HABERLER>EKONOMİ
10 Aralık 2014 Çarşamba - 15:28

Yorgancılar’dan büyüme değerlendirmesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 3. çeyrek büyüme rakamının beklentilerin oldukça altında gerçekleştiğini belirterek, “Özel tüketimin adeta durması, yerel seçimlerin ardından kamu yatırımlarının düşmesi ve özel yatırımlardaki gerilemenin hala devam etmesi söz konusudur” dedi.

Yorgancılar’dan büyüme değerlendirmesi

İZMİR - Yorgancılar, rakamların daha da düşük çıkmasını kurlarında etkisiyle artan ihracatın önlediğine dikkat çekti. Çözümün ekonomik ve politik istikrarın yanı sıra gerçekçi değerlenmiş Türk Lirası ve yatırımın ikliminin tazelenmesinden geçtiğini kaydeden Yorgancılar, “Uzun süredir tüketimle ve ithalata dayalı olarak büyüyen bir ekonomiye sahiptik. Yüksek faiz, yüksek kur ve yüksek risk algısı tüketim artışını adeta durdurunca hem ithalat hem de yatırımlar geriledi. Reel sektör, kurlardaki artışın da desteğiyle ihracata yönelerek üçüncü çeyrekte büyümenin daha düşük kalmasını engellemiş oldu. Türkiye'nin tüketim ve inşaat sektörü ile daha fazla büyümesinin mümkün olamayacağı, sanayi üretimi ve ihracata dayalı büyümenin ekonomik zihniyet, sosyal destek, makro ekonomik iklim altyapısının hazırlanması gerekiyor. İhtiyacımız "ekonomik ve politik istikrar, gerçekçi değerlenmiş TL ve yatırım ikliminin tazelenmesidir" diye konuştu.
 
DOKUZ AYLIK PERFORMANS
Yılın 9 aylık bölümünde büyüme rakamının ise yüzde 2. 8 olduğunu ifade eden Yorgancılar, 3. çeyrekte sadece inşaat yatırımlarının arttığını vurguladı. Yorgancılar, "Harcama kalemlerinde gelişmeler incelendiğinde kamu tüketim harcamaları ve kur artışının destek verdiği ihracat büyümesi sayesinde düşük de olsa büyüdüğümüz anlaşılıyor. Son iki yılın en düşük büyüme hızı olan yüzde 1. 7'lik oranın yüzde 2. 2'si ihracat, binde 7'si kamu tüketiminden gelmiştir. Toplam yatırımlar büyümeyi aşağıda çekmiştir. Özel kesim makine teçhizat yatırımları üç çeyrektir azalıyor. Üçüncü çeyrekte özel kesimde sadece inşaat yatırımları artmıştır. Halkın artmayan reel gelirine yüksek faizlerin eklenmesiyle özel tüketim artışı durmuştur. Özel kesimde hem yatırımların hem de tüketim artışının durması bu kesimde risk algısının oldukça yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Tüketicilerin gelir, girişimcilerin ise talebe ilişkin beklentileri olumsuz seyretmektedir. Son çeyrekte ekonomi biraz daha canlı görünse de yılın tamamında yüzde üç gibi oldukça düşük bir büyüme hızı gerçekleşecektir. Bunun anlamı da 2023 hedeflerinden biraz daha uzaklaşmadır” dedi.  
 
TARIMDAKİ KÜÇÜLMENİN OLUMSUZ ETKİSİ 
Sektörel açıdan değerlendirme yapıldığında büyümenin önemli dinamiklerinden biri olan inşaatın da durgunluğa doğru yöneldiğinin tespit edildiğini aktaran Yorgancılar şöyle devam etti, “Finans-sigortacılık sektöründeki büyümenin önceki dönemlere oranla oldukça gerilediği görülmektedir. Ülkemizin en önemli potansiyellerinin başında gelen tarımın en yoğun hasat yapılan çeyrekte yüzde 4. 9 gibi oldukça yüksek bir oranda küçülmesinin üzerinde dikkatle durulmalıdır. Zira üçüncü çeyrekte hem küçülen tek sektör tarım olmuş, hem de büyümeyi binde 7 oranında aşağıya çekmiştir. Bu gelişmeden en olumsuz etkilenen bölgenin hem tarım hem de tarıma dayalı sanayi potansiyeli nedeniyle Ege olduğu unutulmamalıdır. Gerek harcama, gerekse üretim boyutunda yaşanan bu gelişmeler büyüme modelinde değişime ihtiyaç olduğunu, yeni bir senaryonun zorunlu hale geldiğini ortaya koymaktadır.”
 
YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT ÇEKİŞLİ YENİ MODEL 
Türkiye'nin inşaat ve tüketim ile artık yüksek oranlı sürdürülebilir büyüme hızlarına gerek iç gerekse küresel konjonktürdeki belirsizlikler ve halkın çok büyük oranda artmış borçluluk düzeyi nedeniyle mümkün olmadığını ifade eden Başkan Yorgancılar "Türkiye büyüme için inşaat ve tüketim kalemlerini yeterince kullanmıştır. Şimdi yatırım, üretim ve ihracat çekişli yeni bir model devreye girmek zorundadır. Büyüme hızının gelişmiş ülkeler düzeyine yakınsayarak düştüğü böyle bir iklimden çıkmanın başka bir yolu görünmüyor. Artık önümüze bakmalıyız. 2015 yılı için yeni, inovatif bir makro konjonktüre, reel sektör öncelikli ekonomi politikalarına ihtiyaç olduğu bir kez daha karşımıza çıkmıştır. Yapısal dönüşüm reformlarını bir en evvel eyleme geçirmenin önemi açıkça " dedi.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜFED Başkanı Nasır: Yaşanabilir İzmir için herkes çalışmalı
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ı ziyaret eden Müteahhitler Federasyonu ...
Çolakoğlu’ndan öncü İzmir mesajı
TÜGİAD Ege Yönetimi’nin ziyaret ettiği İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal ...
Eczacılar aktarlara rakip oluyor!
Son yıllarda doğal bitkisel ilaçlara yönelik talep, eczacıları da harekete ...
 
Flaş! Büyüme rakamlarında büyük şok!
Türkiye 2014'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 büyüdü. Beklentiler yüzde ...
Bu kez Bafa: Yine orman yine RES!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bafa Gölü’nün hemen güneyindeki tamamı ...
Altın uçuşa geçti
Avrupa borsalarında yaşanan sert satış dalgası altına yaradı. Altının ...
 
AB enerji tedarikinde güvence istiyor
AB'den gelen üst düzey heyet iki gündür Türkiye'de. AB, Türkiye’nin Rusya ...
Bakliyatta rekolte kaybı şoku: Pirinç ve mercimek uçtu!
Bakliyat ve tahıllar tarladayken yaşanan olumsuz hava koşullarının hasat ...
Yıldız’dan flaş ‘doğalgaz indirimi’ açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus doğalgazına yönelik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva