HABERLER>SAĞLIK
11 Nisan 2022 Pazartesi - 14:02

Prof. Dr. Alper Şener açıkladı: Pandemi bitiyor mu?

Vaka sayılarının bu yaz 1000’in de altına düşeceğini öngören Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Süreç, daha önce dile getirdiğimiz beklentilerimiz doğrultusunda ilerliyor. Eğer Eylül ayında yeniden bir tırmanma yaşanmazsa, yeni bir varyant gündeme gelmezse, 2022 yılı, Türkiye için pandeminin son yılı olur” açıklamasında bulundu

Prof. Dr. Alper Şener açıkladı: Pandemi bitiyor mu?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pandemi salgınında giderek düşüş gösteren vaka sayıları ve vefatlar, yüz bindelik vaka haritasındaki oranların da azalması, “Acaba salgının sonuna mı geldik?” sorusunu sordurmaya başladı. 10 Nisan’da vaka sayısı 5 bin 609 olarak gerçekleşirken, 32 vatandaşımız da hayatını kaybetti. Yüz bindelik vaka haritasındaki oranlarda da gözle görülür bir düşüş gözlenirken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’e, “Salgının sonuna mı geldik?” sorusunu yönelttik. Prof. Şener, Egedesonsöz’e, bu sorunun yanıtını çok net verdi:  “Her şey beklediğimiz gibi seyrediyor. Yaz sezonu içinde de kademeli olarak azalacak gibi görülüyor. Yakın zaman içerisinde vaka sayılarının 1000’in altına ineceğini öngörüyoruz. Eğer Eylül ayında vakalarda yeniden bir  tırmanma yaşanmazsa, yeni bir varyant gündeme gelmezse, 2022 yılı, Türkiye için pandeminin son yılı olur” dedi.

DİKKAT! UZAKDOĞU ÜLKELERİNDE YENİ BİR HİBRİT VARYANTLAR VAR
Yaz aylarında rakamların daha da düşeceğini her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Alper Şener, cevabındaki “Eğer” ifadesine vurgu yaptı. Pandeminin ülkemize ve tüm dünyaya yayılım noktası olan Uzakdoğu ülkelerinde halihazırda hibrit varyantlar olduğuna işaret eden Prof. Şener, “Oralarda hibrit varyantlar nedeniyle vaka artışları görülüyor, Kore, Çin, Tayland gibi ülkelerde. Bu durum bizi tedirgin ediyor. Çünkü Türkiye’nin bu ülkelerle direkt iletişimi var, gerek seyahat, gerekse ticaret anlamında. Oralardan hibrit varyantların ülkemize taşınma ihtimalini göz ardı edemeyiz” dedi ve değerlendirmelerini şu ifadelerde sürdürdü:

“Beni tedirgin eden bir başka şey ise, Omicron varyantının hafif geçirilmesi nedeniyle ciddi bir kesimin hala üçüncü doz aşısını yaptırmamış olması. Bu grup ciddi anlamda gevşeme pozisyonuna geldi, rehavete kapıldı. Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde hasta sayıları çok azaldı, hatta boşaldı diyebilirim. Servisler de boş. Dolayısıyla hepimizin gündeminden düştü aslında covid 19… Eğer bu yeni varyant da önceki gibi yayılma potansiyeline sahip olursa, biz bir baskın, yeniden vakalarda yükselme periyodu yaşayabiliriz. Sadece biz değil, bizim gibi tüm ülkeler için geçerli bu durum. O yüzden çok dikkat etmek lazım. Mesajlarda şunun altını çizmemiz gerekiyor. Şu anda vaka sayılarının düşük olmasına, yoğun bakımlardaki hasta yoğunluğunun iyice azalmasına güvenmemek gerekiyor. Bu olumlu etkenlere rağmen üçüncü dozlarını, hatırlatma dozlarını yaptırmayanlar, Eylül ayına girmeden hatırlatma dozu aşılarını olmalı. 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olanların bu uyarıyı kesinlikle ciddiye almalı. Yaz mevsimi nedeniyle Eylül’e kadar rahat geçirebiliriz ancak Eylül ayından itibaren yeni bir tırmanışla karşılaşmamak için aşılarımızı tamamlamak zorundayız.”

O ÜLKELERİN İNSANLARIYLA İRTİBATTA OLANLAR MUTLAKA ÜÇÜNCÜ DOZ AŞILARINI YAPTIRMALI
Prof. Dr. Alper Şener, “Neden Eylül ayını işaret ettiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Uzakdoğu ülkelerinde, bugünkü hibrit varyantlarda önemli yol almış olacaklarını ve o tarihlerde  ciddi gevşemelere gideceklerini, seyahatlerin artacağını düşünüyorum.  Böyle bir senaryoda, orada dolaşan varyantın, ülkemize de gelme, yayılma ihtimali olacağını öngörmekteyim. Böyle bir riskle karşılaşma ihtimali nedeniyle, hatırlatma dozu aşıların mutlaka yaptırılması gerektiğini ifade ettim.   Covid 19 salgınını bitirebilmemiz için bizim bu dönemde işi çok sıkı tutmamız gerekiyor. Bu ülkelere gidecek, bu ülkelerden gelecek insanlarda irtibatta olacak herkesin mutlaka ve mutlaka üçüncü doz aşıyı yaptırmış olması gerekir.”

2022, TÜRKİYE İÇİN PANDEMİNİN SON YILI OLUR
Prof. Dr. Alper Şener, pandemiden kurtulmamıza yönelik tarih de verdi:

“Koronadan ne zaman kurtuluruz? Herkes bu soruyu soruyor, cevabını arıyor. Şu anda korona, endemik hale geldi. Eğer Eylül ayında yeniden bir tırmanma yaşanmazsa, yeni bir varyant gündeme gelmezse, 2022 yılı, Türkiye için pandeminin son yılı olur. Hibrit varyantlar gündemde özellikle Uzakdoğu ülkelerinde görüldü. Türkiye için bir risk var mı? Bence yavaş yavaş kayboldu bu risk. Neden? Çünkü Türkiye’de Delta, Delta Plus ile Omicron bir arada seyrederken, yeni bir varyant açıklanması ülkemizde.”

BİLİM KURULU TOPLANMIYOR AMA ÇALIŞIYOR
Bir ayı geçkin süredir Bilim Kurulu’nun toplanmadığını doğrulayan Prof. Dr. Alper Şener, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bir aydan fazla süredir toplanmadığımız doğrudur. Neden? Çünkü şu anda Bilim Kurulunun gündeminde olağanüstü bir şey yok. Ne bürokratik, ne idari  olarak, ne de sağlık alanında, müdahil olunması gerekir bir şey yok. Ufak tefek şeyler oluyor. Onları da sağlık müdürleri çözüyor zaten. Bilim Kurulunun toplanmıyor olması, çalışmıyor, kapandı, işlevi bitti gibi anlama gelmiyor. Çünkü Bilim Kurulu içindeki tedavi grubu, tanı grubu gibi çeşitli gruplar var ve bu gruplar çalışmalarına devam ediyor. Kendi aramızda makaleleri konuşuyoruz, çeşitli değerlendirmeler yapıyoruz.”

 
Baggy (bol) pantolonların yükselişi
 
AK Partili Kaya Soyer'e yüklendi: Buca'da dikili ağacın yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kendisi gibi Parkinson hastalarına moral oluyor!
İzmir'de yaşayan Suzan Onur, titreme, denge bozuklukları ve hareket yavaşlığı ...
Son 24 saatte 32 can kaybı, 5 bin 609 yeni vaka
Türkiye'de 5 bin 609 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 32 kişi yaşamını ...
Dönerler incelendi... Ağzımızın tadı kaçtı!
Büyük, küçük hepimizin keyifle yediği dönerin yanında servis edilen garnitürle ...
 
Uykusuzluk kalp krizi riskini artırıyor
Bilim insanları, kalp hastalarında görülen uykusuzluk sorununun kalp krizi ...
Günlük tablo açıklandı: 35 vefat, 6 bin 986 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 186 bin 226 COVID-19 testi yapıldı, 6 bin 986 ...
Muhittin AKBEL sordu, Dr. Çimen OLGUNER yanıtladı... Yönetimin tamamı kadın, çünkü!
Muhittin AKBEL sordu, Dr. Çimen OLGUNER yanıtladı... Yönetimin tamamı kadın, çünkü!
 
Son 24 saatte 31 can kaybı, 7 bin 120 yeni vaka
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 31 kişi yaşamını yitirirken, ...
Ailelere korkutan uyarı: Ölümle sonuçlanabilir!
Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ...
Omicron varyantıyla ilgili yeni araştırma
Yeni bir araştırma, koronavirüsün Omicron varyantının Delta varyantına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva