HABERLER>EKONOMİ
6 Ekim 2014 Pazartesi - 12:28

Kredi kartı kullanımı durdurulamıyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yetkiner ve İEÜ Ekonomi Bölümü Doktora Öğrencisi Dilara Kılınç tarafından gerçekleştirilen 'Kredi Kartı Kullanımı Üzerindeki Sınırlamalar Etkili mi?' başlıklı çalışma, kredi kartı kullanımındaki artışı hiçbir kısıtlamanın durduramadığını ortaya koydu.

Kredi kartı kullanımı durdurulamıyor!

Kredi kartlarının kullanımına yönelik getirilen kısıtlayıcı kararların, vatandaşların harcama sıklığını ve miktarını yapısal olarak değiştiremediği belirlendi. 2000'li yıllardan bu yana 4 farklı dönemde yasal değişikliğe gidildiği, son olarak 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle geçerli olan ve taksitlendirmelerin 9 aya indirildiği kredi kartları kullanımına yönelik vatandaşların alışkanlıklarından vazgeçmediği kaydedildi.
 
İEÜ İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yetkiner, 1990'lardan itibaren özellikle tüketici alışverişlerinde kredi ve banka kartlarının kullanımının arttığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
 
"Politika yapıcılar açısından, kredi ve banka kartı kullanımının yaygınlaşmasında kayıt dışı ekonominin kademeli olarak azaltılması hedefi vardı. Bu hedefin pozitif katkısı oldu. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü vardı. Birincisi, hane halklarının bir kısmı kredi kartını bilinçsiz kullandıkları için, gelirlerinden fazla harcama yapmalarına yol açtı. Bugünün borcunu yeniden borç alarak ödeme yoluna gittiler. Gelirlerinden yüksek tüketim harcamalarını sürdürmeye çalıştılar. Daha geniş bir hane halkı grubu da gelirini aşmayacak şekilde tüketim kararları uygularken, özel tasarruflar ciddi biçimde azaldı."
 
'DAHA FAZLA TÜKETİMİN ÖNÜ AÇILDI'
Türkiye'de dolaylı vergiler üzerinden gelir yaratmak zorunda olan hükümetin, bu sayede vergi toplamada önemli kazanımlar elde ettiğini aktaran Prof. Dr. Yetkiner, kredi kartına erişim kolaylığıyla birlikte hane halklarının daha fazla tüketim yapmasının önünün açıldığını ifade etti. Prof. Dr. Yetkiner, 2008 yılında başlayan ve etkileri süren küresel finans kriz nedeniyle çeşitli önlemlerin alındığına işaret ederek şöyle konuştu: "2000'li yıllardan bu yana 4 hukuki karar alındı. Kredi kartı limiti, ödenmesi gereken asgari tutar miktarı, nakit çekim imkânlarının kısıtlanması ve son olarak da taksit sayısında azalmayı içeren düzenlemeler yapıldı. Ancak tüm bu kısıtlamalara rağmen kredi kartı kullanım sıklığı ve miktarında yapısal bir değişiklik bulunmuyor. Hane halklarının kredi kartı kullanımındaki artış devam ediyor. Alışkanlıklar değişmedi. kredi kartı işlem hacmi 2013 yılı Ağustos ayında 25.3 milyar Türk Lirası iken bu yılın mayıs ayında kısıtlamalardan sadece 3 ay sonra tekrar 26.1 milyar Türk Lirası'na ulaşarak eski düzeyine döndü. Aynı şekilde kredi kartı kullanım sıklığı da 2013 Ağustos ayında 226.5 milyon adet iken, uygulamanın başladığı Şubat 2014'te 202.4 milyon adete düştükten hemen bir ay sonra Mart 2014'te 228.2 milyon adete ulaşarak yükselişini sürdürdü. Haziran 2014 itibari ile işlem adedi 236.4 milyon adete çıktı."
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ANKARA 6 Ekim 2014 Pazartesi 18:56

Cok Basıt Bankaları Kapatmak... Eskıden Konutlar Arabalar Ve Tum Ihtıyaçlar Nakıt Alınırdı Ve Banka Denen Kavram Yoktu,Sadece Iş Bankası Vardı... Bankalar Kapatılınca Tefecılik Doğmaz... Bankalar Acilen Kapatılmalı...

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tütün ihracatı yüzleri güldürdü
Türkiye'nin tütün ve mamulleri ihracatı son bir yıllık dönemde yüzde 12 ...
İzmir’in gurur fuarına kardeş geliyor
İzmir'e İZFAŞ işbirliği ile kazandırdığı IF Wedding Gelinlik Damatlık ...
Dört büyükler borsada yere serildi!
Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye'nin dört büyük futbol kulübü 4 haftanın ...
 
Yorgancılar’dan TOKİ çıkışı: Fabrika yapsın!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar ...
Bakan’dan 5 milyon araç sahibine mektup var!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon civarındaki MTV ve trafik para cezası ...
Narenciyede düşük verim, yüksek kalite!
Ege Bölgesi, 2014/15 sezonu Narenciye rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde ...
 
Sofralık zeytin ihracatı yüz güldürdü
Yeni sezona hasat şenlikleriyle hazırlanan Türk zeytincilik sektörü, 2013-14 ...
‘Sakin Şehir’de zeytinyağı masası!
İzmir’in Seferihisar İlçesi'nde, Seferihisar Zeytin Üreticileri Birliği ...
Demirtaş ‘Suriyeli’ mesajları: Sosyal patlama uyarısı!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ülkelerinde ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva