park yapılması olumlu karşılanırken, alanın park yapılacağını duyurmuştu. Gerçekleştirilen resmi açıklamalar sonrasında ise alana yeniden konut yapılmasını isteyen Rıza Bey Apartmanı sakinleri 'Konutlarımızı yerinde istiyoruz' eylemi yaparken, gelen itirazlar sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'da alanda yeniden yapılaşmanın yapılacağını duyurmuş ve inşaat çalışmaları başlamıştı.

Yaşanan gelişmeler sonrası Rıza Bey Apartmanı inşaatının yanında toplanan İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 'Rıza Bey Apartmanı Park olsun' söylemi ile bir basın açıklaması düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında basın açıklamasını ise Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden Emine Yücel okudu.

BURASI ÖLÜM KOKUSUNU ETRAFA YAYILDIĞI ALANDIR
Rıza Bey Apartmanı'nın park yapılması gerektiğini vurgulayan Emine Yücel, yaşanan depremi İzmir içn bir uyarı olduğunu gördüklerini belirtti. Yücel, "30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde 118 insanımız hayatını kaybetti. En fazla can kaybı ise,  10'u çocuk 37 insanın hayatını kaybettiği Rıza Bey apartmanında yaşandı.  İzmir'de gerçekleşmeyen bir depremin neden 5 binayı yıktığını herkesin sorgulamasını istiyoruz. Biz bunu İzmir için bir uyarı olarak görüyoruz, Bu uyarının bedelini, çocuklarımızın canları ile ödedik. Rıza Bey'in herkesin bilmesi gereken bir hikayesi var;  Rıza Bey apartmanında 2005 yılında deprem sonrası  epoksi işlemi yapıldığı, binanın kolon ve kirişlerine epoksi denilen bir madde ile sözde güçlendirme işlemi yapıldığı söyleniyor, bunun için alınmış bir ruhsat var mı bilmiyoruz, epoksi işleminin ehil ellerce yapılmamasının Rıza Bey apartmanında olduğu gibi ani çökmelere neden olduğu uzmanlarca belirtiliyor. 2012 yılında tekrar deprem sonrası bina yönetimi Bayraklı Belediyesine başvuruyor, bir rapor tanzim ediliyor. Bu raporda binanın kolon kiriş bağlantılarında ayrılmalar olduğu, düz demir kullanıldığı, beton kalitesinin çok düşük olduğu, binanın 3. Derece riskli olduğu belirtilerek zemin etüdünün hemen yapılması için, binadaki kat maliklerinin ortak karar alması tavsiye ediliyor.  Ancak bununla ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor. Bu rapor hakkında ne kiracılara, ne binaya sonradan gelen, bizim gibi insanlara,sormamıza rağmen,gizlenerek bilgi verilmiyor. Depremden sonra öğrendiğimiz bu gerçekleri, herkesin bilmesini istiyoruz. Burası çocuklarımızın bedenlerinin, günlerce beton yığınlarından çıkartılmayı beklerken, ölüm kokusunun etrafa yayıldığı alandır" dedi.

NET BİR ŞEKİLDE KAMU YARARIDIR
Alanda özel mülkiyet kalmadığını dikkat çeken Yücel, "Bu alanın hak sahiplerin hakları korunarak, deprem farkındalık alanı olarak düzenleneceği,Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanmasına rağmen;  daha sonra ortaya çıkan bazı haberler üzerine Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı sayın Fatma Varank ile görüştük, kendisi buraya binanın yapılacağını, önündeki alana anıt yapılacağını söyledi, neden böyle bir değişiklik yapıldığını sorduğumuzda; 31 kat maliki evini yerinde istiyor, sadece siz burada park istiyorsunuz denildi. Oysa park için yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere binlerce İzmirli imza verdi. Binayı tekrar yaparak önündeki kaldırıma anıt yapmak:  çocukların hayatlarını kaybettiği bu alanda rantın, ihmalin ve vurdumduymazlığın ödüllendirilmesidir. 2012 yılında Bayraklı Belediyesi; 3. Derece riskli olarak tespit ettiği apartmanın kaderini,mülkiyet hakkını,yaşam hakkının önüne koyarak, kat maliklerinin insafına bırakmış ve 37 insan hayatını kaybetmiştir. Şimdi ise;37 insanın hayatını kaybettiği bu alanda,yine rant hesabı yapanların mülkiyet hakkı kutsanmış olacaktır. Evet mülkiyet hakkı da önemlidir. Ancak, ısrarla 37 insanın yaşam hakkının gasp edildiği alana bina yapmak hangi vicdana sığar ? Rızabey’de oluşturulacak farkındalık alanı, net bir şekilde kamu yararınadır. Tüm İzmirlilerin alanı olacaktır. Ayrıca burada özel mülkiyet de kalmamıştır. 7269 ve 6306 sayılı yasalar ile bu arazilerin tümü hazineye devredilmiştir. Mülkiyet hakları hak sahipliği olarak korunmuştur. Yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere tüm İzmirliler Rıza Bey'de hak ve söz sahibidir" dedi.

FARKINDALIK ALANI OLARAK DÜZENLENMELİ
Sözlerine alanın park yapılması durumunda hiçbir hak kaybının olmayacağını belirterek devam eden Yücel şu ifadelerini kullandı; "Kimseye evini yapıp vermeyin demiyoruz.Buradaki alanda hak sahiplerine ev verileceği bizzat sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmıştır. Bu alandan ev sahibi olacak bir avuç hak sahibi, zaten bu bölgeden evlerini alabilecekken, bunu çarpıtarak, sanki park yapılması halinde,insanların evsiz kalacağı gibi bir mağduriyet algısı yaratmaya çalışmaktadırlar. Ancak bizler bu gerçekleri her zaman söylemekten geri durmayacağız. İsteğimiz; 3 bina arsalarının birleştirilmesi ile oluşturulan K-1 parselinde Rıza Bey apartmanın temelinin bulunduğu sadece 450 m2'lik kısmın farkındalık alanı olmasıdır. Sormak istiyoruz; 37 insanın korkunç ihmaller sonucu bağıra bağıra can verdiği alan vazgeçilmez bir alan mıdır? Bu apartmanda kiracı olan ve oturmadığı halde burada hayatını kaybeden 20 insanın 450 m2 lik alan kadar değeri yok mudur? Rıza Bey apartmanındaki gerçeklerin anlatılmasından halkın bunları öğrenmesinden rahatsızlık duyanlar, buranın yeşil alan olarak bırakılmasını engellemek istiyorlar. Hak kaybına uğramayacaklarını bildikleri halde bu parka karşı çıkanlar var. Çünkü bu alanda yapılan hataların, ihmallerin ve varsa suçların üzeri kapatılmak istenmektedir. Rıza Bey İzmir’in Kent hafızasıdır.  Deprem değil, rant hırsı ve binalar öldürür gerçeğinin yaşandığı alandır. Rıza Bey apartmanı; bir depremde yıkıma neden olabilecek tüm kusurları barındıran bir apartmandır.  Bu ibret alanını tüm halkımız için korumak istiyoruz. Bu mücadele; yerine koyamadığımız tek şey olan, insan hayatının mücadelesidir. Bu artık yalnızca bizim mücadelemiz değil, İzmir halkının mücadelesidir. İzmirliler kentlerine, geçmişte yaşanan acılara sahip çıkarak, bu acıları unutmayarak, çocuklarını bundan sonra ranta kurban vermemelidirler. Kimsenin, çocuklarını elleri ile toprağa vermiş ailelerin duygularıyla oynamaya hakkı yok. Verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Buradan sayın Cumhurbaşkanımıza seslenerek Rıza Bey alanının söz verildiği gibi;deprem farkındalık alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz." 

 
İzmir'de verim yüzde 70 düştü... Çam fıstığı altınla yarışıyor!
 
İzmirli minik Lara'dan uluslararası başarı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 27 Mart 2021 Cumartesi 12:09

Yıkılan binalarda dairesi olanlar yerinde bina istiyor kiracılar ise park anıt vs. Elin malı ile hak sahibi gibi açıklamalar yapmak tuhaf olmuş. Tapulu mal sahibi vergi veren evini yerinde istiyor konu bitmiş. Neyin tartışması bu ?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kadına karşı şiddete ben de karşıyım' dedi, 19 yıl ceza aldı
Mersin'de, kız arkadaşını alıkoyduğu iddiasıyla yargılanan sanık C.T.'nin ...
İzmir'de 10 yaşındaki çocuk ölümden döndü!
İzmir'in Bornova ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan 10 yaşındaki ...
İzmir'deki miras cinayeti davasında söz tanıkta: Kalan parayı istedi!
İzmir'in Konak ilçesinde 15 yıldır birlikte yaşadığı Dilek Yüksel'i (43) ...
 
Sofrada oğul vahşeti: Babasının boğazını kesti!
Sivas'ın Zara ilçesinde, psikolojik sorunları olduğu öne sürülen Burhan ...
'Delikanlı' Fırat ile 2 şüpheli adliyeye sevk edildi
İzmit’te kendisi gibi işitme engelli olan Engin E,’yi darbedip görüntülerini ...
Cumhuriyet Gazetesi, Enver Aysever ile yollarını ayırdı
Cumhuriyet gazetesi, yazarı Enver Aysever ile yollarını ayırdı. 
 
Tacizciyi mont rengi ele verdi
Bursa'da Gözde Ş.'nin (18) kendisini taciz ederken görüntülediği K.A. ...
Tarikat merkezindeki amiral iddiasına inceleme
Milli Savunma Bakanlığı, ''Amiralin tarikat görüntüleri her yönüyle inceleniyor'' ...
İzmir’de doktora saldırıya 20 yıl ceza! Gerekçeli kararda ‘jilet’ vurgusu
İzmir'de bir hastanede görevli asistan doktor Kadir Songür'ü boğazından yaraladığı ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva