HABERLER>EKONOMİ
4 Mayıs 2021 Salı - 14:59

Metro ve Tramvay için TİS süreci başladı: Sendikadan çarpıcı ‘maaş’ örneği!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Metro A.Ş'de görev alan 621 personel için başlatılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci ile ilgili konuşan Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral "Başkan Tunç Soyer'in sağduyusundan, emeğe saygısından ve emeğe verdiği değerden kaynaklı olarak bu sürecin de olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. 10 yıllık bir metro makinisti tüm sosyal hakları ile birlikte 4 bin 154 TL, teknisyen ise 3 bin 793 TL alıyor. Bizim amacımız burada tabii ki toplu sözleşmeyi masada bitirmek olacak" dedi.

Metro ve Tramvay için TİS süreci başladı: Sendikadan çarpıcı ‘maaş’ örneği!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in toplu ulaşımı için önemli bir yere sahip olan Metro ve Tramvay çalışanları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Demiryolu İşçileri Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi çalışmalarına start verildi.

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında bulunan İZBAN çalışanları için TİS sürecinde Demiryol-İş Sendikası tarafından mutlu sona ulaşılırken, gözler ulaşım için hayati önem taşıyan ve toplamda 621 personelin bulunduğu Metro ve Tramvay sürecine çevrilmişti.

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bulunan Metro A.Ş'de çalışan personeller için görüşmeler 20 Nisan tarihinde başlarken, ilk görüşme Ankara'da SODEMSEN ile gerçekleştirildi.

Başlayan TİS süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, Ankara'da gerçekleştirilen toplantının ardından geçtiğimiz Cuma günü de bir toplantı gerçekleştirilmesi planlandığı ancak açıklanan 'tam kapanma' süreci sonrası toplantının yasakların ardından devam ettirileceğini söyledi.

TEK İSTEĞİMİZ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VERİLMESİ
Metro ve Tramvay çalışanlarının ücretlerinde yaşanan temel sorunun İZBAN sürecindeki ile aynı olduğunu belirten Giral, "Tramvay ve Metro görüşmelerinde de aslında İZBAN'da olduğu gibi temel sorun, hala asgari ücret alan arkadaşlarımızın olması.  Belediye şirketleri içerisinde baktığımız zaman, buralardaki sendikalılarımızın ücretleri ciddi anlamda düşük kalıyor.  Burada sosyal paketlerimizde neredeyse yüzde 400-500'e varan, maaşlarımızda ise neredeyse yüzde 40'a varan bir fark mevcut. Yani burada baktığımız zaman 10 yıllık bir metro makinisti tüm sosyal hakları ile birlikte 4 bin 154 TL, teknisyen ise 3 bin 793 TL alıyor. Ancak İZULAŞ'a baktığımızda ise buradaki ücret sosyal haklar ile birlikte 6 bin 160 TL, teknisyenlerde ise 5 bin 811 TL bandında bulunuyor. Tabi bu fiyat farkının oluşmasındaki temel sorun ise sosyal paketlerde bulunan fark. Örnek vermek gerekirse; Metro çalışanına ilkokulda okuyan çocuğu için 215 TL'lik bir sosyal destek miktarı verilirken, İZENERJİ'de çalışan bir kişiye aynı nedenle verilen destek miktarı ise bin 755 TL. Yani aslında buradaki fiyat farkının temel nedeni sosyal denge haklarındaki farklardan oluşuyor. Bizim istediğimiz şey 621 işçiyi ilgilendirecek bu sözleşme sürecinde eşit işe eşit ücret verilmesi" diye konuştu.

SÜRECİN MASADA ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ
İZBAN'daki TİS sürecinde TCDD ve Büyükşehir ortaklığının olmasından kaynaklı olarak yaşanan sorunların Metro ve Tramvay görüşmelerinde yaşanmayacağını belirten Giral, "Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi. Başkan Tunç Soyer'in sağduyusundan, emeğe saygısından ve emeğe verdiği değerden kaynaklı olarak bu sürecin de olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Bizim amacımız burada tabii ki toplu sözleşmeyi masada bitirmek olacak. Sayın başkanımız Tunç Soyer'de her fırsatta Büyükşehir çalışanları için eşit işe eşit ücret söylemi var.  Kendisi de çalışanlar için bunu bir şekilde getireceklerini söyledi.  Geçtiğimiz günlerde de DİSK ile 7 bin işçiyi ilgilendiren bir TİS sürecini sonlandırmıştı" dedi.

METRO A.Ş ÇALIŞANLARI KENDİNİ ÖZ EVLAT GİBİ GÖRMEK İSTİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in görevde olduğu sürece 'eşit işe eşit ücret' politikasını koruyacağı yönünde beyanı olduğunu belirten Giral, "Tunç Soyer ile İZBAN sürecindeki görüşmelerimizde de kendisi bize görevde olduğu sürece İzmir'de 'eşit işe eşit ücret' politikasını yerleştireceklerini söylemişti.  Bizde bunun TİS sürecinde de masaya yansıması halinde mutlu sonuç ile kalkacağımızı düşünüyoruz. Biz buradaki personellerimizin ücretlerinin diğer belediye şirketlerindeki ücretlere getirilmesini istiyoruz. Biz eşit işe eşit ücret politikası ile ilgili Tunç Soyer'e güvenimiz tam. Çalışanlarımızın yüzünün gülebileceği, evlerine ekmek götürebilecekleri bir ücretle sonuçlanmasını bekliyoruz. Metro çalışanlarımızdan belediye şirketi olarak artık kendilerini öz evlat gibi görmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

 
Tam kapanmada gözlükçü tartışması
 
İçişleri Bakanlığı'ndan, İmamoğlu soruşturmasıyla ilgili açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Halktan 5 Mayıs 2021 Çarşamba 17:29

Tunç soyer önce sönmez alevden kurtulmalı. Eski başkanın kovduğu yüzüne karşı soylenmedik söz bırakmayan Sönmez Alev tüm sevgisi ile hortumun başında. Önce şu adamı bir inceleyin.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 4 Mayıs 2021 Salı 20:30

Herkes insanca yaşayabileceği ücrete ve çalışma şartlarına kavuşmalıdır ben bu kadara geçinmeye çalışıyorken siz neden bu parayı beğenmiyorsunuz mantığından uzaklaşıp aranan haklara sahip çıkma ve bir olma zamanıdır.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 4 Mayıs 2021 Salı 18:50

AKP li belediyeler de daha azına çalışıpta sesini çıkaramayanları biliyoruz. Ancak Metro A.ş de mutlaka hakkını alacaktır. destekliyoruz.

Yorumu oyla      4      4  
İzmir’de eşit ve adil toplu taşıma ücreti var mı ? 4 Mayıs 2021 Salı 16:57

İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada merkez ilçeler , çevre ilçeler ayrımcılığı yapıyor. Merkez ilçelerde 120 dk. ( Eylül 2020 ye kadar ilk binişten sonra sınırsız 90 dk. ) aktarma hakkı var. Çevre ilçelerdeki belediye otobüslerinde aktarma hakkı 10.02.2016 tarihinde İzmir BB meclisince iptal edildiğinden belediye otobüsleri dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor. Çevre ilçelerdeki aktarma hakkı iptal edildiğinden 120 dk. süresince merkez ilçe ile çevre ilçedeki vatandaşlar arasındaki toplu taşıma ücret farkını hesaplayın Çevre ilçediler ikinci sınıf vatandaş mı da toplu taşımada aktarma hakkı verilmiyor. İzmir çevre ilçelerde ödenen vergilerin İzmir BB olarak payını al ama hizmete gelince çevre ilçeye aktarma hakkı yok. Hatta belediye otobüsü bile yok. Ne var . İztaşıt ( özel halk otobüsü ) var. Torbalı , Kemalpaşa , Aliağa ilçelerinde ödenen vergilerden İzmir BB ‘si ne kadar pay alıyor ? İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımanın tarife ve ücretlerinde adil mi ? Bkz ESHOT int.Sit. Tarife ve ücretler . “ Aktarma hakkı yoktur”

Yorumu oyla      2      4  
Eksi bakiye 4 Mayıs 2021 Salı 16:42

Tunc başkana güveniyoruz bizi ortada bırakmcak elinden geleni verick eşit is eşit zam

Yorumu oyla      2      5  
4545 4 Mayıs 2021 Salı 16:33

Öncelikle metro ve tramvay çalışanları için hayırlı olur inşallah sayın büyükşehir belediye başkanı Tunç soyer izelman sözleşmesinde basın önünde ve milyonlarca izmirlinin önünde söylediği bütün belediye şirketlerini eşit ücret uygulayacağı söylemi birazolsun umutlandırdı bizleri

Yorumu oyla      2      4  
Gariban 4 Mayıs 2021 Salı 15:33

Burada sözleşmede inşallah 3 yıllıkmış falan kabul edilmez izenerji izelman izulaş nasıl alıyorsa o şekilde alınmasıdır.Belediye vermiyor kardeşim kimse demesin alan adam nasıl alıyorsa onlarla gerekiyorsa fikir alışverişinde bulunulsun

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MSB paylaştı: HİSAR-A hedefi 12'den vurdu
Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) füzesi, Aksaray'da yapılan ...
İçişleri'nden yeni açıklama: Sigara yasağı var mı?
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 'Market Tedbirleri' konulu genelge ...
Esnaf ‘market' genelgesinden memnun!
Tam kapanma sürecinde zincir marketlerin inşaat malzemesi, züccaciye gibi ...
 
Balon balığı için kararname: 3 yıl daha desteğe devam
Balon balığı avcılığına yapılacak destekleme ödemesinin şartları belli ...
'152 ürün ve 40 yenilikçi teknoloji desteklenecek'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ...
Bitcoin 55,000 dolara döndü, Ethereum yükselişte
Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, yükseldiği ...
 
Fiyatı açıklandı: Yahoo tekrar satılıyor
Amerikan çok uluslu telekomünikasyon şirketler topluluğu Verizon, AOL ...
Emeklilere bayram ikramiyesi tarihi açıklandı
Emeklilere bayram ikramiyeleri 6-7 Mayıs tarihlerinde ödenecek. SSK emeklilerinin ...
Köy Koop İzmir Başkanı Soyer’den pazarların kapatılmasına tepki!
-Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, İçişleri Bakanlığı tarafından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva