HABERLER>EKONOMİ
11 Kasım 2015 Çarşamba - 08:22

Patron 'uyandı': Asgari ücret artınca...

Asgari ücret 1.300 lira olursa maliyeti kim üstlenecek? Seçim öncesi vaatlere sessiz kalan iş dünyası şimdi her gün bunun getireceği yükleri hatırlatan açıklamalar yapıyor. Asgari ücretteki artışın işverene maliyetinin 16 milyar lira olması beklenirken patronlar artıştan tüm ücretlerin etkileneceğini belirterek destek istiyor.

Patron  uyandı : Asgari ücret artınca...

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması vaadiyle ilgili tartışmalar bitmiyor. Seçim öncesi partilerin asgari ücrete zam yapma vaatlerine yönelik hiçbir açıklama yapmayan özel sektör temsilcileri seçim sonrası asgari ücret eleştirilerini yoğunlaştırdı.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil’in haberine göre, işverene maliyetinin 16 milyar lira olması beklenen zamma karşı patronlar sigorta prim indirimi, vergi muafiyeti ve 1 yıllık yük üstlenimi gibi taleplerde bulunuyor. Ekonomi uzmanları ise ‘kayıt dışı’ riskine işaret ediyor.
Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’da bir araya gelecek olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da dün asgari ücret tartışmalarına dahil oldu. Ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının özel sektöre 16 milyar lira yük getireceğini hesapladıklarını belirten Çağlar, bunun karşılığında hükümetten SGK priminde 3 puan indirim istedi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise ilk 1-1.5 yılın yükünün kompanze edilmesi gerektiğini söylüyor.

3 PUAN İNDİRİM OLURSA?
Asgari ücret üzerinden gelir vergisi, SGK primi, işsizlik sigortası gibi vergi ve paylar alınıyor. İTO’nun istediği gibi SGK işveren priminde 3 puan indirim olursa, bunun devlete maliyeti yaklaşık 7 milyar lira olacak. Ancak 3 puanlık indirim sadece asgari ücretli için geçerli olursa 3 milyar liralık kısmını devlet üstlenecek.  Türkiye’de yaklaşık 12 milyon çalışan bulunuyor. Bunun yaklaşık 5 milyonunun maaşı asgari ücretten gösteriliyor. Bunun da yüzde 45’inin yani 2 milyon 750 bininin gerçek maaşının asgari ücret olduğu tahmin ediliyor. Asgari ücret bin 300 liraya çıktığında işverene 437 lira ek maliyeti olacak. Asgari ücret maaşı alanların aylık maliyeti 1.2 milyar liraya denk gelecek.

YÜK NE OLACAK?
5 milyon asgari ücretli içinde yaklaşık 2 milyon 250 bin çalışan aslında daha yüksek maaş alıyor. Ancak asgari ücret üzerinden gösteriliyor. Bu kişilerin sadece kayıt altında olan asgari ücreti değişeceğinden işverenin ödediği SGK işveren primi ve işsizlik sigortasında 65 lira ek maliyet oluşturacak. Bunun da aylık maliyeti 146.5 milyon lira olacak. Böylece toplam maliyet aylık 1 milyar 349 milyon lira, yıllık maliyet ise 16.2 milyar lirayı bulacak. Çalışanları için işveren yüzde 15.5 SGK işveren payı ödemesi yapıyor. İTO yüzde 15.5’lik bu payın 3 puan indirilmesini önerdi. Bu öneri sadece asgari ücretli ve asgari ücretli olarak gösterilen çalışanlar için uygulanırsa, devletin özel sektöre 3 milyar liralık katkısı olacak. Kalan 7 milyon çalışan için asgari ücret kısmına yüzde 12.5 olur ve üstü 15.5 oranından devam ederse toplamda 7 milyar liralık bir katkı mümkün olacak. 255 liralık prim 3 puan inerse 205 lira olarak ödenecek.

DİĞER ÇALIŞANLAR DA ZAM İSTEYECEK
Asgari ücretin net bin 300 liraya yükseltilmesinin işverene kişi başı aylık 437 lira ilave maliyeti olacağını belirten İbrahim Çağlar, “Asgari ücret artınca, şirket içinde diğer çalışanlar da ücretlerine artış isteyecek. Yani gerçekte bu maliyetlerin daha üstüne çıkılacak. Zincirleme artışların getireceği yük çok fazla. Asgari ücrette elbette artış yapılsın. Ancak bu paranın harcama şeklinde piyasaya dönmesi bir süre alacaktır. Her KOBİ’ye de eşit derecede elbette dönmeyecek. Ayrıca dünyada rekabet üstünlüğümüzü de etkiler” diye konuştu. Bu nedenle hükümetten bir destek beklentisinde olduklarını ifade eden Çağlar, “Borcunu düzenli ödeyen mükellef için SGK primi işveren payı şu anda yüzde 15.5. Bu oran üzerinde 3 puanlık bir indirim sağlanması büyük katkı olur” dedi.

İLK YILIN YÜKÜ KOMPANZE EDİLSİN
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de asgari ücretin bin 300 lira olması ile 500 lirayı bulan bir maliyet ile karşı karşıya kalınacağını belirterek, yüzde 30’luk artışın bütün çalışanların maaşını etkileyeceğini, ayrıca aylık yüzde 8 civarında da kıdem tazminatı yükünün söz konusu olacağını kaydetti. Teklifi yapanların özel sektörün bunu nasıl karşılayacağını düşünmesi gerektiğini dile getiren Özdebir, 1-1.5 yıl için getirdiği yükün kompanze edilmesi gerektiğini belirtti. İşverenin SGK payında indirim yapılabileceğini, asgari ücretin vergi dışı bırakılabileceğini belirten Özdebir, aksi takdirde maliyeti fiyatlarına yansıtamayan işletmelerin eleman çıkartmaya gidebileceğini vurguladı.

SEYFETTİN GÜRSEL: KAYIT DIŞI İSTİHDAMI ARTIRACAK
BETAM Direktörü Seyfettin Gürsel, asgari ücretin artırılmasıyla kayıt dışının artmasının beklenen bir etki olduğunu belirterek, “Kayıt dışını zorlar” dedi. 2 tür kayıt dışılık olduğunu, ilkinin yüzde 100 kayıt dışılık olduğunu ve SGK’ya kayıtlılığın bulunmadığını anlatan Gürsel, ikinci kayıt dışılığın kayıtlı ama maaşı düşük gösterilenler olduğunu belirterek, “İstihdama sınırlı olumsuz etkisi olur ancak kayıt dışını etkiler” dedi. Gürsel, artıştan en çok hizmet sektörü ve sanayide marjinal yani verimliliği düşük firmaların etkileneceğini belirterek, eksik ücret bildiriminin artacağını söyledi.

DAVUTOĞLU: AĞZIMDAN ÇIKAN HER SÖZ TEMİNAT
Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT’de dün akşam katıldığı canlı yayında asgari ücretin artırılması vaadiyle ilgili soru üzerine, “Benim ağzımdan çıkan her söz teminat olarak söylüyorum, önümüzdeki 3 ay içinde yerine gelecektir. Seçim stratejisi grubumuz vardı, onlara ödevler verdik ve şimdi 3 aylık, 6 aylık bir yıllık ve 4 yıllık programlar çıkartıyoruz. 3 ay içinde kanunu düzenleme gerektirmeyen bütün vaatler yerine gelecek” diye konuştu. Davutoğlu bugün işveren ile işçi kesimlerini bir araya getiren bir program düzenleyeceğini ve herkesi dinleyeceğini belirtti.

 
Gediz'de önemli gelişme: Kavuk gitti, Saygın geldi
 
Silopi'den acı haber: Üç polis şehit oldu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 11 Kasım 2015 Çarşamba 22:15

Alt gelir gruplarına yapılan kaynak aktarımı bu grubun tasarruf gücünün düşük olması nedeniyle (ihtiyaçları fazla olduğundan) ellerine geçen paranın tamamına yakınını ve hatta tamamını harcamaktadırlar örneğin öncelikle gıda harcamalarını ve ardından giyim ve sosyal harcamalarını artırırlar dolayısıyla bu harcanan paralar bu sektörlerde iş gören firmalara gider. Böylelikle geliri artan dar gelirli daha verimli bir şekilde çalışır iş verimi artar, aldığı parayı harcayarak ekonomiye döndürür hem bu parayla şirketlerin geliri artar ve dolayısıyla geliri artan şirketlerin ödediği vergiler artarak devletin kasasına hem yapılan harcamaların artışından hem de şirketlerin kar artışından dolayı daha fazla vergi geliri girer bunun sonucunda yatırım ve istihdam artmış olur. Patronların unuttuğu bir şey var ki o da kendi çalışanlarının da dolaylı veya direkt olarak kendi müşteri grubunu oluşturduğudur. Bencillikle kimse kazanmaz patronlar biraz daha cömert olmalılar bu herkesin yararınadır.

Yorumu oyla      12      5  
11 Kasım 2015 Çarşamba 13:08

AKP işçiye zulüm yapıyor

Yorumu oyla      12      5  
İşçi 11 Kasım 2015 Çarşamba 08:53

1300 TL'ye çıkması patronları rahatsız ederken 1500TL veya 1800TL'ye çıkması patronları hiç ilgilendirmiyormuş gibi açıklama yapmıyorlardı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Migros'un 'BIST' gururu: İki yıl üst üste...
Perakende sektöründe 61 yıldır öncü uygulamalarıyla Türk tüketicisinin ...
Büyükşehir’den ‘S’ plaka tartışmasında fiyat düşürecek hamle!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 300 adet ‘S’ plaka için belirlenecek muhammen ...
Çeşme-Sakız işbirliği: Bu kardeşlik bitmez
Çeşme Esnaf Odası ile Sakız Adası Kiralık Odalar ve Pansiyoncular Derneği'nin ...
 
Takipteki kişiler 1 milyonu aştı!
Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı takipteki kişi sayısı yüzde 4 arttı.
İzmir’deki tarihi fabrika icradan satılık!
Ege Bölgesi’nin en önemli demir üretim tesislerinden biri İzmir 3. İcra ...
Dolarda 'korkutan senaryo' gerçekleşecek mi?
Genel seçimlerin ardından, tek parti iktidarı sonucuyla dolar karşısında ...
 
Torbalı'da zeytin zirvesi
İzmir'in Torbalı ilçesi zeytin yetiştiriciliğinde silkeleme, toplama, ...
FOODEX’te lezzetler yarıştı!
FOODEX 2015 Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı’nda lezzetler yarıştı. Pastacılar ...
İTO Ata’yı doğduğu evde anacak
İzmir Ticaret Odası, 10 Kasım'da 138 kişilik heyet ile Yunanistan'ın Selanik ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva