HABERLER>EKONOMİ
12 Ocak 2015 Pazartesi - 09:41

Kriz Yunan Balıkçıları Ege’den kaçırdı!

Beş yıl önce Türkiye’nin Ege kıyılarındaki yüze yakın balık çiftliğini satın alan Yunan balıkçılar, ülkeleri krize girince balık çiftliklerini apar topar satarak Türkiye’den çekildi. Yunan balık firmalarının tamamına yakını bankaların eline düşerken, şu an komşu balıkçıların kontrolünde üretim yapan Ege kıyılarında sadece iki balık çiftliği kaldı. 2013’te levrek ve çipura üretiminde Yunanistan’ı ilk defa geçen Türkiye’nin liderliği geçen yıl da koruduğu belirtiliyor.

Kriz Yunan Balıkçıları Ege’den kaçırdı!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Yaklaşık 10 yıl önce büyük bir atak yaparak Ege kıyılarındaki bir çok balık çiftliğini satın alan Yunan balıkçılar, ülkelerinin ekonomik krize girmesi nedeniyle Türkiye pazarından tamamen çekildi. Birkaç yıl önce 100'e yakın balık çiftliğini ve Türkiye kültür balıkçılığı sektörünün üçte birini kontrolleri altına alan komşu ülkenin balıkçılarının şu an Ege kıyılarında sadece 2 balık çiftliğini ellerinde tutuyor.

EGE KIYILARINA HÜCUM!
2000’li yılların ortalarında Akdeniz'de atağa geçen Yunan balıkçılar, Türkiye’de çok sayıda balık çiftliği satın aldı. Yunan balık pazarının lideri olan Nireus, çok sayıda balık çiftliğine sahip olan İlknak Su Ürünleri’ni aldı. Yine Yunanistan’ın ikinci büyük şirketi Selonda ise Milas’ta ve Ege kıyılarında 7 balık çiftliği olan Norveçli Fjord Marin’in hisselerini aldı. Milas merkezli Elektrosan Deniz Ürünleri de Yunan Koronis firmasının eline geçti. Ada Su Ürünleri ve o dönem İzmir'in en büyük balık firması Akvatürk de Yunan Hellenic firması tarafından satın alındı. 2009 yılına gelindiğinde Türkiye’deki balık çiftliklerinin yüzde 35’i Yunan yatırımcıların eline geçti.

BANKALARIN ELİNE DÜŞTÜLER
Ancak küresel ekonomik kriz ile beraber Yunanistan’ın içine düştüğü ekonomik bunalım, komşu ülkenin balıkçılarını kötü etkiledi. Firmaların neredeyse tamamı bankalara olan borcunu ödeyemedi. Bir çok firmaya bankalar tarafından el kondu. Bu nedenle Nireus dışındaki firmaların tamamı Türkiye’den çekildi. Şu an sadece Nireus, Türkiye'de üretim yapıyor. Yunanistan'daki bankalarla borç yapılandırma sürecinde olan firma, Türkiye'de  Dikili’de kuluçkahane, çiftlik ve paketleme tesisi ile Mordoğan’da adaptasyon tesisine sahip. Yunanistan'ın ikinci büyük balık şirketi olan Selonda, borçları nedeniyle bankaların yönetimine geçince, Türkiye’deki çiftliklerini yine Türk yatırımcılara devrederek çekildi. Diğer firmalar da çiftliklerini satarak veya kapatarak apar topar Türkiye’den çıktı. Üretimlerini durduran bazı firmalar ise sadece balık ticareti yapıyor. Bir çok Yunan firma, Türk balık çiftliklerinin ürettiği levrek ve çipurayı Amerika, Avrupa gibi pazarlara satıyor.

TÜRKİYE KOMŞUYU GEÇTİ
Yunan balıkçıların yaşadığı kriz, Yunanistan'ın Akdeniz'deki tahtını da sarstı. 2013 yılında Türkiye ilk defa levrek ve çipura gibi kültür balıklarında Yunanistan’ı geçti. Yunanistan’da kültür balığı üretimi kriz nedeniyle 94 bin tona gerilerken, Türkiye’de üretim ise 108 bin tona yükseldi. Sektör yetkilileri, Türkiye'nin levrek ve çipura üretiminde 2014 yılını da lider olarak kapattığını ifade ediyor.

Sektörde ticaret yapan iki Yunan firmasının ortağı olan Nikola Hacudi, Türkiye'de çiftlikleri olan Yunan firmalarının tamamına yakınının kapandığını, sadece bu işin ticaretini yapan firmaların ayakta kaldığını söyledi. Hacudi, "Bir tek Nireus firması üretim yapıyor. Selonda'nın hiçbir faaliyeti kalmadı. Şu an Türkiye'den ballık alıp satan Yunan firmalar var. Biz de onlardan biriyiz. Amerika'ya ihracat yapıyoruz. Türk balığını dünyaya tanıtıyoruz" dedi. Yunanistan'ın levrek ve çipuradaki liderliğini de Türkiye'ye kaptırdığını dile getiren Hacudi, "Türkiye üretimde Yunanistan'ı geçti" diye konuştu.

GERİ DÖNÜYORLAR MI?
Öte yandan Yunanistan'daki ekonomik krizin hafiflemesine bağlı olarak bazı firmaların Türkiye'ye geri dönüş hazırlığında olduğu belirtiliyor. Yunan girişimci İoannis Dimitriou, kısa bir süre önce İzmir merkezli Blue Aqua Su Ürünleri şirketini kurarak, Türkiye su ürünleri pazarına el attı. Şirket her türlü su ürünleri üretimi, yetiştiriciliği ve ticareti yapacak. Her türlü balık yemi ve diğer yem ürünlerini üretmek için de tesis kuracak firmanın sermayesi 50 bin lira olarak belirlendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nurizad 12 Ocak 2015 Pazartesi 16:29

Yunanistan kıyılarında ve adalarında (ada sayısı 2 bin civarındadır.) balık çiftliği açmak ya yasaktır ya da cok sıkı çevrecilik kurallarına bağlıdır.

Yorumu oyla      11      5  
12 Ocak 2015 Pazartesi 14:07

bunlar hangi ara dere bu kadar çiftlik açmış kendi kıyılarında neden açmamışlar

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli Zeytinciler'den 'delice' hamle!
Zeytinyağı sektörü, sayısı 80 milyonu bulan ve delice olarak bilinen yabani ...
Kamu bankalarında batık kredi patlaması
2001 krizinin ardından bankacılık sektörü sağlam bir yapıya kavuşturulurken, ...
Reklamlara devrim gibi düzenleme
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Ticari Reklam ve Haksız ...
 
İzmir'in ilçesi 61 ili geride bıraktı!
Vergi rekortmeni Torbalı, ihracatta da rekor kırdı. 2014 yılında 26 sektörde ...
Ekonomi Bakanı: Türkiye'nin paraya ihtiyacı yok
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dış ticaret açığımız yüzde 20 oranında ...
İTO'dan Travel Turkey 2015'e destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir ile Türkiye Seyahat Acenteleri ...
 
İzmir’in müzelerin yerinde saydı: Yeni yıldız Bergama
İzmir’deki müzelerin ziyaretçi sayısı geçen yıl 2 milyon 934 bine geriledi. ...
İzmir’de tarım dondu, pazar el yakacak!
İzmir’de, son 51 yılın en soğuk günleri, günlük yaşamın yanı sıra, tarımı ...
İhracatçılarda aile paketi endişesi
Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva