HABERLER>GÜNCEL
3 Haziran 2023 Cumartesi - 10:56

Proje Bakanlık masasında… Büyükşehir’den Ağaoğlu’na olumsuz görüş!

İş insanı Ali Ağaoğlu’na ait enerji şirketinin, Seferihisar'daki doğal SİT bölgesindeki rüzgar enerji santralinin kapasite artışı talebi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önümüzdeki günlerde verecek. Öte yandan 2’inci derece doğal SİT bölgesinde kalan ve koruma altındaki canlıların yaşam merkezi olan bölgeye dikilmek istenen RES’lerle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi olumsuz görüş verdi.

Proje Bakanlık masasında… Büyükşehir’den Ağaoğlu’na olumsuz görüş!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2016 yılında Seferihisar Sığacık’ta rüzgâr enerji santrali diken ünlü iş insanı Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Ağaoğlu Grubu bünyesinde yer alan Üçgen Enerji Şirketi kapasite artışı için geçtiğimiz aylarda harekete geçmişti.

İlk olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na elektriksel güç artışı onayı alan şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje tanıtım dosyasını sunarak çevresel etki değerlendirme süreci başlattı.

PROJEDE REVİZYON
Şirket ilk olarak 8 olan türbin sayısını 16’ya, kapasitesini de 25,8 MWm’den 80,2 MWm’ye çıkarmayı planlıyordu ancak bölgenin 2’inci derece doğal SİT alanında denk gelen nitelikli doğal koruma alanında kalmasından kaynaklı revizyona gidildi. Nitelikli doğal koruma alanında kalan 50 MWm üzerindeki projelere izin verilmemesinden kaynaklı türbin artış talebi 8’den 5’e düşürüldü. Şirket bu kapasite artışı için 250 milyon Türk Lirası bütçe ayırdı.

PROJE İDK ÖNÜNDE
Kapasite artışı talebi önümüzdeki günlerde Bakanlık tarafından karara bağlanacak. 19 Haziran 2023 tarihinde toplanacak olan Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu projenin son şeklini vererek halkın görüşüne açacak.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘UYGUN DEĞİL’ GÖRÜŞÜ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin proje ile ilgili dosyaya sunduğu yazıda olumsuz görüş verdiği de ortaya çıktı. Bölgenin doğal SİT alanı, ormanlık alanı, tarım arazisi olduğunun vurgulandığı yazıda yer seçiminin uygun olmadığının altı çizildi.

Büyükşehir’in yazısında “Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A. Ş. tarafından söz konusu alanda yapılması planlanan Seferihisar RES Kapasite Artışı (8 Türbin 25,8 MWm/18,8 MWe'den 16 Türbin 80,2 MWm/73,2 MWe'ye) Projesi'nin ; alanın plan kullanım kararları içerisinde Orman Alanı, Tarım Arazisi, Çayır-Mera olduğu görülmüş, bu tür kararlara sahip alanların amacı dışında kullanılmasının yaratacağı olası olumsuz etkiler açısından ; yer seçiminin uygun olmadığı düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı orman alanı üzerinde kalıyor. Türbinlerin dikileceği alanlar aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin de (Bern 1979) taraf olduğu sözleşmede koruma altına alınan pek çok canlının yaşam alanı.  ÇED dosyasında bölgenin doğal SİT alanı olduğu belirtilmese de ruhsat sahası ikinci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanında yer alıyor.

1'İNCİ DERECE SİT İKEN İZİN VERİLMİŞTİ
Ağaoğlu Grubu bünyesinde yer alan şirket 2012’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan aldığı onayla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran şirket 2015 yılında o dönem Seferihisar’in Sığacık bölgesindeki 1’inci derece doğal SİT alanına 14 megawatt gücünde 7 adet rüzgar türbininden oluşan rüzgar enerji santrali dikmişti. 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgenin SİT derecesini düşürerek nitelikli doğal koruma alanına çevirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rüzgar enerji santrallerinin kurulmasının önünü açan Seferihisar İlçesi, Sığacık-Korkmazdağı-Kılıçpınar-Çiftlik Dağı mevkii Rüzgar Enerji Santrali 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarını imar planlarını onaylamıştı.

Dönemin Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararı ile Seferihisar Rüzgar Enerji Santrali üretim tesisi ile Urla Trafo Merkezi arasında enerji nakil hattı yapımı amacıyla, bazı taşınmazların da acele kamulaştırılmıştı.

 
İzmir'in sağanak raporu: En çok nereye yağış düştü?
 
Gözler LGS'de... İzmir Valiliği'nden 'gürültü' uyarısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in sağanak raporu: En çok nereye yağış düştü?
İzmir'de dün öğle saatlerinden itibaren başlayan sağanak yağışların en ...
Baraja düşüp boğuldu... Eşi ve annesi gözyaşı döktü
Aksaray'da ayağı kayıp, Mamasın Barajı'na düşen Yılmaz Tan (28), boğuldu. ...
LGS merkezi sınavı yarın yapılacak
8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki ...
 
3 PKK'lı terörist ölü olarak ele geçirildi
İçişleriBakan Süleyman Soylu, Diyarbakır Lice kırsalında 3 PKK'lı teröristin ...
DTO Başkanı’ndan sorunların çözümü için çağrı: Denizcilik Bakanlığı kurulmalı!
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Ulaştırma Bakanlığı’nda ...
İzmir'de tarihi ayıp... Kitabeler buhar oldu!
Rum Kız Mektebi olarak inşa ettirilen İzmir Atatürk Lisesi’nin binasının ...
 
Sergio Ramos, PSG'den ayrılacak
Fransa 1. Futbol Ligi (Ligue 1) ekibi Paris Saint-Germain'de (PSG) İspanyol ...
Minibüs ile belediye otobüsü çarpıştı: 3 ölü!
Adana'da, belediye otobüsü ile minibüsün kafa kafaya çarpıştığı kazada ...
Motosiklet duvara çarptı: Uzman çavuş öldü!
Diyarbakır'da sürücüsünün kontrolünden çıkan motosikletin duvara çarptığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva