HABERLER>GÜNCEL
16 Ocak 2023 Pazartesi - 14:59

Menemen davasında mütalaa tamam… Savcılık ceza istedi!

Zimmet ve irtikap suçları ile hakkında dava açılan, sonrasında ise İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Menemen Belediyesi eski Başkanı Serdar Aksoy'un davasının 7’nci celsesi Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. Davada Cumhuriyet Savcısı açıkladığı mütalaada Aksoy’un ‘zimmet suçundan cezalandırılması’ talebinde bulunurken, mahkeme sanık avukatlarının yazılı savunma yapması talebi nedeniyle 12 Nisan tarihine ertelendi.

Menemen davasında mütalaa tamam… Savcılık ceza istedi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Zimmet ve irtikap suçları ile hakkında dava açılan, sonrasında ise İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Menemen Belediyesi eski Başkanı Serdar Aksoy'un yargılandığı davada 7’nci celse gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen oturuma sanık Serdar Aksoy ve avukatı katılım sağlarken, mahkemeye Cumhuriyet Savcısı’nın sunduğu mütalaa raporu damga vurdu.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA DİKKAT ÇEKEN FİYAT FARKI
Mahkeme salonunda Serdar Aksoy ve avukatı hazır bulunurken tanık veya sanıkların dinlenmediği duruşmada geçtiğimiz duruşmada bilirkişinin iş yoğunluğu nedeniyle raporu hazırlayamaması gerekçesi ile mahkeme heyetinden ‘ek süre’ istenmişti. Yeni celseye ise bilirkişinin raporu sunuldu. Buna göre ilk hazırlanan bilirkişi raporunda 632 bin TL’lik yapılan hurda satış bedeli tespiti, yeni bilirkişi raporunda 175 bin TL olarak yer alması dikkat çekti.

DAVACI AVUKATINDAN ‘DERİNCE ARAŞTIRILSIN’ ÖNERİSİ
Mahkeme başlangıcında söz alan davalı Menemen Belediyesi Vekili, ikinci bilirkişi raporuna dikkat çekerek yeniden rapor hazırlanması talebinde bulundu. Belediye Vekili, “Bilirkişi raporları soruşturma aşamasında alınan raporda söz konusu bedeller için 632 bin TL bedel tespiti yapılmışken, son raporda 175 bin bedel biçilmiş. Aradaki fark açıklanmamıştı. İlk raporda 13-14 ton yük taşındığı belirtilirken, ikinci raporda 7-8 ton taşındığı belirtilmiştir. Bu çelişkinin giderilmesini talep ediyoruz. Söz konusu firma ise suç tarihinden sonra kurulmuştur, Ticaret Sicil’de kuruluş tarihi bellidir. Bunların araştırılmasını istiyoruz ve bilirkişi raporunun yüzeysel olduğunun görülmesinden kaynaklı detaylı şekilde genişletilmesi talebimiz var” diye konuştu.

SAVCI: YARGILAMANIN DAHA FAZLA UZAMAMASI İÇİN…
Avukatın talebi sonrası söz alan Cumhuriyet Savcısı, “Uludere mevkisindeki hurdalıkların yargılanan sanıklar tarafından zabıt altına alınması olayı ile ilgili suçun örtülmesi için söz konusu hurdaların tonaj tespitinin yapılmadığı, hurda miktarını kendilerince tespit edilip bunu karşılığında para alındığı. Neticede kamera kayıtları ve beyanlar dışında hurda miktarı ile ilgili kesin maddi tespitin yapılmasının mümkün olmayacağı, bu konuda da alınan raporun miktarı ile yargılama aşamasında alınan miktar arasındaki farkların olmasının doğal olduğu, zira ifadelerden de görüleceği üzerine kamuoyunun 7-8 ton taşıyabileceği de beyanlarda geçtiği, bu nedenle yargılamanın daha fazla uzamaması için giderilmesi mümkün olmayan bir çelişkinin tekrar rapor aldırılarak ayrı bir sonuca ulaşılacağı açık olduğu... Zaten her iki raporun suç ceza kanununda belirtilen maddelerde olduğu üzere gerekli  148-1 ve 2’nci maddeleri kapsadığı... Bu konudaki değerlendirmenin etkin pişmanlık hükümlerini uygulanıp uygulanmayacağı konusunda değerlendirmeyi mahkemenin yapacağı... Salik firması ile ilgili soruşturma aşamasında ayrıntılı tüm tespitlerin yapıldığı, tekrar bu firma ile ilgili araştırma yapılmasının yargılamayı uzatacağı, bu konudaki talebin reddi halinde mütalaanın verileceği…” görüşünü sundu.

HAKİM:  YARGILAMAYA KATKI SAĞLAYAMACAK
Savcılığın görüşü sonrası mahkeme hakimi ise, mahkeme giderlerine dikkat çekerek, “Her ne kadar yeniden bilirkişi raporu alınması talep edilse de alınacak raporun da diğer raporla çelişki oluşturacağı, fiziki olarak objektif tartım ile kantar fişleri bulunmaksızın görüntü itibari ile bilirkişiler tarafından rapor düzenledi, alınacak yargılamaya bir katkı sağlamayacağı ve gereksiz yargılama giderine denen de olacağı ve yargılamayı uzatacağı, yeniden rapor alınmış olsa da hangi rapora ihtimal edinip edilmeyeceğini mahkemenin gerekçeli kararında açıklanacağı, ayrıca dönüşüm firması ile ilgili katılan ve kişiler tarafından ticaret sicil kaydını sunduğu ve soruşturma aşamasında da gerekli incelemelerin bu konuda yapıldığı, yapılacak araştırmanın  yargılamaya bir katkı sağlamayacağı dikkate alınarak tüm taleplerin reddine...” dedi.

BELEDİYE VEKİLİ: TÜM SUÇLARI İŞLEMİŞTİR
Mahkeme heyetinin reddi sonrası Menemen Belediyesi Vekili, “Tüm sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Tüm suçlara iştirak etmişlerdir. Suç sabittir, yazılı beyanda bulunacağız” diye konuştu.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI
Açıklamaların ardından ise Cumhuriyet Savcısı 3 sayfalık mütalaasını sundu. Cumhuriyet Savcısı “Yapılan araştırmalar sonrası Serdar Aksoy’un tüm işlemlerden haberi olduğu ve imzası olan belgenin sahte olmasına rağmen suçtan bağımsız olamayacağı, geri dönüşüm firmasının yaptığı 190 bin TL’lik  ödemenin suçu örtbas etmek amacıyla yapıldığı…” gerekçeleri ve ‘Sanık Serdar Aksoy Belediye Başkanı olarak her şeyden genel sorumluluğu var’ nedenleriyle ‘zimmet’ suçundan cezalandırılmasını talep etti.

EK SÜRE TALEBİ
Savcılığın mütalaasının okunmasının ardından ise sanık avukatları savunma için ek süre talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti yazılı savunma verilmesi için davayı 12 Nisan 13:30’a ertelenmesine karar verdi.

AKSOY: SİYASET İLE HUKUKUN İÇ İÇE GEÇMESİNİ KABUL ETMİYORUZ
Dava çıkışı açıklamalarda bulunan Aksoy, “Verilmiş olan her türlü belgelere rağmen, imzanın ve belgenin sahte olmasına rağmen, bilirkişi raporuna rağmen ve yine Menemen Belediyesi’nde zimmetin olmadığına dair bizzat belediye başkan vekilinin yazı gönderilmesine rağmen savcılık makamı ilk fezleke döneminde ne yazıldıysa onu okudu. Bu belgelerin hiçbirini dikkate almadı. Siyaset ile hukukun iç içe geçmesini kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. Çünkü buradaki delillerin tamamı zimmetin olmadığına dair bizim lehimizedir. Bizzat tekrarlıyorum; Menemen Belediye Başkanvekilliğinden gelen yazıda zimmetin olmadığını söylüyor. Bilirkişi raporu imza ve belge sahte diyor. Buna rağmen aynen fezlekedeki o onu dedi, bu bunu dedi üzerinden mütalaa hazırlanmış. Savcılık zimmetten ceza istiyor, olay bu” dedi.

FATİH GÜRBÜZ GİBİ BERAAT EDECEĞİZ
Deliller dikkate alınmadan mütalaa okunduğunu ifade eden Aksoy, “İmzanın ve belgenin sahte olmasına rağmen bunlar deniyor. İşin ilginç tarafı da bu. Siyasetle hukukun bu kadar iç içe geçmesini görüyoruz artık. Biz beraat edeceğiz. Sonuç itibariyle delillerin hiç birini dikkate almadan mütalaa okundu. Ama elde deliller var. Bu işte zimmet olmadığına dair, belgenin sahte olduğuna dair deliler var ama bunlar hiçbir şekilde dikkate alınmadan fezlekede ne yazıldıysa aynısı söylendi. Fatih Gürbüz davasında da Fatih Bey için 10-15 yıl gibi bir ceza istemişti. Sonrada beraat edildi. Bizde de böyle olacak” ifadelerini kullandı.

 
Ziraat Türkiye Kupası'nın hakemleri açıklandı
 
Muğla'da firari cinayet hükümlüsü yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Perakende ticarette haksız ticaret sona eriyor!
AK Parti Milletvekili Koçer, "Sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, ...
Meteoroloji'den İzmir'e iki günlük uyarı!
İzmir'de yarından itibaren fırtına beklendiği belirtilerek, 2 gün sürecek ...
İzmir'deki sarsıntılarla ilgili bilimden açıklama: Deprem fırtınası sürecek!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ...
 
İzmir dahil 29 ilde devre mülk baskını!
Aydın'ın Kuşadası merkezli 29 ilde, jandarmanın düzenlediği devre mülk ...
İzmir Emniyeti avda... 110 tutuklama!
İzmir'de 1-15 Ocak arasında düzenlenen 158 operasyonda gözaltına alınan 110 şüpheli tutuklandı.
36 kişiye mezar olmuştu... Rıza Bey Apartmanı davasında yeni gelişme!
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23'üncü Ceza Dairesi, Seferihisar ilçesi ...
 
Urla sakız enginarı AB tescili yolunda!
TÜRKPATENT, Ayaş domatesi, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, ...
Korkunç son... Engelli sürücü donarak can verdi!
Tunceli'de 15 yıl önce geçirdiği trafik kazasında bedensel engelli olan ...
Şoke eden iddia... Ev sahibi, sahte imzayla evden çıkardı!
Son dönemde sayıları giderek artan ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıklarına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva