HABERLER>SAĞLIK
9 Aralık 2023 Cumartesi - 09:31

Uzmanı açıkladı: Soğuk hava kış depresyonuna neden oluyor!

Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler başlayabileceğini belirten Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, “Kışın gelişi ve güneş ışınlarının azalmasıyla kişilerin depresif durumlarında artışlar gözlemlenebilir. Kış mevsiminde sorumlulukların daha da artması, yaşam hızına uyum sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalığı gibi sebepler kış depresyonunun yaşanmasına zemin hazırlayabilir” dedi.

Uzmanı açıkladı: Soğuk hava kış depresyonuna neden oluyor!

Liv Hospital Ankara Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yaptığı açıklamada, depresyonun tanımına ilişkin, “Depresyon, yoğun üzüntü, özgüven eksikliği, enerji kaybı, uykusuzluk, iştahsızlık, dikkat eksikliği, mutsuzluk, isteksizlik ve hayattan keyif alamama gibi kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen belirtilerin yoğun yaşandığı bir ruh bozukluğudur. Bununla beraber kişide zihinsel, duygusal ve davranışsal olumsuz değişiklikler de gözlemlenebilir. Yaşanan tüm belirtiler kişinin hayat kalitesini düşürebilir ve yaşamsal işlevselliği bozabilir. Depresyon tanısının bir kişiye konulabilmesi için o kişinin daha önceki işlevsellik düzeyinde iki haftadan fazla süren bir değişiklik söz konusu olması gerekir. Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler başlayabilmektedir. Yaz mevsiminin sona ermesi ve güneş ışınlarının azalmasıyla kişilerin depresif durumlarda artışlar gözlemlenebilir. Özellikle havaların soğuması kişinin sosyalleşmesini engeller. Örneğin, dışarıda program yapmak yerine evde vakit geçirmeyi tercih eder. Daha önceden depresyon tanısı almış ya da depresif duruma yatkınlığı olan kişilerde depresyonun şiddetli yaşanması ve tekrarlanması mümkündür. Kış mevsiminde sorumlulukların daha da artması, yaşam hızına uyum sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalığı gibi sebepler kış depresyonunun yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Özellikle kadınlarda kişinin yaşamı boyunca depresyon geçirme olasılığı yüzde 25’tir. Kişilerde kış depresyonun hissedilmesi ve şiddeti kişilik yapısına göre farklılıklar gösterebilir” diye konuştu.

‘HEDEFLERİMİZE ULAŞABİLMEMİZ İÇİN BİR FIRSATTIR’
Psikolog Tatlıdil, tedavi yolları ile ilgili, “Kişilerin gerek bireysel gerekse kişiler arası sorunlarını çözmek ve hayatlarını pozitif yönde değiştirebilmek amacıyla psikoterapi teknikleri de uygulanmaktadır. Psikoterapideki ilk amaç bu kişilerin hayata karşı işlevsiz düşüncelerini sağlıklılarıyla yer değiştirerek ortadan kaldırmaktır. Bunun yanı sıra, kendilerine ve yaşama olan güven eksikliklerini tekrar kazandırabilme ve yıkıcı düşüncelerden kurtulabilmelerine yönelik hedefler de belirlenmektedir. Yeni yıl aktiviteleri kişinin yaşam kalitesini artırmakta ve anksiyeteyi de azaltmaktadır. Yeni yılın başlangıcı genelde yılın en renkli ve en coşkulu dönemi olarak bilinmektedir. Bu coşku çoğu zaman evlere de yansır. Ailecek birlikte film izleyebilir, oyun oynayabilir veya sohbet edebilirsiniz. Yapılacak aktiviteler, kişinin yaşam kalitesini artırmanın yanı sıra anksiyeteyi de azaltır. Böylece yaşanan koca bir yılın insanlarda yarattığı stres yeni yıl coşkusu ile azalabilir. Yeni yıl beklentisinin stres ve duygu durumumuzun etkisinden bahsetmek gerekirse, günlük yaşamın getirdiği ve yıl boyunca yaşadığınız olumsuz olayların üzerinizde yarattığı stres de yılbaşıyla beraber azalmaktadır. Öte yandan, her sene aralık ayının gelmesiyle birlikte, bitmekte olan yıla dair değerlendirmeler ve gelecek yıla ilişkin hedefler hepimizin gündemine yerleşir. Bir yılın bitimi ve yeni bir yılın başlangıcı, durup düşünerek, değerlendirerek ve planlayarak yaşamımız üzerindeki kontrol duygumuzu daha fazla hissedebilmemiz ve hedeflerimize ulaşabilmemiz için bir fırsattır” ifadelerini kullandı.(DHA)

 
FOTO GALERİ- İzmir'de masalsı sabah!
 
Dünyanın kekiğini Türkiye üretiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Veganlık kalp sağlığına iyi geliyor
Tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre veganlık, kalp ...
Kan testiyle yaşlanan organlar tespit edilebilir
ABD'deki Stanford Üniversitesinden araştırmacılar, kan testiyle 11 organ ...
Bakan Işıkhan duyurdu: Deprem bölgesi için süre uzatıldı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, afet bölgesinde yaşayanlar ...
 
Yapay zeka 'otizm' tanısına başladı!
Bilim insanları, yapay zekayla otizmli bireylere yönelik ön tanı yapabilen teknoloji geliştirdi.
YAŞAM ekiplerinden 101 bin 601 kişiye sağlık hizmeti
İzmir'de Sağlık Bakanlığınca kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerine (YAŞAM) ...
Lenfoma tedavisinde erken tanıya dikkat
Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü ...
 
Uzmanı açıkladı: Göz tembelliğine dikkat!
Göz tembelliğinde bir gözün diğerine göre daha zayıf gördüğünü söyleyen ...
Uzmanı uyardı: Sosyal medya kullanımı çocuklar için tehlikeli!
Iğdır Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sait Yıldırım, içerikleri nedeniyle tartışmalara ...
Hava kirliliğine her yıl 27 bin can!
Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva