HABERLER>GÜNCEL
2 Ağustos 2022 Salı - 21:19

Nazilerin katlettiği Romanlar İzmir'de de anıldı

İzmir Roman Birliği Platformu Nazi Almanyası’nda katledilen Romanları anmak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada katliamlar kınanırken Romanların acısıyla, yasıyla, matemiyle, kardeşçe yaşamasıyla, etnik köken ayırt etmeksizin bir arada yaşamak istediği vurgulandı. Anmada konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da “Soykırım günlerinde bu toplumun en önemli kitleleri katledildi. Bu katliamlara karşıyız. Etnik köken katliamına daha fazla karşıyız” dedi. 

Nazilerin katlettiği Romanlar İzmir de de anıldı

EGEDESONSÖZ - 2. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından katledilen Romanlar İzmir’de anıldı. Roman dernekleri ve Roman mahallelerin muhtarları tarafından oluşturulan İzmir Roman Birliği Platformu Cumhuriyet Meydanı’nda bir etkinlik gerçekleştirdi. Kentin farklı noktalarından gelen Romanlar katliamı lanetlediler.
Anmada konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 2 Ağustos’u tarihin kara lekesi olarak vurgulayarak “Soykırım günlerinde bu toplumun en önemli kitleleri katledildi. Bu katliamlara karşıyız. Etnik köken katliamına daha fazla karşıyız. Konak Belediyesi olarak özellikle roman derneklerimizle ve roman platformuyla yeni bir anlayış ile yola çıktık. Bu anlayışın en önemli parçası çocukların eğitimi ve gençlerin istihdamı. İzmir Büyükşehir belediyesi ile el ele verdik. Bu işin üstesinden gelmek için çabalıyoruz. Bu katliamları kınıyoruz. Her zaman roman kardeşlerimizin yanındayız. Onların abisi olmaktan gurur duyuyorum. Sizlere yol yürümek benim için bir onurdur” dedi.


İzmir Roman Birliği Platformu adına basın açıklaması Hüseyin Heptepe okudu. Heptepe,  “Yıllardır siyasi partilerin 12 milyon Roman yurttaşın gerek yerelde gerekse de genelde, hak ve özgürlüğünü savunacak eylem planlamasında sığ kaldı. Bu yaptığımız etkinlik Türkiye'de ilk olmakla birlikte yaklaşık 78 senedir hiçbir siyasetçinin ağzına alamadığı bir etkinlikti. Bundan sonra Roman topluluğu acısıyla, yasıyla, matemiyle, kardeşçe yaşamasıyla, etnik köken ayırt etmeksizin yaşamak istiyoruz. Bundan sonra soykırım olmaz diye umuyoruz. değişen dünyada biz varız”  dedi. 

Ege Mahallesi Gençlik, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Tamer Yetişir de “Tarihin en acı olaylarından birisi olan Holokost boyunca Naziler ve müttefikleri Avrupa’daki Roman popülasyonunu yüzde yirmi beşinin sistematik bir soykırıma tabi tuttular. Porajmos olarak bilinen bu korkunç katliam Nazi Almanyası tarafından işlenen en büyük insanlık suçlarından biri olarak hafızalara kazındı. Avrupa Birliği Temel Haklar Azınlık Raporu’na göre Romanların yüzde 80’ini fakirlik riski altında yaşıyor. Romanlara uygulanan zulüm 1933 yılında başladı. Bu zulüm zamanla ayrımcılık şekline dönüştü.” dedi.

Meclis üyesi Ali Yangır  de “Roman milleti çileli dertli bir millettir. Roman dediğimiz zaman akla ilk müzik geliyor. En büyük eksiğimiz eğitim. Yerelde ve genelde romanlara daha çok destek vermek gerekiyor. Roman mahalleler hala ateş içinde. Uyuşturucu ateşi ile yanıyoruz. Çocuklarımızı bataklıkta görüyoruz. Roman mahalleleri hala yanıyor” diye konuştu.

ON BİNLERCE ROMAN KATLEDİLDİ
II. Dünya savaşında Nazi terörünün on binlerce Roman kurbanı olduğu tahmin ediliyor. Çingene kurbanların çoğu toplama kamplarında hayatlarını yitirmişlerdi. Ancak savaş döneminde Avrupa'nın pek çok ülkesinde öldürülen göçebe Çingenelerin kaydının bile tutulmadığı biliniyor.

Romanlar, Naziler tarafından "Avrupa kültürünü yozlaştıran, toplumun saf yapısını bozan çalışma ve sosyal hayatı dejenere eden bir etnik grup" olarak ilan edilmişlerdi ve Yahudilerle birlikte "imha edilmeleri" için karar da alınmıştı.

3 Ağustos 1944 tarihinde bir gün içinde ölüm kamplarında üç binin üzerinde Roman katledilmişti. Auschwitz-Birkenauba kamplarına 14 ülkeden getirilen Romanlar o dönemde bu kamplarda Yahudi ve Polonyalıların ardından üçüncü en büyük etnik grubu oluşturuyorlardı.

Avrupa Parlamentosu, 2015 tarihli kararıyla, 2 Ağustos'u Nazi işgali altındaki Avrupa'da katledilen 500 bin Avrupalı Roman yurttaşı anmak için "Roman Soykırımını Anma Günü" olarak ilan etti. Romanlar, Romanes dilinde "yutan" anlamına gelen zulmün şiddetini ifade eden Porajmos’u soykırımı ifade etmede kullanıyorlar.

 
Galatasaray ayrılığı duyurdu
 
Ege'de insanlık ayıbı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan KPSS talimatı: İddialar incelenecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin ...
Sağlıkçıların özlük hakları yeniden düzenlenecek
Sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarındaki iyileştirmeler bir bir ...
Hemşirenin burnunu kıran şüpheli tekrar serbest kaldı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, erkek hemşireyi darbettiği iddiasıyla gözaltına ...
 
Tahıl gemisi Türk kara sularına girdi
Ukrayna'nın Odessa limanından ayrılan Sierra Leon bayraklı 27 bin ton ...
Bakanlıktan 'Akkuyu' açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer A.Ş. ile ilgili, "Bakanlığımız ...
İranlı suikast timinin keşif görüntüleri ortaya çıktı
İstanbul'da İsrail vatandaşlarına yönelik suikast hazırlığında olduğu ...
 
MSB duyurdu! Gara'da 2 terörist etkisiz
Milli Savunma Bakanlığı, "Irak'ın kuzeyinde Gara'da tespit edilen 2 PKK’lı ...
İçme suyundan etkilenen 31 kişinin tedavisi sürüyor
Bolu'da merkeze bağlı Yuva köyünde içme suyundan etkilenerek hastanelere ...
'Şadırvan vandalı' için mahkemeden karar!
İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, Şadırvanaltı Camii'nin şadırvanını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva