HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
20 Kasım 2023 Pazartesi - 11:45

MÜFED Başkanından sektör uyarısı: Konut üretimi durma noktasında

MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, konut üretiminin durma noktasına geldiğini ifade ederek, “Sektör temsilcileri uzun süredir inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat ve zamlar ile mücadele ediyor; kat karşılığı veya kendi arsasına proje üreten üyelerimiz maalesef fiyat artışları nedeniyle maliyet hesabı yapamaz hale geldi ve üretimin azalmasına neden oldu” dedi

MÜFED Başkanından sektör uyarısı: Konut üretimi durma noktasında

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin 'Konut Satış İstatistikleri' verilerini yayımladı. Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761 oldu. Eylül ayında da satışlar ağustosa göre yüzde 9,5 düşüş yaşamıştı. Konut satışları ocak-ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 azalışla 993 bin 835 olarak gerçekleşti.
Egedesonsöz’e verileri değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü zor günlerden geçiyor. Pandemiden sonra  proje ve konut üretimindeki aşağı yönlü seyir devam ediyor . Sorunlar çözüme kavuşmazsa  düşüşün  devam edeceğini düşünüyorum. Sektörde yaşanan sıkıntılar adeta sorunlar yumağına döndü” dedi.
Kahraman,  sektörün beklentilerini sıralayarak şunları aktardı:
1.Finansman ve krediye erişim,
2.Yüksek ve fahiş malzeme fiyatları,
3.Kamu tarafından arsa üretilmesi,
4.Yapı Denetim sisteminde yaşanan sorunlar  

YÜZDE 60 RİSKLİ YAPININ ERİTİLMESİ GEREK
Konut kredilerinin uygun faizli olması durumunda üretimin artacağını ifade eden Kahraman, “Sektörün tekrar bir ivme kazanması için çevre şehircilik ve iklim değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı Maliye ve Hazine Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi odaları STK ve sektör temsilcilerinin katılımı ile  inşaat sektörünün masaya yatırılması gerektiğini düşünüyorum. Finansmana erişim üretimin en önemli sac ayağından bir tanesidir. Proje tamamlama kredisi ve konut kredilerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Konut ihtiyacı olan vatandaşlarımıza uygun faiz oranları ile  konut kredisi sağlanması üreticiyi proje yapmaya sevk edecektir. Konut arzının artması kira fiyatlarının düşmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Sektör temsilcileri olarak; sanayi  üretim ve ihracat desteklerini doğru buluyoruz. Bununla birlikte iç ticaretimizin önemli sektörlerinin başında gelen ve ülkemizin en önemli konularından biri olan kentsel dönüşüm yapılması ve dirençli kentlerin oluşması hepimizin vatandaşlık görevi ülkemizde büyük bir deprem felaketi yaşadık bu acıların ve felaketlerin yaşanmaması temennisi ile birlikte  ülke genelinde hala  yüzde 60 civarında riskli yapı stoku var  bu stok ivedilikle eritilmesi gerekiyor. Bu nedenler ile finans erişimi hayatı önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

FAHİŞ FİYATLAR İLE MÜCADELE EDİLMELİ
Sektör temsilcilerinin uzun süredir  inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat ve zamlar ile mücadele ettiğini kaydeden Kahraman, “Kat karşılığı veya kendi arsasına proje üreten üyelerimiz maalesef fiyat artışları nedeniyle maliyet hesabı yapamaz hale geldi ve üretimin azalmasına neden oldu. Üretim yapıyorsunuz projenin  finalinde maliyetin hangi rakamlara geleceğini kestiremiyorsunuz finansmana ulaşmıyorsunuz proje devam ederken satış yapmak zorunda kalıyorsunuz. Parasını ödediğiniz malzemeyi zamanında almadığınız da bile fiyat farkları ile karşı karşıya kalan üyelerimiz var. Buradaki belirsizlikler üretimin aksamasına neden oluyor. Yerinde ve etkin denetimler ile fahiş fiyatlar ile mücadele edilmesini önemsiyoruz kesilen cezaların tek başına caydırıcı olmadığını hep birlikte  görüyoruz. Diğer bir konu yüksek arsa maliyetleri üretmiş olduğunuz her bir konut için bir konut da arsa payı bulunuyor. Vatandaşlarımız bir konut alacak fakat iki konut parası ödemek zorunda üretmiş olduğunuz her bir konutun en az yüzde 50 arsa payı bulunmaktadır. Girdi maliyetlerinin yüzde 50’si arsa payı olarak karşımıza çıkıyor. Bu oran çok yüksek, o nedenle kamu eliyle arsa geliştirmek kentsel dönüşüme rezerv alanı sağlayacak konut erişimi ve üretimi açısından da çok önemli  olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
 

 
Dışişleri Bakanlığı bütçesi TBMM'de!
 
Altınordu ateş hattında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de özelleştirme rüzgarı... Planlar askıya çıktı!
İzmir’in Çeşme ve Güzelbahçe ilçelerindeki mülkiyeti Hazine’ye kayıtlı ...
Konut fiyatları eylülde arttı
Konut Fiyat Endeksi (KFE) eylülde aylık yüzde 4,3 ve yıllık yüzde 89,2 artışla 1088,1 oldu.
Mimarlar Odası’dan plan iptali yorumu: 'Zorlu' dayanaksız kaldı!
Kent gündeminde yükseklik tartışmalarına neden Zorlu Holding’in İzmir’de ...
 
TÜİK İzmir verilerini açıkladı... Konut satışları çakıldı!
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre İzmir'deki konut satışlarında yaşanan düşüş dikkat çekti.
Kiracı olduğu evi günlük kiraya verene rekor ceza!
Günübirlik ev kiralamanın yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan sorunların ...
İş insanına cennet koy vizesi!
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı’nın sahibi olduğu şirketin ...
 
TMMOB’dan ‘Çeşme Projesi’ tepkisi
Çeşme Projesi sınırlarında kalan alanla ilgili yerel mahkemenin 'tarım ...
Bakanlık vitrine çıkardı... Satılık zeytinlik!
Karayolları Bölge Müdürlüğü, mülkiyeti kendisine ait Urla Ovacık sınırındaki ...
Mimarlar Odası’ndan ‘Zorlu’ çağrısı: Projeden vazgeçin!
İmar planı Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava ile iptal edilen ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva