HABERLER>GÜNCEL
25 Ağustos 2022 Perşembe - 09:12

Komşu'dan İzmir'e 'iklim değişikliği' uyarısı!

Türkiye ile birlikte Avrupa bu yıl aşırı sıcaklık, kuraklık, orman yangınları ve aşırı hava durumuyla mücadele ederken komşu Yunanistan Eleni Myrivili isimli bilim insanını "Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür" işe alarak bir ilke imza attı. Myrivili özellikle betonlaşmanın arttığı şehirlerde risklerin olduğunu belirtti ve Türkiye'den İzmir'i örnek göstererek "Bunun üstesinden gelmek için ise şehirler değişmeli ve uzun yeşil koridorlar oluşturmalı, gölgelik alanlar yaratmalı ve bu şehirleri yazın daha yaşanabilir kılmalıyız” dedi.

Komşu dan İzmir e  iklim değişikliği  uyarısı!

Aşırı hava sıcaklıkları, kuraklık, sel baskınları, orman yangınları ve yağışlar derken bütün dünya küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün daha da hissediyor… Birçok ülke karbon salınımını azaltmak için belirli anlaşmalara imza atarken henüz bunların bir etkisi de net bir şekilde görülmedi.

Komşu Yunanistan’ın başkenti Atina da bu durumla ilgili dikkat çekici bir adım attı. Atina Belediyesi, Avrupa’nın ilk “İklim Değişikliği Uzmanını” göreve aldı. Belediye Eleni Myrivili isimli bilim insanını “Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür” olarak atadı. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar ve TED konuşmasıyla dikkatleri üzerine çeken Myrivili açıklamalarda bulundu. Hem bu pozisyonun detaylarını hem de yapılması gerekenleri açıklayan Myrivili, Türkiye ile Yunanistan’ın coğrafi olarak birbirine benzediğine vurgu yaparak bazı uyarılarda da bulundu.

Myrivili, ilk olarak görevinin insanlarda farkındalık yaratmak olduğunu söylerken, “Artık yeni bir çağdayız ve hava giderek ısınıyor ve daha uzun süreler boyunca ısı dalgalarına maruz kalıyoruz. Biz ayrıca sağlık durumu iyi olmayanları korumaktan da sorumluyuz. Şehirlerimizin koruma kapasitesini artırmalıyız” dedi. Ünlü bilim insanı şehir tasarımlarının da değişmesi gerektiğini dile getirerek, “Yoğun betonlaşmanın olduğu şehirlere doğayı getirmeliyiz ve doğal su kaynaklarını şehrin soğutulması için doğru bir şekilde kullanmalıyız” ifadesini kullandı.

Son dönemde aşırı hava durumlarının küresel ısınmayla doğrudan bağı olduğunu ve bu durumun hem da sık hem de daha yoğun görüleceğini söylerken, “Bu durum artık normalimiz haline gelecek. Küresel ısınma hakkında uzun zamandır konuşuyoruz fakat aşırı hava sıcaklıkları ve şehirlerin buna nasıl adapte olmasıyla ilgili konuşmalarımız kısıtlı” yorumunu yaptı.

Şehir merkezleriyle şehrin dışındaki bölgelerin arasındaki sıcaklık farkının olduğuna dikkat çeken Myrivili, “Bizim üzerinde olduğumuz doğu Akdeniz bölgesi çok daha hassas zira bu bölgeler gezegenin diğer bölgelerinden çok daha hızla ısınıyor” dedi. Atina belediyesindeki işi sayesinde aşırı sıcaklıkların etkisini azaltmaya çalıştıklarını söyleyen Myrivili, “Daha çok yeşil ve mavi altyapı oluşturarak sıcaklıkları azaltmayı planlıyoruz. Bunlar aşırı sıcaklara karşı en kuvvetli silahımız” ifadesini kullandı.

İZMİR’İ İŞARET ETTİ
Ege Denizi’ni paylaştığımız Yunanistan ile Türkiye arasındaki benzerlikleri ve neler yapılabileceğini sorduğumuzda ise Myrivili, hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da bazı riskli bölgelere işaret etti.

Myrivili bu konu hakkında, “Çok betona boğulan ve çok az doğal yeşillik alan bölgelerdeki yapıların değişmesi gerekiyor. Türkiye ve Yunanistan hem yoğun yerleşimin olduğu hem aşırı betonarmenin olduğu bölgeler. Bu sebeple aşırı sıcaklıklar buralarda görülüyor. Aklıma gelen şehirler Yunanistan’da Larissa ve Türkiye’de de İzmir. Bunun üstesinden gelmek için ise şehirler değişmeli ve uzun yeşil koridorlar oluşturmalı, gölgelik alanlar yaratmalı ve bu şehirleri yazın daha yaşanabilir kılmalıyız” ifadesini kullandı.

Sıradan vatandaşların aşırı sıcaklık ve ekstrem hava değişikliklerine karşı ne yapması gerektiği konusunda da tavsiye veren bilim insanı, “Sıradan insanlar ağaç dikmeli, suya ihtiyacı olan ağaçları sulamalı. Özellikle yaşlı ağaçlar yerine yeni ağaçları sulamalılar çünkü en çok onların suya ihtiyacı var” dedi.

AŞIRI SICAKTAN KORUNMAK İÇİN TAVSİYE
İnsanların balkon ve teraslarında bitki yetiştirmesinin sıcaklığı azaltabileceğine dikkat çekilirken binaların beyaza boyanmasının da aşırı ısınmayı engelleyeceğini dile getirdi. Myrivili, aşırı sıcakların yaşandığı günlerde yalnız yaşayan yaşlı bireylerin, hamilelerin ve çocukların sık sık kontrol edilmesi gerektiğini de söyledi.

Sokak hayvanlarına da su verilmesi gerektiğini dile getiren Myrivili, “Türkiye’de ve İstanbul’da sokak hayvanlarını besleme ve su vermenin çok yaygın olduğunu biliyorum. Dolayısıyla siz bu konuda bizden daha iyisiniz. Ayrıca aşırı sıcak havalarda evcil hayvan sahipleri asfalt ve kaldırımların ne kadar sıcak olabileceğini unutabiliyor. Buna da dikkat edilmesi gerek” yorumunu yaptı.

Myrivili ayrıca, aşırı sıcak olan günlerde bol su içilmesini, ağır yemekler yenmemesini, alkol ve şekerli içecekler tüketilmemesini tavsiye etti. (Sözcü)

 
Erdoğan açıklayacak... Dar gelirliye destek paketi!
 
Suriye'deki ABD üssüne roketli saldırı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KARŞIYAKALI 25 Ağustos 2022 Perşembe 17:13

Karşıyaka konut yoğunluğu açısında en sıkıntılı bir ilçe. Hafta sonu insanlar kıyıdaki az bir yeşil alanda oturacak nefes alacak bir boş alan-yeşillik bulmazken bu yoğunluğun içerisine bir de Stat yapmak gibi bir felaketle yakında yüzleşecek. O stat yapılmalı ama Karşıyaka'nın göbeğine değil, daha dışarıda bir yerde olmalı. Bugün için stat için düşünülen yerde, bir rekreasyon alanı ve bir park alanı olarak yeniden düzenlenmelidir.

Yorumu oyla      2      3  
25 Ağustos 2022 Perşembe 14:09

İzmirde bırakın yeşil alanı çoğaltmayı, Çiğli belediyesi bizim sitemizin yol kenarındaki zakkum ve selvi ağaçlarını alana park yapacağım diye söktü ve park yapmadığı gibi yanındaki okula arsanın bir kısmını terk etti. Ortalıkta ne park var ne yeşil. Var olanı yok ediyorlar.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efes Antik Kanal’da sona doğru!
Efes antik kentini 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacak ”Efes Antik ...
Meteoroloji'den 11 il için uyarı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, aralarında İstanbul'un da olduğu 11 kent ...
Kemal ANADOL yazdı... CHP'nin geçmişi...
Kemal ANADOL yazdı... CHP'nin geçmişi...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Okullar neden kayıt parası istiyor?
Mehmet KARABEL yazdı... Okullar neden kayıt parası istiyor?
Durak durak gezdirip 9 milyon lirasını aldılar!
Kendini polis olarak tanıtan telefon dolandırıcıların son kurbanı Mimarlık ...
Yüksek Seçim Kurulu 53 personel alacak
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), merkez ve taşra teşkilatına sözlü sınav sonucuna ...
 
Yolcu otobüsü tıra çarptı: 25 yaralı!
Sakarya'nın Arifiye ilçesinde yolcu otobüsünün tıra arkadan çarpması sonucu 25 kişi yaralandı.
Faciaya kıl pay... Büyümeden söndürüldü!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde otomobilde çıkan ve rüzgarın etkisiyle makilik ...
Yunanistan'a kaçmaya çalışan FETÖ'cüler tutuklandı!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na kaçmaya ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva