HABERLER>EKONOMİ
4 Mayıs 2021 Salı - 13:36

Esnaf ‘market' genelgesinden memnun!

Tam kapanma sürecinde zincir marketlerin inşaat malzemesi, züccaciye gibi ürünlerin satışını durduran İçişleri Bakanlığı'nın genelgesini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Esnafımız biraz nefes alacak" derken, İnşaat İmalatçıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, "Bu kararı, büyük adımın başlangıcı olarak görüyoruz" dedi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise haksız rekabetin sona ermesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Esnaf ‘market  genelgesinden memnun!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İçişleri Bakanlığı'nın "Market Tedbirleri" konulu genelgesiyle zincir marketlerde başta inşaat malzemeleri olmak üzere çok sayıda ürünün satışına kısıtlama getirilmesi, esnafı memnun etti. Konuyu ilk kez SonSöz TV'de gündeme taşıyan, TBMM'de ve Sanayi Komisyonu'nda tartışmaya açan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İEOSB Başkanı Zekeriya Mutlu ve İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, alınan kararın haksız rekabetin sona ermesi noktasında değerli olduğunu dile getirdiler.

BAYIR: CİROLARININ YÜZDE 85'İ, O YAN ÜRÜNLERDENDİ
Cuma günü uygulamaya konulacak yeni genelgeyi  değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Ortada çok büyük bir adaletsizlik vardı. Artık eldivenden merdivene, inşaat malzemesinden züccaciyeye kadar pek çok ürün zincir marketlerde satılamayacak" dedi. Bu konuda çok büyük bir mücadele veren Bayır, "Esnafımızın ciroları dip yaptı. Üç harfli marketlerin cirosunun yüzde 15'i gıda ve temizlik maddesiyken, yüzde 85'i, esnafımızın belini büken o yan ürünlerin satışından geliyordu. Üyesi olduğum Sanayi ve Ticaret komisyonunda arkadaşlarla bu konuyu konuştum. Haksız rekabete çanak tutulduğunu, bunun engellenmesi gerektiğini vurgulamıştım. Bir sene öncesine kadar esnafın tepedeki başkanının, İzmir'deki başkanının ağızlarını açtıklarını görmedim. Sizin üyenizin ekmeğiyle oynuyorlar, niye konuşmuyorsun kardeşim, diye çıkışmıştım. Adalet yerini buldu" açıklamasında bulundu.

İZMİRLİ VEKİL, TBMM'DE SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
19 Mart'ta, dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yazılı olarak cevaplaması isteğiyle TBMM'de önerge veren Tacettin Bayır, zincir marketlerle ilgili olarak, "Bu marketlerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları, bu ürünleri satmaya uygun mudur? Yanıcı, patlayıcı, insan sağlığına zararlı boyalar, nalburiye ve inşaat malzemeleri için yeterli donanıma sahip midir? Yaşanacak olası bir doğal afette, 30 Ekim'deki İzmir depreminde olduğu gibi bir daha aynı yangın çıkarmama konusunda gerekli önlemler alınmış mıdır? Küçük esnafın ayakta kalabilmesini sağlamak için, her türlü malı satarak haksız rekabete yol açan bu mağazalarla ilgili yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Pandemide pazar günleri çalışma yasağı olan esnafın sattıkları ürünlerin, söz konusu mağazalarda satılmasını uygun bulmakta mısınız? O mağazaların satışlarının engellenmesi konusunda bir çalışmanız var mı?" gibi sorular sormuştu.

TAŞDELEN: DEVLETİN BİZİM ESNAFA TAZMİNAT ÖDEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
İzmir İnşaat Malzemeleri İmalatçıları ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, genelgedeki şartları yeterli bulmadıklarını ancak atılacak büyük bir adımın başlangıcı olarak gördüklerini bildirdi. Demir, genelgeyi şu sözlerle değerlendirdi:

"Pandemi sürecinde çok ağır zararlar gördük. İnşaat malzemesi esnafı, tükenme noktasına gelmişti. Madem böyle bir karar alınabiliyordu, neden daha önce alınmadı? Bizlerin iyice tükenmesi neden beklendi? Devletin, bize tazminat ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Pazar günü zincir marketleri kapattılar, bakkalların önünde kuyruk oluştu. Zincir marketler o ürünleri çok büyük miktarlarda toplu aldıkları için ucuz satıyorlardı. Dolayısıyla müşteri, önce oraya gidiyor, üçüncü, dördüncü alternatifte bize geliyordu. Artık yeni zincir marketler açılmasın. Hipermarketler, AVM'ler, Avrupa standartlarında olmalı. Şehir dışında olmalılar ve tatil günlerinde çalışmalarına izin verilmesin. Çalışma saatleri, normal bir esnafın çalışma saati kadar olmalı, öyle 16 saat açık kalmamalı. Biz bu yönde kararlar da alınmasını istiyoruz. Tüm bu haksızlıklar, ömürlerinde esnaflık yapmamış insanların esnafın halinden anlamamasından kaynaklanıyor. İnşaat tozu yutmadıkları, ellerine yağ değmediği için bu konuda sessiz kaldılar. Bugüne kadar yapılan, düpedüz emek hırsızlığıydı. Bu genelgeden sonra esnafımızın işlerinin önemli oranla artacağını umuyoruz. Yeni dönem, kendimize olan güvenimizi de artıracak. Kepenk kapatma noktasına gelmiştik, nihayet bir soluk alacağız. Bu konuda esnafımızın yüzünü güldüren kararı alan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."

MUTLU: AYLARDIR, YILLARDIR BEKLEDİĞİMİZ BİR ŞEYDİ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise AVM ve büyük marketlerde, yasaklı günlerde temel gıda ürünleri dışında satış yapamayacak olmasını, "Esnafımızın aylardır, yıllardır beklediği bir şeydi" sözleriyle karşıladı. Başkan Mutlu, "İnşaat malzemeleri, kırtasiye gibi pek çok alanda ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Zincir marketlerin, odalarımıza bağlı üyelerimizin sattıkları ürünleri satması, sosyal adaleti zedeliyordu. Nihayet o sosyal adalet sağlandı. Hükümetimizin, yaptığımız çalışmalara ve taleplerimize duyarsız kalmaması, ayrıca gereken önlemleri kısa sürede hayata geçirmesi sevindirici oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" açıklamasında bulundu.

 
Bahçeli'nin çağrısına AK Parti ve CHP'den yanıt
 
Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Coşkun için son görev
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nurcan Akçalı 4 Mayıs 2021 Salı 18:27

Geç alınan bir karar olmasına rağmen zararın neresinden dönersen kardır diyerek adilhane alınan karar çok sevindirici emeklerinize sağlık yolunuz açık olsun tebrik ederim ????

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balon balığı için kararname: 3 yıl daha desteğe devam
Balon balığı avcılığına yapılacak destekleme ödemesinin şartları belli ...
'152 ürün ve 40 yenilikçi teknoloji desteklenecek'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ...
Bitcoin 55,000 dolara döndü, Ethereum yükselişte
Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, yükseldiği ...
 
Fiyatı açıklandı: Yahoo tekrar satılıyor
Amerikan çok uluslu telekomünikasyon şirketler topluluğu Verizon, AOL ...
Emeklilere bayram ikramiyesi tarihi açıklandı
Emeklilere bayram ikramiyeleri 6-7 Mayıs tarihlerinde ödenecek. SSK emeklilerinin ...
Köy Koop İzmir Başkanı Soyer’den pazarların kapatılmasına tepki!
-Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, İçişleri Bakanlığı tarafından ...
 
Gelir ve kurum vergilerinin ödeme süresi uzatıldı
Gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilmesi ile tahakkuk eden ...
Dijital dünyada yeni dönüşüm: Haptik teknoloji
Bilim insanları, teknolojinin sunduğu konforları araştırmaya devam ederken, ...
Nisan ayı enflasyonu belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva