HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ocak 2022 Pazartesi - 20:14

Karşıyaka'da ‘Sayıştay' gerginliği

Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı Ocak ayı ilk meclis oturumunda, 2020 Yılı Sayıştay Denetim Raporu tartışmaları yer aldı. Söz alan AK Partili meclis üyeleri rapor ile ilgili eleştirilerde bulunurken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise 2021 yılında yaşanan olayları örnek göstererek eleştirilere yanıt verdi. 

Karşıyaka da ‘Sayıştay  gerginliği

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı Ocak ayı ilk Meclisi oturumu gerçekleştirildi. Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlık yaptı. Meclisin gündeminde ise geçtiğimiz ay açıklanan Sayıştay Raporu ve Denetim Komisyonu seçimleri vardı.

Denetim Komisyonu’nda görev alacak meclis üyeleri gizli oylama ile belirlendi. CHP’den Birgul Sural Üner, Birgül Çağrı, Cemil Yün ve Murat Öğüt; AK Parti’den ise Ahmet Uğur Baran seçildi. 

BARAN: ŞAİBEYE VE SORU İŞARETLERİNE YOL AÇTIĞINI GÖSTERİYOR

Geçtiğimiz ay açıklanan Sayıştay denetim raporu hakkında eleştirilerini dile getiren AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, “60 sayfanın üstündeki rapor, ne yazık ki ilçemizde belediyecilik anlamında işlerin iyi gitmediğini, mal ve hizmet alımında doğrudan teminlerin yasal sınırları aşarak şaibeye ve soru işaretlerine yol açtığını gösteriyor. Bakın bunu rakamlarla orantısal olarak dile getirdiğimizde görüyoruz ki, Karşıyaka'mızda doğrudan teminle mal alımları, toplam mal alımının yüzde 42'sini oluşturuyor. Bu demek oluyor ki ihaleyi rafa kaldırdık, canımız kimlerle ve hangi şirketlerle iş yapmak istiyorsa biz onlarla çalışıyoruz. Karşıyaka Belediye Binası giriş katında yapılan tadilatın Malatyalı bir firmaya verilmesi demek ki ders çıkarılacak hatalar değil, yanlışlar silsilesinin öncü birlikleri ve ayak sesleriymiş” dedi.

BİREYSEL OLARAK ELLERİNDEN GELEN ÇABAYI ORTAYA KOYDUKLARINA EMİNİM

Sözlerine rakamlar vererek devam eden Baran, “2020 yılında mal alımları için doğrudan teminde ön görülen rakam 3 milyon 455 bin lirayken 6 milyon 447 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Yapım işleri için 2 milyon 343 milyon lira doğrudan temin sınırlaması varken, bu rakam da 7 milyon 124 bin liraya çıkmış. Tüm bunlar demek oluyor ki, mal alımlarında 2 kat, yapım işlerinde 3 kat oranında sınır aşılmış, belki de daha doğrusu sınırsızlığa doğru yol alınmıştır. Belediyemizin yasal limitleri katlayarak aşmasının yanında bir de işin evrak kısmına bakalım. Sayıştay Karşıyaka Belediyesi'ne diyor ki, "Doğrudan yaptırdığınız işler öylesine adrese teslim ki, evrakları ve raporlarını hazırlamaya dahi ihtiyaç duymuyorsunuz" dedi. “Karşıyaka Belediyesi, mal alımı ve yapım işlerinde doğrudan temini neden yasal sınırın çok üstünde katlamıştır? Toplam mal alımının yüzde 42'si doğrudan yapılmıştır. Yapım işlerindeyse bu oran yüzde 41'dir. Bu kadar "doğrudan" işin yapıldığı Karşıyaka'da açıkça sormak gerekirse, kime neyin bedeli ve diyeti belediye bütçesinden ödenmektedir? Bir kere Karşıyaka Belediyesi bünyesinde çalışan tüm arkadaşlarımın, bireysel olarak ellerinden gelen çabayı ortaya koyduklarına eminim. Bunu en baştan belirtmek isterim. Lakin gazete muhabirinden danışmanlık hizmetine, büst ve heykel bakım onarımından, eğitim ve koordinatörlük görevlerine kadar yıl içindeki neredeyse tüm hizmet alımları doğrudan gerçekleştiriliyor. Peki bunun bir sınavla, mülakatla yahut konusuna göre piyasa fiyat araştırması ve teklif usulüne göre olması gerekmiyor mu?” ifadelerini kullandı. 

İSTİHDAM EDİLEN SAYISI SADECE 9

Eleştirilerine devam eden Baran, “Demişsiniz ki, 2020 yılında yaşanan salgın, deprem gibi öngörülemeyen doğa olaylarından dolayı böyle oldu. Sayın başkan bu cevap gerçekten tatmin edici değildir. Dahası, yasal sınırların ikiye üçe katlanması karşısında salgının ve hatta çok acı bir şekilde depremin bahane edilmesi hoş değildir. Gerekli özenin gösterileceğine dair açıklamayı da inandırıcı bulmuyoruz. Bununla birlikte hakediş raporlarının düzenlenmesi ve ödeme emirlerinin belgelere eklenmesi noktasında düzeltici işlemlerin yapılacağının belirtilmesi, birçok maddeye verilen bir ortak cevap. Yani Karşıyaka Belediye'miz Sayıştay'ın eksik ve yanlış dediklerinin hepsine "Düzelteceğiz, ayarlayacağız." cevabı veriyor. Deyim yerindeyse "Hallederiz belediyecilik" şeklindeki bu yaklaşımlardan birini de engelli istihdamı konusunda görüyoruz. En az 11 engelli memur istihdam edilmesi gerekirken, istihdam edilen sayı 9'dur. Yani en azın bile altında. Peki belediyemiz buna ne cevap veriyor? Mevzuat hükümleri uyarınca çalıştırılması gereken sayıda engelli memur istihdamının sağlanacağı... Sayın Başkan engelliler olarak bizler kotaların üstünde yer almak istiyor olsak da siz ne yazık ki minimumu ne zaman sağlayacağınızı bile açıklamıyorsunuz. Raporun genel hatları gösteriyor ki, Karşıyaka'mızın yönetiminde birtakım sorunlar, liyakat eksiklikleri ve adrese teslim işler yer almaktadır. Bugün oturduğumuz bu koltuklar ve makamlar gelip geçici, makam sonrasında işiteceklerimiz ise bakidir. Bu nedenle Karşıyaka isminin önüne, arkasına, sağına ve soluna rant kelimesinin yerleşmediği bir yeni yıl temenni ediyorum” dedi. 

AYDIN: NEYİ İYİ YAPTIĞIMIZ DEĞİL EKSİKLERİMİZİ GÖSTERİR

Baran’ın eleştirilerine cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, “Bu rapor Kasım 2021 yılında yazıldı ama 2020 yılına ait. İş ve işlemlerin incelendiği bir rapor. Deprem ve salgın bahane olarak kullandınız dedi; 2020 yılında bununla ve salgına dahil daha hazırlıksızdık. Evet, 63 sayfa rapor ve büyük bir kısmı bürokratik bazı yazışmaların usullerine dair bir değerlendirme mevcut. İş ve işlemlerdeki eksikleri değerlendiriyor. Neyi iyi yaptığımız değil eksiklerimizi gösterir. Orada eksiklerin olması hiçbir şeyimizin iyi olmadığını göstermez. Karşıyaka Belediyesi de yapılan usul ve uygulama hatasına dair eleştiriler var. Bu eleştiriler belediyemiz tarafında kabul edilmiş ve düzeltileceği söylenmiş. Yapılan iş ve işlemlerde görevi kötüye kullanma, kamu zararı gibi şeyler bulunmamış. Kime ne veriliyor değerlendirmeler yapıldı. Bu doğrudan temin de Sayıştay raporunda yer aldı. Belgelerler ilgili eksiklilerden bahsedilmiş. 2020 yılının denetim olduğunu hatırlatmak isterim. Örnek verecek olursak; bir gün gece yarısına birkaç saat kala sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ekmek bulmada sorun yaşandı ve Karşıyaka Belediyesi ekmek dağıttı. Bulunduğu şehirde bulunan insanlara hizmet etmek için insiyatif almak zorunda kaldı. Bazı uluş ve uygulama eksiklikler tespit edildi ama görevi kötüye kullanma, kamu zararı gibi eleştiriler yapılmamıştır” şeklinde konuştu. 

ÖZTÜRK: DENETİM KOMİSYONUNDA DEFALARCA RASTLADIM

AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk ise Sayıştay Raporu'nda gördükleri bulgulara kendisinin de defalarca Denetim Komisyonu'nda görev aldığı sırada rastladığını belirtirken, “Raporda, doğrudan teminle alakalı muhasebeler ötesinde iki husus üzerinde durdum. Ders alınması gereken ve önümüzdeki zamanlarda düzeltilmesi gereken husus. Bunlar doğrudan temin hususları. Piyasada her iş yapan arkadaşım bilir ki normal ihale yoluyla vermek istediğiniz işi; vermek istediğiniz zaman önünüze engeller çıktığı zaman işi parçalamak suretiyle de olsun istediğiniz kişiye istediğiniz oranlarda verme imkanıdır. Denetim komisyonunda görev alırken ben bu bulguya defalarca rastladım. İki, üç dosya çıkardım, hatta makamınıza gelip sizi uyardım. Farkında olabilirseniz veya olmayabilirsiniz ama doğrudan temin ile ilgili belediyenizin çok ciddi sıkıntıları var. Bunda sonra ricamızdır, doğrudan temin ile yapılan işler konusunda daha hassas davranmanız. İkinci husus ise; belediye mülkiyetinde bazı taşınmazların pazarlık ihale usulü ile edilmesi. Belediye kendi üzerinde bulunan mülkiyetlerini, iştiralarına pazarlık usulü ile ihale etmesi usulsüz bulunmuş. Kendi mallarımızı, usulsüz verdiniz, veremezsiniz diyor. Soruyorum, bunun mecliste çok savaşını verdik. Yasal alt dayanağı verilmiş olmasına rağmen bunların statüsü ne olacak? Kendi mallarımızla ket AŞ’ye ayni sermaye aktardığımız yerlerin statüsü ne olacak? Buraların hiçbir hukuksal alt yapısı yok. Dava açılsa zararı kim tanzim edecek? Kent AŞ gibi bir kurulun hizmetler ve faaliyetleri ile gündeme gelmesi gerekirken yerel medyada başka başka meselelerle yansıyor. İster istemez kendi mallarımı niye Kent AŞ’ye aktardım diye soruyorum?” dedi. 

TUGAY: BU BİR KİRALAMA DEĞİL

Sayıştay raporuyla ilgili belediyeye yöneltilen eleştirilere yanıt veren Başkan Tugay kamu zararı olmadığını vurgularken, "Biz Sayıştay denetimlerini, eğitim süreci olarak görüyoruz. Hukuki değerlendirmeler, iştiraklar, yeni uygulamalar… Böyle denetimlerle belediyelere öğretiliyor. Her belediyenin her kamu kuruluşunun denetiminde mutlaka bazı konular eleştiri konusu olup düzeltiliyor. Yıllardır olan bu. Eleştiri almamış belediye ve kurum yok. Haklısınız, Sayıştay burada yapmış olduğunuz eleştirileri siz de burada tekrar ediyorsunuz. Bizde katılıyoruz. Arkadaşlarımız çoğunda bazı sorunlar olduğunu saptamış olduk. Bununla ilgili gereken yapıyoruz şeklinde savunmalar verildi. Düzeltmemiz gereken konu şu; belediyenin hiçbir mülkü kamu şirketi olmayan bir yere bir kamu ihale kanunu ya da mevzuatın dışında bir şey olmadı. Çok sınırlı birkaç nokta için; yemekhane gibi yerler… Ayni sermaye olan yerler meclis kararı ile verdiklerimiz. Bu bir kiralama değil. Pandemi döneminde maruz kaldığımız ciddi bir gelir düşmesi karşısında personel çıkarmamamız ve güçlü kalmamız için yaptığımız bir sermeye güçlendirmesi için yapılmış şeylerdir. Biz bu kente belediyeden, belediye şirketleri üzerinde veya özel şirketler üzenden kamu hizmeti üretiyoruz. Hizmet havuzunda insanlarımız sosyal olanaklarından almasını amaçlanıyor. Tamamen mevzuata göre uygulandığından benim endişem yok. Doğrudan teminle ilgili… Bunu ne kadar görmezden gelirsek gelelim bunları beraber yaşadık. 2022 yılının mart ayında bir anda kara bulut gibi üzerimize çöken süreçte sosyal yardımlar olsun hızlı karar verip yerine getirmemiz gereken şeyler vardı; ki bina tadilatları da dahildir. Muharrem Candaş Spor Salonunu aylarca sokakta yaşayan vatandaşlar için konuk evi olarak kullandık. Bunlar masraftı. Gereken alımlar, yapılması gereken bina ile ilgili de alımlar vardı. Ben aslında konuşulan rakamların çok büyük rakamlar olduğunu düşünmüyorum. Düşünürsek tamam bütün bütçemiz içerisinde büyük yüzdelere sahip değil. Buna doğru demiyorum ama olağanüstü bir pandemi süreci yaşadık ve deprem süreci yaşadık. İster istemez bazı durumlarda hızlı hareket edeceğimiz hizmet ve alımlar gerçekleştirdik. Bununla ilgili daha fazla söylenecek bir şey yok. Sayıştay kamu zararı gördüğünde gereğini yapacaktır. Bizde savunmamızı yaptık. Sonucu bekliyoruz” diye konuştu. 

MÜLK SATIŞLARI TEKLİFİ KOMİSYONLARDA

İmar affından yararlanan ve yapı kayı belgesi alan vatandaşlara mülklerinin satışının yapılması için verilen önerge; İmar Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına havale edildi.

TUGAY: ALIMI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÜCRETİ EN AZA ÇEKTİK

Vatandaştan gelen taleplerin satış yönünde olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Hali hazırda orada vatandaşlarımızın bazı parsellerde evleri var. Bir kısmı imar affından faydalanmış bir kısmı yapı kayıt belgesi almış yapılar. Bu vatandaşlarımızın tapuları yok. İmar afları var ama arsa belediyeye ait. Kanun bunları bizim satmamızı istiyor. Yapı kayıt belgesi ve imar affından yararlanan vatandaşa satın diyor. Hukuken yapmamız gerekeni yapıyoruz. Yüzlerce vatandaşımızın tapu sorunu var. Çok önemli bir adım attık. Yüz civarında tapuyu verdik. Bundan sonra da vereceğiz. Alımı kolaylaştırmak için ücreti en aza çektik. Çok konuştuk, anlaşılmaması insanı üzüyor. Biz vatandaşımızın istediği her şeyi yapmak istiyoruz. Mülkiyet hakları ile ilgili olumsuz bir fikrimiz yok. Buradan aldığımız kararlar Büyükşehir süreci var. Mahkemede iptal edilme sorunu var. Bu anlamda vatandaşımızın istediği yönde gerçekleştirmek için çok çaba gösteriyoruz. Sizler de bu sürece olumlu destek verdiniz. Hepimizin amacı devam eden plansız mahallesi sürecini çözmek. Karşıyaka’nın uzun süredir devam eden kronik sorununa el attık. Oradaki kimsenin mağdur olmayacağı bir süreci başlatmak istiyoruz ama sadece bizim vereceğimiz bir karar değil. Bizden olumsuz karar çıkmaz. Ama bizden çıkan sonucun geri dönmemesi gerekiyor. Tekrar geri gelirse tekrar önümüze gelecek. Biz vatandaşın istediği olsun, hiçbir yerde de geri dönmesini istemiyoruz. Tapu satışı vatandaşın mülkiyet hakkının alması için yapılıyor. Eminim onlarda mutlu olmuşlardır. Biz başvurular üzerine yapıyoruz” diyerek 1. Ve 2. Etapta devam eden süreç hakkında, “Birinci ve ikinci etap projeleri Büyükşehir de onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Şu an için olumsuz bir şey yok. Bu ayki mecliste belki de gündeme alınacak” ifadelerini kullandı. 

43 MİLYONLUK KREDİ TALEBİ

Karşıyaka Belediyesi, belediyenin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak ve mali yapısını güçlendirmek amacıyla; İller Bankasından alınacak teminat mektubu karşılığı, İller Bankası dışındaki diğer bankalardan kredi kullanılmak ve borçlanmak için faiz hariç 43 milyon TL almak için Meclis’ten yetki istedi. Önerge, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevk edildi.

TUGAY: İLLER BANKASINDAN DESTEK ALAMADIK 

Önerge hakkında konuşan Başkan Tugay, “Biz İller Bankasından bu zamana kadar tek bir lira destek alamadık” ifadelerini kullandı.

İZKA’NIN HAVUZ TEKLİFİNE KOMİSYONLARDAN RET

İZKA İnşaat’ın, Mavişehir’de belediyeye ait arsaya karşılık Örnekköy’de bir havuz ve spor kompleksi yaparak Karşıyaka Belediyesi’ne devretmesi önergesi, komisyonlara takıldı. 

İZKA İnşaat, önce alana şantiye alanı gerekçesiyle kurduğu yapıyı daha sonra satış ofisine dönüştürmüştü. Mülk sahiplerinin imar barışından yararlanarak yaptıkları başvuru Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kabul edilirken İZKA İnşaat harcını yatırarak yapıyı yasal hale getirmişti. 

İzka İnşaat, protokolde taahhüt ettiği şantiye yapılarını belediyeye devretmeyip bu arsa karşılığında Karşıyaka Belediyesi’nin Örnekköy’ün bitiminde Kent AŞ. Şantiyesinin yakınındaki belediye arsasına havuz yapmayı teklif etti. Geçtiğimiz aylarda meclis gündemine gelen önerge, Gençlik ve Spor, Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlarına havale edilmişti. 

Önergeyi görüşen komisyon üyeleri oy birliği ile ret etti. Meclise gelen ret kararı ise oy birliği ile kabul edildi.

 
Erdoğan: 2 bin 500 liranın altında emekli maaşı yok!
 
Sınırda rüşvet operasyonu: 8'i memur 30 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Batur'dan zam isyanı: Bütçenin yüzde 30'u eridi!
Konak Belediyesi 2022 yılının ilk meclis toplantısında gündem art arda ...
Arda ve Atmaca arasında 'kaçma' polemiği... O kelime meclisi bitirdi!
Gaziemir Belediyesi'nin 2022 yılı ilk olağan meclis oturumu yine tartışmalara ...
Başkan Soyer düğmeye bastı: Büyükşehir'de kadro operasyonu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yeni yılın ilk haftası kadroda ...
 
Buca borçlanmaya gidiyor... 50 milyonluk kredi gündemde!
Buca Belediyesi, 2022 yılının ilk meclis oturumunda borçlanma talebini ...
Yeni yılın ilk iş gününde sürpriz ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı ...
Başkan Sengel yeni yıl mesaisine huzurevinde başladı
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yeni yılın ilk mesai gününde huzurevindeydi.
 
Sarnıç'ın trafiği nefes alacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçimden önce gündeme ...
Çiğli'den üniversitelilere sıcak çorba ikramı
Çiğli Belediyesi, Katip Çelebi Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere ...
İzmir’in parklarına renk geldi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin parklarda kullandığı çöp kutularına renk ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva