HABERLER>OTOMOBİL
28 Şubat 2023 Salı - 10:20

Otomotiv sektöründen ‘hurda araç’ çağrısı!

Trafikte tehlike saçan ve kirliliğe neden olan hurda araçların tedavülden kaldırılmasının yeniden gündeme gelmesine ilişkin konuşan Poyraz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz yedek parça üretimi kısıtlılığından dolayı araç bulunamadığını hurda affının ancak ilerleyen günlerde uygulamaya geçilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. EGOD Yönetim Kurulu Başkanı ise hükümetin teşvik verdiği takdirde vatandaşların hızlı yanıt verdiğini belirtti.

Otomotiv sektöründen ‘hurda araç’ çağrısı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ -Yaşlı ya da ağır hasarlı olduğu için hurdaya çıkması gereken araçlar trafikte sorunlar yaşanmasına neden olurken hava kirliliğine de neden oluyor.

Türkiye'nin ilk kez 2003 yılında tanıştığı hurda teşviki, belirli bir yaşı tamamlamış olan araçların hem çevre ve insan sağlığı üzerinde yaratmış olduğu olumsuzlukları önlemeyi hem de otomotiv endüstrisinde sürdürülebilirlik açısından kullanılan parçaların geri dönüşümünü hedefliyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in, otomobiller için hurda teşviki önerisi, geçmişte defalarca uygulanan hurda teşviklerini yeniden gündeme getirdi.

2019 yılında yapılan hurda teşviki kapsamında araç başına 15 bin TL’ye kadar teşvik veriliyordu. Ancak teşvik zamanı bitince ağır hasarlı araçları hurdaya ayırma dönemi de bitti. Piyasada yeniden hurda teşviki beklentisi oluşurken sektör temsilcileri bunun 20 yaş ve üzeri araçlarda geçerli olabileceğini söylüyor. 2023’te sıfır araç bulma sıkıntısına rağmen hurda teşviki gelebileceği belirtiliyor.

Egedesonsöz'e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Poyraz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, yaşlı ve hasarlı araçların trafikten kaldırılmasının ekonomiye de katkı sağlayarak trafikteki felaketlerin önüne geçebileceğini söyledi.

DEVLET ELİYLE TRAFİKTEN ÇEKİLMELİ
Konu ile ilgili görüşlerini aktaran Poyraz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz,"Yaşlı araçların devlet eliyle trafikten çekilmesi gerekiyor. Bu da ancak ÖTV ve hurda araç indirimi ile sağlanabilir. Geçtiğimiz yıllarda da bu uygulama yapıldı. Yine aynı şekilde Maliye Bakanlığı'nın hurda araç indirimi sağlayarak araçları hurdaya ayırması gerekiyor" dedi.

ARAÇ BOLLUĞUNUN OLDUĞU BİR DÖNEMDE...
Özpoyraz hurda affının ekonomiye de katkı sağlayacağını kaydederek,"Hem ekonomiye katkı sağlamak amacıyla hem de kaza ve felaketlerin önüne geçmek için önemli olacağını düşünüyorum. Şu anda hurda araç indirimi uygulamasının çıkması zor görünüyor çünkü talepler fazla. Yedek parça üretimi kısıtlı olduğu için araç yetişmiyor. İlerleyen zamanlarda araç bolluğunun olduğu bir dönemde hurda indirimi gündeme gelebilir" diyerek sözlerini noktaladı.

TÜKETİCİ HIZLI YANIT VERİYOR
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ise geçtiğimiz kasım ayı sonunda yapılan ÖTV indiriminin ardından satışların yüzde 85 artarak 115.220 adede çıktığını belirterek hükümetin bir teşvik sağlamasıyla tüketicinin hızlı yanıt verdiğini belirtti.

Torun açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Hak sahiplerinin de mağdur edilmemesi gerekir. Ortalama araç yaşı Türkiye'de 14 iken Avrupa standartları ise ortalama 10 olmalı diyor. Karbon salınımı trafiği riske atıyor. Hurda araçların trafikten çekilmesi için hükümetin vade ya da faizleri düşürmesi gerekiyor. ÖTV indirimi, enflasyona bağlı kendini revize eden bir sistem haline getirilmeli. Sadece belirli bir dönem için değil, sürdürülebilir olmalı"

 
Vergi, resim ve harç istisnası süreleri uzatıldı
 
THY depremzede öğrencileri işe alacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGOD'dan depremzedelere pozitif ayrımcılık!
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, deprem ...
Benzine zammın ardından indirim geldi!
Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 46 kuruş indirim geldi
İzmir, 'Küçük İstanbul' olma yolunda!
İzmir'de trafiğe kayıtlı araç sayısı Ocak ayı sonu itibarıyla 1 milyon 660 bin 247 oldu
 
Trafiğe ocakta 160 bin 162 aracın kaydı yapıldı
Trafiğe kayıtlı araç sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Otomotiv sanayinin üretim ve ihracatı arttı
Türkiye otomotiv sanayinde yılın ilk ayında toplam üretim bir önceki senenin ...
Araç sahipleri dikkat... Benzin ve motorine zam!
Benzin ve motorinde zam bekleniyor.
 
TOGG için açık artırma başlıyor!
Togg akıllı cihaza ön sipariş hakkı sunan NFT açık artırması yarın akşam ...
MTV'de ilk taksit ödemesi için son gün yarın
Bu yıla ilişkin motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksit ödemesi için ...
MTV'de ilk taksit ödemesi için son 4 gün
Bu yıla ilişkin motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksit ödemesi için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva