HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Aralık 2022 Perşembe - 19:47

Menemen'de önerge krizi!

 Maltepe mahallesindeki bin 500 dönümlük alanın encümen eliyle satışıyla ilgili önergenin ilgili komisyonlara gönderilmemesi gerilime yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, Seyrek'teki arazilerin satışıyla ilgili kararda da önergenin komisyonlara gönderilmediğini, bu nedenle satış ihalesinin iptal edildiğini hatırlatarak, "Biz doğru iş yapın diyoruz, siz hatada ısrar ediyorsunuz" diye çıkıştı. AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu da "Kamu malını itibarsızlaştırıyorsunuz. Menemen'in üzerinden ellerinizi çekin" sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

Menemen de önerge krizi!

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- Menemen Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan'ın yönetiminde gerçekleştirildi. Pehlivan, bir süredir yaşadığı rahatsızlıktan dolayı meclisi yönetme görevini, Meclis Başkanvekili Selahattin Yeşilkaya'ya bıraktı. Meclise, Seyrek'te satışa sunulan 146 arsa için açılan ihaleye hiç kimsenin katılmaması konusu ve serbest bölge için satışı gündeme gelen Maltepe mahallesindeki bin 500 dönümlük yerle ilgili tartışma damga vurdu.

CHP'LİLERİN İKİ ÖNERGESİ GÜNDEME ALINMADI
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, Resmi Gazete'de yayımlanan Menemen Serbest Bölge olmasına karar verilen ve ilan edilen, mülkiyeti belediyeye ait taşınmazın satışının yapılması konusunu Meclis'te oy çokluğuyla kabul etti. Maltepe Mahallesindeki 1,5 milyon metrekarelik alanla ilgili olarak CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, önergenin İmar, Plan, Bütçe ve Hukuk komisyonlarına gönderilmesini teklif etti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut da komisyonlara gönderilmesini, oylanması durumunda ret kararı vereceklerini açıkladı. Önerge oylandı ve 13 ret oyuna karşılık 16 kabul oyuyla söz konusu alanın, belediye encümeni eliyle satışına karar verildi.

Bu arada CHP'li Meclis üyeleri, iki soru önergesini gündeme getirdi. 2019 Mart ayından bu yana belediyenin iştiraki şirketlere alınan işçi sayısı, kaç işçinin işten çıkarıldığı, ne kadar insanın emekli olduğuna dair meclise bilgi sunulması istendi. Bu önerge, 12 kabul oyuna karşılık 16 ret oyuyla kabul edilmedi. İkinci önerge ise, Seyrek Villakent Mahallesinde bulunan 146 arsanın satışı için belediye encümenine satış yetkisi verilen meclis kararının iptaline yönelikti. Bu önerge de kabul edilmedi, gündeme alında. AK Partili Meclis Başkanvekili, oturumu yönetmek üzere görevi devraldıktan sonra dilek ve temennilere geçildi.

YILMAZ: BİZ DÜZGÜN İŞ YAPIN DİYORUZ, SİZ YANLIŞTA ISRAR EDİYORSUNUZ
CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, önergelerinin reddedilmesine tepki gösterdi ve eleştirilerde bulundu:

"Serbest Bölge ile ilgili yer konusundaki önergenin, ilgili komisyonlara gönderilmesini istedik. Neden? Seyrek arsalarıyla ilgili yaşanan sorunlar yaşanmasın diye... Biliyorsunuz, Seyrek arsalarının satışı için 2021 yılı Ekim ayında karar alınmıştı. Satışla birlikte takas gibi yetkiler de verilmişti. Buna itiraz etmiştik ama kabul görmedi. Mahkemeye gittik, yetki devri olduğu gerekçesiyle. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı, bizi haklı buldu. Sonra o satış önergesini yeniden meclise getirerek iptal ettirdiniz, gündemden çıkardınız. Daha sonra biraz kapsamı daraltarak, 1170 dönüm yerle alakalı yeniden bir karar aldınız, sadece satış yetkisi vardı. Ancak Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 16 Nisan'da bu arsalarla ilgili koruma kararı almıştı, yüzde 95 oranında... Bu koruma kararını belediyeye 28 Nisan'da tebliğ ettiler. Belediye başkanvekilliği, bu tebliğe rağmen bu arsaların satışını mayıs meclisi gündemine koydu. 6  Mayıs tarihli meclis toplantısında gündeme getirildi. O gün biz o önergesi konuştuk burada. Ancak kültürel varlıkları koruma kurulu kararından hiç söz edilmedi, meclis üyelerinden gizlendi. AK Partili arkadaşlar, bilmeyerek, sit kararı olan bir yerin satışına imza atmış oldular. Tamamen yanlış, tamamen hukuka aykırı. Kurul, yaklaşık 45 gün sonra tescil kararı çıkarıyor. Koruma kapsamını daha da daraltıyor, 4 parseldeki mezarları koruyarak, diğer alanları kapsam dışına çıkardı. Bunu da anlamış değiliz. Geniş çaplı fiziki araştırma yapmak gerekirdi. Bugün itibariyle satış kararıyla ilgili düzenlenmiş olan dört ihalede maalesef satış yapılamadı, çünkü teklif gelmedi. Son satış etabı bugündü ve ihale iptal edildi. Komisyonlara sevk edilmiş olsaydı o zaman, komisyonlarda belki de kurulun kararı gündeme gelecekti ve doğru kararların verilmesi sağlanacaktı. Komisyonlara sevk edilmediği için görüşülemedi. Bu yanlışların olmaması için bugünkü serbest bölge satış önergesinin de komisyonlara sevk edilsin istedik. Biz istiyoruz ki düzgün iş yapın. siz inatla düzgün iş yapmak istemiyorsunuz. Serbest bölge olması konusunda Cumhurbaşkanımızın çıkarmış olduğu o kararnamenin arkasındayız, Menemen'de istihdamın üretimin artması için önemlidir" dedi.

YEŞİLKAYA: SİYASET YAPALIM DA İŞ YAPTIRMAYALIM ÇABASINDASINIZ
Meclis Başkanvekili Selahattin Yeşilkaya, Ali Yılmaz'ın konuşmasından sonra şu açıklamayı yaptı:

"Seyrek arsalarını sattırmadık diye övünüyorsunuz. Tamam; önce SİT alanıydı ama sonra SİT alanı olmaktan çıktı. Daha ne istiyorsunuz? Orayı sattırmadınız. Ne teklif veren var, ne teminat yatıran var. Dün (Çarşamba) saat 14.00'te fiilen ihale bitmişti. Şu anda amacınıza ulaştığınızı sanıyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Sattırmadığınız için yıllardır biriken sorunların çözümü de gecikecek. Menemen için çok güzel projelerimiz var ama hala size inandıramıyoruz. Biz neden inancımızı bu kadar kaybettik? Müsterih olun. Burada herhangi bir yakışıksız işlem olmaz. Bunları satarak nakte dönüştürseydik, çok güzel işler yapacaktık. Satılmadı diye yapmayacak mıyız o güzel işleri? Her şeye rağmen hizmet edeceğiz. Bu hareketiniz Menemen'in malını değersizleştirdi. Yaptığınız bu işler, meclis üyesi sıfatıyla, ihaleye fesat karıştırmaktır. İhale kanununda muhammen bedel limitleri var. O limitlerin üzerine çıkıldığı için satılmamış olabilir. Müsterih olun, Seyrek arsaları meselesi kapanmadı. 15 gün sonra yeniden bir fiyat belirlenecek ve yeniden satışa çıkacak. Bazı arsaların fiyatları yükseltilecek. Siyaset yapalım da iş yaptırmayalım, çabası içindesiniz. Yanlış yapıyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Aklınızı başınıza toplayın. Gelin hep beraber Menemen halkına hizmet edelim."

KARAKURT: SATIŞINA DEĞİL, KOMİSYONA GÖNDERİLMEMESİNEDİR İTİRAZIMIZ
CHP'li Meclis üyesi Deniz Karakurt da Yeşilkaya'nın sözlerine sert yanıt verdi:

"Çamur at izi kalsın, bizim işimiz değil. Biz bir şey biliyorsak söyleriz, bilmiyorsak söylemeyiz. Ne ihalelerde şeffaf olabildiniz, ne işçi sayısını verebildiniz. O günkü kurada yalan söylenmeseydi, zaten iki ay sonra Serdar Aksoy görevine dönecekti. Biz yine görevimize devam edecektik. Yalanlarla dolanlarla, işbirliği yaptığınız kişilerle her şeyi hukuksuz yapmayı alışkanlık haline getirdiniz. Serbest bölge alanının satışına itiraz etmedik, sadece komisyona gitmesi gerektiğini ifade ettik. Yeter ki hukuka uygun yapalım dedik. İstememe nedenlerinizi biz anlıyoruz. Hizmet hizmet diyorsunuz, yaptığınız hizmeti biz göremedik ama borçları ve miktarlarını çok iyi biliyoruz. Şu Maltepe'deki yer konusu gündeme geldi, satışı yapılacak, zaten yapılması gerekiyor. Onun satışını da Seyrek'te olduğu gibi takip edeceğiz. Seyrek'te ısrarınız niyeydi? Ne demek istediğimizi bence anlıyorsunuz ama işinize gelmiyor. Türkçe konuşuyoruz, net konuşuyoruz. İhaleye fesat karıştırıyorsunuz diyorsunuz. Kültür varlıklarını korumak için müdahale ettik. Bu ihaleye fesat karıştırmak mıdır? Tarihi varlığın üstünü örtmek, ihanettir. Malımız burada, kaçmıyor. Gerçek vatanseverseniz, orada bir tarih varlığı var mı, onu araştırırsınız. Sit olan yer değersizleşmez, aksine daha çok değerlenir. Kültür varlıklarını ortaya çıkarmak, kötü bir şey mi?"

DEMİRCİOĞLU: DEVLETİN MAHKEMELERİNİ BOŞU BOŞUNA MEŞGUL EDİYORSUNUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu da CHP'li meclis üyelerini, kamunun malını itibarsızlaştırmakla suçladı. CHP'lilerin, Seyrek arazilerinde SİT kararı var diye bir algı oluşturduklarını öne süren Demircioğlu, şunları söyledi:

"Kültür varlıklarını sanki siz yönetiyorsunuz. Sanki kurulda sizler varsınız. uzmanlık alanınızda hukukta bile sınıfta kalıyorsunuz. Olasılıkların olasılıklarını düşünüyorsunuz. Meclis çalışma yönetmeliğine uygun kura işini yapsaydınız! İki yıl önceye dönen sizsiniz. 6 dava açtınız, hepsi de reddedildi. Mevcut iktidar bir bütçe yaratma derdinde. Maalesef sizin getirmiş olduğunuz bu karabulutları dağıtmak, belediyeyi borçlarından kurtarmak, yatırımlar yapmak, icralardan, faizlerden kurtulmak için Seyrek'teki arsaları satışa çıkardı. Kamu malını değersizleştiriyorsunuz. Devletin mahkemelerini boşu boşuna meşgul ediyorsunuz. Yürütmeyi durdurma talep ediyorsunuz, hep ret alıyorsunuz. İhaleye katılım olmadı, doğrudur. Kına yakalım! Değerinde satılması için bir irade koyduk ortaya. İktidar biziz. Meclis yetki verir, yine yaparız. Buraya gelecek yatırımcıyı korkuttuğunuzu sanıyorsunuz. SİT ile alakalı kurulun kararları var, sorun yok. Menemen'in üzerinden ellerinizi çekin. Sadece kendi seçmeninizin, teşkilatınızın ruhunu okşamak için Menemen için algı operasyonları yapmayı bırakın.  Geliyor gelmekte olan diyorsunuz. Gelen bir şey yok, merak etmeyin. Sizler bizi izlemeye devam edin."

UYSAL: BU NE ÇAPSIZLIK, BU NE VİZYONSUZLUK
CHP'li Meclis üyesi Çağlar Gülez, bin 500 dönümlük yerin satışından gelecek paranın yatırımlara, borçlara yetip yetmeyeceğini sorması, gerilim yarattı. AK Partili Ferhat Uysal, orada binlerce insanın çalışacağını belirterek, "Buna itiraz edilmesine şaşırıyorum. Bu ne çapsızlık. Tebrik edeceğinize eleştiriyorsunuz. Bu ne vizyonsuzluk" diye haykırdı.

AKBULUT: BERGAMA'NIN YAPTIĞINIZI YAPAMADINIZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut, Bergama Belediyesi'nden bir örnek vererek, serbest bölge için Maltepe'deki yerin satışıyla ilgili önergenin komisyonlara gönderilmesi teklifinin kabul edilmemesini eleştirdi:

"AK Parti olarak Menemen belediyesini yönetiyorsunuz. Bergama da AK Parti belediyesi. Bergama Belediyesi, altı ay kadar önce kendi ilçe meclisinde komisyonlara havale ederek, meclisten geçirdi, Büyükşehir'e havale etti. İki ay önce de Büyükşehir, beş ayrı komisyona havale ederek, bir sonraki mecliste oybirliğiyle hepsini geçirdi. İmarla ve  bütçeyle ilgili konular, mutlaka komisyonlara havale edilmeli. Cumhurbaşkanı, serbest bölge ilan etmiş. Çok güzel. Buna itirazımız yok. Sadece mevzuata uygun yapılsın diyoruz. Bergama Belediyesi'nin yaptığını bile yapamıyorsunuz burada."

 
Bornova’da gündem Doğanlar Mahallesi… İduğ: Yıkıp geçmek en doğrusu ama…
 
Başkan Sandal'dan AK Partililere 'yüzde 75 oy' çıkışı: En kıymetli ağabeyiniz gelsin!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da gündem Doğanlar Mahallesi… İduğ: Yıkıp geçmek en doğrusu ama…
Bornova Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunu ...
İhale tarihi belli oldu... Konak yeni binasına kavuşuyor!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Basmane Meydanı’nda yapılacak yeni ...
Başkan Engin'den mecliste 2023 mesajı: Üretmeye devam edeceğiz
Narlıdere Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.  ...
 
İzmir İktisat Kongresi'nde geri sayım... İş dünyası zirvesinde ilkeler belirlendi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat 2023’te İzmir’de düzenleyeceği İkinci ...
Bergama Belediyesi Aralık meclisi yapıldı
Bergama Belediyesi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. 
Mübadele söyleşileri kitaba dönüşecek
“Yüzüncü Yılına Yaklaşırken Her Yönüyle Mübadele Söyleşileri” Selçuk Efes ...
 
Adım adım İktisat Kongresi... Son paydaşlarla zirve!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat 2023’te İzmir’de düzenleyeceği İkinci ...
Büyükşehir'den damping... İndirimli et satışı başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
Seyrek’teki ‘146’lık satış’ta yeni gelişme: İhaleye katılan yok!
Menemen Belediye Meclisi’nde AK Partili, MHP’li ve Bağımsız üyelerin oylarıyla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva