HABERLER>SAĞLIK
11 Aralık 2023 Pazartesi - 09:45

SMA değil Efe kazandı!

İzmir'den Almanya'ya giden ve burada Zolgensma tedavisi gören SMA Tip 1 hastası 31 aylık Kaan Efe Şanal, 8 ay sonra Türkiye'ye döndü. Tedaviden önce oğlunu kucağına dahi alamadığını söyleyen Barış Şanal (44), "Şimdi sürekli kucak istiyor. Ciğerlerinin geliştiğini kendimiz gözle bile görebiliyoruz. Vücut şekli değişti. İlk önce çocuğun hayatta kalması için ciğerlerinin gelişmesi önemliydi. Bunu başardık" dedi.

SMA değil Efe kazandı!

Bergama ilçesinde yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli Mehtap Şanal (39) ile bakkal dükkanını kapatmak zorunda kalan Barış Şanal'ın tek çocukları Kaan Efe Şanal'a, 6 aylıkken SMA Tip 1 teşhisi konuldu. Valilik izinli bağış hesabı açtırarak tedavi için gerekli 1,8 milyon euroyu 11 ayda toplayan Şanal ailesi, 8 ay önce Almanya'ya gitti. Yutkunma ve vücut yapısı işlevlerindeki bozukluğun giderilmesini amaçlayan ergoterapiden faydalanan Kaan Efe, 20 gün önce İzmir'e geldi. Almanya'ya ulaştıktan 25 gün sonra Zolgensma ilacına kavuşan Kaan Efe'de belirgin iyileşmelerin başladığını anlatan Barış Şanal, boyunun 25 santimetre uzadığını, 2,5 kilo aldığını vurguladı.

'İLACI GEÇ ALDIĞIMIZ İÇİN KAYBETTİĞİMİZ KASLARIMIZ OLDU'
Ciğerlerinin gelişmesine bağlı olarak oğlunun vücut gelişiminde de bariz değişiklikler olduğunu belirten baba Şanal, "Almanya'da 8 ay süresince yutkunma terapisi ve ergoterapiye gittik. Terapistimiz bize eğitim verdi, şimdi bunları evde uyguluyoruz. Her gün günde iki kez terapi uyguluyoruz. Ama İzmir'de de profesyonel olarak devam etmemiz gerekir. Fizik tedaviye çok ihtiyacımız var. Zolgensma'ya geç ulaştık. Daha erken alsaydık, kasları kaybetmeden vücut normal işleyişine devam edecekti. Normal bir çocuk gibi hayatına devam edecekti. İlacı geç aldığımız için kaybettiğimiz kaslarımız oldu" dedi.

'CİĞERLERİ GELİŞİNCE VÜCUT ŞEKLİ DEĞİŞTİ'
Yutkunmasında gelişmeler olsa da sürecin zaman alacağını belirten Şanal, hayatta kalabilmesi için en önemlisinin nefes alabilmesi olduğunu söyledi. Baba Şanal, "Gitmeden önce kucağıma dahi alamıyordum. Şimdi sürekli kucak istiyor. Ciğerlerinin geliştiğini kendimiz gözle bile görebiliyoruz. Vücut şekli değişti. Kaybettiği kasların yüzde 100 geriye gelmesini beklemiyoruz. Almanya'daki doktorumuz bize bu yönde bilgi verdi. Kaslarının geri gelmesini tabii ki istiyoruz ama ilk önce çocuğun hayatta kalması için ciğerlerinin gelişmesi önemliydi. Bunu başardık" diye konuştu. Solunum problemi yaşayan hastaların gece saatlerinde hava akışını düzenleyerek, nefes alıp vermelerine destek olan bipap cihazını kullanmaya devam ettiklerini belirten Şanal, ciğerlerin gelişimi için büyük önem taşıyan bu cihazı normal bebeklerin de kullanabildiğini söyledi.

'KAAN EFE, ÇOK ZEKİ BİR ÇOCUK'
Kaan Efe'nin son durumuna ilişkin baba Şanal, "Kollarını hareket ettiremiyordu. Şimdi hem ayaklarında hem kollarında hareketlilik var. Şu an 10 kilo. 8 ayda 2,5 kilo aldı. Boyu 87 santimetre oldu. Gitmeden önce 62 santimetre civarındaydı. Bunlar bizim için çok önemli. Bundan sonraki süreçte kaybettiği kasları yerine koymak için yoğun fizik tedavi alacağız. Çocuk ve bebek konusunda en iyi fizyoterapistler ile çalışmak istiyoruz. Bergama'dan şehir merkezine daha yakın bir adrese taşınmayı düşünüyoruz. Haftanın her günü fizik tedavi alması lazım. Spinraza'ya yeniden başvuru yapacağız. Onun da faydası var. Kaan Efe de her şeyin farkında. Çok zeki bir çocuk. Her şeyi anlayıp, tepki veriyor. Zolgensma'dan sonra bunu daha iyi anladık. Umarım bir an önce diğer bebeklerimiz de bu ilacı alır. Almanya'da bu ilacı erken alan çocuklar, normal bir çocuk gibi hayatına devam edebiliyor" dedi. (DHA)

 
Türkiye’nin en büyük satışı burada: İzmir’in uyuşturucu dosyası!
 
10'uncu Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali, sanatseverlerden destek bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deri sarkıklıkları enfeksiyona neden oluyor!
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, ...
Uzmanı açıkladı: Soğuk hava kış depresyonuna neden oluyor!
Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler ...
Veganlık kalp sağlığına iyi geliyor
Tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre veganlık, kalp ...
 
Kan testiyle yaşlanan organlar tespit edilebilir
ABD'deki Stanford Üniversitesinden araştırmacılar, kan testiyle 11 organ ...
Bakan Işıkhan duyurdu: Deprem bölgesi için süre uzatıldı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, afet bölgesinde yaşayanlar ...
Yapay zeka 'otizm' tanısına başladı!
Bilim insanları, yapay zekayla otizmli bireylere yönelik ön tanı yapabilen teknoloji geliştirdi.
 
YAŞAM ekiplerinden 101 bin 601 kişiye sağlık hizmeti
İzmir'de Sağlık Bakanlığınca kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerine (YAŞAM) ...
Lenfoma tedavisinde erken tanıya dikkat
Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü ...
Uzmanı açıkladı: Göz tembelliğine dikkat!
Göz tembelliğinde bir gözün diğerine göre daha zayıf gördüğünü söyleyen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva