HABERLER>GÜNCEL
3 Şubat 2017 Cuma - 15:59

Reina saldırısında 11 tutuklama talebi

Ortaköy saldırısında 11 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Reina saldırısında 11 tutuklama talebi

Ortaköy'deki terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan 11 şüpheli, ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Gözaltında tutuldukları İstanbul Emniyet Müdürlüğünden Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen şüpheliler Bakhtiiar Abdurashidov, Matitibake Tusunmaimaiti, Maimaiti Jumainiyazi, Sabri Benthabet, Adili Salimu, İslam Magomedov, Tuersung Xianmixiding, Abdullah Türkistanlı, Rakhnamo Zaidzhankizi, Gulsaya Tlegenova ve Zarina Nurullayeva'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından ifadeleri alındı.

Savcı Kökçü, şüphelileri, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. 

Şüphelilerden Bakhtiiar Abdurashidov ve Tuersung Xianmixiding'i, saldırı sonucu hayatını kaybeden 39 kişinin ölümünden sorumlu tutan savcı Kökçü, bu şüphelilerin, 39 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülen "nitelikli şekilde kasten öldürme suçuna yardım etme" suçundan da tutuklanmalarını istedi.

Savcılık sevk yazısında, şüpheli Bakhtiiar Abdurashidov'un, saldırıyı gerçekleştiren Abdulgadir Masharipov'a saldırı sonrasında saklanması ve kaçması için yardım ettiği ayrıca saldırganın eşi Zarina Nurullayeva ile ortak iki çocuklarını ve örgüt mensubu şüpheliler Rakhnamo Zaidzhankizi, Gulsaya Tlegenova'nın saklandıkları Esenyurt'taki evden Pendik'teki örgüte ait "Yabancı Terörist Savaşçılar (YTS)" evine araçla naklettiği kaydedildi.

Şüpheli Bakhtiiar Abdurashidov'un, 3 Ocak'ta Abdulgadir Masharipov'a ve eylemin planlamasında aktif rol oynayan "Baro" kod isimli, açık kimliği tespit edilemeyen örgüt mensubunu, Zeytinburnu'ndan saldırganın ailesinin bulunduğu YTS evine araçla nakletmek istediği anlatılan yazıda, şüphelinin, saldırgan ve "Baro" kod adlı mensupla buluştuğunda örgüt tarafından gönderilen birer tabancayı verdiği aktarıldı. Yazıda, aynı gün saldırgan ve "Baro" kod adlı örgüt mensubunun, bulundukları aracı takibe alan bir trafik aracına ateş ettikleri, bunun sonucunda aracın takibi bıraktığı, şüphelilerin de Beyoğlu'nda Piyalepaşa Yokuşu'nda aracı ve içindeki bir tabancayı bırakarak kaçtıkları belirtildi.

YTS evinde 300 bin dolar bulundu
Sevk yazısında şüpheli Matitibake Tusunmaimaiti'nin kaldığı YTS evinde yapılan aramada, örgütün finansmanında kullandığı değerlendirilen 159 bin 380 dolar, şüpheli Maimaiti Jumainiyazi'nin kaldığı evde ise 150 bin dolar bulunduğu ve bu kişinin örgüte ait 12 YTS evinden sorumlu olduğu kaydedildi.

Şüpheliler İslam Magomedov ve Adili Salimu'nun saldırganın götürüldüğü evde gözcülük yaptıkları ve haklarında potansiyel terör tehdidi bulunması nedeniyle yurda girişlerine tahdit koyulmasına rağmen yasa dışı yollarla giriş yaptıkları vurgulanan sevk yazısında, şüphelilerden Tuersung Xianmixiding'in, saldırganın eylem sonrası ticari taksi ile saklanmak ve taksi parasını ödeyebilmek için gittiği Zeytinburnu'ndaki ''Mölcer Dağ'' kafenin sahibi olduğu, eylem sonrası doğrudan bu kafeye giden saldırgana burada 40 lira taksi ücreti ve mont verildiği, saldırganın kafeden çıkan şahıslar refakatinde yaya olarak eylem sonrası saklanacağı konuta götürüldüğü belirtildi.

Örgüte ait 60 YTS evinden sorumlu olduğu belirtilen şüpheli Abdullah Türkistanlı'nın örgüt üyelerine ayrıca lojistik destek sağladığı kaydedilen yazıda, şüpheliler Rakhnamo Zaidzhankizi ve Gulsaya Tlegenova'nın saldırgan Masharipov'un eşi şüpheli Zarina Nurullayeva ile saklandıkları YTS evinden kaçışlarının sağlanması ve saldırgan ile buluşmalarını temin için şüpheli Bakhtiiar Abdurashidov tarafından Esenyurt'taki eve nakledildiği aktarıldı.

Saldırganın eşi
Sevk yazısında Reina saldırısını gerçekleştiren Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

''Yakalandıktan sonra gerçek kimliğini gizleyerek, Fatima Abdurrahim kod ismini kullanmıştır. Birlikte saklandıkları şüpheliler Rakhnamo Zaidzhankizi ve Gulsaya Tlegenova'nın Esenyurt'taki evden kaçışlarının sağlanması ve saldırgan ile buluşmalarının temini için şüpheli Bakhtiiar Abdurashidov tarafından Pendik'te YTS evine nakledilmiştir. Şüpheli, yakalanmadan bir gün önce barındırıldığı YTS evine gelen kimliği tespit edilemeyen iki DEAŞ militanınca saldırgan ile olan ortak erkek çocukları tespit edilemeyen YTS evine götürülmüştür. Şüpheli Reina eyleminin planlanması ve gerçekleştirilmesinde aktif rol oynayan, soruşturma kapsamında tutuklanan 'Yusuf' kod adlı İlyas Mamaşaripov'un ailesiyle birlikte eylem tarihine kadar Başakşehir'deki aynı konutta 20 gün kalmıştır. 1 Ocak saat 01.30 sıralarında eşinin saldırıyı gerçekleştirdiği sırada soruşturmada tutuklanan Mamaşaripov'un eşi Maraba Abduloeva'ya 'Buralarda kalırsanız zarar görürsünüz.' diyerek, konutta ayrılıp DEAŞ militanlarınca Esenyurt'taki YTS evine götürülmüştür. Gerçekleştirilen eylemden öncesinde bilgi sahibi olduğu anlaşılmıştır." (AA)

 
Hamile kadına tekmede tahliye kararı!
 
Açılışa damga vuran Çakmur-Kalkan atışması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni hayat yolunda kedisini elinden bırakmadı!
Çeşme'de yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmeye çalışan ...
Akademik yapılanmada 'Bank Asya' ve 'ByLock' gerçeği!
FETÖ/PDY'nin darbe girişiminin ardından YTÜ'de açığa 83 şüpheli hakkında, ...
İzmir’deki 15 Temmuz davasında bir kritik isim daha savunma yaptı
Tutuklu sanık NATO Kara Komutanlığı eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih ...
 
Hayata grev darbesi: O ilçe çöplüğe döndü!
İzmir'in en büyük ilçelerinin başında gelen Karabağlar'da işçilerin grevi ...
Liseli Melis’in öldüğü kazanının görüntüleri ortaya çıktı
Bariyerlere çarpıp, arkada oturan 16 yaşındaki Melis Kadriye Uçak'ın ölümüne ...
İzmir'in göbeğinde büyük mücadele: Ekmek kavgası!
İzmir'in Basmane semtinde yaşayan ihtiyaç sahibi çok sayıda kişi, her ...
 
Fırat Kalkanı'nda 164.gün: 47 terörist öldürüldü
Fırat Kalkanı Harekatı'nın 164'üncü gününde, hava harekatı ve çatışmalarda ...
Yeni Kent Merkezi planları krizi büyüyor: Yıldırım’dan CHP’ye yaylım ateşi!
İlçe Başkanı Temel Yıldırım, ‘Yeni Kent Merkezi’ planlarına ait olumsuz ...
81 ilde eş zamanlı operasyon raporu: Yüzlerce gözaltı
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından aranan kişilere yönelik olarak dün ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva