HABERLER>GÜNCEL
2 Aralık 2021 Perşembe - 10:35

Mahkemeden o planlara bir ret daha!

Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir şubeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mülkiyeti Nevvar Salih İşgören Vakfı’na ait Buca’daki eski Tekel arazisine ilişkin hazırlanan ve kent genelinde tartışmalara neden olan Tekel planlarının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. Odalar "Yapılan işlemin hukuksuzluğuna ikna olmanız için bir idari işlemin kaç defa iptal edilmesi gerekmektedir?" diye sordu.

Mahkemeden o planlara bir ret daha!

EGEDESONSÖZ- Özelleştirme İdaresi tarafından satışı yapıldıktan sonra mülkiyeti Nevvar Salih İşgören Vakfı’na geçen Buca İnönü Mahallesi’ndeki araziye ilişkin son planlar Mart ayında tamamlanmıştı.

Bakanlığın, üç parçaya ayırdığı arazide İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi’ne ait kısımlar ayrı ayrı belirlenmiş ve yapılan düzenlemeye göre Büyükşehir’in mülkiyetindeki kısım 1 emsal 5 kat, Buca Belediyesi’ninki ise 1 emsal 4 kat olarak ilan edilmişti.

Nevvar Salih İşgören Vakfı’na ait kısım düzen için emsal 2’ye çıkartılırken yükseklik ise serbest olarak belirlenirken,  Bakanlığın yaptığı düzenlemeye göre vakfın mülkiyetindeki alanda AVM, ticaret gibi yapıların yapılmasının önü açılmıştı.

Alınan kararlara DSİ ve İzmir Büyükşehri Belediyesi itiraz etmişti. 2020 yılında onaylanan imar planları da daha önceki kararlarda yer alan gerekçelere benzer gerekçelerle bir kez daha mahkeme kararıyla iptal edilmişti.

PLANLAR İPTAL EDİLDİ
Tartışmalara neden olan planların hakkında mahkemenin iptal kararı aldığını duyuran Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise kararı 'Kamu Arazilerinin Parsel Parsel Yok Edilmesine İzin Vermeyeceğiz!' ifadeleri ile duyurdu.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTIR

İptal ile ilgili detayları paylaşan odalar, alanların sermayeye devredilmeye çalışıldığını belirtirken açıklamasında şu ifadelere yer verde;

"İzmir İli, Buca İlçesi, İnönü Mahallesi’nde yer alan 7777 ada 1 nolu parsel, 7778 ada 1 nolu parsel ve 7779 ada 1 nolu parsele(eski 550 ada 91, 92 ve 580 ada 11 parsel) ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak 18.11.2020-17.12.2020 tarihleri arasında 1 ay süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı  ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin durdurulmasına ve takiben iptaline karar verilmesi talebiyle TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından dava açılmıştır.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (TEKEL) A.Ş’ye ait alanlar, kamusal niteliği korunmak yerine, özelleştirme süreçleri ve planlama aracılığıyla sermayeye devredilmeye çalışılmaktadır.

Kent içerisinde yurttaşların sosyal ve teknik altyapı ihtiyacını karşılayacak kamusal bir mülkiyetin çok sayıdaki mahkeme kararına rağmen ısrarla yeniden onaylanması hukuksuzluğun alışkanlık haline getirildiğinin somut örneğidir. Geldiğimiz noktada söz konusu alanlara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020 yılında onaylanan imar planları da daha önceki kararlarda yer alan gerekçelere benzer gerekçelerle bir kez daha mahkeme kararıyla iptal edilmiştir.

Yetkili idarelere sesleniyoruz: Yapılan işlemin hukuksuzluğuna ikna olmanız için bir idari işlemin kaç defa iptal edilmesi gerekmektedir?

Bakanlık daha öncesinde onanmış planlara ilişki alınmış mahkeme kararlarını dikkate almadan mükerrer onayladığı son imar planlarının iptaline ilişkin alınan İzmir 3.İdare Mahkemesinin 2021/200 Esas, 2021/1540 sayılı Kararında; ticaret kullanım kararı ile ilişkili ulaşım kararları açısından 14.10.2019 tarih ve E.2019/14761 sayılı Danıştay kararındaki iptal gerekçesinin de karşılanmamış olduğu belirtilmiştir. Ayrıca mahkeme kararında hukuka aykırılık gerekçesine ilişkin olarak “…kamusal hizmet alanı kullanımlarının bir sosyal altyapı alanı olarak kabul edilmesi gereği ile dava konusu plan değişikliklerinde kamusal hizmet alanı azaltılarak bölgedeki kamusal – özel alan dengesi bozulmak suretiyle plan ana kararları bütünlüğünün bozulduğu ve kaldırılan sosyal altyapı alanı karşılığında hizmet etki alanı içinde eşdeğer bir alan ayrılmadığı, dava konusu alanda ticaret alanlarının yolculuk üretme potansiyelinin ortaya konulduğu ulaşım altyapısı ve trafik etüdünün yapılarak Plan Açıklama Raporu’na ve plan kararlarına aktarılmadığı, dava konusu planlar içerisinde 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı kararlarında “Belediye Hizmet Alanı”nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği hizmetlerden hangisine yönelik olarak kullanılacağının kesinleştirilmemiş olduğu…”  denilmektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanunu’nun “Kararların sonuçları” başlıklı 28. maddesinde idarelerin yargı kararlarının tüm gereklerini yerine getirerek işlem tesis etme yükümlülükleri açıkça öngörülmüştür. Yargı kararının kısmen veya yalnızca yüzeyde uygulanmasının ise bu yükümlülüğü karşılamadığı, hatta yargı kararının arkasından dolanmak gibi kötü niyetli tutumlar olarak algılanmasının kaçınılmaz olduğu açıktır. Bu hukuksuz uygulamalar esasen görevi kötüye kullanma fiilini doğurmaktadır.

Öte yandan bu hukuksuzlukta ısrar edenler, Buca ilçesinin önemli bir kamusal ihtiyacını karşılayacak alanın yıllarca plansız kalmasına neden olarak vatandaşları önemli bir kamusal alandan mahrum bırakmışlar, kamu kaynaklarının halk yararına kullanılmasına engel olmuşlardır. Sonuç olarak şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırılığı defalarca tespit edilen böylesi uygulamalara karşı mücadelede ısrarcı olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

 
SMA Bilim Kurulu bugün toplanıyor
 
AK Partili Kırkpınar: Merkez Bankası rezervlerimiz zirve yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Firari hükümlü yakalandı... Kontrol noktasında verimli gece!
İzmir'in Urla ilçesinde polis ekiplerinin yaptığı devriye görevinde çok ...
Şenay susacak gözleri konuşacak!
İzmir'in Konak ilçesi Varyant bölgesinde bir otel odasında kafasına isabet ...
Eski eş dehşet saçtı: 1 ölü, 2 yaralı
Antalya'da eski eşinin silahlı saldırısına uğrayan kadın hayatını kaybetti. ...
 
Okulda pitbull paniği: 5 öğrenci yaralandı
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde bir lisenin bahçesine giren pitbull cinsi ...
Sahte doçent açık öğretim mezunuymuş
Sahte belgelerle profesörlük kadrosuna atandığı ortaya çıkınca tutuklanan ...
Meteoroloji'den Ege uyarısı: Hem fırtına ve hem yağmur
Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre, Ege'de lodos ...
 
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan istifa etti!
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın istifası kabul edildi. Elvan'ın ...
TTB’den zam sonrası bakanlığa çağrı
TBMM Genel Kurulu’nda hekimlere ek gösterge zammı teklifinin kabul edilmesinin ...
Erdoğan Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva