HABERLER>DÜNYADAN
12 Kasım 2020 Perşembe - 18:08

Lavrov'dan açıklaması: Türk ortaklarımızla anlaştık

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Dağlık Karabağ'da Rusya'nın Türkiye ile ortak görevleri olduğunu belirterek, "Türk ortaklarımızla Azerbaycan topraklarında, çatışma bölgesinin yakınında olmayan gözlem merkezinin oluşturulması konusunda anlaştık" dedi.

Lavrov dan açıklaması: Türk ortaklarımızla anlaştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ konusunda Türkiye ile ortak çalışmalar yapacaklarını belirterek, "Türkiye ile ortak görevlerimiz var. Görevimiz, Azerbaycan topraklarından teknik araçlarla gözlem yaparak barış operasyonunun yapıldığı bölgede durumu gözlemlemektir." dedi.

Lavrov, AA muhabirinin "Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da Azerbaycan-Ermenistan arasında çatışmaları sonlandıran anlaşmanın imzalanmasına kadarki diplomatik sürece katılması ve katkısı” ile ilgili soruyu cevapladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ateşkesin sağlanması, Dağlık Karabağ'da görevlendirilen Rus askerlerinin konuşlandırılması ve anlaşmanın sonuçlarına ilişkin girişimlerle ilgili birçok defa görüştüğünü hatırlatan Lavrov, Erdoğan'ın bu yönde Rusya'nın eylemlerini desteklediğine işaret etti.

Lavrov, "Türk ortaklarımızla Azerbaycan topraklarında, çatışma bölgesinin yakınında olmayan gözlem merkezinin oluşturulması konusunda anlaştık." ifadelerini kullandı.

Bu merkezin uzaktan Dağlık Karabağ’da teknik araçlarla havada ve sahadaki durumu denetleyeceğini ve gerektiğinde olası ihlalleri ortadan kaldırmak için Rusya ve Türkiye’nin etkisinin devreye sokulacağını anlatan Lavrov, "Çalışmalar, ortak merkez için ayrılmış topraklarda yapılacak. Bu, barış güçlerinin bölgede herhangi bir hareketiyle ilgili değildir. Bunu iyi anlamak gerekiyor. Farklı isteklerin dile getirildiğini duyuyorum ancak bunları bir tarafa bırakıp belirlenen işi yapmak gerekiyor. Bu iş de ancak, dün iki ülkenin Savunma Bakanları tarafından imzalanan gözlem merkezi ile ilgili anlaşma çevresinde yapılabilir." diye konuştu.

Rus ve Türk basınında Türkiye ve Rusya ile ilgili Dağlık Karabağ'da kimin kazandığı, kimin kaybettiği gibi yorumlar yapıldığını aktaran Lavrov, böyle yorumlara ilgi gösterilmemesi gerektiğini vurguladı.

Rusya'nın, sınırlarında ve dünyada problemlerin yaşanmaması konularına ilgi gösterdiğini söyleyen Lavrov, Rusya’nın Dağlık Karabağ meselesinde çözüm sürecini uzattığına dair iddiaları reddetti.

Lavrov, ne Karabağ’da ne Transdinyester’de ne de herhangi bir eski Sovyetler bölgesinde donmuş ihtilafların devam etmesiyle ilgilendiklerini savundu.

Dağlık Karabağ meselesi ile ilgili Türkiye ile yapılacak işler olduğuna dikkati çeken Lavrov, "Türkiye ile ortak görevlerimiz var. Görevimiz, Azerbaycan topraklarından teknik araçlarla gözlem yaparak barış operasyonun yapıldığı bölgede durumu gözlemlemektir." dedi.

Dağlık Karabağ’da operasyonların yalnızca Rus askeri birlikler tarafından yapıldığını dile getiren Lavrov, burada iki yönlü görüş olmadığını Türkiye’nin bildiğini kaydetti. Lavrov, Türkiye ile Suriye dahil diğer alanlarda iş birliği yapmayı sürdüreceklerini söyledi.

Rusya'dan Almanya ve Fransa'ya karşı yaptırım kararı
Lavrov, konuşmasında zehirlenme şüphesiyle tedavi gören Rus muhalif Aleksey Navalnıy sürecine de değinerek, Almanya’nın Avrupa nezdinde Rusya karşıtı tutumun liderliğini üstlendiğini söyledi.

Rusya’nın söz konusu durumdan ötürü endişe duyduğunu anlatan Lavrov, "Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik Navalnıy ile bağlantılı yaptırımlar yürürlüğe koydu. Biz de Almanya ve Fransa'ya yönelik karşı yaptırım kararı aldık." dedi.

Yaptırımların Almanya ve Fransa'dan bazı yetkililere yönelik olduğunu belirten Lavrov, yaptırım kararına ilişkin ilgili ülkeleri kısa bir süre içerisinde bilgilendireceklerini ifade etti. (AA)

 
İzmir'de sigara yasağı olan yerlerin listesi! Cezası 900 TL...
 
8 kişiyi öldüren seri katilden şok sözler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Paşinyan ortaya çıktı: Anlaşmayı kabul etmesem...
Azerbaycan’ın demir yumrukla Dağlık Karabağ’ı işgalcilerden temizlemesi ...
ABD seçimi NASA'da da değişime neden olacak
ABD'de Demokrak Parti'nin adayı Joe Biden'ın 270 barajını aşarak ülkenin ...
Erivan'da halk sokakta: Paşinyan'ın istifası isteniyor
Ermenistan’da muhalifler partiler, Azerbaycan ile Ermenistan arasında ...
 
Kaçırılan belediye başkanı öldürüldü
Meksika'da hafta başında silahlı kişilerce evinden kaçırılan Veracruz ...
Kritik eyaletlerde oylar yeniden sayılacak
ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinde sonuçların henüz netleşmediği ...
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Joe Biden'ı kutladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD Başkanı ...
 
Diplomatların katıldığı törene bombalı saldırı!
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, diplomatların katıldığı 1. Dünya Savaşı ...
Bir restorasyon faciası da İspanya'dan
İspanya'da restorasyon facialarına bir yenisi eklendi. Sık sık bu konularla ...
Dünyada yılın kelimesi belli oldu
Dünyaca ünlü İngilizce sözlük Collins Dictionary, "tecrit" anlamına gelen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva