HABERLER>SAĞLIK
11 Aralık 2023 Pazartesi - 11:44

EÜ kanser tedavisinde çığır açacak!

Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Kahraman'ın yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 1002 programı dahilinde desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında borik asidin antikanser etkisinin araştırılıp, bor içerikli yeni bir tedavi yönteminin geliştirileceğini belirten Doç. Dr. Kahraman, araştırmaların borik asidin iyileştirici etkisi olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

EÜ kanser tedavisinde çığır açacak!

EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Kahraman'ın yürütücüsü olduğu 'Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tümör Hücre Sferoidlerinde Brik Asidin Antikanser Etkisinin Araştırılması' başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 programı dahilinde desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında borik asidin antikanser etkisinin araştırılıp, bor içerikli yeni bir tedavi yönteminin geliştirileceği belirtildi. Akciğer kanserinin dünyada en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kahraman, "Kansere bağlı ölümler içerisinde ise ilk sırada yer almaktadır. Özellikle son yıllarda akciğer kanseri tedavisinde yeni ilaç molekülü adayı olabilecek birçok bileşik ve terapötik ajanlar üzerine yapılan çalışmalar son derece hız kazandı. Elde edilen verilerde birçok aday molekülün kanser tedavisinde umut verici sonuçlar ortaya koyduğu ileri sürülmüştür. Bu aday moleküllerden biri de bir bor bileşiği olan borik asittir" dedi. Doç. Dr. Kahraman, araştırmaların, borik asidin iyileştirici etkisi olduğunu gösterdiğini de dile getirdi.

'BOR MADENİNİN STRATEJİK ÖNEMİ ARTACAK'
Doç. Dr. Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜBİTAK tarafından destelenen projemiz ile akciğer kanseri tipleri içerisinde en fazla görülen tür olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hücrelerinde borik asidin antikanser etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla akciğer kanseri hücrelerinde borik asidin kanser hücre canlılığını azaltma ve apoptotik hücre ölümünü indükleme yetenekleri üzerine olan etkileri incelenecek, ayrıca borik asidin kanser hücrelerinin koloni oluşturarak tümör formasyonu kapasitesi oluşturmasını önleyip önlemediği araştırılacak. Bununla birlikte kanser hücre morfolojisi, kanser hücre göçü ve metastazını üzerine etkileri de ortaya konacak. Projemiz ile elde edecek olduğumuz bilgiler, borik asidin akciğer kanserinde temel hücresel antikanser mekanizmalar üzerine olan etkilerini ortaya koyacak ve bor içeren hedefli yeni tedavi modellerinin oluşturulması için kaynak veriler sağlayacak."

 Proje ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise "TÜBİTAK'tan kabul gören proje, akciğer kanserinde bor içerikli bir tedavi yöntemi geliştirmeyi amaçlıyor. Ülkemizin bor madeni açısından zenginliği göz önüne alındığında projenin ekonomik olarak da önemli katkılar sunacağını düşünüyorum" diye konuştu.(DHA)

 
Havuzun kızlarının hedefi ilk 12!
 
Dolarda yeni zirve: 29 lirayı geçti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SMA değil Efe kazandı!
İzmir'den Almanya'ya giden ve burada Zolgensma tedavisi gören SMA Tip ...
Deri sarkıklıkları enfeksiyona neden oluyor!
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, ...
Uzmanı açıkladı: Soğuk hava kış depresyonuna neden oluyor!
Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler ...
 
Veganlık kalp sağlığına iyi geliyor
Tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre veganlık, kalp ...
Kan testiyle yaşlanan organlar tespit edilebilir
ABD'deki Stanford Üniversitesinden araştırmacılar, kan testiyle 11 organ ...
Bakan Işıkhan duyurdu: Deprem bölgesi için süre uzatıldı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, afet bölgesinde yaşayanlar ...
 
Yapay zeka 'otizm' tanısına başladı!
Bilim insanları, yapay zekayla otizmli bireylere yönelik ön tanı yapabilen teknoloji geliştirdi.
YAŞAM ekiplerinden 101 bin 601 kişiye sağlık hizmeti
İzmir'de Sağlık Bakanlığınca kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerine (YAŞAM) ...
Lenfoma tedavisinde erken tanıya dikkat
Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva