HABERLER>SAĞLIK
4 Mayıs 2021 Salı - 14:49

Tam kapanmada gözlükçü tartışması

Tam kapanmada gözlükçülerin faaliyetlerine geçici olarak ara verildi. İstanbul Gözlükçüler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz, "Süre çok uzun, görmek insanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Vatandaşlar, görmekle ilgili bir sıkıntı yaşadığında, 17 gün beklenebilecek bir süre değil" dedi.  İçişleri Bakanlığı, tam kapanma dönemiyle ilgili "Sıkça Sorulan Sorular" bölümüne yeni sorular ile cevaplarını ekledi. Burada yapılan bilgilendirmede, "Valilikler ve kaymakamlıklar tarafından her ilçede bir nöbetçi optisyenlik müessesenin açık olması sağlanacaktır" ifadesine yer verildi.

Tam kapanmada gözlükçü tartışması

Tam kapanma dönemi boyunca uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında optisyenlik müesseseleri, yani gözlükçülerin faaliyetlerine geçici olarak ara verildi.

Gözlükçüler, verdikleri sağlık hizmetinin kesintiye uğramaması için kapanma süresi boyunca çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

İstanbul Gözlükçüler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz, "2020'nin Şubat ayında, ilk pandemi yasakları başladığında biz gözlükçüler olarak ailelerimizi düşünerek, bulaş riski nedeniyle kapatma kararı aldık. Ama bakanlık bizi siz birer sağlık sunucusunuz, önemli olan halk sağlığıdır ve aynı sağlık personelleri, eczaneler gibi çalışmak zorundasınız denildi. Bu genelge ile, Sağlık Bakanlığı Tıbbi cihaz kurumunun yapmış olduğu duyuru ile mağazalarımızı açtık. Evet doğru, biz 5193 sayılı optisyenlik hakkındaki kanunun ilk maddesinde geçtiği gibi, toplumun ve ferdlerin sağlığını korumak üzere, bir sağlık hizmete yapıyoruz.

Bu sebeple de biz hizmetlerimize devam ettik ama son süreçte inanılmaz bir kaos yaşandı. Tıbbi cihaz kurumuna bir yazı ile müracaat edildi, kapanma sürecinde ne yapacağımız soruldu. Süre çok uzun, görmek insanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Vatandaşlar, görmekle ilgili bir sıkıntı yaşadığında, 17 gün beklenebilecek bir süre değil" dedi. 

"REÇETEYİ NEREDEN KARŞILAYACAK?"
Ayaz, yaşanan kafa karıştırıcı durum ile ilgili olarak ise, "Tıbbi Cihaz Kurumu 28 Nisan tarihli yazıda optisyenlik müessesesi bir tıbbi cihaz satıcısıdır, gözlük, kontakt lens de bir tıbbi cihazdır, hizmetlerine devam edecek diye bir yazı yazıyor. İl sağlık Müdürlüklerine bu yazıyı tebliğ ediyor. Her ne olduysa 24 saat içinde Tıbbi Cihaz Kurumu yeniden bir yazı yayınlıyor ve gözlükçüler kapatılıyor. En büyük tezatta, bütün hastanelerde göz poliklinikleri hizmete devam ediyor. Peki bir göz hastası muayene olduktan sonra aldığı reçeteyi nereden karşılayacak?" ifadelerini kullandı. 

"OPTİKÇİLER DE BİR SAĞLIK SEKTÖRÜ" 
15 yıldır gözlük kullandığını dile getiren Eczacı Mustafa Özdemir, "Ben bir gözlük kullanıcısıyım. Astigmatlı olduğum için, gözlüğüm kırıldığı zaman optiklerin kapanacağını da bilmediğim için yedeğim yok. Böyle bir durumda evden çıkamam açıkçası. Bu bir hata. Optikçiler ticarethane değil bu da bir sağlık sektörü" dedi.

Nöbetçi gözlükçü uygulaması ile ilgili olarak ise Özdemir, "Nöbetçi sisteminden bahsediliyor. Virüs varken millet toplanacak. Cam gelmeyecek… 15 senedir gözlük kullanıcısıyım, yedeğini alma şansım da yok çünkü çok pahalı. Böyle bir şey başıma gelse, bayramdan sonraya kadar bekleyecek miyim?" şeklinde konuştu. 

"GÖZ HASTANESİNE GELDİM AMA MUAYENE OLMADIM"
Bahçelievler'de bir göz hastanesine muayene olmak üzere gelen ancak gözlükçülerin kapalı olması nedeniyle muayenesini ertelediğini ifade eden Şenol Toker, "Ya insan gözlüğünü takamazsa, önünü göremezse? Bunların biran önce açılmasında fayda var. Bunu yetkililerden istirham ediyorum. Bir taraftan corona virüsü defedelim diyoruz. Öbür taraftan her ilçede bir gözlükçü olursa, hastalığa davetiye çıkaracağız. Ben optikçi değilim, bu işin ticaretini yapmıyorum. Açık olsa ne olur? Ne zararı var? Ben şu an göz hastanesine geldim fakat optik kapalı olduğu için muayene de olmadım" diye konuştu.

Bazı evrak işlerini halletmek üzere dükkanına uğrayan bir gözlükçü ise, "Gözlüğü kırılan çocuklar özellikle, gözlüksüz yapamıyorsa ve yüksek bir numara kullanıyorsa ne yapacak? Ne kullanacak? Göz hastaneleri açık ama gözlükçüler kapalı. Burada da bir mantık dışı olay var" şeklinde konuştu.

"HER İLÇEDE BİR NÖBETÇİ OPTİSYENLİK MÜESSESENİN AÇIK OLMASI SAĞLANACAKTIR" 
Gözlükçüler ile tartışmalar sürerken İçişleri Bakanlığı, tam kapanma dönemiyle ilgili "Sıkça Sorulan Sorular" bölümüne yeni sorular ile cevaplarını ekledi. 

Bakanlığın yanıtladığı soru ve cevaplar şöyle: 

-Optisyenlik müesseseleri kısıtlamalara tabi mi?

Tam kapanma dönemi boyunca uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında optisyenlik (gözlükçüler)müesseselerinin faaliyetlerine geçici olarak ara vermeleri gerekmektedir.

Öte yandan göz hekimleri tarafından düzenlenen reçetelerin geçerlilik süresinin 10 gün olması ve tam kapanma süresi içerisinde gözlükleri zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması amacıyla Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından her ilçede bir nöbetçi optisyenlik müessesenin açık olması sağlanacaktır. Nöbetçi optisyenlik müessesesinin çalışanları; Valilik/Kaymakamlık nöbet listesiyle birlikte "çalışma izni görev belgesiö formunu manuel düzenlemek ve denetim faaliyetleri sırasında kolluk kuvvetlerine ibraz etmek ile ikametle iş yeri arasındaki güzergah ve zaman dilimi ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacaklardır.

 
MSB paylaştı: HİSAR-A hedefi 12'den vurdu
 
Metro ve Tramvay için TİS süreci başladı: Sendikadan çarpıcı ‘maaş’ örneği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korona ilaçlarını kullanmamak öldürebilir!
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi ...
Prof. Ceyhan uyardı: Çok bulaşıcı bir mutant Türkiye'de yayılmış durumda!
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Çok ...
Bakan Koca açıkladı: 18 yaş üstü ne zaman aşılanacak?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne'de açıklamalarda bulundu. Sinovac ...
 
Sezaryen doğum çocuklarda astım görülme riskini artırıyor
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma ...
Koca: Hastane başvuruları yarı yarıya düştü
Uygulanan tedbirlerin sonuç verdiğini belirten Sağlık Bakanı Koca, vaka ...
Koronaya yakalanan genç kız diyabet hastası oldu
İstanbul’da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, geçen ay ailesiyle birlikte ...
 
Koronaya karşı yerli aşı ve ilaç için tarih verildi
TÜBİTAK Başkanı Mandal, Ağustos ayında iki yerli virüs ilacının kullanıma ...
İzmir'de geliştirildi... Korona tespitinde önemli buluş!
İzmir Ekonomi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkan Vekili ...
Virüsü yenen sağlıkçıdan 'aşı olun' tavsiyesi
İzmir'de koronavirüsü yenen acil tıp teknisyeni Didem Arabacı (34), son ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva