HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ocak 2022 Pazartesi - 19:46

Başkan Batur'dan zam isyanı: Bütçenin yüzde 30'u eridi!

Konak Belediyesi 2022 yılının ilk meclis toplantısında gündem art arda gelen zamlar ve Beştepeler bölgesinin planları oldu. Başkan Batur, yapılan zamlara ilişkin "Keşke satılacak yer olsa da satsak. Belediyeleri bu hale getirdiniz. Belediyeler satacak bir mal arayacak, mülk arayacak... Gerçekten böyle. Şu anda bütçemizin yüzde 30’u gitti bu zamlardan dolayı. Her şeye zam geldi. Bunu yapabilmek zaten büyük başarıydı. 1 milyon koymuşuz bütçeye şu anda o 5 milyon.  Bizim mazot gider artışımız 600 bin lira. Keşke olsa da satsak. Siz de elinizi kaldırınız o zaman inanıyorum" dedi.

Başkan Batur dan zam isyanı: Bütçenin yüzde 30 u eridi!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi 2022 yılının ilk meclisini gerçekleştirdi. Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur başkanlık etti. Mecliste gündem; faturalara yapılan zamların belediye ekonomisine etkisi ve Beştepeler planları oldu.

Mecliste konuşan Başkan  Batur, Beştepeler, Bilim Merkezi ve Aydın Erten Rekreasyon alanında yapılan çalışmaların sonuna gelindiğini ifade ederek şu sözleri söyledi:

"Beştepeler'in Haziran ayında tamamlanmasını planlıyoruz. Bilim Merkezi’ni de yapı olarak tamamladık. Şu anda da küresel mekanizmanın yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca, 11 Ocak’ta Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde her yıl İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile yaptığımız Eflatun Nuri Karikatür yarışmamız olacak. Bu yarışma ulusal çapta bir yarışma. Geçtiğimiz ay jürimiz değerlendirmesini yaptı ve 11 Ocak’ta birlikte olmayı umuyoruz” diye konuştu. Ayrıca belediyenin 2020 yılı Sayıştay Raporuna ilişkin eksiklerle ilgili de bilgi paylaşımında bulunuldu.

KEŞKE SATILACAK YER OLSA DA SATSAK

AK Partili Meclis üyelerinden gelen; belediyenin ve belediyeye bağlı şirketlerin taşınır ve taşınmaz mallarının satışından elde edilen gelirlere ilişkin önergenin üzerine konuşan Abdül Batur, 3 aydır yapılan zamların ulaştığı son noktada belediye bütçesinin harcanmadan yüzde 30 azaldığına değinerek, şu sözleri söyledi:

“Belediye kamu kurumdur, kamu kurumları bir yer satışında belediye emeklisine getirmek mecburiyetindedir. Bizim 3 yıl içinde bu meclise satış için getirdiğimiz tek şeyler hisse satışlarıdır. Belediye encümeninin satış yetkisi yoktur. Meclisi takip ettiyseniz bilirsiniz. Belediye meclisi bir satışa karar veriyor, meclise getiriyor. Oradan encümene gidiyor ve encümen satışı yapıyor. Keşke satılacak yer olsa da satsak. Belediyeleri bu hale getirdiniz. Belediyeler satacak bir mal arayacak, mülk arayacak... Gerçekten böyle. Şu anda bütçemizin yüzde 30’u gitti bu zamlardan dolayı. Her şeye zam geldi. Bunu yapabilmek zaten büyük başarıydı. 1 milyon koymuşuz bütçeye şu anda o 5 milyon.  Bizim mazot gider artışımız 600 bin lira. Keşke olsa da satsak. Siz de elinizi kaldırınız o zaman inanıyorum."

DENETİM KOMİSYONU SEÇİMİ
Belediye Kanunu gereğince 2022 yılında belediye meclisinin denetim komisyonlarında görev yapacak Denetim Komisyonu üyeleri seçilirken, isimler; Komisyona CHP grubundan Nesrin İlkutlav, Nurten Serhadbeyi, Cumhur Ter ve Ozan Ali İlgazi, AK Parti grubundan İsmail Özen oldu.

İTİRAZLARA OY BİRLİĞİ
Konak Belediyesi’nin büyük kentsel dönüşüm projesi olan ve 14 mahalleyi kapsayan Beştepeler Bölgesi kentsel dönüşüm planlarına yapılan itirazlar mecliste gündem olan diğer konuların başında geldi. Ekim ayında askıya çıkarılan planlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve vatandaşlar tarafından toplamda 700 civarında itiraz gelmişti.

İlgili itirazlardan İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürlüğü’nün itirazları oybirliği ile uygun bulunmazken vatandaşlar tarafından yapılan itirazlar oy çokluğu ile uygun bulunmadı. Bu durumun sonucunda Beştepeler planlarına yapılan itirazların arasından yapılan tek bir itiraz komisyonlardan geçebilirken bu itiraz; İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün itirazları oldu.

YILDIZ: BÜYÜKŞEHİR KONAK'IN PROJELERİNİ ÖTELİYOR
Beştepeler planlarına yapılan itirazlar hakkında değerlendirmelerden bulunmak amacıyla söz alan AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, konuyla ilgili İZBETON önerisi sunarak “3 yılı geride bıraktık. Geçmiş günlerimize baktığımızda Konak Belediye meclisi birçok konuda emsal olabilecek bir meclis grubu. Dönem dönem siyasi farklılıklarımızı paylaşsak da konu Konak olduğu zaman siyaset yapmadık. Beştepeler planlarına da bu anlayışla bakmıştık. Planlar ilk geldiğinde oybirliğiyle geçirdik. Çünkü bu kentte kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz nedenler değil, sonuçlar üzerinden bir siyaset ürettik. 2021’e baktığımızda Gültepe’de de bazı çekincelerimiz ortaya koymuştuk bugün Beştepe planlarında da yapıyoruz. Kamu kurumlarından gelen itirazlar vardı ama biz oybirliğiyle reddettik. Mesela Hazine’ye ait araziler vardı ama biz Hazine de olsa reddedelim dedik... Bunun yanında Millî Savuma Bakanlığı tahsisinde olan alanlar vardı. Burada sorun çıkacaktır... Ama biz yine de itirazı reddettik. Vatandaşlarımız çoğunluklu olarak orada kentsel dönüşüm istemediklerini, dönüşüme karşı olduklarını ya da çok katlı yapılaşmaya karşı olduklarını belirtiyorlar ama biz radikal bir karar veriyorsak genel tanımlara bakamayız. Burada ayrıştığımız 2 nokta var; 240 itiraz içinde bazı gruplamalar oldu... 3 gruba ayrıldı. Biz, iki noktadakine itiraz ettik. Hem uygulama esas vatandaşların, yolda kalanların, donatı alanlarının ya da DOPK oranlarına yönelik yapılan itirazların daha sağlıklı uygulanaması gerektiği kanaatimiz olduğu için Cumhur İttifakı olarak vatandaş kaybının oluşmaması için tekrar irdelenmesini istedik. Bu anlamda bakıldığında en temel sorunumuz şu: vatandaşımız bilmediği konuda kaygılar yaşıyor. Biz şunu arzu ediyoruz: Beştepeler'de planlar bir an önce uygulamaya geçtin ki; TMMOB’nin de itirazları var... Halbuki bu planlar odalara anlatılıyor ama odalar o anda itiraz etmektense daha sonra itiraz ediyorlar bu durum esasen kenti kitleye yönelik adımlar oluyor. Odalar bu anlamda mevcut durumlarını sorgulamalı. Biz 2022 yılında Büyükşehir’i Beştepeler konusunda daha aktif olmaya davet ediyoruz. Büyükşehir’i Konak meselelerini öteliyorlar. Biz son 2 yılda Büyükşehir’in Konak’ta daha aktif olmasını istiyoruz. Beştepeler’de de Gültepe’deki gibi yol kazasına uğramak istemiyoruz. Hızlı bir şekilde uygulamasının başlamasını istiyoruz. Çünkü odanın tavrı belli. Bizce Büyükşehir, İZBETON aracılığıyla devreye girmeli” dedi.

BAŞKAN BATUR: ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK
Yıldız’ın eleştirilerine ve önerilerine yanıt veren Başkan Batur, Şehir Plancıları Odası’na sert sözlerle çıkışarak “Gültepe planlarında konunun buraya gelmesinde belediyenin ya da meclis bir etkisi yok. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üst mahkemeye müracaat ettik ve o da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda da 1/5000’lik ve 1/25000’lik planlar arasındaki uyumsuzluğu gerekçe gösterdi... Büyükşehir Meclisi’ne getireceğiz şimdi. Bu teknik sıkıntı da ortadan kalkınca bir sorun kalmayacak. Tabii biz parselasyon planlarının ihalesini yapmıştık ama yürütmeyi durdurma gelince ona da devam edemiyoruz. Beştepeler planı… Gereçten oradaki silüeti değiştirecek, oradaki insanların yaşam tarzını değiştirecek bir plan. Bu planın sunumunda, tanıtımında hem mimarlara hem de diğer odalara ayrı sunum yaptık ayrıca eleştirdikleri noktalar konusunda yazılı eleştiri istedik. Mimarlar Odası sağolsun cevap verdi. Ama Şehir Plancıları Odası ne cevap vermeye tenezzül etti ne de sunumda tepki gösterdi. Bundan sonra mahkeme sürecini devam ettirecekler, ben hiçbir çekincem olmadan söylüyorum, önerileri varsa ben uygulamaya hazırım. Bu önerdikleri planı tartışalım. Ama bizim kadar yeşil alan ve sosyal donatı alanı kalacak, yerinde dönüşüm olacak... Bu şekilde bir dönüşüm modelini getirsinler biz de bunu uygulayalım. Bunu teklif ediyorum. Ama yok. Bu kentin bir an önce dönüşüme ihtiyacı var. Zaman kaybına tahammülümüz yok” ifadelerini kullandı.

HENÜZ O NOKTAYA GELMEDİK
Başkan Batur İZBETON önerisi hakkında da henüz planlama aşamasında olduklarının altını çizerek “Büyükşehir’in aktif olması… Biz daha parselasyon planlarını bitirip uygulamaya gelmedik. O noktada bir sorun yaşarsak Büyükşehir, bizim büyükşehrimiz... O zaman gider İZBETON devreye girsin deriz. Ama daha o noktaya gelmedik. Planlar oluşmadan bunu söylemek olmaz. Görünen o ki müteahhitlik sektörü de döviz kurları ve zamlar yüzünden de sıkıntıya girecek. Döviz yükselirken zam yapanlar döviz düşünce fiyatları indirmiyor. Biz bu konuda bir sıkıntı yaşarsak İZBETON’a müracaat ederiz. Eski Genel Müdür olarak bize de torpil yaparlar herhâlde. Eğer iş oraya gelirse biz de Büyükşehir’e gideriz” diye konuştu.

 
Arda ve Atmaca arasında 'kaçma' polemiği... O kelime meclisi bitirdi!
 
Erdoğan: 2 bin 500 liranın altında emekli maaşı yok!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 4 Ocak 2022 Salı 00:15

Zeki bir başkan ne yapar eder finans kaynakları oluşturur, yerinden oturarak icraat olmaz, halkın bu sözlere karnı tok

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arda ve Atmaca arasında 'kaçma' polemiği... O kelime meclisi bitirdi!
Gaziemir Belediyesi'nin 2022 yılı ilk olağan meclis oturumu yine tartışmalara ...
Başkan Soyer düğmeye bastı: Büyükşehir'de kadro operasyonu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yeni yılın ilk haftası kadroda ...
Buca borçlanmaya gidiyor... 50 milyonluk kredi gündemde!
Buca Belediyesi, 2022 yılının ilk meclis oturumunda borçlanma talebini ...
 
Yeni yılın ilk iş gününde sürpriz ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı ...
Başkan Sengel yeni yıl mesaisine huzurevinde başladı
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yeni yılın ilk mesai gününde huzurevindeydi.
Sarnıç'ın trafiği nefes alacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçimden önce gündeme ...
 
Çiğli'den üniversitelilere sıcak çorba ikramı
Çiğli Belediyesi, Katip Çelebi Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere ...
İzmir’in parklarına renk geldi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin parklarda kullandığı çöp kutularına renk ...
Bayraklı'dan tanıtım atağı: İzmir’in Kalbi Bayraklı!
Bayraklı için yerel ve ulusal alanda tanıtım çalışmalarına hız veren Bayraklı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva