HABERLER>GÜNCEL
12 Ocak 2023 Perşembe - 08:58

Kuryelerin ölümüne yarışı... İzmir'de sessiz sedasız yiten 15 can!

İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, İSİG'in 2022 raporuna göre yurt genelinde hayatını kaza sonucu kaybeden 55 kuryeden 15'inin İzmirli olduğunu açıkladı. Çalıştıkları firmaların yoğun baskısının, kuryeler arasındaki yarışı kızıştırdığına dikkat çeken Akgül, "Umarım 2023'te daha dikkatli oluruz, hafif yaralanmalı kazalarla atlatırız" temennisinde bulundu.

Kuryelerin ölümüne yarışı... İzmir de sessiz sedasız yiten 15 can!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) açıkladığı rapora göre 2022 yılında iş kazalarında bin 843 kişi hayatını kaybetti. Bu kayıplardan 55'inin motorlu kuryelerin olduğu ifade edildi. İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, kuryelerin firmalar tarafından adeta büyük bir yarışa sokulduğunu, bu büyük ve tehlikeli yarışta geçen yıl 15 meslektaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

İZMİR'DE 50 BİN KURYE HİZMET VERİYOR
Daha bir ay önce Çiğli'de bir kuryenin kaza sonucu hayatını kaybettiğini, medyada haber bile olmadığını belirten Başkan Burhan Akgül, İzmir'de 50 binden fazla kuryenin hizmet verdiğini söyledi. Başkan Akgül, "Artık kurye ölümleri olağan karşılanmaya başladı. Arkadaşımızın küçük bir çocuğu vardı. Bir ocak daha söndü" yorumunu yaptı.

2022 yılı içinde çok yakın arkadaşlarından 8'ini kaybettiğini, kazada ölen diğer meslektaşlarıyla birlikte bu sayının 15'e ulaştığını belirten Başkan Akgül, hem özeleştiride bulundu, hem de sitem etti. Akgül, şu değerlendirmelerde bulundu:

KURYELERE UYGULANAN BASKI, KAZALARIN BİRİNCİ SEBEBİDİR
"Birlikte çalıştığım, en yakınımdaki 8 arkadaşımı kaybetmekle kalmadım, tanımadığım meslektaşlarımdan da yitirdiklerim oldu. Firmaların kuryeleri yarışa soktuğunu bilmeyen yok. En hızlı giden, en çok iş yapan, onlar için çok kıymetli. Ancak en hızlı olma çabası, canlarımıza mal oluyor. İtiraf etmeliyim ki, kurye arkadaşlarımın çoğu, motorla trafikte nasıl hareket edileceği konusunda eğitimli değil. Tek teker yapan arkadaşlar var. Böyle gösterilere hiç gerek yok. Pek çok motorun kuyruğunda, tek motor izini bulabilirsiniz. A2 ehliyeti olan, kurye olabiliyor. Oysa bu ehliyetle her şey halledilmiyor. Eğitim almak gerekiyor. Bu gerçekler bir yana, bizlere uygulanan baskı, kazaların en büyük sebebidir. Baskı hiçbir zaman bitmedi. Bazı kurumsal firmalar puanlama sistemine geçti. İzmir'de 1. sıradan 500'e kadar bir sıralamada üstlerde yer almak için büyük bir yarış söz konusu. Ne kadar hızlı motor kullanırsan, ne kadar çabuk ulaştırırsan, o kadar değerlisin. Bu yarış bizi öldürüyor."

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRMAK İSTİYORLAR
Asgari ücretin artmasıyla kuryelerin yeni bir kaosa sürüklendiğini anlatan İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, sözlerini şöyle değerlendirdi:

"Asgari ücretin artması demek, kurye için kaos demek. Enflasyon yüzde 122 artarken, asgari ücretin yüzde 56 artması hepimizin geçim sıkıntısını artıracak. Biz bunları düşünürken şimdi bazı işyerlerinin kuryeleri asgari ücretin altında çalıştırma gibi bir eğilim içine girdiğini görüyoruz. Asgari ücretin altında çalışmak zorunda kalacak arkadaşlarımız olacak. Bu durum yüreğimizi kanatıyor. Çok ağır şartlarda, ölümle burun buruna bir iş hayatı ve sonuçta asgari ücretin altında bir ücret almak, kahredici bir şey. O kadar ucuza ölmesek, bari kazancımız iyi olsa, ailemizin, evimizin ihtiyaçlarını karşılayabilsek, diyorum."

KURYE OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERDE BULUNDU
Başkan Burhan Akgül, kurye olmak isteyen gençlere ve bu meslekte ter akıtan arkadaşlarına tavsiyelerde bulundu:

"Motorlu kurye olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, öncelikle bunun eğitimini almalarıdır. 50 cc'lik motorla ana yollarda daha dikkatli olmaları lazım. Ehliyetiniz olsa da kuryelikte durum farklıdır. Pek çok kazayı, mesleğe yeni başlamış arkadaşların yaptığını görüyoruz. Bu da tecrübesizlikten, risk almaktan kaynaklanıyor. Alkol aldıysanız, kesinlikle motora binmeyin. Trafikte sağınıza solunuza iyi bakın, hız sınırlarını aşmayın. Eğer kurallara uyarsak, dikkatli sürüşler yaparsak, 2023'ü hafif yaralanmalı kazalarla atlatırız."

 
Ölüm kuyusuna düşmüştü... Son sözleri 'nefes alamıyorum' oldu!
 
Efeslim Kart desteği sürüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minibüs, otomobile çarptı: 21 yaralı
Ankara'da kaçak göçmenleri taşıyan minibüs, önce kaza yapan bir otomobile ...
Düğünde maganda cinayeti: 15 şüpheliye gözaltı!
Kayseri'nin Develi ilçesinde, açık havada düzenlenen düğünde tabanca ile ...
Katlı otoparkta yangını: Otomobiller yandı!
Bursa'da 7 katlı otoparkın 6'ncı katında park halindeki bir otomobil alev ...
 
Ehliyetsiz sürücü can aldı... 1 ölü, 4 yaralı!
Bursa'da denetim yapan polisin 'dur' ihtarına uymayan otomobil sürücüsü, ...
İzmir'de kuyumcu soygunu... 5 bin liralık gümüş çaldılar!
 İzmir'in Konak ilçesinde bir kuyumcuya giren hırsızlar yaklaşık 5 bin ...
İzmir'de feci kaza... TIR'a ok gibi saplandı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde park halindeki TIR'a çarpan otomobilin sürücüsü ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... 'Dert bende derman sende'
Mehmet KARABEL yazdı... 'Dert bende derman sende'
Boş arazide kurşunlanmış ceset bulundu
Gaziantep’te Egemen Dağdeviren (35) boş arazide başından ve vücudunun ...
İzmir'de sağlık çalışanının sır ölümü!
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli doktor ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva