HABERLER>GÜNCEL
2 Eylül 2021 Perşembe - 09:41

Odalardan İzmir Fuarı ültimatomu: Kültürpark yaşlı ve yorgun bir yapıya sahip!

TMMOB’a bağlı 21 oda ve temsilcilik tarafından yapılan açıklamada bu yıl 90.’ncısı düzenlenecek İEF'nin Kültürpark’ta yapılmasınının parkın üzerinde baskı ve tahribatlara yol açacağı bildirildi. Açıklamada etkinliklerin kapsamının daraltılması ve kontrollü yapılması çağrısında bulunuldu. Açıklamada “2020 Yılından bu yana yapılan çalışmalar kapsamında, Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı .vb analizler göstermiştir ki; Kültürpark doğal ve kültürel bir miras olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir” denildi.

Odalardan İzmir Fuarı ültimatomu: Kültürpark yaşlı ve yorgun bir yapıya sahip!

EGEDESONSÖZ- Bu yıl 90.’ncısı düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı ile ilgili olarak TMMOB’a bağlı 21 oda ve temsilcilik tarafından açıklamada etkinliklerin Kültürpark’ta yapılması ele alındı.

Açıklamada Kültürpark'ın Kent Parkı işlevini gördüğü vurgulanarak yapılan bilimsel çalışmalara yer verildi. Açıklamada “2020 Yılından bu yana yapılan çalışmalar kapsamında, Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı .vb analizler göstermiştir ki; Kültürpark doğal ve kültürel bir miras olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir” denildi.

Etkinliklerin belirli bir alana sıkışmasının sorunlara yol açacağı da aktarılarak " İzmir Enternasyonel Fuarı etkinliklerinin Kültürpark'a sıkıştırılması, etkinliklerin kapsamı ve alana yayılışı ile mekanın hassas ekolojisi üzerinde baskı ve tahribatlara yol açmaktadır. Bu nedenle Kültürpark'ta yapılacak etkinliklerin küçük ölçekli, temsili ve kontrollü şekilde planlanması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, Kültürpark bir "Kent Parkıdır" ve bunun dışında bir ana fonksiyona ihtiyacı yoktur" açıklamasında bulunuldu.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Kültürpark, İzmir'in ve Türkiye'nin belleğinde önemli bir yere sahip, belki de Türkiye'nin ilk kent parkı olarak, 1936 yılında başlayan doğuş hikayesinde kent ve kentli için zaman içerisinde vazgeçilemez bir mekan haline gelmiş önemli simgesel bir alandır. 2014 yılına geldiğimizde ise İzmir Fuarının Gaziemir’de yapılan yeni yerine taşınmasının gündeme gelmesiyle Kültürpark için yeni bir sürece girilmiştir. Yaşanan bu yavaş ve sancılı süreç içerisinde Kültürpark, pek çok müdahaleye maruz kalması sebebiyle doğal ve kültürel değerlerini hızla kaybetmiş ve kaybetmeye devam etmektedir.

Kültürpark'ın, Büyük İzmir yangınının külleri üzerinde yükselen bir uygarlık mesajı olarak, simgesel bir doğal ve kültürel miras olarak korunması gerekliliği TMMOB, Meslek Odaları, Dernekler ve sivil insiyatiflerce defalarca gündeme getirilmiştir ve getirilmekedir.  420.000 m 2 ’lik bir alana kurulu olan ve yaklaşık 200.000 m2 ’lik yeşil alana sahip olan Kültürpark, ne yazık ki, İzmir’in kent merkezinde yer alan tek yeşil alanıdır. Ancak, Kültürpark'ın uzun yıllar boyunca İzmir Fuarı ile kesişen yolu, "Kent Parkı" işlevinin zaman içinde unutulmasına ve doğal-kültürel değerlerinin hızla zarar görmesine neden olmuştur.

2020 Yılından bu yana yapılan çalışmalar kapsamında, Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı .vb analizler göstermiştir ki; Kültürpark doğal ve kültürel bir miras olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Böylesine yaşlı ve yorgun bir alanda; yeni proje  girişimleri, kabul görmeyen koruma amaçlı imar planı çalışmaları ve bürokratik sıkıntıların oluşturduğu zaman kaybı göz önünde bulundurulduğunda, kaybedilen değerlerin ne yazık ki sadece yapı ölçeğinin çok ötesinde olduğu, neredeyse 100 yıllık flora ve faunanın kaybolmaya yüz tuttuğu çok açık görülmektedir.

Kaybolmaya yüz tutmuş bu değerlere yönelik ilgili meslek odalarımızın sıklıkla yaptığı alan gözlemleri neticesinde;

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin neredeyse tüm birimlerinin Kültürpark alanı içerisine konumlanmış olmasının yarattığı baskı alan içerisinde "taşıma kapasitesinin aşımı", alanın yakın çevresinde ise "trafik yoğunluğundaki artışı" ve bölge için güvenlik zafiyeti şeklinde hissedilmektedir. Yıllardır alandan kaldırılması ve yeşil alana dönüştürülmesi için mücadele edilen hangarların, kapsamlı olarak ve ciddi bir bütçe ile revizyonunun yapılması, belediye hizmet binası olarak kullanıma açılması ve hatta depremde hasar gören yapı dışında konumlandırılan birimlerin de buraya taşınması, yaşanılan İzmir depreminde ortaya çıkan mücbir sebebin suistimal edilmesi olarak değerlendirilmektedir. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı'nın ilgili Koruma Kurulunca kabul görmemesi ve açıklanan raporda ağırlıklı olarak yapılara ilişkin değerlendirmeler yapılması, yeni yapılanma ile bu alanlarda yetkinin Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonuna verilmiş olması nedeniyle, birden fazla sit statüsünü barındıran sit alanlarındaki yetki dağılımı, alanın bütünlüklü değerlendirilmesini zedelemekte olup, doğal değerleri yorumlayabilecek bir üye bulunma zorunluluğu olmadığından, ne yazık ki Koruma Kurulu konuyu, sadece yapı ölçeğinde değerlendirebilmiştir. Bu durum Kültürpark'ın "kent parkı" kimliğinin ve sahip olduğu eşsiz "doğal değerlerinin" doğru etüd edilemediğini açıkça ortaya koymaktadır.

Kültürpark'a ilişkin yaşanılan bu aksak süreçte, alanın "canlı" ve "hala/mevcutta yaşayan" bir değer olduğunun hala farkına varılamaması düşündürücü ve üzücüdür. Kültürpark’ın "yorgun ve yaşlı" yapısının bürokratik gecikmeleri kaldıramayacağının çok açık olduğu konusunda kamuoyunu uyarmayı bir görev biliyoruz.

Daha açık ifade edecek olursak;

-Alanda bulunan ve birçoğu tescilli olan ağaçlara yönelik yıllardır yapılmayan kapsamlı budama çalışmaları nedeniyle, olumsuz hava şartlarında birçok ağacın devrilmesi veya kırılması,

-Gelişen modern otomatik sulama teknikleriyle bitkilerin sudan maksimum verimi aldığı ve su tasarrufunun en üst seviyeye çıktığı bilinirken, alanın hala vahşi sulama yöntemleriyle ayakta tutulmaya çalışılması,

-Koşu yolu olarak bilinen tartan pist üzerinde bulunan ve Kültürpark'ın simgelerinden olan dut ağaçlarının bir çoğunun yaşlanmaya bağlı devrildiği ve kırıldığı görülürken, dut ağaçlarında gençleştirme çalışmalarının yapılmaması,

-Daha önce otopark .vb işlevlerle kullanılan fakat şu an atıl/işlevsiz durumda bulunan binlerce metrekare yapısal zeminin (asfalt, kilit parke, beton) yarattığı olumsuz etkiler herkesçe görülürken, bu alanların basit dokunuşlarla geçirgen yüzeye veya yeşil alana dönüştürülmemesi,

gibi sorunlar da göstermektedir ki "zaman Kültürpark'ın aleyhine işlemektedir." İlgili idarelerin üzerine düşen ise Kültürpark'ın doğal ve kültürel varlıklarını her şartta koruyarak geleceğe aktarmaktır.

Tüm bu sorunların yanı sıra her yıl gerçekleştirilen İzmir Enternasyonel Fuarı etkinliklerinin Kültürpark'a sıkıştırılması, etkinliklerin kapsamı ve alana yayılışı ile mekanın hassas ekolojisi üzerinde baskı ve tahribatlara yol açmaktadır. Bu nedenle Kültürpark'ta yapılacak etkinliklerin küçük ölçekli, temsili ve kontrollü şekilde planlanması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, Kültürpark bir "Kent Parkıdır" ve bunun dışında bir ana fonksiyona ihtiyacı yoktur.

Kültürpark'ın kurucusu Dr. Behçet Uz, 1968 yılında Kültürpark'ın kent parkı işlevinden uzaklaşılmasından duyduğu rahatsızlığı “Bu ağaçların büyük bir çoğunluğunu 1937 yılında diktik. Şimdi bunların dimdik ayakta kalmasının nedeni nedir biliyor musunuz? Halk bunları korumasını bildi. Halk sahip çıkarsa yapılmayacak şey yoktur. Şimdi benim en büyük üzüntüm Kültürpark’ın binalarla dolması. Binalarla burayı öldürüyorlar. Ağaçları böyle büyümüş gördüğüm zaman hissettiğim sevinç sonsuz. Bugün bunlarca vatandaşım faydalanıyor bunlardan. Binlerce çocuk gölgelerinde oynuyor. Bundan daha büyük mutluluk olamaz.” sözleriyle dile getirmiştir.

Şimdi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üzerine düşen;

-Koruma amaçlı imar planı ve bürokratik işlemlere ilişkin süreci meslek odaları, kültürpark platformu ve Koruma Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeleri dikkate alarak çalışmaları hiçbir tereddüte yer bırakmadan hızla tamamlamasıdır.

Zaman, Kültürpark için hızla tükenmektedir ve sürecin uzaması nedeniyle doğal yapı bu artan baskılardan zarar görmektedir.

-Uzayan süreç nedeniyle alanda envanteri yapılan doğal varlıkların daha fazla zarar görerek tükeniş noktasına gelmeden ivedilik ile çözüm planlamalarını yaparak İzmir'e ve İzmir'liye miras bırakılan Kültürpark'ın doğal ve kültürel değerlerini korumaya yönelik kararlı adımlar atmasıdır.

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir İl Temsilciliği

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası İzmir İl Temsilciliği

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

 
İzmir iş dünyasının acı kaybı... Selim Yaşar korona kurbanı!
 
Seferihisar'da ilaçlama seferberliği
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
2017'deki panayırdan(!) 2 Eylül 2021 Perşembe 23:54

İzmir Enternasyonal Fuarı'na (İEF) 'onur konuğu' olarak katılan Rusya Federasyonu'nun standında iş adamları 200 ikili görüşme yaptı. Bu görüşmelerde toplamda 820 milyon dolarlık ticaret anlaşması yapıldığı açıklandı. Rus araç üreticisi Gaz Group'un Türkiye Genel Müdürü Cengiz Yüksel de son baharda Sakarya'da üretime başlayacaklarını bildirdi.https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/5-gunde-820-milyon-dolarlik-anlasma-1986178/

Yorumu oyla      2      3  
Korkusuz 2 Eylül 2021 Perşembe 23:23

Gaziemirdeki Izmir Fuar merkezi adam gibi fuarlar yaparak daha cok yabanci ziyaretci getirmeli.Belediye kafasiyla uluslararasi Fuarlar yapilamaz..

Yorumu oyla      3      4  
sallamak cidden serbest olmalı 2 Eylül 2021 Perşembe 20:10

800 milyon dolar iş bağlanıyor demek bu fuarda :) mısır satarak falan mı? ya da çocuklar pony at üzerinde dolaşırken mi? :) dolar yazınca sonuna daha inandırıcı olacağını düşündünüz herhalde. Bu fuar tam bir vakit kaybı, net!

Yorumu oyla      3      4  
muhalif 2 2 Eylül 2021 Perşembe 13:37

İEF, Günümüzde Panayıra dönmüş olsa bile, İzmirin Kültür,sanat, soayal ve ekonomik hayatını hareketlendiren 90 yıllık bir etkinlik olduğu inkar edilemez, Bu ültimatomu veren odalar mühendis kökenli odalar, tabi birde Ekonomi kökenli odalarında ne dediğine bakmak gerekir.Birde İzmirde yaşayan vatandaşlarında ne düşündüğü önemli,,Tek taraflı bir yaklaşım ya da Baskı, doğru olmaz...

Yorumu oyla      3      4  
muhalif 2 Eylül 2021 Perşembe 13:28

Floranın korunması haricinde içi boş bir ültimatom..İzmirin belleği hiçe sayılıyor,"Kültürpark, yaşlı ve yorgun" iafadesi gerçekle bağdaşmıyor, dünya zaten yaşlı, milyonlarca yıl..Kültürparkı ise buna göre "çok genç" daha 90 yaşında, insan ömrüyle değerlendirilemez. Koca koca odaların işi bu olmamalı,

Yorumu oyla      3      4  
Öğrenci 2 Eylül 2021 Perşembe 12:48

Çözüm?

Yorumu oyla      2      3  
Sallamak serbest 2 Eylül 2021 Perşembe 12:44

Panayır mı? 800 milyon doların üzerinde iş bağlanan panayır mı olur?

Yorumu oyla      4      4  
İstemezükçü değiliz diye kendini kandırmak 2 Eylül 2021 Perşembe 12:41

Tramvay, köprü, tünel, çöp tesisi, gökdelen ... daha sayamadığım her şeye karşı olup, biz istemezükçü değiliz demek. Bu şehirde gecekondu yapabilirsin, kimsenin şeyinde olmaz, hemde şehrin merkezine ama başka bir şey yapılmak istendiğinde şehircilik ilkelerine aykırı olur. Kocaoğlu zamanında yapılan projeye dokunma diye itiraz et, sonra da flora de. Farklı farklı platform kurmaya da gerek yok. Aşağı yukarı zaten aynı kişiler farklı projelere itiraz eden kişiler. Merak ediyorum, bu kişiler günlük yaşantısında özel araç, klima, deodorant ... kullanıyorlar mı? Ofislerde cayır cayır klimayı aç, sonra çevrecilik hikayesi anlat. 90 yıldır yapılan sembol fuar yapılmasınmış. Yok ya! Başka? Kentparkını kentli kullanamayacaksa ne anlamı var? Çürük denilen belediye binası yıkılmasınmış. Bu ucube mi sembol? Mimarisi bile çakma. Oldu olacak Bayraklı'ya da Eyfel Kulesi yapalım.

Yorumu oyla      3      4  
burak 2 Eylül 2021 Perşembe 12:16

İzmir Enternasyonel Fuarı artık işlevini yitiemiş bir fuar. Uluslararası hiçbir özelliği kalmadığı gibi artık panayırdan farksız bir görünümde sadece trafik, gürültü ve kirlilik yaratıyor. Kültürpark sadece yeşil alan olarak gerçek bir park olarak korunmalı ve sadece genel yapıyo bozmayacak belli etkinliklere ev sahipliği yapmalı.

Yorumu oyla      4      5  
İstemezük! 2 Eylül 2021 Perşembe 10:43

Fuar yapılıyor, karşı çıkılıyor; Kocaoğlu zamanında güzel bir proje yapılıyor ona da karşı çıkılıyor. Alsancak'a gökdelen gündeme gelir, açıklama üstüne açıklama gelir: Şehir biter, altyapı çöker, şöyle olur böyle olur. Yav he he!

Yorumu oyla      5      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir iş dünyasının acı kaybı... Selim Yaşar korona kurbanı!
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Selim Yaşar, tatil için gittiği ...
Depremin simgesi Ayda okullu oldu
İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğünde depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'ndan ...
Bilim Kurulu toplanıyor: Yüz yüze eğitim masada!
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK ...
 
Uyurken çıkan yangından son anda kurtuldu
Tokat'ın Erbaa ilçesinde, Ali Şengül (34), yalnız yaşadığı evde uyuduğu ...
5 ayrı ilçede 172 kaçak göçmen kurtarıldı... Firar kent İzmir!
İzmir'in Menderes, Karaburun, Foça, Dikili ve Çeşme ilçesi açıklarında ...
İzmir'deki feci kazada can kaybı... Metrelerce sürüklendi!
İzmir'in Bornova ilçesinde, sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu kaldırıma ...
 
Bazı bakanlık ve kurumlarda atama kararları
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye ...
AVM'lerde test zorunluluğu, aşısızlara ayrı yer gündemde
Eylülle birlikte pandemi kuralları da yeniden güncellenecek. Lokanta-kafe ...
Otomobil sürüye çarptı; 10 koyun öldü, 2 kişi yaralandı
Mersin'in Tarsus ilçesinde, koyun sürüsüne çarpan otomobildeki 2 kişi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva