HABERLER>GÜNCEL
17 Aralık 2020 Perşembe - 14:45

Menemen seçimi neden iptal edildi? İşte gerekçeli karar!

Menemen Belediyesi’nin başkanvekilliği seçiminin İzmir 2. İdare Mahkemesi’nce yürütmesinin durdurulması ile ilgili olarak mahkeme gerekçeli kararını ayrıntıları ile açıkladı.

Menemen seçimi neden iptal edildi? İşte gerekçeli karar!

EGEDESONSÖZ- Menemen Belediye Başkanı iken hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen CHP’li Serdar Aksoy’un İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmasının başkanvekilliği seçimi yapılmıştı. Dört turluk tarihi seçimde eşitliğin bozulmaması sebebiyle yapılan kura çekimi sonucu seçim CHP’li Deniz Karakurt kazanmıştı.

Seçimi kaybeden AK Partili rakip aday Aydın Pehlivan, konuyu mahkemeye taşıyarak seçimin iptalini istemişti. Pehlivan, yasa gereği oylamanın açık ve şeffaf kutuda değil kapalı torbada yapılması şartının ihlal edilmesini gerekçe göstererek seçimin kura kısmının “yürütmesinin durdurulması” istemiyle dava açmıştı.

Pehlivan’ın itirazını değerlendiren İzmir 2. İdare Mahkemesi mahkeme “yürütmeyi durdurma” kararını aldı. Kararın ise ayrıntıları belli oldu.

MENEMEN BELEDİYESİ’NDEN SAVUNMA
Menemen Belediye Başkanlığı adına yapılan savunmada seçimin mevzuata uygun biçimde yapıldığı ve Belediye Kanunu'nun ilgili maddesinde kuranın nasıl gerçekleştirileceğine yönelik olarak sınırlayıcı veya yasaklayıcı herhangi bir hükmün bulunmadığı vurgulandı. Savunmada kuranın canlı yayın eşliğinde tüm meclis üyelerinin gözü önünde şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiği, oy pusulalarının herkesin gözü önünde açık ve katlanarak içi görünmeyen plastik toplara konulduğu, topların cam fanus içerisinde yeterince karıştırılmasından sonra kura kabına bakılmaksızın çekildiği belirtildi.

SEÇİMİN BAŞINDAN SONUNA KADAR ORADAYDI VE İTİRAZ ETMEDİ
Yine davacı Aydın Pehlivan’ın seçimin başından sonuna kadar seçim alanında olduğu ve seçime yönelik olarak herhangi bir itirazda bulunmadığı aktarıldı. Savunmada ayrıca Anayasa'ya göre belediye başkanı seçiminin ancak kanunla düzenlenebileceği ve kura çekiminin birbirinden çok farklı biçim ve teknik ile yapılabildiği açıklandı.

MAHKEMEDEN DETAYLI AÇIKLAMA
İzmir 2. İdare Mahkemesi ise itirazı değerlendirdi ve karar ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Mahkeme karara ilişkin olarak Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nin 13. Maddesi’ne atıfta bulundu. Gizli oylamada, kura çekiminin, birbirinin aynı olan ve üzerinde adlar yazılı bulunan kağıtlar bir torbaya konularak meclis başkanı tarafından çekilmek suretiyle yapılacağı, torbadan çekilen ismin kazanmış olacağı düzenlendiği belirtildi.

O GÖRÜŞE İTİBAR EDİLMEDİ
Mahkeme, davalı tarafın ‘Belediye Kanunu'nun ilgili maddesinde kuranın nasıl gerçekleştirileceğine yönelik olarak sınırlayıcı veya yasaklayıcı herhangi bir hükmün bulunmadığı” savunmasını ise Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 13. Maddesi’nin oylama usullerine ilişkin hükümlerinin açık olduğu belirtilerek belediyenin bu iddiasına itibar edilmediğine vurgu yaptı. Mahkeme ayrıca başkanvekili seçimine yönelik meclis iradesinin her türlü şüpheden uzak şekilde tecelli edebilmesini sağlamak maksadıyla kura işleminin; birbirinden ayırt edilemeyecek benzerlikte oy pusulalarının torbaya atılmak suretiyle gerçekleştirilmesi gerektiğinin ayrıntılı ve yoruma kapalı şekilde kurala bağlandığını belirtti.

HUKUKA AYKIRI OLDUĞU YÖNÜNDE FİKİR BİRLİĞİ
Mahkeme kura işleminin, birbirinden ayırt edilmeyen oy pusulalarının bir torbaya atılmak suretiyle gerçekleştirilmesi gerektiğine yönelik açık hüküm bulunmasına karşın Menemen seçiminde yapılan kura işleminin oy pusulalarının birbirinden ayırt edilme ihtimalini barındıran plastik toplara konulduğunu belirtti. Mahkeme, cam (şeffaf) fanus içine atılmak suretiyle yapılmasının “mevzuatta belirtilen şekil yönünden” hukuka aykırı olduğu belirterek seçimin tekrarlanması yönünde fikir birliğine vardı.

Seçimle ilgili yürütmeyi durdurma kararı alan mahkeme 7 gün içerisinde karara itiraz yolunun açık olduğu belirtildi.

 
Kovid-19 şüphelisi içine tükürdüğü suyu doktora döktü
 
600 fidan toprakla buluşturuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kovid-19 şüphelisi içine tükürdüğü suyu doktora döktü
Gaziantep'te corona virüs şüphesi ile test yaptıran bir kişi, kendisine ...
Antalya Adliyesi'nde 'şüpheli motosiklet' alarmı
Antalya'da adliyenin girişinin yanına bırakılan paket servis motosikletinin ...
Menemen için şok karar… Seçim iptal!
Menemen Belediye Başkanı iken tutuklanan CHP’li Serdar Aksoy’un yerine ...
 
Kızılay İzmir 300 öğrencinin yüzünü güldürdü
Türk Kızılay İzmir Şubesi tarafından hayırseverlerin desteğiyle Şırnak'ın ...
AYM üyeliği seçim sonucu belli oldu
Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminde en çok oyu İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol aldı.
FETÖ'den aranan firari komiser, İzmir'de yakalandı
İzmir'de, daha önce İstihbarat Şube Müdürlüğü gibi kritik görevlerde bulunan ...
 
Kayınvalidesini 'virüs bulaştırmasın' diye öldürmek istedi
Antalya'da corona virüs teşhisiyle hastaneye yatırılan kayınvalidesini, ...
Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması
TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı'na video konferans ...
'Üniversiteler fuhuş evleri' yorumuna tepki büyüyor
Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu'nun üniversitelere yönelik sarf ettiği tepki ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva