HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2021 Perşembe - 15:15

Karşıyaka’nın dev bütçesine onay!

Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı için 558 milyon 200 bin liralık bütçesi meclisten geçti. Başkan Tugay, bütçeye ilişkin “Bütçemiz 280 milyon liradan 558 milyona çıktı 3 senede. Umuyorum hedeflediğimiz rakamlara ulaşırız. Harcadığımız her bir kuruşu çok özen göstererek harcıyoruz, daha da dikkatli oluruz” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka’nın dev bütçesine onay!

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediyesi, Ekim ayı meclis toplantısı 3’üncü birleşimi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın başkanlığında düzenlenen mecliste 2022 mali yılı bütçe tasarısı ve performans programı oy çokluğu ile kabul edildi. Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı tahmini bütçesi 558 milyon 200 bin lira olarak belirlendi.

-KARŞIYAKA'DA EMSAL ARTIŞINA VİZE

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi ve performans programı hakkında konuşarak 2022 yılı gelir ve giderleri arasında 38 milyon liralık bir açık olduğunu söyledi ve Karşıyaka Belediyesi işletmelerinde çayın 1 TL olmasına ilişkin mutluluk duyduğunu belirtti. Baran, “Bütçe açığına borç yiğidin kamçısıdır dedik ama elimizdeki bütçemizin yüzde 45 KENT A.Ş, Kordelyon A.Ş ve temizlik hizmetlerine ve yüzde 20’si belediyenin kadrolu çalışanlara giderken bütçenin yüzde 65’ı gelmeden gitmiş oluyor. Bu durumda Karşıyaka Belediyesi maaş ödeme veznesi haline gelmiştir. 558 milyonun yüzde 65’i olan 363 milyon 259 bin lirası çalışanlara ödenecek rakamdır. Personel giderlerinde kendi hazırladığınız bütçeyle çelişiyorsunuz. Önceki dönem belediye başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın belediyeye 5 müdürlükle teslim ettiğini biliyoruz, başkanımız ise 10’a çıkarmış durumda. 2 yılda belediyeciliği sular seller gibi mi öğrendiniz yoksa yardımcılarınızla aranızda bir güven problemi mi var? Abdül Batur bile bu kadar müdürlüğü kendine bağlamadı. En teşkilatçı, en örgütçü başkan bizim başkanımız olsa gerek bu durumda. Özel kalem müdürlüğünde bütçe artışı da bunun göstergesidir. Demek ki en büyük başkan bizim başkan.

BARAN: KUZEY KUTBUNDAKİ ERİME SOLDA SIFIR KALIYOR
Başkanımız bu kadar iyi olunca Ekrem İmamoğlu’nun kendi medyasını oluşturma hevesine kapılmış olacak ki, bütçesi 3 milyon 320 bin liraya çıkıyor basın ve medyanın. 918 bin lira olan mal ve hizmet alımı ise 2 milyon 670 bin liraya çıkıyor. Dünya dijitalleşirken, matbaa furyası ne için? Kuzey kutbundaki erime bile bizim arsa satışlarımızın yanında solda sıfır kalıyor. Sata sata arsa kalmayacak. Arazi varlığımız bu sene 718 bin 524 metrekareye düşüyor. Bu bir miras yediliktir. Bugüne kadar Karşıyaka’yı sattınız 47 milyonluk daha satacaksınız, umuyorum ki bu böyle devam etmez. Araç kiralama rakamımız 1 milyondan 4 milyona çıkıyor. Bu neredeyse yol yapım giderine denk. Siz Karşıyaka’nın yolunu değil kiraladığınız araçların yolunu yapıyorsunuz. Bir yıl önce 0 olan araç sayısını 62’ye yükselttiğimize göre her halde kargo firması kuruyoruz. 18 milyon liralık reel yatırım bütçesiyle bugün kara bir gün olarak hafızalara kazanıyor. Bu toplam bütçenin yüzde 3.5’udur. Çılgınca sorunları bulunan Karşıyaka’da sorunları saymaktan yorulduk.

Müdürlüklerin hizmetlerindeki fahiş artışı kabul edemiyorum. Ruhsat bedellerinde ciddi bir artış var, resmen işletme açılmayın deniyor insanlara. Oluşturulan bütçenin büyük bir hezimet olduğunu söylemeliyim. KENT AŞ’ye aiyini sermaye olarak verdiğiniz ve şirketin de 3. şahıslara verdiği yerler aklımızda. Halkçı değil rantçı, millet değil zillet, vatandaşa değil yandaşa dediğiniz bu bütçeye onay verdikten sonra dilerim uyuyabilirsiniz” diye konuştu.

AYDIN: 3 TANE HANDİKABIMIZ OLDU
CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın ise bütçe hakkında yorumlarda bulunarak, Baran’ın eleştirilerine yanıt verdi. Aydın, daha önceki yıllarda da ifade ettiği “Bütçeler sizin hayata bakışınızı ve siyasi tercihlerinizi gösterir” ifadelerini yineleyerek, “Karşıyaka da bütçesiyle bakış açısını ortaya koymuştur. Zaman içerisinde değişen ihtiyaçlar farklı bir bakış açısı getirdi. Bu farklılığı sağlayan 3 tane handikabımız oldu, bakış açısı değişikliği gerekti. CHP bu bakış açısını derman belediyeciliği olarak tanımladı. Bunlardan birincisi küresel iklim krizinin etkileri, belediyecilik hizmetlerinin önemli bir kısmı insanların günlük hayatlarıyla ilgilidir bu sebeple değişimler oldu. İkincisi; salgın ve ekonomik krizin ortaya koyduğu sosyal destek ihtiyacı. Bu süreçte pek çok kişi işini kaybetti. Bununla birlikte bunu geliştiren bir durumla karşı karşıya kaldık o da; ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz. Belediyeler insanların iş beklediği, aş beklediği, yıkılmak üzere olan evine destek bulamayınca emsal artışı için başvurduğu bir yer haline dönüştü. Çünkü biz yaşadığımız ülkede önümüzdeki ay ülkenin durumunun ne olacağını bilmiyoruz. Belediye bu yoksulluk bu işsizlik yüzünden kararlar almak durumunda kalıyor. ‘Karşıyaka Belediyesi adımını atmadan yüzde 65 bütçesini dışarı harcıyor’ dedi Baran Bey ama bu çalışanlar sadece vezneden maaş alan insanlar mı? Bu sözü arkadaşlarıma haksızlık sayarım. Bu arkadaşlarının hepsi canla başla çalışıyor. Verimlilikleri, işleri tartışılabilir, söyleriz ama bu yüzde 65 bütçenin vezneden para çekmek olduğunu söylemek belediye hizmetleri konusunda farklı bir değerlendirme ya da haksızlıktır. Karşıyaka belediyesi hizmetlerini taşeronlar üzerinden yapmaz, bazen yapamayabilir ihale edebilir. O yüzden bu harcamayı bütçeden görürsünüz” dedi.

“Karşıyaka Belediyesi bütün ilçelerde olduğu gibi vatandaşın kendine en yakınında gördüğü kurumdur, öncelikle ilçe belediyesinin kapısını çalar vatandaş” diyen Aydın, vatandaşların belediyeden temel hizmetleri aksatmamasını beklediğini söyledi. Aydın, “Karşıyaka Belediyesi bu işlerin tamamına yakınını tek başına yapmaya çalışıyor. Mal varlığında azalma deniyor ama verilen rakamlarının büyük bir kısmı hisse satışlarına ilişkindir. Karşıyaka Belediyesi kendisine verilmesi gereken yeri satın almak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

AYDIN: HİÇ KİMSEYİ ZİLLET OLARAK TANIMLAMAYACAĞIZ
Türkiye ekonomisinin kırılganlığı doğrultusunda bütçe hazırlamanın giderek zorlaştığını aktaran Aydın, “Bugün 14 Ekim 2021. Biz 31 Aralık 2022’ye kadar harcayacağımız bütçeyi konuşuyoruz ama yarın doların kaç para olacağını tahmin edebilen var mı? Biz bu sabah yüzde 1 buçuk fakir uyandık. Bu 31 Aralık’ta bile ne olacağını bilmiyoruz. 2022 yılında nasıl bir ekonomiyle karşı karşıya kalacağız bunu öngörebilen var mı? Bu öngörüsüzlük tüm kurumlar gibi bu ülkenin insanlarının bu şekilde ayrışmaya devam ettiğiniz sürece hiçbirimiz kazanamayacağız. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bize oy versin vermesin hiçbir Karşıyakalı’yı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını zillet diye tanımlamayacağız” diye konuştu.

Bütçeye yönelik eleştirilere yanıt vermek üzere konuşan Başkan Tugay, Karşıyaka Belediyesi’nin savurgan olduğu iddiasını kesinlikle kabul etmeyeceğini söyledi. Başkan Tugay, “Her türlü harcamamızda mutlak gereksinimler üzerinden gidiliyor. Karşılaştırmalar yapılabilir, daha dikkatli davrandığımızdan emin olabilirsiniz. Pek çok çalıştay yaptık, belediye hizmeti konusunda ortak çalışmak istediğimiz kurumlarla görüşmesi dolayısıyla doğan masraflar da buradan karşılandı, bunu da kısıtladık, orada yazılan tahmini rakamdır ve biz bu konuda dikkatli davranacağız” dedi.

Başkan Tugay, Baran’ın çay fiyatına ilişkin eleştirisine “Çayın 1 lira olmasını küçümsemeyin. Çok üzülürüm. O kadar çok insan bunu rica etti ki, insanların üzülmesi doğrultusunda daha uygun fiyat vermemiz bizi küçültmez. Bizim yaptığımız şeyin amacı belli, bu tür ifadeler insanları rencide edebilir” diye yanıt verdi.

BAŞKAN TUGAY: NE BİZ NE DA BAŞKA BELEDİYE MÜKEMMEL DEĞİL
Sözlerine devam eden Başkan Tugay, “Anaokullarımızda ücretleri düşürdük, yurtlarda aylık 350 lira gibi bir bedelle konaklama sağlanıyor. Belediye kar etmeyi amaçlayan bir kuruluş değildir. Bazı hizmetlerde kar elde edersek, bunlarla kentin ekonomisine katkı koymayı hedefliyoruz. Kent AŞ çalışanın sayısının artmasının sebebi yeni hizmete açılan yerler olmasıdır. Ben kendime de herkese de saygılı olmam gerektiğini düşünüyorum. Ne biz ne de başka belediye mükemmel değil. Hepimizin eksiklikleri ve daha fazla çalışması gereken problemleri var. Biz kaynaklarımızı kullanabiliyor muyuz, mesele budur. Basın yayın bütçesinin içerisinde, kamuoyu araştırması yaparak insanların nelerden memnun olduğunu ölçüyoruz. Bizim önceliğimiz halkın talepleri...

GÖZÜMÜZDEN KAÇAN BİR ŞEY VARSA DÜZELTİRİZ.
Kokuyla ilgili Karşıyaka içerisinden kaynaklanmadığı kesin bir bilgidir. Nereden geldiğine dair düşüncelerimiz ilgili makamlara iletilmiştir. Bazı alanlarda mazgallardan gelen koku problemiyle ilgili mazgal temizliğine de önem veriyoruz. Koku problemi Karşıyaka’dan kaynaklanan bir sorun değil ama çözülecek. Trafik de bizim yetki ve sorumluluğumuzu aşan bir konu ama bunlarla ilgili duyarsız değiliz. Önerilerimizi sürekli paylaşıyoruz. Projeler hazırlanıyor. Bunlar üzerinde zaten sürekli konuştuğumuz şeyler. Belediye hizmetleri sadece bina ve tesis yaparak olmuyor. O binada tesiste çalışan insanlar gerekiyor ve maaş ödeniyor. Bunlar personel gideri olarak görülüyor. Personel maaşı asgari ücretin üzerinde bu böyle olmak durumundaydı. Çünkü, asgari ücret düşük. Asgari ücret bir aileye yetmez, siz yetiyor derseniz tamam ama biz personelimize geçinebileceği kadar para vermek istedik, çünkü bizler için çalışıyorlar. Yaptığımız çalışmaları gidin yerinde görün, arkadaşlarımız kendi emekleriyle, kendi araç gereçlerimizle yaptı bu çalışmaların birçoğunu. Kiralanan araçlarda bir yanlışlık var, biz ilave olarak 62 pikap kiralamadık. Bu araca gerece ihtiyaç olduğuna eminim. Kimsenin altında keyfi olarak kiraladığı araç yok. Hepsi havuzda duruyor; özenle, dikkatle takip ediyor. Ben arkadaşlarımızın istismar etmediğine eminim. Her türlü hizmet beraberinde araç gereç de istiyor. Bir yerlerde gözümüzden kaçan bir şey varsa düzeltiriz” dedi.

TAKDİR EDİLMELİ
Önceki dönem belediye başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar döneminde başkana bağlı 5 müdür olması ancak Başkan Tugay döneminde bu sayının 10’a çıkarılması eleştirisine yönelik konuşan Başkan Tugay, “Ben doğru bildiğim şekilde yönetiyorum. Benim için park bahçelerin, ulaşımın, fen işlerinin çalışmaları önemli, bizzat yönetmek istiyorum. Bunun eleştirilmesi gerektiğini değil, takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. sabah erken saatlerde şantiyeye gidiyorum. Ben böyle çalışmaktan mutlu muyum? Cevabım evet. Beraber çalıştığımız arkadaşlarımız da onların yanında olmamdan mutlu. Beni şantiyede görmekten işçilerimiz mutlu. Saha ziyaretinde beni görmekten mutlular. Ben de  bundan onur duyuyorum. Kendi işçilerimiz ve araç gereçlerimizle yaptığım her işten onur ve gurur duyuyorum. En kaliteli parke taşı üretmemizden onur duyuyorum. Kendi projelerimizi yapmamızdan onur duyuyorum. Hedefim; mümkün olan en az şeyi ihale ederek kendi teknik alt yapımızla çalışmamız. Hizmet kalitemizi arttırmak için gerçekten çok çalışıyorum.2 buçuk sene boyunca inanın uyumadım. Sahada şov yaparak gezmeye çalışmadım. Ben bu millete saygı duyuyor, ülkemi seviyorum saygı görmeyi, sevilmeyi hak eden bir ülkemiz var. Hep doğrultuda birlikte olalım derim. Bize bu ülkeyi kuran insanlar, liderimiz ve onunla beraber mücadele etmiş insanlarla kurulmuş bir vatan olsun, bizim olsun, önüne gelen de yağmalamasın diye onurla kurdukları vatanın, her bir karışına sahip çıkma idealiyle çalışıyoruz” dedi.

ELEŞTİRİLER HAKLI OLDUKÇA BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR
Mavişehir’de belediye hizmet alanı olarak belirlenen yerin TOKİ tarafından belediyeye satılmasından utandığını ifade eden Başkan Tugay, “Arsa satıyorsunuz dendi bize. Bunları böyle büyük bir arsa satışı yapmışız gibi çarpıtmayın. Bu kentte hepimiz hepimizi görüyoruz. Belediyenin çabasını herkes görüyor. Hatasız değiliz, eksiğimiz var ama mücadele ediyoruz. Hep beraber daha fazla çalışmalıyız, sizler de bekleyen sorunlara katkıda bulunmalısınız. Devlet Demir Yolları bize istasyonu neden vermiyor? O kadar çok bekleyen şey var ki… Boşaltılan yıkılan bir sürü okul var… Ne olur biraz da böyle bakalım. Bu ülke hepimizin. Eleştiriler haklı oldukça başımızın üstünde yeri vardır ama ne olur itham eden bir şey yapmayın. Okan Bayülgen’in programına bir defa çıktım, heveslisi de değilim. Zaman zaman kamuoyuna işleyişi duyurmak basının görevi davet ediyor, gidiyoruz çıkmayacağım mı diyeyim? Şov yapma çabamız yok. Master Chef’e çıkmayı düşünmüyorum, yemek yapmayı bilmiyorum” diye konuştu.

BÜTÜN BUNLAR GEÇECEK, BEN İNANIYORUM
“Anlatabileceğim onur ve gurur duyduğum şeyler var ama biz anlatmayalım insanlar görsün” diyen Başkan Tugay, sözlerine şu ifadelerle devam etti “Her mahallede anaokulu, kütüphane yapıyoruz. Yaşlılar için önemli çalışmalarımız var. Hepimizin ruhunun gıdası olan çalışmalarımız var. Resim çalıştayının önemli olmadığını düşünürsek hata yaparız. İnsanların talebi var bu yönde. Onlar için her şey imar artışı değil. Resim konusunda faaliyet isteyen, dans etmek isteyen insanlar var. Karşıyaka’yı bugün herkes özenilesi bir yaşam merkezi olarak anlatıyor. Bütün eksiklerine rağmen insanlar böyle biliyorlar, çünkü gerçekten özen gösteriyor ve daha iyi olmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yılın performans açısından çok daha iyi olacağına inanıyorum. Çünkü geçen yıl pandemi ve deprem gibi birçok sorun yaşadık. Bütün bunlar geçecek, ben inanıyorum… İnsanlarımızın vatan sevgisiyle ve büyüklerimizin duasıyla bu sorunlar aşılacak. Çok daha huzurlu ve güvenli bir yaşama kavuşacağız. Ruhsat harcındaki artış da küçük esnafı kesinlikle mağdur etmeyecek şekilde yaptık. Marketlere ve bankalara uyguladık. Bütçemiz 280 milyon liradan 558 milyona çıktı 3 senede. Umuyorum hedeflediğimiz rakamlara ulaşırız. Harcadığımız her bir kuruşu çok özen göstererek harcıyoruz, daha da dikkatli oluruz” dedi.

Tugay’ın açıklamalarının ardından söz alan Baran, “Yaptığımız konuşma savunduğumuz sav Karşıyaka belediyesi’nin bütçesinin çok güçlü olmasını istememiz dolayısyla. Yaptığımız konuşmaların yanlış anlaşılmasını istemiyoruz. Belediyenin her çalışanı çok kıymetlidir” dedi ve çayın 1 TL olmasıyla ilgili bir sorunları olmadığını, ücretsiz olmasını dilediklerini ifade etti.

 
Büyükşehir’den 'grev' açıklaması: Sendika yüzde 31’i reddetti!
 
Hainden kan donduran ‘tatlı kutusu’ itirafı: ‘İzmir’i patlatacağız’
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ABY 14 Ekim 2021 Perşembe 18:22

Hayırlı olsun. Umarım bu bütçeyi verimli işlere harcarsınız. Önceden yapılmış faal olan yerleri tekrardan ve yeniden yapmazsınız. Bu bütçeyi halkın ihtiyaç duyduğu halkın yaşamını kolaylaştıracak işler için adil bir şekilde harcayın. Verimli harcayın, israfa izin vermeyin. Ayrıca Belediye kafelerinde çay dışında herşey çok pahalı. Bu hizmetlerden sadece belli gelir grupları yararlanabiliyor. Alt gelir gruplarının yararlanacağı şekilde fiyatları düşürün. Anaokulu, kütüphane yapmaya devam edin. Öğrenci yurtları yapın. Yaşlılar için huzurevi yapın. Engelliler için yerler yapın. Geri dönüşüme ve bina, tesis ve araçlarınızda enerji verimliliğine önem verin. Emekleriniz için teşekkürler.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’den 'grev' açıklaması: Sendika yüzde 31’i reddetti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ, Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası ...
Menemen'de parklar yenileniyor
Menemen Belediyesi, çocukların eğlenceli vakit geçirmeleri için mahallelerde ...
Karşıyaka'da emsal artışına vize!
Bayraklı Belediyesi'nin ardından deprem nedeniyle en fazla hasarlı yapıların ...
 
Narlıdere'de Gece Yolcuları ile yaza veda
Yeni dönemde kültür- sanat etkinliklerini artıran Narlıdere Belediyesi, ...
Sebze ve Meyve Hali'ne 12 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Kaynaklar'daki Sebze ve Meyve Hali'nde ...
Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması İzmir’de başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere dirençli ...
 
Fuar İzmir için kavşak planı tamam!
İzmir için önemli bir yere sahip olan Fuar İzmir'e vatandaşların ulaşımını ...
Uluslararası Kadın Sempozyumu İzmir’de
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşilyurt semtinde yarın açılışını yapacağı ...
Karşıyakalı miniklere hayvan sevgisi aşılanıyor
Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekibi, Karşıyaka Belediyesi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva