HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
28 Nisan 2022 Perşembe - 11:43

Kooperatif başkanları eleştirilere isyan etti!

İzmir'deki yeni kentsel dönüşüm modeli olan 'kooperatif modeli'ne yönelik eleştirilere yanıt vermek için düzenlenen basın açıklamasında konuşan Yapı Kooperatifleri meslek komitesi Başkanı EGE İŞ KOOP ve BATI KOOP Genel Başkanı Halil Kurt,  "Kooperatifler kimseye bir yapı satmaz. Örneğin Örnekköy'de 200 vatandaşa evini yapıyor. Yani bir rant gibi söz konusu değil. Doğru yapılan kooperatifler çok başarılı olacaktır. Biz burayı bitirene kadar İBB'den buraların tapularına almıyoruz. Yani hak sahipleri tamamen güvence altında. Müteahhitlerin girmemesinin sebebi de bu" dedi.

Kooperatif başkanları eleştirilere isyan etti!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde riskli yapıların dönüşümü için iştiraklerinden İZBETON'a yetki vermiş ve kentin birçok yerinde dönüşüm start almıştı.

Süreç içinde yetki alanı genişleyen İZBETON'da dönüşüm için yeni bir alternatif bulunmuş ve iş insanlarının oluşturduğu kooperatifler devreye alınmıştı. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli-Güzeltepe ve Karşıyaka-Örnekköy gibi alanlardaki inşaat yapım hakkını İZBETON bu kooperatiflere devrederken, alınan karar kent muhalefeti tarafından sık sık eleştirilmişti. Kooperatif üyeleri bugün bir araya gelerek, bu eleştirilere yönelik basın açıklaması düzenledi.

Örnekköy'deki dönüşümün 3 ve 4'ncü etapların gerçekleştirildiği yerde basın mensuplarıyla buluşulurken, katılımcılar adına Yapı Kooperatifleri meslek komitesi Başkanı EGE İŞ KOOP ve BATI KOOP Genel Başkanı Halil Kurt açıklamasını yaptı. Açıklamaya, İş dünyası konut yapı kooperatifi 2'ci Başkanı Halil Telli, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeybek, İş İnsanları Gaziemir Yapı Konut Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz, İzmir Merkez Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Melih Tandoğan, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Başkanı  İrfan Erol, İşadamları Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Çetin Güvercin, İş İnsanları Örnekköy Kooperatif Başkanı Şenol Arslanoğlu, Batı Koop Estabel Yapı Kooperatif Başkanı Bilgin Dağlı, İş Dünyası Uzundere Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Onur Yaman katıldı.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ KONUT İNŞAATLARININ YAPTIRILMASINA OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERMİŞTİR
Son günlerde birliğe bağlı yapı kooperatiflerce başarı ile sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında oluşan tartışmalara yanıt vermek için basın toplantısının düzenlendiğini vurgulayan Kurt, "Bildiğiniz gibi kısa adı kentsel dönüşüm olan 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasanın 8. maddesinde verilmiş olan yetkiyle izmir Büyükşehir Belediye Meclisi 18 Kasım 2020 Tarih ve 97509404.301.05.1040 sayılı kararıyla İZBETON A.Ş ile düzenlenecek protokol ile konut inşaatlarının yaptırılmasına oy birliği ile karar vermiştir. 29 Aralık 2020 tarihinde Büyükşehir belediye başkanlığı ile iZBETON A.Ş arasında inşaat yapım protokolü düzenlenmiştir. Bu protokolün yapılmasından sonra kentsel dönüşüm alanlarının yapılaşma çalışmalarını üstlenen IZBETON A.Ş konutların yapımı için bir yandan altyapı ve planlama çalışmalarını yürütmüş bir yandan da üst yapı imalatlarını yürütecek yüklenici araştırması yapmıştır. Yaklaşık bir yıl süren araştırmalar, son dönemde yaşanan piyasa koşulları, yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır" ifadelerini kullandı.

KOOPERATİF DEMEK, KAMU YARARI DEMEKTİR
Kooperatifin yüksek maaliyetlere rağmen insanları ev sahibi yapmayı amaçladığını aktaran Kurt, "Bu aşamadan sonra proje, ruhsat ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan IZBETON A.Ş. önce Örnekköy 3 ve 4. Etap sonra da Gaziemir 1. etap üst yapı sözleşmelerini kooperatiflerle imzalamış bulunmaktadır. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği BATI KOOP olarak 2014 yılından beri çeşitli mecralarda dile getirdiğimiz Kentsel Dönüşüm kooperatifsiz olmaz savınin bugün geldiğimiz nokta itibarıyla doğruluğunun kanıtlanması bizi mutlu etmiştir. Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz; Çünkü kooperatif demek halk demektir, çünkü kooperatif demek kamu yararı demektir… Çünkü kooperatif demek ortaklarının küçük birikimlerini büyük yatırımlara dönüştüren sosyal bir yapı demektir. Bu yapı sayesinde ev sahibi olmayı hayal edipte yüksek yapı ve arsa maliyetleri nedeniyle bu güne kadar başaramamış insanları ev sahibi yapmak demektir. Kooperatiflerle şirketler arasındaki fark, şirketler yaptıkları işin rantını kendi kar hanelerine yazarlarken kooperatiflerin kazandığı her şey aidat ödeyen ortaklarına ait olmaktadır" dedi.

SAĞLIKLI VE DEĞERLİ KONUTLARI TESLİM EDECEKTİR
Sorunların çözümü için dernekleşmenin kaçınılmaz olduğunu belirten Kurt, "Özellikle kentsel dönüşümde yıllardır çeşitli firmaların yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda binlerce, on binlerce kentsel dönüşüm mağdurları ortaya çıkmış hatta bunlar örgütlenerek dernekler kurarak sorunlarına çözüm aramak zorunda kalmışlardır. Oysa İzmir'de aynı sorunların ve sıkıntıların yaşanmaması adına önce İZBETON A.Ş ve kooperatif yapıya güvenerek onay veren İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı Türkiye'ye örnek olacak bir hamle başlatmış bulunmaktadır. Kentsel dönüşümde elini taşın altına koyan BATI KOOP kooperatifleri olarak hızla ilerleyen çalışmalarımızın, devam eden inşaatlarımızın, açık ve şeffaf kooperatif yapılarımızın ülkemize örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. İnşaat yapım önceliğini hak sahiplerinin konutlarının yapımına veren kooperatiflerimiz yapmış oldukları sözleşmelere sadık kalarak zamanında ve güvenli, sağlıklı ve değerli konutları teslim edecektir" diye konuştu.

İBB'DEN BURALARIN TAPULARINA ALMIYORUZ
"Artan inşaat maliyeti nedeniyle müteahhitlerin kendi öz sermayeleri ile yapmaya çalıştığında kooperatif işine başvuramıyor" diyen Kurt, müteahhitlerin bu işe giremeyeceğinin altına çizerek "İZBETON ihaleye çıktığından beri 1 yılda bunu alabilirdi ancak artan maliyetlerden kaynaklı giremediler. Biz Heval Bey'e gittiğimizde bu yapıya güvendi ve Tunç Soyer'e bu hediyeyi götürdüğünde ikisi de bu düşüncemize  güvendiler. Kooperatifler kimseye bir yapı satmaz.  Burası örneğin 200 vatandaşın yeri ve onlara evini yapıyor. Yani rant gibi bir şey söz konusu değil. Doğru yapılan kooperatifler çok başarılı olacaktır. Biz burayı bitirene kadar İBB'den buraların tapularına almıyoruz. Yani hak sahipleri tamamen güvence altında. Müteahhitlerin girmemesinin sebebi bu" açıklamasında bulundu.

Kooperatif yöneticileri açıklamalarının ardından basın mensuplarının soruları yanıtlandı.

KOOPERATİF BAŞKANLARININ MÜTEAHHİT OLMAMASI LAZIM
Hükümet kanadından yapılan 'meslekleri farklı' gibi eleştirilere yanıt veren Kurt, "Kooperatifçilik profesyonel bir iş değildir. Devletimizin gösterdiği vergi destekleri bunun göstergesidir. Kooperatifçilik fahri bir iştir. İnsanların küçük birikimlerini bir araya getirerek konut yapmasıdır. Subayların, doktorların kurdu kooperatiflerde var. Kooperatif başkanlarının müteahhit olmaması lazım. Zaten müteahhit olursa kanunun arkasından dolaşmış olur. Kooperatifler bir şey satmaz. Bu kooperatifler 400 tane ev yapıyorsa 200 tanesi vatandaşlarındır, diğer 200 tanesi kooperatif üyelerinindir. Bizler aslında böyle bir ayrımın yapılmadan değerlendirilmesinden mutlu olduk. Çünkü bu masanın etrafında her siyasi görüşten arkadaş var" dedi.

KOOPERATİF, ASIL GÜVENLİ YAPIDIR
İl başkanlarını ziyaret edeceklerini ve sistemi anlatacaklarını vurgulayan Kurt, "Ben bu toplantı sonrası İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger'den başlamak üzere bayram sonrası parti ayrımı yapmaksızın tüm partilerin il başkanları ve milletvekillerinden randevu isteyeceğim. Neden bu kooperatifçiliğin başarılı bir yöntem olacağını anlatacağım. Bu konuda yanlış düşünen arkadaşlar varsa onların da kafaları rahatlayacaktır. Bunlar herkese açık yapılar sonuç olarak. Müteahhitten konut alırsınız batabilir yarım kalabilir ancak kooperatif batmaz. Yani aslında en güvenli yapıdır" diye konuştu.

ARSLANOĞLU: BU KONULARIN ARAMIZA GİRMESİNİ İSTEMİYORUZ
Değerlendirmelerde bulunan Örnekköy 4. Etap S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Şenol Arslanoğlu ise, "Uzundere'de şu an 'Müteahhitler hangi oran ile kat karşılığı inşaat alıyorlar, İZBETON'a İBB kaçtan vermiş?' bakabilirsiniz. 500 lira sermaye ile kuruldu gibi haberler vardı... Burası şirket değil, kooperatif. Israrla işi siyasiler bu hale getiriyor ancak buradaki arkadaşlar arasında birçok farklı siyasi görüş var ve bu konuların aramıza girmesini istemiyoruz. Kooperatif modelinin başında bir ateş yakılıyor toplum güven duysun diye... İzmir'de kim yapmak istiyorsa bulunduğumuz alanın yanında yıkılacak yerler var, onlarda böyle girerlerse çözülebilir. Bunlar 10 yıllık meseleden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

 
500 liralık banknot iddialarına yanıt
 
Aydın'dan Kadir Gecesi'ne özel hayır
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
metin 28 Nisan 2022 Perşembe 14:05

kooperatif başkanlarına bakıyor..geçmiş duruşlarına, geçmiş işlerine, siyasi ilişkilerine hiç biri güven vermiyor.Bence tepkilerin temel nedenlerinden biri de bu...

Yorumu oyla      2      3  
Necmi Taştan 28 Nisan 2022 Perşembe 13:19

İzmir ticaret odası meclis üyeleri kooperatifçiliğe soyunmuş :)) Enteresan.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Beton ömrü doldu' denilmişti… Müdürlük planları tamam!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,Karşıyaka ilçesi Aksoy ...
Eleştirilerin odağındaki isim konuştu: Müteahhit değiliz ama…
Aktepe-Emrez bölgesinde başlayacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının ...
Bakanlığın planlarına bir kez daha yargı freni!
İzmir 3. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ...
 
Davada karar çıktı... İnciraltı'nın değeri belli oldu!
İnciraltı mülk sahipleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni mahkeme koridorlarında ...
TOKİ İzmir'de satışa çıktı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, ...
İzmir'de ev almak hayal oldu... Fiyatlar tarihi seviyeye ulaştı!
Konut fiyat artışları, piyasaya yönelik verilerde de dikkat çekiyor. Türkiye’de ...
 
Afet binalarında borçlandırma indirimlerine yeni düzenleme
Afet sebebiyle yapılan ve yapılacak binaların borçlandırma bedellerindeki ...
İzmirli iş insanları depremzedeler için birlik olmuştu... Süreci hızlandıracak formül!
İzmir'de 30 Ekim 2020 de yaşanan deprem sonrası 117 vatandaş hayatını ...
Kiracıların yeni çilesi: Ara zam baskısı
Son dönemde emlak fiyatları ve buna bağlı olarak ev kiralarında fahiş ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva