HABERLER>EKONOMİ
18 Nisan 2023 Salı - 14:34

Kuyruklar oluştu… İzmir’de dövize hücum!

Döviz kurunda, ibrenin yukarıya doğru yükselmesi sebebiyle vatandaşlar İzmir’de döviz bürolarına akın etti. Döviz bürolarının önünde kuyruk oluşurken piyasalardaki son durum hakkında konuşan İktisatçı Murat Kubilay, “Böyle giderse döviz kurunu baskılama politikası seçimlere dayanmayacak” dedi.

Kuyruklar oluştu… İzmir’de dövize hücum!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Son günler döviz kurlarında yaşanan yukarı doğru hareketlilik sebebiyle vatandaşlar yatırımlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. Kurdaki yükseliş beklentisi sebebiyle vatandaşlar şimdiden hazırlıklarını yapmaya başladı.

İzmir’de ise yatırımlarını euro yada dolara dönüştürmek isteyen vatandaşlar şimdiden döviz büroları önlerinde kuyruklar oluşturmaya başladı.

İktisatçı Murat Kubilay, piyasalarda yaşanan hareketlilik ve olasılıklarla ilgili olarak Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

KUYRUKLARIN NEDENİ…
Şirketlerin ve bireylerin döviz ve altına yöneldiğini ifade eden Kubilay, “Enflasyon yüksek seyrettiği için Türk lirasına talep yok. Düşük faizlerden ötürü, döviz talebi yüksek, bir taraftan da ticari olarak büyük açık veriyoruz. Haliyle, ticarette ithalat daha fazla olduğu zaman döviz ihtiyacı oluşuyor. Türk lirası güvenli liman olarak görülmüyor. Dolar veya altın veya Avro yani döviz bu konuda daha itibarlı bulunuyor. Tüm bu nedenlerden ötürü hem şirketlerin hem bireylerinin dövize talebi var. Bu döviz talebini bankalar Merkez Bankası’ndan gelen düzenlemeler neticesinde karşılayamıyorlar. Bu karşılanmadığı zaman doğal olarak talep döviz büfeleri veya fiziki altına dönüşüyor” dedi.

DÖVİZE ERİŞİM ZORLUĞU YAŞANABİLİR
Dövize erişim zorlukları yaşanacağı düşüncesinin olduğunu söyleyen Kubilay, “Kurdaki hızlı yükseliş beklentisi, seçimlerin yaratmış olduğu belirsizlik, son dönemde üst üste gelen düzenlemelerden ötürü sermaye kısıtlamaların genişleyeceği, yani dövize erişim ve zorluklarının daha fazla olabileceği düşüncesiyle bu kurumlara, döviz büfelerine ve kuyumculara rağbet iyice arttı. Zaten verilerle de bunu gösterebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

BÖYLE GİDERSE DÖVİZ KURUNU BASKILAMA POLİTİKASI SEÇİMLERE DAYANMAYACAK
Altın ithalatının da rekor kırdığını kaydeden Kubilay, “Türkiye'nin parasal olmayan altın ithalatı, tüm zamanların rekorunu kırdı. Yaklaşık 30 milyar dolara geldi son 1 yılda. Tam da bu dönemde Merkez Bankası’nın uygulamaları neticesinde bankalar müşterilerini caydırmak durumunda kaldıkları için döviz alım ve satımdaki marjı açıyorlar. O açık bireylerde yüzde 4’e kadar yükseldi ki bu çok yüksek bir orandır. Yani dövizi aldığınız fiyatın yüzde 4 altına hemen satabiliyorsunuz. Aynı zamanda günlük alım satımları da ortadan kaldıran bir durum. Dolayısıyla herkes ‘tek bir ürünü alayım ve saklayayım’ durumuna geçiyor. Böyle bir durumda önümüzdeki dönemde bu hatalarda ısrar edilirse daha büyük bir panik olacak ve neticesinde şu anda baskılanan kuru serbest bırakmak zorunda kalacaklar. Böyle giderse döviz kurunu baskılama politikası seçimlere dayanmayacak. Dolayısıyla da şu anda serbest piyasadaki gerçek kurulan 20 TL üstüne rahatlıkla çıkacak. Ne kadar kötü olup olmayacağını, seçimlerin ikinci tura kalıp kalmaması, ilk turda kimin kazanacağı ve seçim sonucunun nasıl bir istikrar getireceği gibi faktörlere bağlı... Onları da görmek gerek. Ama şu haliyle Türk lirasının maalesef cazip olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim” diyerek sözlerini noktaladı.

 
Togg'a İzmir'de mağaza!
 
MHP İzmir dört koldan sahada!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 18 Nisan 2023 Salı 23:25

Bunlar daha iyi günler herhalde, Seçimden sonra döviz ne olur Allah kerim... Ama olsun TOGG yaptılar, yol yaptılar demi..?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rezervasyonlar beklentilerin altında… Çeşme’ye bayram yok!
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bayram tatilinin üç gün olması nedeniyle yapılan ...
İzmir’de ezber bozan deprem önlemi… Yastık altına veda, kollara merhaba!
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Depremin ardından ...
Ete yine zam geldi... Karkasa 16, kıymaya 30 TL!
Geçen hafta 209 lira olan dana karkas fiyatı, 225 liraya çıkınca, bir ...
 
Yenilenmiş cihazların kapsamı genişledi
Ürün yenileme merkezlerinin cep telefonu ve tabletle sınırlı olan faaliyet ...
Hükümetin kamu işçilerine yeni zam teklifi belli oldu
700 bin kamu işçisinin zam pazarlığı devam ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün ...
Bakan Yanık: 371,9 milyon TL kaynak aktardık
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Vefa Projesi' kapsamında ...
 
Bütçe Mart'ta 47 milyar lira açık verdi
Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri martta 286 milyar 821 milyon ...
AK Partili İnan'dan sahada mesajlar: Gençler için var gücümüzle çalışacağız
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Milletvekili Adayı Eyyüp Kadir ...
Borç yapılandırma başvuruları 1,5 milyona ulaştı
Kamuya olan borçların yapılandırması kapsamında şu ana kadar 1,5 milyon ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva