HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2021 Perşembe - 13:25

Karşıyaka'da emsal artışına vize!

Bayraklı Belediyesi'nin ardından deprem nedeniyle en fazla hasarlı yapıların bulunduğu ilçelerden biri olan Karşıyaka Belediyesi de 'emsal artışı' önerisini meclis gündemine getirdi. AK Parti ve CHP'nin oyları ile oybirliğiyle kabul edilen gündem maddesi, iki grup arasında tartışmalara neden oldu.

Karşıyaka da emsal artışına vize!

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisinin üçüncü oturumu 'emsal artışı' görüşmelerine şahit oldu.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yönetiminde gerçekleştirilen oturumda, geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan ve oy çokluğu ile kabul edilen parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı kararı damga vurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de ilk meclis oturumuna getireceğini söylediği emsal artışı kararı için düğmeye basan Karşıyaka Belediye Meclisi, 'emsal artışı' önerisini meclis gündemine taşıdı.

Başkanlıktan gelen önerge ile meclis üyelerine sunulan öneri ile parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı kararı meclis üyelerinin onayına sunuldu. Gündeme alınan önerge partilerin oy birliği ile acil kaydıyla komisyonlara gönderilirken, ara verilerek komisyonlar tarafından görüşülen ilgili madde komisyona oy birliği ile meclise geri gönderdi.

ÖZTÜRK: BİZ BAŞTAN BERİ BURADAYDIK, HİÇ DEĞİŞMEDİK
Komisyon maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk emsal artışına daha önceden karşı çıkıldığını hatırlatarak,  "Kentimiz ve şehrimiz için ciddi anlamda önem taşımaktadır. Grubumuz olarak kentimizin dönüşmesi konusundaki hassasiyetimizle oybirliği ile imza attık. Bazı çekincelerimiz olacak. öncelikle Atakent mahallesi konusunda bir duruşumuz vardı, buradaki insanların mağdur olduğu, binalarının betonarme ömürlerinin tamamladığını, bölgenin maddi katkı sağlayamadığından dolayı baştan beri inşaat artışını savunduk. Sizin çekincilerle tabanı sabit tuttuğunuzda katları arttırın dedik ve ısrarla dönüşüm engellendi. İnsanlar itiraz etti, Kılıçdaroğlu’nun kapısına gidildi bir şey olmadı ama şimdi sihirli değnek değmiş gibi kabul edildi. Bunu öneren biz olunca olmaz ama sizlerden biri olunca olur. Ne değişti merak ediyoruz. İşin içine kimler girdi merak ediyoruz. Bu konuda hakkımızı teslim etmenizi istiyorum. Biz baştan beri buradaydık, hiç değişmedik" diye konuştu.

AK PARTİ DEYİNCE OLMAZ, BÜYÜKŞEHİR DEYİNCE OLUR!
AK Parti'nin önergesinin kabul edilmemesini de eleştiren Öztürk, "Geçtiğimiz ay bizim kentimizin 30 Ekim'den sonra acilen dönüşmesine ihtiyaç var, çok fazla yol almadık; gördüğüm kadarıyla dönüşümün tek yolunun emsal artışı olduğunu söyledim ve partimizin duruşunu anlattım karşı çıktınız. Bizim bahsettiğimiz bu konu şimdi karşımıza geldi. Biz demiştik! Doğru olan da bu. Biz dedik ki bakın arkadaşlar bunu sadece orta ve ağır hasarlı binalarla bir tutmayın dedik. Dün büyükşehir meclis üyesi arkadaşlarımız bayraklıya has olmasın dediler. Dün hayır denilen bu karar bugün önümüze geldi. Gelsin sıkıntı yok, oy birliği vereceğiz ama hakkı ve adaleti verirken sana dağıtıyorum sana dağıtmıyorum demek yanlış. Ağır ve orta hasarlıya 2 kat vereceksiniz ama riskli yapılara bu artışı vermeyeceksiniz şimdi. Bu olmaz. Bu sizin ve bizim ilçe olarak başımızı ağrıtacak. Biz buna oybirliği verdik ama çekincemiz şu; eğer bir hak veriyorsak lütfen bunu sadece orta hasarlı ve yüksek binalarda değil, riskli yapılara da verin. Vermeniz, kenti dönüştürmeniz gerekiyor. Doğru söyleyen kimse, parti ayrımı yapmadan doğruya sarılmamız lazım. AK Parti deyince olmaz, Büyükşehir deyince olur. Doğruya sarılmalıyız, biraz geç oldu ama oldu teşekkür ederiz" dedi.

TUGAY: SAMİMİYETİMİZİ TARTIŞMAYA GEREK YOK
Eleştirilere yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise emsal artışı kararının alınması için Büyükşehir'in şart olduğunu belirtirken, "Birincisi biz Karşıyaka Belediyesi olarak imar plan kararlarında tek başına karar alma yetkisine sahip değiliz. Kararlarımızın Büyükşehir tarafından onaylanması lazım. Büyükşehir’de karar alınması dolayısıyla bu karar verildi. Büyükşehir belediyesi başkanımız bizlerle konuştu, sonrasında da açıklama da bulundu. Bunun nedeni bu. 6306 ya karşı bir şey vermemişiz gibi düşünmeyin lütfen, kentsel dönüşümle ilgili en çok şikayet edilen şey, kentsel dönüşümü gerçekten kentsel dönüşüm gibi yapmıyoruz, bina dönüşümü şeklinde yapıyoruz. Aslında dönüşümler ada bazında olmalıdır. Ada bazlı dönüşümlerin kentimizi revize edeceğine biz de yürekten inanıyoruz. İnsanları bu nedenle teşvik etmek için yüzde 20’yi belirliyoruz. Riskli yapılar için de karar aldık. Kentimizin daha yaşanabilir olması için, sadece binanın üzerine 2 kat getirip nüfus yoğunluğunu artırmamız, dar sokaklarda insanları yaşamaya mahkum etmemeliyiz. Bunun için yükseklikle beraber bir emsal artışı sağlanabilir ama nüfusun otoparkı yeşil alanı planlanmalıdır. Bunu gözettik. Emlak bankası konutları kararı bizim tek başımıza verdiğimiz bir karar değil, emsal olacağı çekincesi nedeniyle daha üst makamlarca kısıtlandı bu kararı vermemiz. Bizim burada aldığımız kararın onaylanması gerekiyor. Samimiyetimizi de gerçekten tartışmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

ÖZCAN:  GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILSAYDI…
CHP ve yerel yönetimlere yöneltilen eleştiriler hakkında söz alan CHP'li Yaşar Özcan'da, "Hükümet depremin ardından gerekli çalışmaları yapsaydı, şu anda bu konular zaten konuşulmuyor olacaktı" diyerek Öztürk’e tepki gösterdi.

ÖZTÜRK: BENİM HÜKÜMETİM DEPREM OLDUĞU ZAMAN BÜTÜN OLANAKLARIYLA BURADAYDI
Yöneltilen eleştiri sonrası yeniden söz alan AK Partili Öztürk, “Durum değişikliği yeni olmadı. Biz 30 Ekim’den beri aynı şeyi söylüyoruz. Her mecliste söylüyoruz. Bas bas bağırıyoruz. 6306 sayılı yasa kapsamındaki binalar için yapılması gerekenleri… Siz dediniz ki ada bazında dönüşüm, bu Karşıyaka gerçeğine uyuşmuyor. Riskli yapı ibaresi alanların bir dahaki depremi beklemesi gerekiyor. Ada bazına zorladık diyorsunuz ama gerçekleştirmeniz imkansız. Depremzede konutları tamamlandı, teslim edilecek, siz ne yaptınız? K bölgesini biz daha geçirip onaylayıp hizmete sunamadık. Benim hükümetim deprem olduğu zaman bütün olanaklarıyla buradaydı. Bir yıl dolmadan hak sahiplerine teslim etti" dedi.

TUGAY: ADA BAZLI DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUZ
Yeniden söz alarak Başkan Tugay, "Hükümet yeterli çalışmayı yaptı diyorsunuz ama peki bu deprem mağdurları meydanlarda toplanıyor, neden eylem yapıyor. Neyi hükümetten bulamadılar? Bir taraftan diyorsunuz ki bu kararın alınması gerekiyor yoksa dönüşmeyecek. Bizler Karşıyaka'nın emanetini almış insanlarız bu emanete hıyanet etmemek gerekiyor. Bütün binalara yüzde 20 emsal artışı vermek, şehrin aynı alanda yüzde 20 daha fazla nüfusta olması demek. Aynı sokaklar, yeterli sosyal donatı alanı yok, çok sıkışık bir yaşam alanı var. Bunun üzerine ilave kat koyduğumuz zaman yaşam nasıl devam edecek, çocuklar nerede oynayacak, sosyal nüfusun ihtiyaçları nasıl karşılanacak. Biz burada bence çok doğru bir yaklaşım gösteriyoruz. Deprem konutları yapıldığı için sorunlar çözülüyor olsaydı, bugün böyle bir karar almak zorunda kalmazdık. Sorun çözülmedi demek ki insanlar eylem yapıyorlar. Deprem mağdurlarının mağduriyetini acilen gidermek yönüne çalışıyoruz. Genel bir kentsel dönüşüm uygulaması yapılsın istiyorsak bunu sadece emsal artışına bağlamak çok doğru bir karar olmaz. Biz gayet dikkatli davranıyoruz bence. Ada bazlı dönüşümü destekliyoruz. Bu tavrımız devam edecek. Bundan sonraki çalışmalarımızda da güçlendireceğiz ama o duruma göre şehrin planlanması lazım. Plansızca bunu yaparsak bunun sonuçlarını hepimizi ağır bir şekilde yaşarız."

 
Türkiye'de ilk ve tek: Termal kameralı kuş
 
KÖY-KOOP İzmir Başkanı Soyer’den ‘Tarım OSB’ çıkışı: Üreticilere, kooperatife niye yer yok?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'de Gece Yolcuları ile yaza veda
Yeni dönemde kültür- sanat etkinliklerini artıran Narlıdere Belediyesi, ...
Sebze ve Meyve Hali'ne 12 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Kaynaklar'daki Sebze ve Meyve Hali'nde ...
Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması İzmir’de başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere dirençli ...
 
Fuar İzmir için kavşak planı tamam!
İzmir için önemli bir yere sahip olan Fuar İzmir'e vatandaşların ulaşımını ...
Uluslararası Kadın Sempozyumu İzmir’de
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşilyurt semtinde yarın açılışını yapacağı ...
Karşıyakalı miniklere hayvan sevgisi aşılanıyor
Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekibi, Karşıyaka Belediyesi ...
 
Öğrencilerden Başkan Selvitopu'na yurt teşekkürü
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Belediyesi ...
Sancar Maruflu STK Merkezi Açıldı
Güzelbahçe Belediyesi İzmir’in simge isimlerinden Sancar Maruflu’nun ismini ...
Buca Belediyesi 10 ayda 380 kişiye istihdam sağladı
Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlikle mücadele için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva