HABERLER>EKONOMİ
22 Kasım 2022 Salı - 09:12

KÖY-KOP Başkanı Soyer'den 'kişisel kar' uyarısı: Kooperatifçiliği yok ediyor!

İzmir KÖY-KOP Birliği Başkanı Soyer Kooperatifçilikte asla kişisel kâr hedefi koyulmaması gerekildiğini belirterek, “Sosyal ekonominin dayanışma ekonomisine ki bilhassa bizim kooperatifçilikte çıktığımız bu yoldaki yoldaşlığımızda bir şeyden uzak durmak lazım oda kişisel kâr hedefleri. Kişisel kâr hedefleri bizi rekabete sokuyor, bu rekabet ise kooperatifçiliği yok ediyor. Kendi içimizde kâr hedefi koymak bu sosyal ekonomide en yanlış hedef oluyor. Öteki türlü o kârı koyduğunuz zaman kapitalist bir sisteme doğru gidiyorsunuz” ifadesini kullandı.

KÖY-KOP Başkanı Soyer den  kişisel kar  uyarısı: Kooperatifçiliği yok ediyor!

EGEDESONSÖZ - İzmir KÖY-KOP Birliği Başkanı Neptün Soyer, Gaziantep’ten AYİNTAP kooperatifi temsilcisi ve Şanlıurfa’dan NAZENDE kooperatifinin temsilcisi ile birlikte Mehmet Kuzu’nun operatörlüğündeki “Kooperatifler Konuşuyor” programının canlı yayına katıldı

AYİNTAP ve NAZENDE kooperatiflerin temsilcileriyle sohbet eden Başkan Soyer, “Kooperatifler bilhassa da bizim gibi tarımsal kalkınma kooperatifleri ekonomik fayda ile birlikte sosyal faydasının olması gerekir. Zaten ekonomik faydanın yanında sosyal fayda getiremiyorsanız kooperatif olamazsınız. Mesela Bademler Tarımsal Kooperatifinin geçmişine baktığınız zaman kazandıkları bütün ekonomik faydaları köylerindeki bir tiyatroya ya da köylerindeki bir çeşmeye harcamışlar. Yani yaşam şartlarının standardının yükseleceği şeylere kazandıkları ekonomik faydayı vermişler” şeklinde konuştu. 

AKDENİZİN LİDER ŞEHRİ İZMİR
İzmir KÖY-KOP Birliği Başkanı Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen semineri anlattı. Başkan Soyer, “Uluslararası bir çalışmanın ilk buluşmasıydı. Çalışmanın çatısındaki amaç Akdeniz çanağında yaşamını sürdüren insanların, şehirlerin ve ülkelerin bir araya gelerek bir ağ oluşturması ve bu ağda birbirleriyle hem ekonomik hem de sosyal anlamda iş birlikleri kurması. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim bildirgesinde de var olan  ‘Akdeniz’de İzmir’in lider rol alması’ projesi. Biz bu liderliğe İzmir’in muktedir olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede 3 yıl boyunca Akdeniz bölgesindeki Marsilya’dan, Barselona’ya kadar aklınıza gelebilecek birçok Akdeniz ülkelerinin Dışişleri Bakanlıkları ve konsolosluklarıyla ortak paydada buluşuyoruz” dedi.

KİŞİSEL KÂR HEDEFLERİ KOOPERATİFÇİLİĞİ YOK EDER
Kooperatiflerin kişisel kâr hedeflerinin birbirleriyle yarışmasını eleştiren Başkan Soyer, “Sosyal ekonominin dayanışma ekonomisine ki bilhassa bizim kooperatifçilikte çıktığımız bu yoldaki yoldaşlığımızda bir şeyden uzak durmak lazım oda kişisel kâr hedefleri. Kişisel kâr hedefleri bizi rekabete sokuyor, bu rekabet ise kooperatifçiliği yok ediyor. Kendi içimizde kâr hedefi koymak bu sosyal ekonomide en yanlış hedef oluyor. Öteki türlü o kârı koyduğunuz zaman kapitalist bir sisteme doğru gidiyorsunuz. Bütün kooperatif ortaklarımızın sadece kâra odaklanmak gibi bir hataya düşmemesi lazım. Çünkü bizler hem anaparamızı, kapitalimizi paylaşıyoruz hem de kazancımızı paylaşıyoruz. Bir yandan da Ülkede ekonomik bir fayda sağlarken sosyal bir fayda da yaratıyoruz. Her kooperatifler bilhassa da bizim gibi tarımsal kalkınma kooperatifleri ekonomik fayda ile birlikte sosyal faydasının olması gerekir. Zaten ekonomik faydanın yanında sosyal fayda getiremiyorsanız kooperatif olamazsınız. Mesela Bademler Tarımsal Kooperatifinin geçmişine baktığınız zaman kazandıkları bütün ekonomik faydaları köylerindeki bir tiyatroya ya da köylerindeki bir çeşmeye harcamışlar. Yani yaşam şartlarının standardının yükseleceği şeylere kazandıkları ekonomik faydayı vermişler” ifadesini kullandı.

KOOPERATİFÇİLİK İZMİR’DE DOĞRU YAPILIYOR
İzmir’deki kooperatifçilik faaliyetlerinin başarı sırrını geçmişten gelen bağları günümüz şartlarıyla doğru birleştirmek olarak niteleyen Başkan Soyer sözlerine şöyle devam etti: 

“Kooperatifçilik İzmir’de doğru yapılıyor. Geçmişten gelen tecrübeyi doğru anlayarak temelden bir örgütlenme ile ortak faydaları doğru tanımlayarak yürümüşler İnsanların bir şey yapmak için bir araya gelmeleri çok kıymetli. Mutlaka hatalar yapacağız mühim olan doğruyu bularak gidebilmek. İzmir Kooperatifçilik açısından bu şekilde bir misyonda üstleniyor. Bademler Kooperatifi kurulduğunda kooperatifin tek bir menfaat var oda köydeki hayatı ve toprakları yaşatmak geliştirmek ilerletmek. Köylerimiz şuanda halen çok özel, Köydeki gelenek ve göreneklerimizin halen devam ediyor olması. Bunun yanında ise Toprağına sahip çıkan üretmekte olan ve geleceği yakalamaya çalışan gençlerimizin olması. İzmir’in köylerine odaklanmak lazım. İzmir’in köylerine bakıp Antep’in köyleri ile karşılaştırdığımızda aralarında fark varsa ne yapabiliriz. Buna dikkat etmeliyiz”

YILLAR GEÇMESİNE RAĞMEN MAHALLE OLDUKLARINI HALK KABUL ETMEDİ
Hükümetin 2012 yılında çıkardığı Büyükşehir yasasını eleştiren İzmir KÖY-KOP Birliği Başkanı Neptün Soyer, “Seferihisar’da bir köyde oturuyorum. Ancak buraya mahalle deniliyor… Bir yasa ile köylerin, beldelerin mahalle olması halk tarafından hala daha kabul edilmedi. Yasanın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Ürkmez ve Doğanbey hala daha mahalle olduklarını kabul etmiyorlar. Çünkü beldeyken sokağa çıkıyordu belediye başkanı ile karşılaşıyordu kendine göre hükümet konakları vardı. Birden bire ertesi seçimde bir kasabanın bir mahallesi oldular. Bölge halkının ruh halini anlamaya çalışmak lazım” dedi.

 
Biri annesini diğeri yavrularını kaybetti!
 
Anadolu Kadınları Konak’tan harekete geçti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 22 Kasım 2022 Salı 12:31

Sayın köy-koop başkanı kaç üreticinin elinden tuttunuz? Hepsi göstermelik işler bunlar,Seferihisar da zeytin bahçesinde yağhane ruhsatı havuz yapılıyor,belediyeye her türlü ürün pazarlama yapılıyor aracı kurum olarak üretmeden kazanç elde etmek kooperatifçilikde yoktur,çünkü köy-koop kurulmasında emeği geçen Nedim Tarhan,Tuncer Ergüler kooperatifçiliği onlardan doğru emek eşitlik inadına bol üretim projeleri olarak öğrendik ama malesef ne ürün ne de mahsülü vardır...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık listeyi açıkladı… İzmir’e 2,5 milyarlık teşvik!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı teşvik listesine göre İzmir ...
'Darphane altına dayalı sertifika ihraç edecek'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Darphane ve Damga Matbaası Genel ...
Vakıf mülklerine yüksek zam geliyor… Kemeraltı esnafına kira şoku!
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Borçlar Kanunu’na göre, aralık ayının oranının ...
 
Fahiş fiyatla mücadelede yeni dönem!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ürünlerdeki fahiş fiyat artışlarına ...
Ege Ekonomik Forum başlıyor... 'Geleceğin sinyalleri' konuşulacak
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup işbirliği, İzmir Büyükşehir ...
İşte en çok elektrik harcayan ev aletleri!
İşte en çok elektrik harcayan ev aletleri!
 
Turizmin geleceğine yön verecek fuar için geri sayım!
Turizmin değişmeyen rotası ve Türkiye’nin en büyük turizm platformu olan ...
İhtiyaç sahibi ailelere 356 milyon lira destek!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sosyal ve Ekonomik Destek'ten ...
Pegasus'un yüzde 7'si satılıyor
Pegasus’un sahibi Esas Holding ve diğer bireysel hissedarlar, JPMorgan, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva