HABERLER>İŞ DÜNYASI
28 Temmuz 2022 Perşembe - 11:56

Kurutulmuş domatesin öncüsü: Torbalı

Son yıllarda ihracatıyla dikkati çeken kurutulmuş domateste üretimin yaklaşık yüzde 95'ini karşılayan İzmir'in Torbalı ilçesi, yavaş yavaş üretimin başka bölgelerde yaygınlaştığı bu sektörde öncü oldu.

Kurutulmuş domatesin öncüsü: Torbalı

Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezi konumundaki Torbalı'da tarlalarda "kırmızı mesai" kavurucu sıcağa rağmen devam ediyor.

Kurutulmuş domates ihracatının yüzde 95'ini karşılayan bölgede bin bir zahmetle hazırlanan ürünler Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, İtalya ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu 60'ın üzerinde ülkeye satılıyor.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, ovada yetiştirildikten sonra güneşte kurutulan domatesin yine buradaki fabrikalarda işlenip dünya pazarlarına gönderildiğini söyledi.

Tuz Gölü'nde domates kurutuldu
Kurutulmuş domates sektörünün ülke geneline yayılmaya başladığını vurgulayan Olgun, şunları söyledi:

"Bu yıl bizi sevindiren birkaç tane gelişme var. Tarıma dayalı sanayi modeli olarak uyguladığımız kuru domates, Türkiye'nin birçok yerinde uygulanmaya başladı. Çeşitli bölgelerden bu konuda bizden fikir alanlar oldu. Kahramanmaraş, Siverek ve Adıyaman'da çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca Tuz Gölü'nde domates kurutulması fikri üzerine uzunca çalışmalar yaptık. Bu işleminin yapılabilmesi için güneş açısı ve nem oranı önemli."

Olgun, özellikle pizza ve makarnalarda kullanımı dolayısıyla gıda endüstrisinin talep ettiği bu üründe geçen yıl 106 ülkeye ihracat yapıldığını dile getirdi.

İhracatta bu yıl 100 milyon dolarlık rakamı hedeflediklerini vurgulayan Olgun, "Son dönemde Brezilya bizden çok mal çekiyor. Bütün sandviçlerinde kurutulmuş domates kullanıyorlar. Yani hakikaten oradaki sandviçleri en lezzetli hale getiren kurutulmuş domates. Oda olarak kuru domatesin ülkemizdeki tescilinin yanı sıra uluslararası marka başvurusu da yapacağız." dedi.

Fiyatlar üreticiyi sevindirdi
Bu sezon Torbalı'da yaklaşık 21 bin dönüm alanda domates ekimi yapıldığını, bunun yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20'sinin ise kurutmalık olarak değerlendirileceğini söyleyen Abdulvahap Olgun, bu dönemde 36 bin ton civarında ürün elde edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Kuru domates üreticisi Kemal Saygıner ise ekim sezonuna tereddütlü giren domates çiftçisinin fiyatlar sayesinde yüzünün güldüğünü belirtti.

Salçalık domatesin yanında kurutulmuş domatesin çiftçiyi fiyat dengesi açısından destekleyen bir unsur olduğunu vurgulayan Saygıner, "Döviz kazandırıcı faaliyet olarak görevimizi yapıyoruz. Torbalı gerçekten çok özel bir yer, burada çok büyük salça fabrikaları var. Çiftçinin bu domatesten vazgeçmesi mümkün değil. Yani bu bölge domates için çok özel." ifadelerini kullandı. (AA)

 
Ayda Bebek Anaokulu kapılarını açıyor
 
Esra Dermancıoğlu'nun estetik göndermesi gündem oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarım üretiminin öncüsü Torbalı 28 Temmuz 2022 Perşembe 12:19

İzmir BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; Torbalı ilçesindeki belediye otobüslerinde ( ESHOT ) İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda uygulanan 120 dk. aktarma hakkı var mı ? Torbalı ilçesi İzmir ilinde ödenen vergilerin yüzde kaçını karşılıyor ? İzmir BB’si Torbalı ilçesinde ödenen vergilerden payını almıyor mu ? Torbalı ilçesindeki Belediye otobüslerinde aktarma hakkı neden yok ? İzmir BB’si İzmir’de en fazla vergi ödeyen Torbalı ilçesindeki belediye otobüslerinde ; İzmir merkez ilçelerindeki toplu ulaşımda uygulanan 120 dk. aktarma hakkını vermeyecekse Torbalı ilçesi neden İzmir iline bağlı olsun . Torbalı ilçesi İl olsun .

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK: Ekonomik güven endeksi azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı ekonomik güven endeksi verilerini ...
Meta'nın gelirinde ilk kez düşüş yaşandı
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta'nın gelirinde ilk ...
Dünyanın baharatı Ege'den!
Dünya sofralarında pişen binlerce çeşit yemeğin baharatları Egeli ihracatçılar ...
 
İzmir'in büyük hastanesinde değişim... Medical Park gitti, Medical Point geldi!
Medical Park İzmir Hastanesi, Medical Park Genel Merkezi ile mahkemelik ...
İş dünyasından Büyükşehir’e çıkarma!
Temmuz ayı meclisini gerçekleştiren İzmir Ticaret Odası’nda yönetim kurulu ...
Avrupa'nın bisikleti Manisa'dan!
Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki bisiklet ihracatı 68 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Sanayicilerden 'asbest' iddialarına yanıt: Aynı gemideyiz!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir’deki söküm ...
Rekabet Kurulu'ndan 7 şirkete soruştuma
Rekabet Kurulu, Electrolux, Çetinler, Uğur Soğutma, Miele, Korkmaz Mutfak, ...
EBSO Meclisi'nde 'logo' tartışması... Seçim öncesi soğuk savaş!
Ege Bölge Sanayi Odası’nda (EBSO) yapılacak seçimler öncesinde birbirlerine ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva