HABERLER>EKONOMİ
20 Aralık 2022 Salı - 08:30

Kınık'ta SİT hamlesi... Kaçak fabrika bile çıktı!

Kınık'ta organize sanayi bölgesi sınırları içerisinde kalan 1'inci derece arkeolojik SİT statüsündeki parsele kaçak bir şekilde fabrika dikildiği ortaya çıkarken, parselin bulunduğu alanın SİT derecesi Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından düşürüldü. Öte yandan parsel üzerindeki tesislerin bir dönem Bergama Ticaret Odası başkanlığı da yapan Fikret Ürper'e ait İz Granit'e ait olduğu ortaya öğrenildi.

Kınık ta SİT hamlesi... Kaçak fabrika bile çıktı!

Metehan UD / EGEDEOSONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1998 yılında 1’inci derece arkeolojik SİT ilanı edilen Kınık’ın Kocaömerli’deki bölge için başvuran Kınık Organize Sanayi Bölge Yönetimi SİT alanı kararının güncellenmesini talep etti.

Kınık OSB yönetiminin talebi üzerine bakanlık uzmanları tarafından bölgede yapılan incelemeler sonucunda 1’inci derece arkeolojik SİT sınırları içerisinde kalan 156 ada 1 parselde bulunan yapının izinsiz olduğu tespit edildi.

YAPI ÜRPERLER’E AİT ÇIKTI
Söz konusu parselde Yönetim Kurulu Başkanlığını Fikret Ürperler’in yaptığı Ürperler Şirketi’nin iştiraklerinden İz Granit’e ait bir işletme bulunuyor. Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre tesis 2014 yılından beri Kınık Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde kalan parselde faaliyet gösteriyor. Fikret Ürper 2013 ve 2022 yılları arasında Bergama Ticaret Odası yönetim kurulu başkanlığı görevini de yürüttü.

1’DEN 3’E DÜŞÜRÜLDÜ!
İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu uzmanları bölgenin geleceği belirlemek için alanda incelemelerde bulundu. Hazırlanan raporlar doğrultusunda 1’inci derece arkeolojik SİT alanının sınırları küçültülürken 3’üncü derece arkeolojik SİT eklendi. Son yapılan düzenlemeyle birlikte aralarında Ürperler’e ait İz Granit’in de bulunduğu parseller birlikte pek çok parselin SİT derecesi 1’den 3’e düşürüldü. Arkeolojik SİT bölgesinin son sınırları Resmi Gazete'de yer alan duyuruda yayımlandı.

Kurul’un kararı şu şekilde:

İzmir İli, Kınık İlçesi, Kocaömerli Mahallesinde İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 15.01.1998 tarih ve 7028 sayılı kararı ile 1.(birinci) Derece Arkeolojik sit alanı ilan edilen ve aynı Kurulun 24.06.1999 tarih ve 8045 sayılı kararı ile son şeklini alan 1.(birinci) Derece Arkeolojik Sit alanı içerisinde; Kınık OSB Yönetim Kurulunun 16.02.2022 tarih ve 83 sayılı yazısına ilişkin yapılan inceleme sonrasında alanda tespit edilen izinsiz uygulamalara ilişkin İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünü 08.03.2022 tarih ve 2275674 sayılı yazısı, 1.(birinci) Derece Arkeolojik sit alanı içerisindeki 156 ada 1 parselde bulunan yapının izinsiz yapıldığı anlaşıldığından 2863 sayılı Yasanın 9. Maddesi doğrultusunda yasal işlem başlatılması, ilgili Müze Müdürlüğü tarafından düzenlenecek rapor ve diğer ilgililerince temin edilecek yeraltı görüntüleme teknikleri ile desteklenmiş konusunda uzman kişilerce hazırlanacak bilimsel raporların Kurul Müdürlüğüne iletilmesinden sonra konun Kurulumuzca yerinde incelemesine, alandaki yapının durumuna ilişkin değerlendirmenin de bu aşamadan sonra gerçekleştirilmesi hususlarının belirtildiği Kurulumuzun 30.03.2022 tarih ve 15912 sayılı Kararı, kararımız sonrası bilgi ve belgelerin iletildiği Kınık OSB Yönetim Kurulunun 14.11.2022 tarih ve 2022/454 sayılı yazısı, Bergama Müze Müdürlüğünün 25.04.2022 tarih ve 2441083 sayı ile kayıtlı yazı ile ve Kurul Müdürlüğü Uzmanlarınca hazırlanmış 12.12.2022 tarih ve 1768972 sayılı rapor ve ekleri ile işlem dosyası incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda;

Izmir İli, Kınık İlçesi, Kocaömerli Mahallesinde İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 15.01.1998 tarih ve 7028 sayılı kararı ile 1.(birinci) Derece Arkeolojik sit alanı ilan edilen ve aynı Kurulun 24.06.1999 tarih ve 8045 sayılı kararı ile son şeklini alan 1.(birinci) Derece Arkeolojik Sit alanına ilişkin; iletilen kurul ve müze müdürlüklerinin uzman raporları, Müdürlük evrakına 14.11.2022 tarih ve 1717309 sayı ile kayıtlı bilimsel raporun değerlendirilmesi ve alanın Kurulumuz üyelerince yerinde incelenmesi sonucunda sit sınırının kararımız eki 1/5000 ölçekli paftada belirtildiği şekli ile 1.(birinci) ve 3.(üçüncü) Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna, karar verildi.

 
Benzin ve motorine bir indirim daha geldi
 
Asgari ücrette son viraj... Bugün belli oluyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati KKM'nin 1 yılını değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduat ve katılma ...
Küresel piyasalar denge arayışında!
Küresel pay piyasalarında, geçen hafta merkez bankalarının faiz artırımlarının ...
Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak!
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını perşembe günü açıklayacak. ...
 
Para uzmanından sıfırı silinen banknot uyarısı
Nümismat ve Yazar Necati Doğan, son dönemde banknotların üzerindeki bazı ...
Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak: Artık TÜİK rakamlarıyla masaya oturmam
TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, ...
Bankalar Birliği’nden kredi raporu… Ekim’de ne kadar borçlandık?
Bankalar Birliği’nin verilerine göre İzmir’de 8’i bireysel olmak üzere ...
 
Evde bakım maaşları hesaplara yatmaya başladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bakıma ihtiyacı olan ağır ...
Kur korumalı mevduatta süre uzatma!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Kur Korumalı Türk lirası ...
BASİFED Başkanı Kasalı'dan özel sektöre uyarı: Yeni bir iktisadi yaklaşıma ihtiyaç var
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekler Federasyonu (BASİFED) ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva