HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2009 Pazartesi - 00:00

Küllerinden golfle doğdu!

İnşaat şirketi 2001 krizinde batınca mini golf saha ve ekipmanları yapımına başlayan Özkan Türkan, Avrupa'da da başarıya koşuyor. ’

Küllerinden golfle doğdu!



 
İZMİR - Türkiye'ye 1950'li yıllarda İzmir Fuarı'ndan yayılan mini golf sporu, İzmirli bir girişimcinin tutkusuyla yeniden eski günlerini arıyor. İnşaat şirketi 2001 krizinde batınca mini golf saha ve ekipmanları yapımına başlayan Özkan Türkan, Avrupa'da da başarıya koşuyor.
 
Türkan, Türklerin ilk kez 1954 yılında İzmir Fuarı'nda kurulan sahalarla tanıştığı mini golf sporunun, 1960'lı yıllarda çok sayıda kente yayıldığını, dönemin en popüler aktiviteleri arasına girdiğini, ancak 1980 sonrası dönemde bu spora ilginin sona erdiğini söyledi.
 
Lise dönemlerinde okullarının İzmir Fuarı'na yakın olması nedeniyle mini golf sporuyla yoğun uğraş gösterdiğini, bu sporun kendisi için bir tutku halini aldığını ifade eden Türkan, inşaat malzemeleri satışı yaptığı firmasını 2001 krizinde kapatmak zorunda kalınca, eski tutkusuna yöneldiğini söyledi.
 
Ortağıyla birlikte ne iş yapacaklarını düşündükleri sırada çok özlediği mini golf sporunu hem kendisinin yapacağı hem de yeniden eski popülerliğini kazanmasını sağlayabileceği bir girişim planladığını bildiren Türkan, şu bilgileri verdi:
 
''Bu işi yapabileceğimize karar verip çalışmaya koyulduk. Tüm dünyada mini golf platformları ve malzemelerinin yapımını inceledik. 2 yıl araştırma, geliştirme ve tasarım çalışması yaptık. Dünyanın dört bir yanından 2 bin 500'e yakın saha inceledik. Özgün tasarımlar geliştirerek, sanayi sitesinde atölyemizde üretime başladık. Avrupa'da ilk kez taşınabilir tek parça sahalar ürettik. Ayrıca bedensel engellilerin de bu sporu zorluk çekmeden yapabilecekleri tasarımlar geliştirdik.
 
Ürettiğimiz platformların taşınabilir olması ve montaj gerektirmemesi büyük bir avantaj oldu. Avrupa'da montaj gideri nedeniyle sahaların maliyeti çok yüksekti. Bu durum bizim önümüzü açtı. Şu anda Avrupa'nın değişik ülkelerinde 40'ye yakın sahamız var. Sipariş sayısı hızla artıyor. Portekiz, Yunanistan, Azerbaycan ve İran'da bayilik açtık. Avrupa'da yeni bayiler arıyoruz.''
    
TASARIM BAŞARISI
 
Türkan, geliştirdikleri tasarımın, AB tarafından da standart olarak kabul edildiğini söyledi. AB'nin mini golf sahası yapımı için fonlarından sağlayacağı destekler için bazı standartlar belirlediğini ifade eden Türkan, internet üzerinde yapılan değerlendirmede montaj sorunu bulunmaması ve engelli dostu olması nedeniyle kendi tasarımlarının standart haline getirildiğini dile getirdi.
 
AB'nin getirdiği standart sonrası siparişlerin daha da arttığını kaydeden Türkan, atölyelerinde şu anda İspanya'ya gönderilecek sahaların üretiminin devam ettiğini dile getirdi.
 
Türkan, gelecek 5 yıllık dönemde tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerini, uluslar arası fuarlara daha yoğun biçimde katılmaya çalışacaklarını dile getirdi.
Türkiye'de Antalya bölgesindeki tüm büyük otellere saha kurduklarını kaydeden Türkan, mini golfün son dönemde halkın ilgisini çekmesiyle belediyeler, sosyal tesisler ve alışveriş merkezlerinin de saha talebinde bulunmaya başladığını kaydetti.
 
İnsanların golf sporunu ''zengin sporu'' olarak gördüğünü, saha yetersizliği ve malzemelerinin pahalı olması nedeniyle ilgi duymasına rağmen çoğu kişinin golfe uzak durduğunu söyleyen Türkan, ''Mini golfün her yaştan insan tarafından, uzmanlık ya da efor gerektirmeden oynanan keyifli bir oyun olması, özellikle aileleri etkiliyor. 7-8 yıldır büyük kentlerdeki meydanlarda kurulmaya başlanan mini golf sahaları, bu sporun gelişmesine katkı sağlıyor. Düzenlenen turnuvaların gelecekte bir mini golf federasyonuna dönüşmesini bekliyoruz'' dedi.
 
Mini golf sporunda golfte yapılan kısa mesafeyi vuruşların yapılabildiğini, bu nedenle bir çok insanın mini golfü golf sporuna geçmek için bir araç olarak kullandığını dile getiren Türkan, bu yıl mini golfün ülkeye yayıldığı İzmir Fuarı'nda 26 Ağustos kapısı önünde 9 delikli bir mini golf sahası kurulacağını, burada herkesin katılımına açık ücretsiz turnuvalar düzenleneceğini bildirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gül ve Erdoğan'a dava
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, kişilik haklarına ...
Karısına küfür eden arkadaşını öldürdü
Basmane’’de bir kişi ''karısına küfürlü konuştuğu'' iddiasıyla ...
Yunanistan'a söndürme uçağı
Türkiye de Yunanistan'a yardım eden ülkeler arasına katıldı. Başbakan ...
 
Otobüs korsanı şizofren çıktı!
Otogardan yolcu almak için bekleyen otobüsü gasp eden 16 yaşındaki genç, ...
Yırtık don kavgası!
Çorlu Milli Eğitim Müdürlüğü’’nde görevli bir kadın memur, müdürünün kendisine ...
İşkence yapılıp diri diri gömüldü!
Kayseri’’de, kaçırılıp işkence edilip diri diri atıldığı mezardan çıkmayı ...
 
EÜ’’de ’‘orman’’ heyecanı
Ege Üniversitesi, Orman Vakfı işbirliğiyle ’‘nefes açıcı’’ bir projeye ...
Otoparkta intihar
Durgut Kaplan adlı kişi Kemeraltı’’ndaki otoparkta bulunan bir ağaca kendini asarak intihar etti. ’
Milletvekiline ’‘dur’’ yasağı!..
Başkanvekili Yakut önerdi, Meclis Başkanı Şahin olumlu yaklaştı. Milletvekillerine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva