HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Haziran 2014 Cuma - 13:47

Konak’taki işçi krizinde sendika kararlı: Geçmeyeceğiz!

Konak Belediyesi şirketi Merbel A.Ş bünyesinde çalışan 470 personeli tedirgin eden taşeron krizi çözülmeye çalışılırken sendikadan açıklama geldi. DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin, “Taşeronda asla çalışmayız” dedi. Çetin, belediyede bazı bürokratların işçilere ‘taşerona geçin’ dediği yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

Konak’taki işçi krizinde sendika kararlı: Geçmeyeceğiz!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi’nde önceki dönem başkanlık yapan Hakan Tartan’ın zamanında başlayan ve bu dönem Sema Pekdaş’ın başkanlığında da devam eden işçi sorunu çözülmeye çalışılıyor. Belediye Şirketi Merbel A.Ş bünyesinde çalışan işçileri taşerona geçme tehlikesiyle karşı karşıya bırakan süreç için formüller aranıyor. Ankara’ya giderek geçtiğimiz günlerde yargı sürecini yerinde takip eden Başkan Pekdaş kurmayları ile birlikte meseleyi rayına oturtmaya çalışıyor. Personel büyük tedirginlik yaşarken idari ve teknik süreç ise henüz tamamlanmadı.
 
Yasal süre olan 1 Temmuz’a günler kala sendikadan açıklama geldi. DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin, taşeron sistemini eleştirdi. Çetin, “Belediyelerde bu hizmetleri üretenler belediyenin taşeron işçisi değil asli işçisidir. Bu ihale sistemi muazalıdır. Mahkeme kararları da bunu göstermektedir. Bu hizmet alımlarının adı ‘işçi kiralama ve pazarlamadır’. Türkiye’de çalışanları ve işçileri köle pazarına sürer gibi sürüyorlar. Çalışanların emeği kiralanacak ve pazarlanacak meta değildir.  Emek, bize göre en yüce değerdir. Maalesef Türkiye’deki taşeron sistem emeği köleleştirmiş ve değersiz hale getirmiştir. Hükümetin hazırladığı, yeni çıkacak torba yasada taşeronu daha da yasal hale getirecek düzenlemeler var.  Ama bunu kamuoyuna, taşeron işçiye ‘müjde’ diye anlattılar. Oysa ki ana işi de taşerona verebilecek düzenlemeler yapılıyor. Burada olması gereken taşeron sistemin tamamen yasaklanmasıdır. Soma’da yaşanan facianın da sorumlusu taşeron sistemdir. Bu sistemden kurtulmak mümkündür. Ancak bunu AKP’den beklemek ve dilemek mümkün değildir. Zaten onlar sermayenin yararına bu işleri kendi istediği gibi yapıyor. Sendikalar olarak emek ve demokrasi mücadelesi vermekten başka yolumuz yoktur.  Türkiye bugün taşeron cumhuriyetine dönüşmüştür. Buna karşı bizim, emek ve demokrasi güçlerinin ülkesini yaratmaktan, örgütlenmekten başka yolumuz yok” dedi. 
 


TAŞERONA GEÇMEYECEĞİZ
Konak’ta yaşanan sorunun çözümünü beklediklerini ifade eden Çetin, asla taşeronda çalışmayacaklarını belirtti. Çetin, “Konak Belediyesi’ndeki taşeron tehlikesi mevcut ihale sisteminin sonucu olarak karşımıza çıkmıştır.  Bizim bu konudaki tutumumuz çok açık ve nettir. Üyelerimiz Konak Belediyesi’nin şirketi olan Merbel’in işçileridir. Yani Konak Belediyesi’nin işlerini yapan asıl ana işverenin işçileridir.  Biz örgütlü olduğumuz hiçbir belediyede taşeron sistemi içerisinde işçilerin çalıştırılmasını istemiyoruz. Bu mücadelede Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da bizimle aynı düşünceye ve anlayışına sahip olduğunu biliyoruz.  Hiç şüphesiz, bu konuda belediyede bürokratından işçisine varıncaya kadar tüm çalışanların aynı düşüncede ve kararlılıkta olması gerekiyor. Maalesef belediyede bizim üyelerimize ‘taşerona geçin, çalışın’ diye telkinde bulunan bürokratların duyumlarını alıyoruz.  Bu konuda başkanın iradesi ve tavrı bağlayıcı olmalıdır. Başkana destek verilmelidir.
 
Ancak, bizim açımızdan yöneticilerin tutumu ne olursa olsun sendikal tavrımız çok nettir. İhaleler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın biz hiçbir şekilde taşeron şirket çalışanı olmayız. Buna da izin vermeyiz. Mevcut kazanımlarımızın yok olması anlamına gelen taşeron sistemde çalışmaya karşı mücadelemizi her düzeyde sürdüreceğiz. Sadece kendi üyelerimiz için değil şu anda taşeron sistem içinde çalışan işçilerin de bu sistemden kurtulup sendikalı güvenceli iş yaşamına kavuşması için Konak Belediyesi’nde daha atılacak adım, kat edilecek yol var.  Bu yolu, hep birlikte yürüyeceğimize inanıyorum. Tüm üyelerimize, sendikalarına ve belediyeye sahip çıkması çağrısında bulunuyorum.  Başkan başta olmak üzere duyarlı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ziya 28 Haziran 2014 Cumartesi 13:58

nerde sosyalizim nerde solculuk.ithal bürokratlara binlerce lira maaş işçiye emekçiye zulüm çile.hakan sema aziz hepsi aynı değişen bie şey olmadı olmayacak.

Yorumu oyla      12      6  
kadir gok 27 Haziran 2014 Cuma 19:57

Naci çetin sanki konak belediyesi danismani gibi demec veriyor nerde iscinin hakkini korumak birakin siyaseti sendika siyaset yapmaz isci kardeslerimizin hakkinisavunun

Yorumu oyla      15      6  
27 Haziran 2014 Cuma 19:09

nacı cetın ve dıger sendıkacılar oyun oynamaktan vazgecın surecın sonunu heppınız bılıyordunuz bızde bılıyoruz yıllardır ıscının dostu olacagınıza sureklı hukümeti protesto ettınız işçinin paralı avukatı oldugunuzu unuttunuzz hama hakkınızı yemeyecegımız noktalar var muhalefet partısınden daha ıyı calısıyorsunuz sonuc ortada işçi sımdı chp ye oy versın

Yorumu oyla      14      6  
sade vatandaş 27 Haziran 2014 Cuma 17:03

Sendikalı arkadasın dedîğîne katiliyorum ilçe belediye başkanları kendi şirketlerini belediyenin sırtında kambur olarak görmeye başladılar bunun nedeni yoksa taşarondan elde edilecek rant mı böyle deyincede savunma olarak yeni yerel yönrtimler yasasini koyuyorlar önümüze cevab olarak vay işçi kardeşlerimin hallerine vay.... Daha nice ilce belediye sirketleri tabela sirketi olarak kalcak yapilmak istenen bu.

Yorumu oyla      12      5  
Sendikalı 27 Haziran 2014 Cuma 15:35

Konakta yaşanan bu olay Ağustos ayinda Karsiyaka belediyesi KENT A.Ş nin başına gelecek hızla taşeronlaştirma çabaları devam ediyor zihniyet ve yapılmak istenen açik net NACİ ÇETİN beyin dikkatine ithal müdürler KENT A.Ş nin sonunu hazirliyorlar....

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZTO’dan Selvitopu ve ekibine tam not
İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinden oluşan ...
Minik kulaçlar Selçuk'ta yüzme öğreniyor
5- 14 yaş grubu için açılacak yüzme kursu 2 Temmuz Çarşamba günü başlayacak.
Karşıyaka Kent Konseyi’nde yeni başkan Özuslu
Karşıyaka’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan ve ...
 
Selvitopu'ndan başarılı sporculara destek sözü ve tebrik
Samsun'da düzenlenen Dünya İşitme Engelliler Hentbol Şampiyonası’nda Dünya ...
Bornova’da fırınlara Ramazan denetimi
Bornova Belediyesi Çevre Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, tüm yıl boyunca sürdürdükleri ...
Havuz krizinde karar: Özel idare personeli nereye gidecek?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘ihtiyaç fazlası’ ...
 
Sendikadan Kocaoğlu’na yanıt: Para değil…
Tüm-Bel-Sen, “Yasa gereği maksimum para verildi daha fazlasını veremeyiz” ...
Buca Belediyesi’nden kiralık tuvalet!
Buca Belediyesi, ilçede bulunan bazı dükkan ve tuvaletleri üç yıllığına ...
İzmir’de su zammı hayata geçiyor: İşte yeni birim fiyat
İzmir’de içme suyunun metreküp fiyatı 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 10 zamlanacak. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva