HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Eylül 2022 Pazar - 10:57

Kılıçdaroğlu'ndan 'sosyal devlet' mesajı ve '5 yıldızlı' açılışta Soyer'e övgü: Bir anlayışın yeniden inşası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılışı yapılan İzDönüşüm tesisinin açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Fakirin ezildiği, varlılıklara ekonominin aktarıldığı bir neoliberal düzeni kabule edemiyorum. Sosyal devlet dediğiniz işin temelinde herkesin karnını doyurması var. Tunç Bey'in attığı adım son derece değerlidir. Dolayısıyla bu tesis yeniden alınıp yeniden inşa edilmesinin ötesinde bir anlayışı da yeniden inşa ettiği için önemlidir” dedi.

Kılıçdaroğlu ndan  sosyal devlet  mesajı ve  5 yıldızlı  açılışta Soyer e övgü: Bir anlayışın yeniden inşası!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, ambalaj atıklarını ayrıştırmak için belediye iştiraki İzDoğa tarafından Konak’ta kurulan İzDönüşüm tesisinin açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Engin Atay, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP PM üyesi Devrim Barış Çelik, CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geri dönüşüm işçilerinin yaşadığı zorlukları bildiğini ve onlara sahip çıkılması gerektiğini belirterek sosyal devletin önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Büyük kentlerde yaşayanlar şunu görür. Bir çekçekçi vardır, çöplerden plastik toplar, günün 24 saati çalışır, iş güvencesi yoktur, sigortası yoktur ve ne kadar kazanacağı belli değildir. Bu insanlara hep sahip çıkmak ve örgütlemek istemişimdir. Bunların da hakları olması lazım. Alınteri döküyor ve çalışıyorlar, bir güvencesi, sosyal güvencesi olması lazım. Sağlık harcamalarının çok pahalı olduğunu da biliyor. Bir şekilde onların onurlu bir birey olarak yaşamaları ve bunun mücadelesinin verilmesi lazım.

Burası eski bir tesis. Başkan ilk burayı satın aldı ve büyük bir yatırım yaptı. Yatırım yaptıktan sonra burada bir çok kişi çalışıyordu ve onların bir güvencesi olması lazımdı. Belediye dediğiniz o toplumda yaşayan herkesin güven ve sağlığını teşhis eden kişidir.  Bizim çöp diye dışarıya attığımız şeylerin aslında bir servet olduğunu tüm dünya biliyor. Bu serveti yeniden ekonomiye kazandırırken insan unsurunun göz ardı edilmemesi lazım.

Ben sizin arkadaşlarınız ile İstanbul'da bir çok toplantı yaptım. Üniversite mezunu olup sizin işiniz yapan arkadaşlar gördük. Ben 5'li çetenin, lordların adamı değilim. Ben sizin yanınızdayım. Ben alın teri dökenlerin, çalışanların yanındayım. Bu ülkede herkesin karnı doysa huzur gelir. Fakirin ezildiği, varlılıklara ekonominin aktarıldığı bir neoliberal düzeni kabule edemiyorum. Sosyal devlet dediğiniz işin temelinde herkesin karnını doyurması var. Tunç Bey'in attığı adım son derece değerlidir. Elbette daha iyi bir yaşam isteyecek, tatil yapmak isteyecekler. Dolayısıyla bu tesis yeniden alınıp yeniden inşa edilmesinin ötesinde bir anlayışı da yeniden inşa ettiği için önemlidir. Sizi burada huzur içinde görmek elbette ki belediye başkanımızdan  görevlerinden biridir . Belediye başkanlarımıza şunu söylerim. Bulunduğunuz yerde hiçbir çocuğun yatağına aç giremediği düzeni inşa edeceksiniz. Bunu Allah nasip ederse tüm Türkiye'de yapacağız”

ADALETLİ BİR KENT YAŞAMI KURMAK ÖNCELİĞİMİZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise İzmir Deklarasyonu ile öne çıkan “döngüsel kültür” kavramına uygun bir kent inşa etmeye çalıştıklarını belirterek “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı UCLG’nin iki yılda bir düzenlenen Kültür Zirvesi’ne geçtiğimiz yıl İzmir’de ev sahipliği yaptık. Dünyanın dört bir yanından liderlerin, yerel yöneticilerin, akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği bu buluşmanın sonuç bildirisi olan “İzmir Deklarasyonu” dünyadaki tüm yerel yönetimler için yeni bir kavram ortaya koydu: Döngüsel Kültür.  Geleceğin döngüsel şehirlerini kurmada bir yol gösterici olan Döngüsel Kültür kavramı dört temel ilke üzerinden yükseliyor: Doğamızla uyum, birbirimizle uyum, geçmişimizle uyum ve gelecekle yani, değişimle uyum. Bu yaklaşımın özünde “uyum” sözcüğü var. Çünkü İzmir’de uyum içinde ve adaletli bir kent yaşamı kurmak bizim temel önceliğimiz. Biz İzmir’i, doğanın döngülerinden koparılmış bir beton yığını değil, ekosistemin bir parçası olarak büyütüyoruz. Yeşil koridorlarla doğanın kente, kentlinin de doğaya nüfuz edebildiği, afetlere karşı dirençli ve belki de en önemlisi atık yönetimi planlanmış bir şehir için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

PROJEMİZLE İZMİR’DE “ÇÖP” KAVRAMINA SON VERİYORUZ
Açılışı yapılan tesis hakkında bilgiler veren Başkan Soyer, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi işte bu doğrultuda attığımız çok önemli bir adım. Bu açılış, doğayla uyumlu, döngüsel bir şehir olma hedefimiz için bir kilometre taşı. İşte tam da bu yüzden, bugün açılışımızı Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve değerli parti yöneticilerimiz, milletvekillerimiz ve siz değerli misafirlerle birlikte gerçekleştirmekten onur duyuyorum. Belediye şirketimiz İzDoğa ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığımız ortaklığıyla yürütülen İzDönüşüm projesine ilk olarak Buca, Karabağlar, Karşıyaka ve Narlıdere ilçelerimiz katıldı.  Bu dört ilçemizde toplam 800 ambalaj atığı kutusu sıfır noktasında hizmet veriyor. Projemiz için büyükşehir belediyemizle omuz omuza hareket eden ilçe belediye başkanlarımıza bu vesileyle çok teşekkür ediyorum. 35 Milyon lira yatırımla açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis, İzmir’in öncelikli olarak bu dört ilçesindeki atıkların geri dönüşümünü sağlayacak. Tesisimizin 420 tonluk kapasitesini tedricen devreye alarak İzmir’de geri dönüştürülen atık oranını yüzde 12’den yüzde 20’ye çıkartacağız. İzDönüşüm projemizleİzmir’de “çöp” kavramına son veriyoruz. Atığı ekonomiye geri kazandırıyoruz. İzDönüşüm projemizin ekonomik ve ekolojik boyutu kadar, hepimizi gururlandıran toplumsal bir boyutu var. Ayrıştırma işlemini gerçekleştirecek iş gücünü sağlamak amacıyla, sokak toplayıcısı kardeşlerimizi istihdam etmeye başladık. Onlara sadece iş olanağı sağlamıyor, aynı zamanda ömürleri boyunca çöpü karıştırma zorunluluğundan kurtarıyoruz. Daha iyi ekonomik şartlar, kalitesi yüksek bir yaşam ve sağlıklı iş koşulları sunuyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken İzmir’den geleceğe umutla bakıyoruz. Biz, yaşamı iyi yönde dönüştürmekte kararlıyız. Biliyoruz ki, değişim bizim elimizde. Vatandaşlarımızın asli sorunlarını çözmek ve dünyayı daha iyi yönde değiştirmek için attığımız her adımda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na sonsuz teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi isterim ki, her zaman ve her koşulda daha güçlü bir Türkiye inşa etme mücadelenizin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

 
5 bin 600 yılla yargılanıyor... Atadedeler'in hakimi avukatlığa başladı!
 
İHA'lar tespit etti... ABD zırhlısı İzmir'in burnunun ucunda!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-Kültümüze uygun geri dönüşüm 26 Eylül 2022 Pazartesi 01:47

Soyer seçildiğinde bir şey demiştim. Doğru projelere sonuna kadar destek veririm. Pek çok konuda farklı düşünüyorum. Ancak çöp ayrıştırma konusunda ülkemize has yöntem, toplayıcı kardeşlerimizi istihdam etmektir. Biz doğu toplumuyuz. Azcık elinde parası olan çöp ayrıştırmaya tenezzül etmez, direkt çöpe atar camı, plastiği ve metali. Yaşlılarımız "aman uğraştırma beni evladım, ne me lazım yakında öbür taraftayım" der. Tek tuşta her şeyin önüne serileceğini sanan teknoloji kuşağı "yok mu bunun kolayı" der. Yani şapkayı öünümüze koyalım. Biz buyuz. Diğer yandan gelir adaletsizliği olan ülkede yaşıyoruz. Bakın bu çöp toplama işinde üniversiteli veya üniversite mezunu kardeşlerimiz bile bulunmakta. Düşük gelirli her vatandaşın işi bir gün ayrıştırma sektörüne düşebilir. Burada belediyelerimizin görevi bunları sigortalı istihdam edip iş sağlığı koşullarını iyileştirmektir. 2020'den beri bloomberght'de yurtdışından atık madde ithal edip bunları ekonomiye kazandıranları, hammadde haline getirip satanları dinliyorum. Bu işin patronları, Y-CHP'nin bazı bilmişlerinin itiraz ettiği gibi, Avrupa'nın çöpünü ülkemize ithal etmeye çok meraklı falan değil. Belediyeler bunu ayrıştırsın, istiflesin, kolilesin, satsın istiyorlar. Yerli dönüşüm sektörü bunları satın almaya hazır. Ülkemizde hazır bulunmadığı için Avrupa'dan alıyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
Sosyal devlet , Sosyal belediyecilik 25 Eylül 2022 Pazar 14:19

İzmir BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; İzmir merkez ilçeler , İzmir kırsal ilçeler ayrımcılığı yapıyor . CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu 16 Kasım 2022 tarihinde Menemen ilçesindeki 103 İZTAŞIT otobüsünün ( özel halk otobüsü ) sefere başlama törenine davet ediyorum . Hani CHP iktidar olduğunda otoyol ve köprüleri kamulaştıracaktı ya . CHP ‘li İzmir BB’si de , İzmir kırsal ilçelerindeki belediye otobüslerini ( ESHOT ) tamamen hizmeten çekerek , İzmir kırsal ilçe toplu ulaşımını İZTAŞIT ( ticari toplu ulaşım ) adı altında özelleştiriyor . CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ; İzmir toplu ulaşımında uygulanan ; İzmir merkez ilçe , İzmir kırsal ilçe ayrımcı gerçeklikleri varken , sizin söylediklerinize neden İnanalım . ( “Bizim kitabımızda ayrımcılık yoktur” . Kemal Kılıçdaroğlu - 14.09.2022 - Kırsal kalkınmada Başkent modeli buluşması ) Kamu hizmeti olması gereken ( köprü , otoyol gibi ) özelleştirmelerin yurttaşlara bir faydası oldu mu ? Oluyor mu ? Eğer ki İzmir’deki İZTAŞIT uygulamasının İzmir kırsalındaki yurttaşlara bir faydası olacaksa ; İzmir BB’si , İzmir merkez ilçelerindeki toplu ulaşımda kullandığı lastik tekerlekli araçlarını ( ESHOT ) tamamen hizmeten çekerek , lastik tekerlekli ulaşımı İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) iştirakçilerine bırakması gerekmez mi ? Çünkü İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) İzmir merkez ilçelerdeki yurttaşlarında hakkı değil mi ?

Yorumu oyla      4      6  
Gürkan 25 Eylül 2022 Pazar 13:08

Aslında olması gereken çöpün evlerde ayrıştırılması. Çok zor değil. Buna artık yavaş yavaş geçmemiz gerekiyor. Başlarda zor olur ama mutlaka buna geçmemiz gerekiyor. Tabi katı atık bertaraf tesisinin de artık yapılıp, evlerde ayrıştırma için hazır olması gerekiyor. Pilot bölgelerle bu işe başlamalıyız. Sokakta el arabasıyla çöpler karıştırılarak bu iş yapılmamalı. Plastiği, organik atıkları, cam ve diğer çöpleri ayrı ayrı atmak çok zor değil.

Yorumu oyla      5      4  
Vatandaş 25 Eylül 2022 Pazar 12:23

Izmır de görkemli bir açılış olduğu zaman Bucak metrosu aklıma geliyor...

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’nın 40 yıllık soruna neşter!
Bornova Belediyesi, Ergene Mahallesindeki 40 yıla yakın bir süredir yaşanan ...
Turizm cennetinde 53 milyonluk satış!
Çeşme Belediyesi Ilıca Mahallesi'nde mülkiyeti kendisine ait 7 parseli ...
Başkan Selvitopu'dan '540'lık değerlendirme: Eksiklikleri bakanlığa bildireceğiz!
Karabağlar Belediyesi Ana Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen toplantıya, ...
 
Gurur gecesi... Avrupa'dan İzmir'e prestijli ödül!
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından Avrupa şehirlerine ...
Başkan Arda 'İzmir'de bir ilk' dedi... Tandır fırını açılışı!
Gaziemir Belediyesi tandır ekmeği fırını için açılış düzenledi.  Belediye ...
Çeşme’nin dört bir yanında festival coşkusu
Bu yıl 22-25 Eylül tarihleri arasında “Balkan Günleri” temasıyla Çeşme ...
 
Bornova’da ‘Okula Dönüş’e özel etkinlik
Bornova Belediyesi’nin Toplumsal Dönüşüm Derneği ile Global Hope Network ...
Bayraklı’da ‘Hırsız’ oyununa yoğun ilgi
Bayraklı Belediyesi’nin kültür- sanat etkinlikleri kapsamında sahnelenen ...
Selçuk Belediyesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı’na katıldı
Selçuk Belediyesi Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği  (CEİD) tarafından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva