HABERLER>SAĞLIK
14 Aralık 2023 Perşembe - 08:47

Makyaj süngerlerinde büyük tehlike!

Özellikle son yıllarda makyaj rutininin vazgeçilmezlerinden biri süngerler. Peki cilde temas eden bu süngerler, insan sağlığını nasıl tehdit ediyor? Yapılan yeni bir çalışma, çarpıcı sonuçlar doğurdu.

Makyaj süngerlerinde büyük tehlike!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) yürütülen araştırmada, kullanılmış makyaj süngerlerinde cilt sağlığını tehdit eden bakteriler belirlendi.

ÇOMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Özcan Ateş, Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Gaye Su Yiğit ve Zeynep Turna ile "Makyaj Süngerlerinin Mikrobiyal Yüklerinin Belirlenmesi" adlı araştırma projesi yürüttü.

Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimince desteklenen projede, kadınların makyaja ilgilerinden yola çıkan ekip, kozmetiğe yardımcı ürünlerin cilt sağlığına etkilerini ve hangi mikroorganizmaları barındırdığını araştırdı.

ÇARPICI SONUÇLAR!
Proje kapsamında 18 yaş üstü 26 katılımcıdan temin ettikleri makyaj süngerlerini laboratuvar ortamında inceleyen ekip, bu ürünlerin cilt enfeksiyonlarına, iltihaplı sivilceye neden olan, hatta biri dışkı kaynaklı mikroorganizmalar (bakteri, maya ve küf) barındırdığını belirledi.

Dr. Öğr. Üyesi Ateş, kozmetiğe yardımcı ürünlerin ilk aşamada steril üretilse bile kullanıldığı süreçte kontaminasyona (bozulma) maruz kaldığını söyledi.

Kozmetik ürünlerde E ve C vitaminleri, hyaluronik asit gibi besleyici maddelerin bulunduğunu belirten Ateş, "Bunlar zaten mikroorganizmaların gelişmesi için de önemli faktörler. Dolayısıyla biz kozmetik ürünü, makyaj süngerine uyguluyoruz, sonra elimizle tutuyoruz, çevreye dokunuyoruz. Dolayısıyla mikroorganizmaların gelişmesi için çok güzel bir ortam hazırlamış oluyoruz" dedi.

"CİDDİ ANLAMDA BAKTERİYAL YÜK KARŞIMIZA ÇIKTI"
Ateş, proje için ulaştıkları 26 katılımcıdan kullandıkları makyaj süngerlerini aldıklarını, bu kişilere mikrobiyal yükü etkileyebileceğini düşündükleri "Evde yıkama veya kurutma faktöründen etkileniyor mu?", "Nerede saklıyorsunuz?" gibi sorular yönelttiklerini aktardı.

Bu şekilde makyaj süngerlerinin mikrobiyal yüklerini değerlendirdiklerini vurgulayan Ateş, şöyle devam etti:

"Sonuçta ciddi anlamda bakteriyel yük karşımıza çıktı. Sadece bakteri değil bunun yanında küf ve maya da belirledik ama ciddi oranda bakteri yükümüz vardı. Özellikle staphyloccoccus (mikroskopta üzüm salkımlarına benzer kümeler durumunda görülen mikroplar, stafilokok) dediğimiz bakteriler çok yoğunluktaydı. Bu, cildimizde bulunan bir mikroorganizma ama bunun dışında, bağışıklık durumunun değişmesi, kişinin yaş ve özellikleri gibi farklı farklı faktörlerle insanlarda ciddi cilt enfeksiyonlarına, iltihaplı sivilceye sebep olan bakteri türlerini tespit ettik. Bununla birlikte 'enterobacteriaceae' dediğimiz bir familyamız var, özellikle dışkı kaynaklı kontaminasyon kaynağı olarak belirtebileceğimiz."

Ateş, kozmetik ürünlerin çoğunlukla banyolarda kullanıldığına, bu nedenle de hijyenin önemine işaret ederek, "El hijyenine dikkat etmediğimizden ya da malzeme banyoda düşünce yeniden kullanımından dolayı dışkı kaynaklı bakterilerin kontamine olduğunu tespit etmiş olduk. Bunları tamamen hayatımızdan çıkaramayız, kullanmaya devam edeceğiz ama ciddi anlamda temizlik koşullarına dikkat etmemiz lazım. O ürünü kullandıktan sonra yıkıyorsak, hızlı bir kurutma yapmamız lazım. Çünkü o yavaşladıkça, oradaki nem ve besleyici maddelerle mikroorganizma üremeye devam edecek ve her zaman daha fazla bakteriye maruz kalmış olacağız" diye konuştu. (AA)

 
George Clooney'den 'Olimpiyat' filmi!
 
Mercek Operasyonu: 8 kişi yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maymun çiçeği virüsünden ilk ölüm!
Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde, maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ...
Tüp bebek tedavisinde yapay zeka dönemi!
Yapay zeka yardımıyla tüp bebek tedavisinden çiftlerin yüzünü güldüren ...
Meme kanseri riskini azaltan eylem: Yürümek!
Araştırmaya göre daha çok yürümek kadınların meme kanserine yakalanma ...
 
Düştü... Hayatı kurtuldu!
İzmir'de dengesini kaybederek düşen ve götürüldüğü hastanede kaburgasındaki ...
Uzmanı açıkladı: Klima, kalorifer ve ısıtıcılar cilt kuruluğuna neden oluyor
Cilt kuruluğuna neden olan etkenlere dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. ...
EÜ kanser tedavisinde çığır açacak!
Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim ...
 
SMA değil Efe kazandı!
İzmir'den Almanya'ya giden ve burada Zolgensma tedavisi gören SMA Tip ...
Deri sarkıklıkları enfeksiyona neden oluyor!
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, ...
Uzmanı açıkladı: Soğuk hava kış depresyonuna neden oluyor!
Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva