HABERLER>EKONOMİ
11 Aralık 2014 Perşembe - 10:41

Kemal Derviş'ten Babacan'a büyük övgü

Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı Kemal Derviş, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yönetimindeki ekonomi kadrosunun para politikasında kurumların özerkliğini koruyan tavrı sayesinde 2002-2007 arasının Türkiye'nin altın çağı olduğunu söyledi.

Kemal Derviş ten Babacan a büyük övgü

Dünya Bankası'nın eski ikinci başkanı, ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı Kemal Derviş, Roma'da İtalyan düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün (IAI) "Avrupa, Türkiye ve Küreselleşme" konulu konferansına katıldı.
 
Konuşmasında, Avrupa'da Müslümanların önemli bir azınlığı oluşturduğuna dikkati çeken Derviş, Avrupalıların bunu gözardı etmemesi gerektiğini belirterek, "Avrupa, İslam ile yaşamalı. Fransa'da ve Almanya'da, Avrupa'da en önemli azınlık. Siz, bununla yaşamak zorundasınız. Bir de Avrupa'nın ilgilendiği konulara baktığımız zaman ortadoğudaki gelişmeler, Akdeniz'deki gelişmeler; bir sürü göçmen geliyor, Afrika ile ilgili sorunlar. Bu konularda Türkiye sizin için önemli bir rol oynuyor" dedi.
 
Kemal Derviş, Osmanlı İmparatorluğu'nun da bir Avrupa İmparatorluğu olduğunu dile getirdiği konuşmasında Türkiye'nin kuruluşundaki Kemalist reformları çok önceleri 1850'li yıllarda Osmanlı'nın, Avrupa hukuk mevzuatını kendisine alarak yapmaya başladığını söyledi.
 
Eski bakan Derviş, Türkiye'nin bugünkü ekonomik büyümesinin arkasındaki en büyük gücün de AB'ye entegrasyonun bir hükümet politikası olarak uygulanması olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin AB'ye entegre olduğu kadar büyüdüğünü, AB'den uzaklaşırsa büyümesinin de yavaşlayacağını savundu.
 
BABACAN YÖNETİMİNDEKİ KADROYU YORUMLADI
Kemal Derviş, Türkiye'nin 1999'da AB'ye aday ülke konumuna gelmesi sürecindeki hayata geçirdiği reformlar ve hükümetin özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yönetimindeki ekonomi kadrosunun para politikasında kurumların özerkliğini koruyan tavrı sayesinde 2002-2007 arasının Türkiye'nin altın çağı olduğunu söyledi.
 
Derviş, bu dönemde Türk Hava Yolları'nın, 2001'deki krizi bu dönemdeki reformların da etkisiyle fırsata çevirerek hızlı bir gelişim gösterdiğini de ifade etti.
 
Derviş, 2007'deki seçimlerden sonra "demokrasi anlayışının seçimi kazananın istediğini yapması olarak algılanmasının" ve AB'den uzaklaşılmasının ekonomik büyümeyi yavaşlattığını iddia etti.
 
G20 ülkeleri arasında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ikinci ülke olmasının getirdiği özgüven konusunda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aşırı güvenle hareket edilmemesi ve bu büyümenin kısa dönemli olduğuna dair yaptığı uyarıyı hatırlattı ve kendisinin de buna katıldığını ifade etti.
 
Krizdeki AB'ye Türkiye'nin üyeliği konusunda gerek AB içinde gerekse Türkiye'de şüpheyle yaklaşanlar olduğuna değinen Derviş, Türkiye'nin AB'ye Birleşik Krallık modelinde olduğu gibi para birliğine (Euro) girmeden üye olabileceğini ve böyle bir şeyin Türkiye'nin de avantajına olacağına söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 11 Aralık 2014 Perşembe 11:14

TÜRKİYE, ABD NİN PARA VE SİYASİ POLİTİKALARINA GÖRE DURUM ALIR. DERVİŞ RECEP, BABACAN DAVUTOĞLU SİYASİ VE EKONOMİK BAĞIMLILIKTAN KURTALAMAYIZ BİZ.

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cari açık rakamları şaşırttı: Son 4 yılın...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin ...
‘5 yıldızlı’ isyan: Biz de Hıristiyan değiliz de…
Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 150 milyon ...
Don vurdu, üretim azaldı fındık yağı uçtu!
Şu sıralar, market raflarında fındık yağının fiyatını görenler etikete ...
 
142 yıl sonra bir ilk: En büyük ekonomi Çin
Amerika Birleşik Devletleri 1872’den beri elinde bulundurduğu “dünyanın ...
TPAO Afrika’da petrol arayacak
TPAO'nun yatırımları 11 milyar doları, geliri de 18 milyar doları buldu. ...
Ve ÇED başladı: Üçkuyular’a dev AVM geliyor
Doğuş Holding’in Üçkuyular’da kuracağı AVM için ÇED süreci başladı. İzmir ...
 
Yorgancılar’dan büyüme değerlendirmesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 3. ...
MÜFED Başkanı Nasır: Yaşanabilir İzmir için herkes çalışmalı
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ı ziyaret eden Müteahhitler Federasyonu ...
Çolakoğlu’ndan öncü İzmir mesajı
TÜGİAD Ege Yönetimi’nin ziyaret ettiği İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva