HABERLER>GÜNCEL
3 Haziran 2023 Cumartesi - 08:19

İzmir'de tarihi ayıp... Kitabeler buhar oldu!

Rum Kız Mektebi olarak inşa ettirilen İzmir Atatürk Lisesi’nin binasının yapımı sırasında toplanan bağışların yazdığı belge niteliğindeki kitabelerin kayıp olduğu ileri sürüldü.

İzmir de tarihi ayıp... Kitabeler buhar oldu!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – 1900’lü yılların başında İzmir’in o dönemki Rum cemaatleri arasında yer alan Aya Fortini Kilisesi tarafından Rum Merkez Kız Mektebi olarak inşa ettirilen Alsancak’taki binanın yönetimi mübadelenin ardından el değiştirdi. İzmir Yangını’ndan sağ olarak kurtulan bina 1922’de İzmir Erkek Lisesi olarak hizmet vermeye başladı. Okulun ismi ilerleyen yıllarda İzmir Atatürk Lisesi olarak değiştirildi.

Binanın inşaatı sırasında bağış yapanların isimleri ise o dönem mermer kitabelere yazdırılmış. Bilinen 3 kitabede o dönemin kimi Rum ailelerinin isimlerin yanı sıra Türk, Levanten ve Musevi ailelerin de isimlerinin yazdığı belirtiliyor.

ŞANS ESERİ BULUNDULAR
Binanın el değiştirmesinin ardından uzunca dönem atıl durumda kalan bu kitabeler 2010 yılında Levantanlerin İzmir’deki son temsilcilerinden olan Andrew Simes ve arkadaşları tarafından şans eseri bulunmuş.

Simes, İzmir tarihi açısından önemli bir belge niteliğindeki bu kitabelerin kayıp olduğunu ileri sürdü. Okul yönetimine teslim edilen mermer kitabelerden bir daha alınamamış. Edinilen bilgilere göre tarihi eserler CİMER aracılığı sorulsa da nerede olduklarına dair geri dönüş alınamamış.

‘O DÖNEMİN HOŞGÖRÜSÜNÜN BELGESİ’
Kitabeleri soyunma odasındaki oturma banklarının altında gördüklerini ifade eden Simes “Ne olduğunu merak ettik. İncelediğimizde Yunanca yazılı mermer bloklar olduğunu anladık. Yunanca bildiğim için üzerinde ne yazdığını da çevirdik. Binanın tarihçesi hakkında da bilgimiz vardı. Bu kitabelerde Aya Fotini Mektebi inşasında bağış yapan insanların isimleri yazıyordu. En önemlisi de bu isimlerin arasında sadece Yunan isimlerinin olmamasıydı. Musevilerin, Levantenlerin ve Türklerin de isimleri de yer alıyordu. O döneminin hoşgörüsünün anlatılması açısından çok değerli bir belgeydi. Akla ‘Acaba bu yüzden mi kayboldu?’ sorusunu getiriyor” dedi.

‘ATATÜRK LİSESİ’NDE SERGİLENMELİ’
Bu kitabelerin önemini okulun yetkililerine anlatarak teslim ettiklerini dile getiren Simes “Sonrasında bir daha bu kitabeleri göremedik. Aya Fotini Kilesi cemaatinin ilk yaptığı okul zamanla cemaatin büyümesinden kaynaklı, şu an İzmir Atatürk Lisesi olarak bilinen okul yaptırıldı. Lise bu şekilde inşa edildi. Yaklaşık 1,5 büyüklüğünde yer alan bu kitabeler büyük ihtimalle o dönem binanın girişinde yer alıyordu. Ben bunu iyi ki gördüm ve şahit oldum. Gerçekten inanılmaz tarihi bir belgeydi. Yoksa tamamen unutulurdu. Sonrasında bu kitabeler ortalıktan kayboldu ve nereye gittiğini öğrenmek için gittiğimde bir türlü bilgi alamadık. Büyük ihtimalle oyalandım. Okul yöneticileri topu bir birine attı. Ne oldu, yurt dışına mı götürüldü, içeride yok mu edildi bilmiyoruz ama bu kitabeler İzmir tarihinin en önemli parçalarından biriydi. Hatta Atatürk Lisesi’nde bile tekrar sergilenebilir. Yunanca olması birilerini rahatsız mı etti anlamadım. Umarım bir yerden çıkar ve güzelce bir yerde sergilenir.” ifadelerini kullandı.

 
Sergio Ramos, PSG'den ayrılacak
 
DTO Başkanı’ndan sorunların çözümü için çağrı: Denizcilik Bakanlığı kurulmalı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sergio Ramos, PSG'den ayrılacak
Fransa 1. Futbol Ligi (Ligue 1) ekibi Paris Saint-Germain'de (PSG) İspanyol ...
Minibüs ile belediye otobüsü çarpıştı: 3 ölü!
Adana'da, belediye otobüsü ile minibüsün kafa kafaya çarpıştığı kazada ...
Motosiklet duvara çarptı: Uzman çavuş öldü!
Diyarbakır'da sürücüsünün kontrolünden çıkan motosikletin duvara çarptığı ...
 
11 yaşındaki çocuk akraba katili oldu!
Edirne'de 11 yaşındaki Y.D., evinin önünde fotoğraf çekilmek isterken ...
Ata Anı Evi’ne komşu olacak… Dinamit yağmuru!
İş insanı Erdinç Görgülü’ye ait Ermaden Maden’in Bornova’da Nif Dağı’ndaki ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Vera' ve veda!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Vera' ve veda!
 
Eskişehir'deki sel felaketinde 3 ev yıkıldı
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde iki gündür aralıklarla devam eden sağanak, ...
İstanbul'da icradan satılık TV kulesi
İstanbul Büyükçekmece'deki içinde TV kulesi, restoran, seyir terası, dükkan, ...
Samsun'da 32 bin 75 sentetik ecza ele geçirildi
Samsun'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 32 bin 75 sentetik ecza ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva