HABERLER>GÜNCEL
19 Nisan 2022 Salı - 12:30

Kurul itiraz etti, bakanlık değişikliğe gitti... Antik kenti koruyacak karar!

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun itirazları üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, SOCAR Turkey Enerji Anonim Şirketi Özel Endüstri Bölgesi’ne ait planlara Kyme Antik Kenti’ni işleyerek, arkeolojik alanı planlama alanının dışına çıkardı.

Kurul itiraz etti, bakanlık değişikliğe gitti... Antik kenti koruyacak karar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ocak ayında askıya çıkardığı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni değişiklikleri ile Cumhurbaşkanı Kararı ile SOCAR Turkey Enerji Anonim Şirketi Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilen Aliağa’da 1453 hektarlık alanın statüsünü değiştirmişti. 

Plan değişikliğine İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden itiraz geldi. İtiraz yazısında planlama bölgesi sınırları içerisinde Kyme Antik Kenti'ne ait birinci derece arkeolojik SİT ve üçüncü derece arkeolojik SİT bölgeleri bulunduğu ve söz konusu SİT sınırlarının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği plan paftalarına işlenmesi gerektiği ifade edildi.

İtirazları yerinde bulan bakanlık planlarda değişikliğe giderek yeniden askıya çıkardı. Yeni plan değişikliğinde Kyme Antik Kenti’nin bir kısmının bulunduğu bölge haritaya işlenerek planlama alanı dışına çıkarıldı.

Plan değişikliği şu gerekçelerle açıklandı:

Söz konusu itiraz doğrultusunda yapılan incelemede; Kyme Antik Kentinin bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanı ile 3. derece arkeolojik sit alanı sınırlarının halihazırda İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında ve 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında gösterilmiş olduğu, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında onaylı imar planı bulunan sit alanlarına ilişkin “8.17.7.1. Bu plan kapsamındaki arkeolojik, tarihi, kentsel ve kentsel arkeolojik sit alanlarında (planda gösterilmiş ya da gösterilememiş), kültür ve turizm bakanlığı ve bakanlığa bağlı kültür varlıklarını koruma bölge kurulu tarafından alınmış kararlar ile bu plandan önce onaylanmış koruma amaçlı imar planları yürürlüktedir.” hükmü ile 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında “7.36.1. 2863 sayılı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”, ilgili yönetmelikler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararları ile ilgili Koruma Kurullarının kararlarına göre uygulama yapılacaktır.” hükmünün bulunduğu, bununla birlikte İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 19.09.2012 tarihli ve 1308 sayılı Kurul kararı ile tescil edilen ve yürürlükte herhangi bir Koruma Amaçlı Nazım ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı bulunmayan 1. (Birinci) derece arkeolojik sit alanının itiraz konusu çevre düzeni planı değişiklikleri üzerinde yer almadığı ve bu kısımda itiraz ekinde yer alan veriler doğrultusunda 28.12.2021 onay tarihli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinde düzenlenebileceği değerlendirilmiştir.

Bu çerçevede İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 07.02.2022 tarih ve 2181746 sayılı yazısı ekinde yer alan veriler doğrultusunda anılan kurulun 19.09.2012 tarihli ve 1308 sayılı kararı ile tescil edilen 1. derece arkeolojik sit alanlarının plan paftası üzerinde gösterilmesine ilişkin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır.

 
Bakan Bilgin açıkladı: Bayram ikramiyesi belli oldu
 
Pençe Kilit'te 26 terörist öldürüldü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aliağalı 20 Nisan 2022 Çarşamba 00:00

dostlar alışverişte görsün kararı koskoca antik kent yutuldu

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
23 yaşında 2 çocuk annesiydi... Sokakta vahşet!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da, 2 çocuk annesi Demet Arslan, sokak ortasında ...
Sultan'ı öldüren çetenin lideri babaanne çıktı!
Adana'da, Sultan Çakar´ı (21) öldürttüğü öne sürülen, 'Çakarlar' çetesi ...
Büfeye jandarma baskını: Kumar makinesine el kondu!
Kiraz'da bir büfede iki kumar makinesi ele geçirildi
 
Menemen dolmuşuna yüzde 50 zam!
Menemen Minibüsçüler Odası ile Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ...
9 yıl soluk borusunda mum tutacağı ile yaşadı
İzmir'de nefes darlığı şikayetiyle hastaneye giden genç kadın, 9 yıl önce ...
Liselilerden iyilik zinciri!
İzmir Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, iyilik ...
 
Sahte para operasyonu: 2 gözaltı
Mersin'in Silifke ilçesinde, sahte 13 bin 800 lira ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir'deki utanca 20 yıl ceza! Oyuncak bebek detayı...
İzmir'in Konak ilçesinde o dönem 16 yaşında olan işitme ve İ.U. (18) adlı ...
Telefon incelemesi tamamlandı... Hem satılmış hem de istismara uğramış!
İzmir’de bir çukurda elleri bağlı şekilde ölü bulunan Eymen bebeğin istismara ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva